De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 158 - Week 49 : van 03 tot 09 december 2006


JOBBEURS VOOR HERHALING VATBAAR

De eerste jobbeurs in den Hoogen Pad was een initiatief van de gemeenten Maldegem, Knesselare, Sint Laureins, Sluis, de VDAB, BIM en UNIZO

Net als de 35 bedrijven die aan de jobbeurs deelnamen waren ook de initiatiefnemers tevreden over de eerste jobbeurs in den Hoogen Pad. Volgens Burgemeester Johan De Roo was iedereen, op de eerste korte evaluatievergadering onmiddellijk na het sluiten van de beurs, ervan overtuigd dat de jobbeurs voor herhaling vatbaar is.

Gedacht wordt om het initiatief om de 2 jaar te herhalen. De kosten voor de organisatie werden door de gemeente Maldegem gedragen. Voor hun stand in den Hoogen Pad moesten de bedrijven geen vergoeding betalen.

Terwijl de toespraken die aan de officiële opening van de beurs voorafgingen nog bezig waren verzamelden reeds meer dan honderd mensen op zoek naar de inkomhal van het cultureel centrum. Mensen van de VDAB gaven de werkzoekenden de laatste informatie voor zij op bezoek konden bij één of meerdere bedrijven die op zoek waren naar personeel.

De VDAB had 1200 werklozen uitgenodigd naar de Jobbeurs. Die werden vrijdagnamiddag in den Hoogen Pad verwacht.

Zowel vrijdagavond als zaterdagmiddag werden er tot de laatste minuut contacten gelegd. Er zijn vrijdag en zaterdag een aantal mensen uit den Hoogen Pad vertrokken met de zekerheid dat zij opnieuw of eindelijk voor het eerst aan de slag kunnen.Voor anderen volgt er nog een tweede gesprek in een bedrijf. Nog andere zullen, na een opleiding aan de slag kunnen.

Om op de vragen in verband met opleidingen en voordelen bij het aanwerven van werklozen onmiddellijk een antwoord te hebben, stelde de VDAB een team van 15 mensen ter beschikking van de werkgevers en de werkzoekenden.

Als speciale attractie stond er zaterdagvoormiddag een partijtje minivoetbal tussen werkgevers en werkzoekenden op het programma. De zaakvoerders in gestreepte uitrustingen wonnen de wedstrijd met 7-3.

 


SCHOLIEREN TEKENDEN VOOR VICTOR DE LILLE

Silke Goethals, Jentil Claeys, Ruben Willems van het 5de leerjaar en Eron Demuer, Robin De Meyer en Matthias Coppens van het 6de leerjaar van de gemeenteschool op de Kruipuit houden aan de tekenwedstrijd ter gelegenheid van de huldiging van Victor de Lille een leerzame prijs over.

Vrijdag 8 september wordt Victor De Lille tijdens een plechtigheid in de Sint Barbara gehuldigd. Na de huldiging volgt een onthulling van het Standbeeld van Victor De Lille op het Schouwburgplein. Victor De Lille was niet alleen een uitstekend redenaar hij had ook een vlotte pen. Dank zij hem ontstond in Maldegem het "Getrouwe Maldegem".

Toen de huldiging en de onthulling van zijn standbeeld officieel bekend werd gemaakt lieten de reacties niet op zich wachten. Mensen die oog hebben voor de culturele meerwaarde die Victor De Lille Maldegem heeft gegeven juichen de huldiging toe. Een deel van bevolking legt oorlogslinken naar de familie De Lille en vinden een huldig en zeker het plaatsen van een standbeeld ongepast.

In het kader van de huldiging werden ook contacten gelegd met de scholen in Maldegem en zijn deelgemeenten. De leerlingen hebben kennis gemaakt met het leven en werk van Victor De Lille. Er werden in het kader van de huldigingen schrijf en tekenwedstrijden uitgeschreven. Voor de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de basisschool werd een tekenwedstrijd uitgeschreven. Aan de oudere leerlingen werd gevraagd om net als Victor De Lille in hun pen te kruipen.

Afgelopen vrijdag werden de winnaars van de tekenwedstrijd bekend gemaakt. De prijzen werden uitgereikt door de kleinzoon van Victor De Lille die meteen ook de kinderen en hun ouders uitnodigde voor de huldiging op vrijdagavond. Naast de huldiging loopt er in Maldegem in de Oude kliniek van dokter De Lille een tentoonstelling over het leven en werk van Victor De Lille.

 


DE KASSEIKES STELDEN ZICHZELF EN HUN PRINSENPAAR VOOR

Met hun outfit in Rood, wit en Zwart zullen de Kasseikes in de toekomst deelnemen aan de carnavalsfeesten die in onze regio georganiseerd worden. Hun Thuisbasis is café Damberd

Het was al enige tijd duidelijk dat er binnen 't Folkloorke in verband met carnaval twee strekkingen bestonden. Naast de behoudsgezinde carnavallisten van het eerste Folkloorkesuur was er ook een groep die bij zijn activiteiten meer de nadruk op carnaval wilden leggen.

Omdat er blijkbaar geen vergelijk mogelijk was hebben Bart De Groeve en nog enkele gemotiveerde carnavallisten een nieuwe Adegemse Carnavalsorde opgericht. Om een link te leggen naar hun roots kozen ze voor de Orde van de Kasseikes. De nieuwe Carnavalsorde stelde zich in hun lokaal 't Damberd voor aan delegaties van andere carnavalsorden. De komende weken zullen zij contacten leggen met alle carnavalsorden uit de regio.

MIKE EN SONJA

De nieuwe carnavalsorde trekt met Prins Mike zijn Prinses Sonja carnaval 2007 tegemoet

"Wij komen van 't Folkloorke maar zijn nu een zelfstandige Orde. Er zijn ondertussen ook al leden bijgekomen die geen bindingen hebben of hadden met het Folkloorke. Onze orde staat open voor leden op een gezellige manier in groep carnaval willen vieren" vertelde Bart De Groeve ons, voor hij de namen van het eerste prinsenpaar bekendmaakte.

Voor de aanstelling van hun eerste prinsenpaar hebben de Kasseikes geen verkiezingen georganiseerd. Zij hebben de prins gekozen die zich in het verleden bij 't Folkloorke voor de viering van Carnaval heeft ingezet en ook heeft meegewerkt aan de oprichting van de Orde van de Kasseikes. Mike I koos zijn Sonja als Prinses. Samen zullen zij de Kasseikens door hun eerste carnavalsjaar loodsen.

ACTIVITEITEN

De Kasseikes willen samen met de andere Maldegemse Carnavalsorden meewerken aan de carnavalsfeesten in de gemeente. Zij zullen ook op festiviteiten in andere gemeenten te horen en te zien zijn. Zij willen in de toekomst ook de jeugd meer laten proeven van Carnaval. Daarom plannen zij in aanloop van Carnaval 2007 een aantal activiteiten voor de jeugd.

 


TIJS BLOMME NIEUWE VOORZITTER
VAN HET JEUGDVERBROEDERINGSCOMITE

Nadat hij een week eerder tot nieuwe voorzitter werd verkozen mocht Tijs Blomme de delegaties uit Ermont Wierden en Lampertheim ontvangen voor een werkvergadering.

Omdat een aantal mensen om verschillende redenen zich onvoldoende kunnen vrijmaken om hun taak binnen de Jeugdverbroedering uit te voeren ging het Maldegems Jeugdverbroedering over tot een uitbreiding en verkiezing van een nieuw Jeugdverbroederingscomité. Tijs Blomme die vroeger de secretariaatswerking voor zijn rekeningen vervangt Arnout De Ceuninck als voorzitter.

Arnout blijft nog wel actief binnen het comité en zal de tak van PR man op zich nemen. Tijs wordt als secretaris vervangen door Evelien Verstraete. Ook de penningmeester Emanuel Sys neemt afscheid. Hij wordt opgevolgd door Guy Foré.

EUROPA

Het nieuw comité was amper geïnstalleerd of het mocht als gastheer spelen voor de werkvergadering met de delegaties uit de partnersteden. Op de agenda stond de bespreking van het jongerenkamp dat van 21 tot 28 juli in Maldegem zal worden georganiseerd. Acht jongeren en twee begeleiders uit Adria, Ermont, Lampertheim, Maldegem en Wierden zullen aan dat kamp deelnemen en verblijven in de Jeugdherberg Die Loyale.

Het ligt in de bedoeling van de verschillende delegaties om van de Europese bewustwording van jongeren het thema van het kamp te maken. Er zullen plaatsen en instellingen bezocht worden die belangrijk zijn voor Europa en iedere delegatie zal gedurende een avond zijn eigen gemeente of stad en zijn land moeten promoten.

Om dat kamp te kunnen organiseren wordt gerekend op de financiële steun van de gemeenten en Europa. Er zal een project ingediend worden bij JINT, een Europees agentschap dat het initiatief niet alleen financieel ondersteunt maar er ook aan mee werkt.

Jongeren uit Maldegem, Adegem en Middelburg die belangstelling hebben voor de werking van het Jeugdverbroedering kunnen contact opnemen met voorzitter Tijs Blomme tel: 050-71.43.57

 


RONDPUNT EEN MAAND VROEGER KLAAR DAN VOORZIEN

Nadat verantwoordelijken van het Vlaams Gewest en de gemeente Maldegem samen met de aannemer en het studiebureau een laatste maal over het nieuw rondpunt aan de oude rijkswachtkazerne hadden gewandeld om te zien of alle signalisatie was geplaatst werd het rondpunt voor het verkeer opengesteld.

Het rondpunt is groter dan aanvankelijk was voorzien. Ondanks de meerwerken was het rondpunt een maand vroeger klaar dan voorzien. Dat kwam niet alleen door de gunstige weersomstandigheden maar ook de het inzetten van extra personeel.

De uitbreiding van het rondpunt is er gekomen op verzoek van de firma Bombardier die een vergunning heeft om via Maldegem zijn uitzonderlijk vervoer naar de N49 te kanaliseren. Omdat dat uitzonderlijk vervoer met het eerste plan onmogelijk zijn bocht richting N49 kon nemen werd het plan tijdens de werken aangepast.

 


AMBACHT MALDEGEM STELDE TWAALFDE JAAARBOEK VOOR

Tijdens een academische zitting in het gemeentehuis stelde de heemkundige kring Het Ambacht Maldegem zijn 12de jaarboek voor. In zijn inleiding stelde Walter Notteboom dat het voor de leden van de Heemkundige kring een hele toer is om ieder jaar tijdig met het jaarboek klaar te zijn. Dit jaar worden er in het jaarboek 20 items behandeld.

Alle deelgemeenten en de meeste leefkernen komen in het jaarboek aan bod. Voor Adegem zijn Hugo Notteboom en Jozef Dobbelaere de vaste waarden in de werkgroep. Dit jaar wordt er in het boek veel aandacht besteed aan het leven en werk van Victor De Lille en ook de geschiedenis van zijn ontstaan tot zijn verdwijning wordt uit de doeken gedaan.

 


Home
Home
 
Made in France