De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 157 - Week 48 : van 26 november tot 02 december 2006


VERKEERSOBSERVATOR AAN DIGGELEN GESLAGEN

De Maldegemse politie had afgelopen woensdag zijn verkeersobservator, een toestel dat ondermeer de intensiteit van het verkeer van een bepaalde zone in zijn geheugen opslaat, op de Zwepe geplaatst. Zij onderzoekt op vraag van de inwoners van de Zwepe of er geen dossier kan opgemaakt worden om de gemeente er toe aan te zetten om in die druk bereden verbindingsweg tussen Adegem en Ursel een maximum snelheid van 70 km/u in t voeren.

Het was de bedoeling om het toestel gedurende 48 uren het verkeer te laten observeren zonder dat er voor snelheidsduivels gevaar voor boetes was. Iemand moet dit in de nacht van donderdag op vrijdag anders hebben beoordeeld. Vrijdagvoormiddag kreeg de politie een bericht uit de Zwepe dat iemand hun toestel vermoedelijk verward heeft met een flitsplaat en de verkeersobservator gesloopt heeft. Ook het wagentje waarop het toestel was bevestigd deelde in de klappen.


VIJFTIG PROCENT VAN DE FIETSEN NIET IN ORDE

De afgelopen weken deed de politie zijn ronde in de scholen. Alle fietsen werden aan een grondige controle onderworpen. Het resultaat was niet zo fraai.

In samenwerking met de scholen doet de politie extra inspanningen om de scholieren op een zo veilig als mogelijke manier van en naar school te laten fietsten. De jaarlijkse fietsencontrole in alle scholen is een van de initiatieven dat mee moet helpen er voor zorgen dat de fietsers ook in de donkerste dagen van het jaar zien en gezien worden in het verkeer.

Tijdens die controles worden er geen PV's uitgeschreven. De fietsen worden wel grondig gecontroleerd. Op een fiche worden al fouten die aan de fiets worden vastgesteld genoteerd. De kinderen krijgen die fiche mee naar huis zodat de ouders weten waar er aan de fiets van hun zoon of dochter moet gesleuteld worden.

DE HELFT

In de Vrijde Basisschool de Papaver werden 36 fietsen gecontroleerd. De helft daarvan kregen een gele fiche mee naar huis. De fiets van die scholieren is volledig in orde. Aan de 18 overige fietsen was er minstens één defect. Die scholieren kregen een grijze fiche mee naar huis met het verzoek die zeker aan hun ouders te tonen Het zijn over het algemeen de remmen en of de lichten die niet functioneren of zelfs ontbreken. Bij sommige fietsen ontbreken ook één of meerdere reflectoren.

VERANTWOORDELIJKHEID

Er komt geen tweede controle in de scholen om na te gaan of de leerlingen wiens fiets niet in orde was hersteld is. De kinderen hebben het formulier met de gebreken meegekregen naar huis.

Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om er voor te zorgen dat de fiets van hun zoon of dochter zo snel als mogelijk in orde wordt gesteld. "Zij moeten dit niet doen om ons een plezier te doen maar om er voor te zorgen dat hun kind zich in de beste omstandigheden in het verkeer kan begeven" klinkt het bij de politie

CONTROLES

Nu de controles in de scholen achter de rug zijn en de ouders de tijd gehad hebben om de fietsen van hun kinderen in orde te stellen zal de politie tijdens de donkerste dagen van het jaar de fietsers extra in het oog houden.

Zij zullen niet alleen de fietsende scholieren maar alle fietsers in het oog houden. Wie betrapt wordt met een fiets die niet volledig in orde is krijgt naar gelang het probleem een PV of een PV van waarschuwing. Wie een PV van waarschuwing krijgt die moet zijn volledig in orde gestelde fiets binnen enkele dagen ter controle bij de politie aanbieden.

 


AANSCHUIVEN VOOR EEN OORGLOGSRANTSOEN

Kazakken met haring was tijdens de week van de smaak een van de gerechten op het oorlogsmenu van de Culinaire Genotschap Meetjesland

Met de week van de smaak wou Vlaanderen oude recepten en in de vergeethoek geraakte levensmiddelen terug op de voorgrond brengen. Op verschillende plaatsen werden initiatieven genomen waarop gerechten werden bereid waarvan wij ons nog nauwelijks het bestaan herinneren of zelfs nog nooit van gehoord hebben.

Het Culinaire Genootschap Meetjesland die in september in de schoot van de plattelandsontwikkeling Meetjesland werd opgericht pikte graag in op het initiatief dat door minister Bert Anciaux werd gepromoot. In de cafetaria van het Canadamuseum serveerden zij een oorlogsmenu.

POTEN EN OREN

Met dat menu toonden zij aan dat er ook in een periode van schaarste toch nog lekker gekookt en gegeten werd. Een vijftigtal fijnproevers schreven zich voor het etentje in.

Ook de rantsoenbon ontbrak niet op het oorlogsmenu. Voor iedere afgehaalde portie werd een stukje van de rantsoenbon gesneden.

Tijdens onze wandeling door de keuken zagen wij een viertal grote castrollen op het vuur staan. De kok legde ons uit dat de mensen eerst verwend werden met een aardappelsoep. Een soep waarvan de meeste leden van het gezelschap nog nooit gegeten hadden. Ook de poten en oren die we op het vuur zagen sudderen was voor veel eters iets nieuws met een aparte smaak.

Van kazakken met aardappelen had iedereen al gehoord maar toch waren er mensen die deze delicatesse nog nooit geproefd hadden. Er stonden ook nog pensen op het menu. Die hebben de naam vettig te zijn. De kok bewees dat met een beetje creativiteit die vettigheid beperkt kan worden.

RANTSOENBON

Om het etentje volledig in de oorlogssfeer terug te brengen kregen alle deelnemers bij het binnenkomen een rantsoenkaart. Net als tijdens de oorlog werd er bij het eten water geserveerd. Telkens zij voor een van de gerechten aanschoven moesten zij hun rantsoenbon bovenhalen en werd er een stukje van de bon af gesneden.

Het overblijvende gedeelde mochten zij als souvenir mee naar huis nemen. Wie de gerechten lekker vond en ze thuis zelf wil uitproberen mocht ook zijn onderlegger meenemen naar huis. Op die onderlegger stonden de recepten van alle geserveerde gerechten.

 


DEELNEMERS EN PUBLIEK GENOTEN VAN SURVIVALRUN

Nog vroeg in de wedstrijd moesten de deelnemers zich schrap zetten om de glibberige berg op en af te kunnen.

De VZW Survivalrun Meetjesland was best tevreden met de meer dan zeshonderd deelnemers en honderden supporters die afgelopen zondag naar Adegem afzakten. Het parcours was in vergelijking met de vorige jaren herschikt maar er zeker niet lichter op geworden.

De regen, die tot een uur voor de start van de eerste groep deelnemers naar beneden was gekomen, had het parcours op sommige plaatsen extra zwaar gemaakt. Na afloop hadden de deelnemers geen klachten, noch over de weersomstandigheden noch over de omloop. Zij hadden woorden van lof voor de parcoursbouwers. Er zat veel afwisseling in de hindernissen en de kans op kwetsuren was gering.

Dat deelnemers aan een survivalrun over een uitstekende conditie beschikken zagen wij zondagnamiddag. Een halfuurtje na hun aankomst en een deugddoende douche was er op hun gezicht geen spoor meer te zien van de zware inspanningen die ze geleverd hadden. Bij een fris of warm drankje kaarten zij na over hun wedstrijd.

Ter hoogte van Celiebrug werden de deelnemers aan zware proeven onderworpen. Klimmen, slingeren zelfs door een buis onder de straat kruipen werd hen niet bespaard.

KNAPPE PRESTATIES

Bij het overlopen van de uitslagen van de verschillende reeksen hadden wij vooral oog voor de deelnemers uit onze eigen gemeente. Bij de jongeren van 13 en 14 jaar werd Gert Huyghe uit Maldegem kampioen van België. Adegemnaar Jens De Coninck strandde op 2 seconden en behaalde daarmee toch schitterend zilver.

Jordy Van Haeverbeke die knap werk had geleverd bij de opstelling en de voorbereiding van de survival pakte zondag ook uit met een knappe prestatie. Hij behaalde brons. De categorie Europese Top Survival Circuit bevestigde Kurt Van Haeverbeke zijn conditie met een tweede plaats. Hugo Balemans eindigde op de 3de plaats.

De deelnemers waren tevreden over de organisatie en ook het publiek had van zijn dagje in Adegem genoten. Zonder een druppel regen konden zij de ganse omloop afwandelen en van dicht bij de afwerking van de proeven volgen. Net als de meeste deelnemers maakten zij zondagavond ook afspraak voor volgend jaar.


JOBBEURS MET MEER DAN HONDERD VACATURES

De gemeentebesturen van Maldegem, Knesselare en Sint Laureins organiseren op vrijdag 1 en zaterdag 2 december samen met VDAB, UNIZO en BIM een Jobbeurs

De VDAB was aangenaam verrast toen zij de vraag van het Maldegemse gemeentebestuur binnen kreeg om samen een Jobbeurs te organiseren. De werkloosheid in onze gemeente ligt onder het Vlaams gemiddelde maar toch zijn er nog altijd meer dan 600 mensen zonder werk. Ook in Sint Laureins en Knesselare is de werkloosheid gedaald maar zijn er nog te veel werklozen.

Daartegenover staat dat in alle drie de gemeenten de jobaanbiedingen de laatste jaren sterk zijn gestegen maar er toch nog altijd vacatures zijn die niet konden ingevuld worden. De gemeenten Sint Laureins en Knesselare hadden eveneens belangstelling voor deze Jobbeurs. Ook het Nederlandse Sluis zal op de beurs aanwezig zijn. Er werden ook contacten gelegd met UNIZO en BIM en die zagen onmiddellijk het nut van de jobbeurs in.

Op de Jobbeurs die doorgaat in den Hoogen Pad zullen 35 bedrijven en diensten een stand hebben. Die zijn samen goed voor meer dan 100 vacatures. De VDAB is met een uitgebreide delegatie aanwezig om vragen van jobzoekenden en werkgevers te antwoorden.

Op vrijdag is de beurs te bezoeken tussen 13u30 en 18u en op zaterdag van 9 tot 12u. Naast de VDAB, werkgevers, UNIZO en BIM zullen er ook nog vijf stands van organisaties die met werk, werkloosheid en tewerkstelling te maken hebben aanwezig zijn. Er wordt ook gezorgd voor kinderopvang. Als extra attractie is er op zaterdagvoormiddag 10u een voetbalwedstrijd op het terrein naast den Hoogen Pad tussen de werkgever en de werkzoekenden.

De VDAB heeft voor de Jobbeurs de 1200 werkzoekenden uit onze regio uitgenodigd. Die worden vooral op vrijdagnamiddag in Adegem verwacht.

 


HET RONDPUNT IS KLAAR

Door de regen van de afgelopen dagen hebben de mensen van de dienst infrastructuur van het Vlaams Gewest de schilderwerken op het rondpunt niet kunnen uitvoeren. Daardoor moest de openstelling van het nieuw rondpunt ter hoogte van de Koningin Astridlaan en de Brugse Steenweg uitgesteld worden.

De schilderwerken zullen begin deze week worden uitgevoerd. Het is de bedoeling dat het rondpunt voor volgend weekend voor het verkeer wordt opengesteld.

 


EERSTE CLUB BRUGGE SUPPORTERSAVOND

Maandag 4 december hebben de supporters van Club Brugge afspraak in de Royal in de Nieuwstraat in Maldegem. De Supportersclub Den Brugschen Leeuw" organiseert er zijn eerste supportersavond. Iedereen is er vanaf 19u welkom en de toegang is gratis. De kinderen worden er door de mascottes van club verwelkomd.

Van het bestuur van FC Brugge kreeg de supportersclub de verzekering de Jos Valgaeren en kapitein Sven Vermant zeker aanwezig zullen zijn op de supportersavond. Daarnaast zullen er nog 2 spelers van de A kern naar Maldegem komen.

Een van hen wordt de huidige lieveling van het publiek genoemd. Ook oud-speler Vital Borkelmans zal op 4 december in de Royal aanwezig zijn. Onder de leden van de supportersclub wordt er zondagvond een Uniek T- shirt verloot. Het is getekend door alle leden van de A kern.


KERMIS OP DE KASSEIE

Vrijdagavond 1 december opent kasseikermis met een fuif waarop Two drunken cowboys voor extra sfeer zorgen. Zaterdag om 19u staart de feesttafel gedekt en kan er gefeest worden tot in de vroege uurtjes. Zondag is er vanaf 14 u animatie voor de kinderen. Er zijn volksspelen waarmee ieder deelnemend kind een prijs wint.

Om 15u is er schieting met bogen zonder vizier. Om 17u brengt de Sint een bezoek aan de kermis. Zondagavond staan er volksspelen op het programma. Maandag wordt de kermis afgerond met een dienst voor de overledenen om 9u gevolgd door een ontbijt. Voor dat laatste moet er tijdig worden ingeschreven bij het bestuur.


Home
Home
 
Made in France