De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 156 - Week 47 : van 19 tot 25 november 2006


FEESTCOMITE ZOEKT VERSTERKING

Zoals de statuten het voorzien organiseert het Adegems Feestcomité om de zes jaar, enkele maanden na de gemeenteraadverkiezingen, verkiezingen voor een nieuw bestuur. Het is ook het ideaal moment om het bestuur uit te breiden. Het bestuur is op zoek naar mensen die mee willen werken aan de uitbouw van de Adegemse kermissen.

Van de nieuwkomers wordt verwacht dat zij aanwezig zijn op de vergadering de eerste donderdag van de maand en dat zij tijdens de kermisdagen ook bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken. Wie zich geroepen voelt om de huidige ploeg, onder de leiding van voorzitter Marc Maeyens, te versterken kan zich voor 20 december melden op het secretariaat van het feestcomité in de Pater Tuypenslaan 18 - 9991 Adegem of via e-mail op [email protected] .


JACKIE PAUWELS TE GAST IN ZIJN ADEGEM

De gezinsbond maakte van het kort verblijf van Jackie Pauwels in België gebruik om hem voor een aperitiefgesprek uit te nodigen in het Parochiaal Centrum.

Hij mag dan al meer dan 30 jaar weg zijn uit Adegem, zijn dialect heeft Jackie Pauwels net als zijn zin voor humor nog niet verleerd. Dat hebben de aanwezigen op het aperitiefgesprek die door de Gezinsbond met Jackie werd georganiseerd gehoord. Hij flapte er in de loop van de voormiddag zelfs enkele Maldegemse woorden uit. Het aperitiefgesprek was, voor de naar Canada uitgeweken Adegemnaar, een gelegenheid om zijn nieuwste boek dat ook in het Nederlands is vertaald voor te stellen.

In dat boek gaat hij op zoek naar de oorsprong van de namen van volkeren, landen en plaatsen. Tijdens het gesprek leerden de aanwezigen Jackie niet alleen kennen als schrijver maar ook als een uitstekend verteller. Dat we het laatste van Jackie nog niet gelezen hebben verklapte hij op het einde van zijn uiteenzetting. In de toekomst wil hij een boek schrijven over het "zweun" Dat dier heeft volgens Jackie een grotere geschiedenis dan wij zouden verwachten.

ONTVANGST

Tijdens hun bezoek aan België loodste Jackie zijn Canadese reisgenoten mee naar Adegem waar een bezoek werd gebracht aan het Militair Canadees Kerkhof

Ook maandag was Jackie nog eventjes in Adegem. Hij is momenteel met een groep Canadezen te gast in Europa. Omdat in het reispakket ook België was opgenomen nam hij zijn gezelschap mee naar zijn geboortestreek. Op het Militaire Canadees kerkhof werd hij en zijn Canadees gezelschap verwelkomd door de schepenen Jacques de Taeye en Boudewijn De Schepper.

Met de medewerking van Marnix Van de Kerckhove vond een Canadees het graf terug van een overleden familielid. Na het bezoek aan de graven van de gesneuvelde Canadese soldaten werden het gezelschap door de gemeente uitgenodigd op een drankje in den Hoogen Pad.

Tijdens zijn kort verblijft in onze streek ontmoet Jackie naaste familie en ook nog enkele vrienden uit zijn studententijd.

Het bezoek aan onze streek eindigde bij Freds in Sint Laureins waar de Vlaamse keuken geproefd werd. Jackie trekt als reisleider de wereld rond maar komt nog graag even naar zijn Adegem. Hij heeft hier nog altijd vrienden en hij weet hier ook nog goed zijn weg te vinden.

 


KRIJGT ADEGEM TWEE OF MEER OVERSTROMINGSGEBIEDEN ?

Na de zondvloed van 25 augustus was iedereen er van overtuigd dat er in onze gemeente ingrijpende maatregelen moeten getroffen worden om overstromingen als die na de zondvloed te voorkomen. Niet alle neuzen van de mensen die bij het beleid betrokken zijn wijzen in dezelfde richting. Over de kleine maatregelen zoals het onderhouden van grachten en duikers zijn ze het roerend eens.

Over het uivoerend van ingrijpende maatregel opteert het college van burgemeester en schepenen voor een globaal plan. Daarom werd een studiebureau onder de arm genomen die, nadat het alle probleempunten in kaart heeft gebracht, ook oplossingen voor die probleempunten voorstelt. Het is dan aan de verantwoordelijke besturen, meetal de gemeente, om knopen door te hakken. Niet iedereen is bereid om te wachten op de definitieve plannen en wil onmiddellijk probleem per probleem aanpakken.

GECONTROLEERDE OVERSTROMINGEN

Dat er in Kleit een tweede spaarbekken komt dat staat vast. De onderhandelingen over de onteigeningen van de gronden is voor de komende weken en maanden. Om het water van hogerop gelegen stroken dat richting Kleit en of Adegem vloeit op te vangen en tijdelijk te stockeren wordt naast een tweede wachtbekken ook gedacht aan overstromingsgebieden. De komende weken zullen er in dat verband op verschillende plaatsen opmetingen gebeuren door het studiebureau.

Voor een van die overstromingsgebieden in Adegem wordt gedacht aan de omgeving van Maasbone of Onderdijke. Eens daarover een beslissing is gevallen zal er onderhandeld worden met de eigenaars en de bewerkers van de gronden die binnen het gebied vallen. Een tweede overstromingsgebied zou voorzien worden op het industrieterrein.

Voor dat gebied wil de gemeente de bufferzone van het industrieterrein gebruiken. Daarvoor moet eerst de goedkeuring van de bevoegde minister verkregen worden.In het verleden werd dat voorstel reeds geformuleerd maar stootte toen op een negatief advies van het ministerie. De gemeente Maldegem wil zijn plan nu rechtstreeks aan minister Van Mechelen voorleggen.

Als die over de noodzaak van het overstromingsgebied op het industrieterrein kan overtuigd worden hoeft de aanleg van dat gebied niet lang op zich te laten wachten. Het is ook de bedoeling van de gemeente om in de toekomst bedrijven die zich op het industrieterrein vestigen te verplichten om een eigen overstromingsgebied, waarvan de oppervlakte afhankelijk is van de grote van het gebruikte terrein, aan te leggen.

Hoewel er in de streek van de Appelboom en de Kruipuit andere oplossingen worden uitgewerkt wordt de aanleg van een kleiner overstromingsgebied in de Murkel niet uitgesloten. Het onderzoek van het studiebureau zal uitwijzen of er in Adegem nog meer overstromingsgebieden noodzakelijk zijn.

 


CONNY NEEFS EN HUGO SIMONS KLEURDEN SENIORENFEEST

Voor het jaarlijks seniorenfeest had de seniorenraad dit jaar Conny Neefs en Hugo Simoens naar den Hoogen Pad uitgenodigd. Er was net als de vorige jaren geen plaatsje meer vrij in den Hoogen Pad toen Burgemeester De Roo de senioren feliciteerde met hun feest en de voorzitter van de Seniorenraad de burgemeester wees op de noodzaak van een grotere zaal voor het organiseren van dergelijke feesten.

Conny Neefs vergaste haar publiek op een wervellende show met veel liedjes die door de zaal konden meegezongen worden. Hugo Simons deed zijn naam van gediplomeerd moppentapper alle eer aan.


JOBBEURS IN DEN HOOGEN PAD

Wie op zoek is naar een nieuwe of eerste job die heeft op 1 en of 2 december afspraak in den Hoogen Pad. De gemeente Maldegem organiseert er in samenwerking me de VDAB, UNIZO en werkgevers organisaties een jobbeurs.

De belangstelling bij de werkgevers voor het initiatief is zeer groot. De initiatiefnemers kunnen het zich veroorloven om in den Hoogen Pad enkel aanbedrijven en of diensten die werkelijk betrekkingen hebben open staan, ruimte toe te wijzen. Verwacht wordt dat er, als de juiste bekwaamheid en of ingesteldheid hebben, voor een 200 tal mensen een job op de job ligt te wachten.

 


GAAIBOLLEN TIJDENS MOEREWEGEKERMIS

Na het kermissouper van zaterdagavond waren het zondagnamiddag de vrouwen die als eerste de gaaibollen lieten rollen in de feesttent

De vrouwelijke leden van het kermiscomité lieten zondagnamiddag het werk even over aan hun mannelijke collega' s om zelf een bolleke te kunnen stekken.

 


LIESTBETH LIST INTIEM

Zaterdagavond 2 december is Liesbeth List vanaf 20u30 de centrale gast in den Hoogen Pad. Zij neemt haar publiek mee op haar wandeling door haar leven en werk. Alex Verburg die de carrière van de grote dame van het chanson van nabij heeft gevolgd leest tussen het optreden van Liesbeth List door passages voor uit het boek dat hij deze zangeres geschreven heeft. Kaarten voor dit optreden kunnen gereserveerd worden bij de Gezinsbond via [email protected] of op het nummer 050-71.43.57

 


IS UW FIETS IN ORDE ?

Na de promotie van de fluohesjes in oktober volgde sedert begin november de fietsencontroles in de scholen. Het zijn niet alleen de fietsen van de scholieren alleen die gecontroleerd worden. In de toekomst zal de politie ook extra aandacht besteden aan de fietsers in het verkeer. Rijden zonder licht als de weersomstandigheden dat vereisen kan als een zware overtreding worden aangerekend.

Bij de controles van de fietsen op school werden geen PV opgemaakt. De kinderen kregen een kaart mee waarop de mankementen aan hun fiets werden genoteerd. Als er in toekomst bij een controle langs de openbare weg een fout aan de fiets wordt vastgesteld zal dat zowel voor scholieren als volwassenen minder leuke financiële gevolgen hebben.


Home
Home
 
Made in France