De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 155 - Week 46 : van 12 tot 18 november 2006


ONS GEERTJE IS GETROUWD

Het heuglijkste nieuws voor de medewerkers van Adegem.net kwam deze week uit het Franse Agde. Daar traden Geert De Baets en zijn vlamme(*) Rose Njoya in het huwelijk. Rose is 50 jaar en afkomstig uit Douala (Kameroen). Zij is sedert een jaar weduwe en omdat een van haar 5 kinderen in Frankrijk studeert is zij naar Frankrijk verhuisd. Toen haar wegen die van onze Geert kruisten sloegen de vonken meteen over. Op 4 november traden zijn zij in Agde in het huwelijk. Wij wensen Geert en zijn Rose nog vele gelukkige jaren.
(*) Vlamme = Adegems voor mooie dame.


VRAAGTEKENS BIJ DE KOMST VAN EEN POSTPUNT IN ADEGEM

Toen 3 jaar geleden de Post besloot zijn kantoor in de Staatsbaan in Adegem te sluiten werd zowel door de Adegemse bevolking als door het gemeentebestuur van Groot Maldegem heftig geprotesteerd. De Post legde die protesten laconiek naast zich neer en sloot, zonder rekening te houden met de aangereikte alternatieven, de deuren van het kantoor.

Vorig jaar lanceerde de Post in het kader van de uitbreiding van zijn verkoopspunt het idee van de inplanting van Postpunten in leefkernen die ver van een postkantoor verwijderd zijn. Er werd onmiddellijk een proefproject opgestart. Om het communautair evenwicht te bewaren werd zowel in Vlaanderen als in Wallonië een postpunt geopend.

In dat postpunt kon men terecht voor het kopen van postzegels, het afhalen van poststukken en het deponeren van aangetekende zendingen en postpaketten. Na de proefperiode waarover niets dan positieve reacties werden verspreid, besloot de directie van de Post om nog meer Postpunten te openen.

Adegem was er van overtuigd dat zij gezien hun aantal inwoners en de afstand naar het dichts bijzijnde postkantoor recht hadden op een postpunt. Ondermeer raadslid Maria Chavez Daguilar ging op zoek naar zelfstandige zaken die bereid waren om een postpunt in hun zaak op te nemen.

CONTACT

Aanvankelijk waren er meerdere handelszaken bereid om met de Post te onderhandelen over de mogelijke inplanting van een postpunt in hun zaak. Uiteindelijk bleef alleen 't Schrijverke in Adegem-Dorp over. De zaakvoerder van 't Schrijverke stuurde zijn aanvraag naar de directie van de Post. Dat initiatief kon op meer dan alleen de sympathie van het Maldegems gemeentebestuur rekenen.

In een schrijven aan de Post onderstreepte de gemeente de noodzaak van de inplanting van een Postpunt in Adegem. Omdat er geen reactie kwam op het schrijven van de gemeente werd dat schrijven net voor de vakantie nog eens herinnerd. Op de aanvraag van 't Schrijverke kwam er wel een reactie. Een lid van de directie van de Post kwam naar Adegem om de eerste contacten met 't Schrijverke te leggen.

WACHTEN

Na dat bezoek was het voor 't Schrijverke wachten op nieuws van de Post. De weken en maanden gingen voorbij zonder dat de Post iets van zich liet horen. Daarom hebben wij ons licht opgestoken bij de Post.

Gelukkig waren we niet met wat we te zien en te horen kregen. Op de Website van de Post staat, in de rubriek Postpunten, dat de Post geen Partner zoekt voor Maldegem. Volgens de heer Van Speybroeck van de persdienst van de Post betekent dat niet dat 't Schrijverke is afgeschreven als vestigingsplaats van een Postpunt.

" Voor wij overgaan tot het inplanten van een postpunt in een leefkern doen wij een uitgebreid onderzoek Dat onderzoek kan en het opmaken van het advies voor de directie kan een tijdje duren" regeerde de heer Van Speybroeck. Toen wij opmerkten dat 't Schrijverke al meer dan zes maanden wacht op een reactie van de post beloofde de heer van Speybroeck ons dat hij met de bevoegde diensten contact zal opnemen om zich opnieuw met 't Schrijverke in verbinding te stellen.

Hij benadrukte dat het nieuw contact niet betekent dat er al een toezegging komt van een Postpunt in Adegem. Van burgemeester De Roo vernamen wij dat ook de gemeente nog eens zijn licht zal opsteken bij de directie van de Post.

 


NIEUWE TECHNISCHE APPARATUUR VOOR CONTAINERPARK

De slagbomen op het containerpark staan nog steeds open en in dat beeld zal er de komende maanden nog geen verandering komen.

Toen in april het vernieuwde en uitgebreide containerpark zijn deuren opende waren de nieuwe indeling van het containerpark en de identiteitskaartlezer de grootse vernieuwingen in de Steenhouwerslaan. Dank zij de lezers die elk met een computer uitgerust waren, gingen de slagbomen van het containerpark en de 2 speciale zones automatisch omhoog en naar beneden.

Toen de slagbomen in de beginperiode enkele malen dienst weigerden werd dat aan kinderziekten toegeschreven. Toen die kinderziekten niet alleen bleven duren maar verergerden besloot de gemeente om de slagbomen doorlopend open te laten en over de oplossing van de problemen te onderhandelen met de firma die de lezers geleverd had.

WATERSCHADE

Omdat de gemeente niet tevreden was over het huidig systeem werd een akkoord gemaakt met het bedrijf om het systeem te vervangen door een nieuw systeem. Dat zal de gemeente een eurotje extra kosten. De nu gebruikte drie kleine computers op het containerpark zullen vervangen worden door een centrale computer in het kantoor van Rudy.

De invoering van het nieuw systeem zal voor de gebruikers van het containerpark niet veranderen. Het gebruik van de identiteitskaart blijft behouden

Nog voor de vervanging van het oude systeem kon gebeuren was er de zondvloed van 25 augustus. Het containerpark kwam onder water te staan en ook de computers aan de slagbomen liepen waterschade op. Het bedrijf dat de computers heeft geleverd zal de schade aan de computers voor zijn rekening nemen. Zij zal voor die kosten ook een beroep kunnen doen op het rampenfonds.

Na de zondvloed heeft de gemeente ook beslist om aanpassingswerken aan het containerpark uit te voeren zodat ingeval van een nieuwe zondvloed de kans op waterschade aan de installaties tot een minimum beperkt wordt.

Wanneer de aanpassingswerken zullen gebeuren en wanneer het nieuw systeem zal geplaatst worden kon niemand ons zeggen. Verwacht wordt dat dit niet voor het einde van dit jaar zal zijn. De tegenslag heeft volgens Rudy en zijn medewerkers ook een kleine positieve kant. "Ons klanten hebben nu uitgebreid de tijd gekregen om te wennen aan de nieuwe indeling van het nieuw containerpark. Als het nieuw systeem inwerking treedt verwachten wij dan ook weinig of geen problemen meer" klonk het op het containerpark.

 


ADEGEM HERDACHT ZIJN OORLOGSSLACHTOFFERS

De vlaggen van de vaderlandslievende verenigingen vormden tijdens de herdenkingsplechtigheid een erehaag aan de gedenksteen op het kerkhof

Traditiegetrouw herdenkt België op 11 november de slachtoffers die sneuvelden tijdens WO I. Elf november 1918 was een dag van feest en verdriet. Feest omdat er een einde was gekomen aan de oorlog maar verdriet omdat er zoveel mensen in die zinloze oorlog gesneuveld zijn.

De plechtigheid werd ingezet met een eucharistieviering in de Sint Adrianuskerk. Tijdens de plechtigheid die daarop aan de gedenksteen op het kerkhof volgde bracht Kolonel De Vos namens de vaderlandslievende verenigingen hulde aan de vele slachtoffers die er zowel tijdens WOI als WO II gevallen zijn.

Het is volgens de kolonel nodig dat wij die slachtoffers herdenken om er de jeugd aan te herinneren dat de vrede en welvaart die wij nu kennen er niet vanzelf is gekomen. "De jeugd kent de gruwelen van de oorlog enkel van berichtgeving in de media. Die herdenkingsplechtigheden moeten er hen aan herinneren dat er ook in onze streek dramatische toestanden hebben bestaan" stelde de spreker.

Leerlingen van de Papaver legden bloemen neer aan de graven van de gesneuvelden uit beide wereldoorlogen

Die jeugd had een niet onbelangrijke inbreng in de plechtigheid. De leerlingen van de Ark luisterden samen met het koor Canticorum de eucharistieviering op en tijdens de plechtigheid op het kerkhof brachten zijn met woorden en bloemen hulde aan de oorlogsslachtoffers.

HULDE

Antoine Wauters volgt Cyriel Ryckaert op als voorzitter van Eendracht Maakt Macht Adegem.

Na de plechtigheid op het kerkhof werden de aanwezigen uitgenodigd voor een drankje in den Hoogen Pad. Juliaan Veirman stelde Antoine Wauters als nieuwe voorzitter van Eendracht Maakt Macht voor Cyriel Ryckaert die gedurende 10 jaar de taak van voorzitter op zich heeft genomen heeft om gezondheidsredenen een stap op zij gezet. Hij blijft nog wel voorzitter van de oudstrijders.

In zijn eerste toespraak als voorzitter bracht Antoine Wauters hulde aan de Cyriel Ryckaert. Hij stond even stil bij de belangrijke wijzigingen die de Eendracht Maakt Macht onder het voorzitterschap van Cyriel heeft ondergaan Hij sprak de hoop uit dat hij samen met zijn bestuur de vaderlandslievende verengingen in de geest van zijn voorganger kan leiden.

 


MARIA SESELLE STELDE ELFDE DICHTBUNDEL VOOR

In het gemeentehuis van Zomergem stelde Maria Sesselle haar elfde dichtbundel voor. Zij noemt het haar dagboek van de afgelopen 8 jaar. "Wat ik schrijf is realiteit en komt recht uit mijn hart" benadrukte de dichteres tijdens de voorstelling van haar nieuwste dichtbundel. Haar gedichten zijn soms speels soms grauw en agressief maar steeds juweeltjes van woordkeuze en inhoud.

 


MOEREWEGE KERMISTE DIT JAAR IN EEN GROTE TENT

Dit jaar verhuisde kermisvierend Moerwege van de "Beroesten Anker" naar een ruime feesttent. Zaterdagnamiddag was allround artiest Fred er te gast. Hij zorgde er voor dat de kinderen zich kostelijk amuseerden. Volgende week zondag sluit de Survivalrun Meetjesland de feestelijkheden in de Moerewege en omgeving af

 


MEER DAN 2000 MENSEN ZAGEN AVT SCHITTEREN

Met het blijspel Trappen, geschreven en geregisseerd door Etienne Notteboom heeft het Adegems Volkstheater in vijf voorstellingen meer dan 2000 mensen een gezellig avondje of namiddagje uit bezorgd. Fragmenten van het toneelstuk zijn binnenkort ook te zienop TV Zender Vitaya.

Het AVT brengt niet alleen ontspanning de leden van het gezelschap hebben ook het hart op de goede plaats. De opbrengst van de kaartenverkoop van het optreden van 5 november zijn aan Hannah geschonken, een project van VZW de Vierklaver in Adegem. Hannah zorgt voor begeleiding van mensen uit het Meetjesland met een niet aangeboren hersenletsel.

 


NIGHTDROPPING START EN EINDIGT IN 't KRUISKEN

Ter gelegenheid van Kruiskenskermis organiseert Café 't Kruisken op vrijdag 17 november een Nightdropping. De deelnemers nemen start in drie groepen. De eerste groep wordt om 18u30 naar de startplaats gevoerd. Om 19u15 en 20u starten de twee andere groepen. Voor het inschrijvingsgeld van €12 heb je niet alleen een gezellige avondlijke wandeling maar staan er bij ja aankomst ook nog frietjes met stoverij of Vol- au- vent te wachten. Die kan je doorspoelen met de 2 consumptiebonnen die je er bij krijgt.

Wie zondagmorgen wil genieten van een luxeontbijt die kan daarvoor vanaf 9u30 in 'Kruisken terecht. De prijs voor een luxe ontbijt bedraagt €10. Het ontbijtbuffet staat klaar vanaf 9u30.

Inschrijven voor de kermisactiviteiten kan tot 16 november bij Claudine of via de gsm 0496-10.77.08.

 


Home
Home
 
Made in France