De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 154 - Week 45 : van 05 tot 11 november 2006


EVEN AANDACHT VOOR DE OVERLEDENEN

Na Allerzielen is de rust teruggekeerd op de kerkhoven. Nu zijn het alleen nog enkelingen die een bezoek brengen aan een afgestorven familielid vriend of kennis.

De laatste week van oktober kregen alle kerkhoven ook in onze gemeente een opkuisbeurt. Tegen Allerheiligen en Allerzielen moesten ze er netjes bij liggen. Ook de bloemisten deden zoals ieder jaar gouden zaken.

Duizenden mensen hebben op 1 en 2 november honderden kilometers afgelegd om kerkhoven te bezoeken. Nu ze hun plicht gedaan hebben is voor velen hun geweten voor 364 dagen gesust. De komende dagen zien we opnieuw alleen de vertrouwde gezichten op de kerkhoven.

BESCHUTTING

Regen en wind zorgden dit jaar voor een passende herfstsfeer en verplichten de kerkhofbezoekers om hun regenscherm bij de hand te houden. Tijdens onze wandeling, in de regen, op de kerkhoven dachten wij aan het voorstel dat Cecile Ryckaert deed op tijdens de gemeenteraadszitting.

Zij vroeg het college van burgemeester en schepenen de mogelijkheid te onderzoeken om op het kerkhof in Adegem en ook op de andere kerkhoven in Groot Maldegem een overdekte plaats te voorzien om mensen die familie en of vrienden naar hun laatste rustplaats begeleiden, de gelegenheid te geven om ook bij minder gunstige weersomstandigheden, op een serene manier afscheid te nemen van de overledene.

Het voorstel werd gunstig onthaald. Burgemeester Johan De Roo beloofde bij de opmaak van de begroting geld voor het project te voorzien.

 


ADEGEM HERDENKT ZIJN OORLOGSSLACHTOFFERS

Naast de vele herdenkingsplechtigheden die in de loop van het jaar op het Canadees kerkhof worden georganiseerd voor de Canadese en Poolse soldaten die hier sneuvelden tijdens WO I , staan de Adegemse vaderlandslievende verenigingen op 11 november stil bij de grote offers die de plaatselijke bevolking zowel tijdens WO I als tijdens WO II bracht.

Om hulde te brengen aan al de mensen die tijdens een van die beide donkere bladzijden uit onze geschiedenis sneuvelden, vraagt "Eendracht Maakt Macht de inwoners van Adegem om hun huizen op 11 november te bevlaggen en deel te nemen aan de herdenkingsplechtigheid. Die plechtigheid begint om 9u met een eucharistieviering in de Sint Adrianuskerk. De eredienst wordt opgeluisterd door het koor Canticorum en het koor van de Papaver. Ook de Verenigde Vrienden zijn actief bij de plechtigheid betrokken.

Na de plechtigheid in de kerk wordt aan het monument op het kerkhof hulde gebracht aan de oorlogsslachtoffers. Daarna volgt een ontvangst in den Hoogen Pad. Alvorens de leden van de vaderlandslievende verengingen de voeten onder de feesttafel schuiven worden er nog bloemen neergelegd aan verschillende monumenten en gedenkstenen in de gemeente.

 


SLAGBOMEN BLIJVEN NOG EVEN OMHOOG

Kort voor de vakantie liep het behoorlijk mis met de slagbomen op het containerpark. De lezer van de identiteitskaarten weigerde regelmatig dienst en de verantwoordelijken van het containerpark moesten regelmatig hun badge gebruiken om de slagbomen open te krijgen. Daarom besloot de gemeente maar om de slagbomen doorlopen open te laten.

Er werd contact opgenomen met de firma die de software voor de slagbomen en de rest van het containerpark had geleverd. Die beloofde om nog net voor of kort na de vakantie het probleem de wereld uit te helpen.

Wij zijn ondertussen al enkele maanden verder en de slagbomen staan nog altijd omhoog. Wij hebben ondertussen ook de zondvloed gehad eind augustus. Die heeft aangetoond dat de lezer van de identiteitskaart en het mechanisme dat de slagbomen in werking zet te dicht bij de grond staat. De slagbomen zullen pas opnieuw geactiveerd worden als de sokkels waarop de kasten staan verhoogd zijn. Dat kan nog even duren.

 


FOTOTENTOONSTELLING NIEUWE BLIKVANGER
TIJDENS MOERWEGEKERMIS

Tussen 10 en 19 november wappert de kermisvlag boven de Moerwege, Broekelken, Celieplas, Kleine Moerewege, Striepe en Vaartkant. Met het optreden van La-Pas en de fuif met 2Bevents openen ze op de Moerewege hun kermis. Zaterdagnamiddag is er kinderanimatie en ' s avonds staat de feesttafel gedekt in de plaatselijke feestzaal.

Zondagvoormiddag worden pijl en boog gehanteerd en ' s namiddags en ' s avonds rollen de gaaibollen. Eerst voor de vrouwen daarna voor de mannen. De kaarters hebben zondag het laatste woord. Maandag is er na de dienst voor de overledenen is er om 14u koffietafel voor de inwoners van de wijk. Het zijn opnieuw de kaarters die maandag het laatste woord hebben. Zondag 19 november staat de survivalrun op het programma.

VROEGER EN NU

Dank zij Jordaan De Rycke en Gothard De Coninck heeft de kermis er dit jaar nog een blikvanger bij. Met een tentoonstelling van 100 foto' s geven zij een beeld van het leven vroeger en nu in de kermisvierende wijk. Er is in die tentoonstelling zowel ruimte voor ernst als voor humor.

 


SANCTIEREGLEMENT TEGEN HONDENPOEP OP DE STOEP

De bezitters van Honden die hun viervoeter zijn behoefte laten doen op het kerkplein of op het grasperk rond de kerk en er de drollen achterlaten zullen in de toekomst op hun tellen moeten passen. Niet alleen wij maar ook de gemeente kreeg klachten over die onsmakelijke praktijken.

Bij navraag bleek dat de gemeente voor zijn strijd tegen hondenpoep op de stoep geen politiereglement maar een gemeentelijk sanctiereglement moet uitwerken. Dat reglement zou in voorbereiding zijn. Pas als het reglement door de gemeenteraad wordt goedgekeurd kan er tegen deze onfrisse toestanden worden opgetreden.

 


LEREN SCHOLIEREN WELDRA KRULBOLLEN OP SCHOOL ?

Een van de projecten van de werkgroep Erfgoed Meetjesland dat zich concentreert is de krulbolsport. Tientallen actieve en gewezen krulbolders worden aangesproken om hun verhaal te doen over de krulbolsport. Die informatie zal samen met foto van krubolwedstrijden vroeger en nu in een brochure worden opgenomen.

De werkgroep wil ook de jeugd opnieuw belangstelling doen rijgen voor de volkssport. Daarom werkt zij aan een informatiepakket over deze volksport. Zij zal die ter beschikking stellen van de scholen in Vlaanderen. In de eerste plaats komen de scholen in het Meetjesland aan de beurt. Scholen die dit wensen zullen voor demonstraties van de krulbolsport ook beroep kunnen doen op leden van de bestaande krulbolverenigingen

 


KNOKKE HERDACHT ZIJN CANADESE BEVRIJDERS IN ADEGEM

Ook vertegenwoordigers van de Adegemse vaderlandslievende verenigingen namen op vier november deel aan de herdenkingsplechtigheid die door Knokke op het Canadees kerkhof in Adegem werd georganiseerd.

Net als bij de bevrijding van het Meetjesland hebben de Canadezen ook een belangrijke rol gespeeld bij de bevrijding van Knokke en de andere kustgemeenten. Ieder jaar, de eerste zaterdag na Allerheiligen, herdenkt Knokke zijn bevrijders.

Na de plechtigheid in de kerk van Knokke en een bloemenhulde aan het monument komt een uitgebreide delegatie van Knokke naar Adegem om er hulde te brengen aan de soldaten die bij de bevrijding van Knokke sneuvelden en op het Militair Canadees Kerkhof in Adegem een laatste rustplaats vonden.

Inwoners van Knokke brachten samen met een officiële Canadese delegatie en een delegatie van de gemeente Maldegem in Adegem hulde aan hun bevrijders.

In Adegem werden de deelnemers aan de herdenkingsplechtigheid opgewacht door schepen Jacques De Taeye en raadslid Marc De Baere. In zijn korte toespraak bracht schepen De Taeye hulde aan de soldaten die in Adegem hun laatste rustplaats vonden. De jaarlijkse herdenkingsplechtigheid heeft er mee voor gezorgd dat er een vriendschapsband is gegroeid tussen Knokke en Maldegem. Na de plechtigheid werden de gasten door schepen De Taeye uitgenodigd op een drankje en een hapje.

 


GAAIBOLDERS IN DE KIJKER

Na 24 bollingen op 5 verschillende locatie viel bij de gaaibolders van Groot Maldegem, met de huldiging van de kampioenen, het doek over het criterium van 2006. De individuele titels waren voor Mario De Deyne, Dorine Engels, Kenneth De Meyer en Lorenzo De Deyne. Het ploegen klassement werd bij de vrouwen gewonnen door De gezelschapsvrienden, bestaande uit Dorine Engels, Caroline Savat, Monique Van Noorweghe, Thérèse Van Vooren en Danielle Boecquaert. Bij de mannen was de titel voor Komen en gaan. Die ploeg bestond uit Mario de Deyne, Paul Timmerman, Kurt De Vendt, Raf Van de Velde en Leopold Veirman.

Verrassing bij het kampioenschap van Groot Maldegem bij de vrouwen ging de titel naar Fabienne Van Poelvoorde. Het was de eerste maal dat zij aan een officiële wedstrijd deelnam. De andere individuele titels waren voor Raf Van de Velde, Kenneth De Meyer en Jarno Gobeyn. De titel van kampioen per ploeg was bij de vrouwen voor de Gezelschapsvrienden Moerhuize waar ook Thérèse Van Vooren deel van uit maakt. Bij de mannen ging de titel naar Komen en Gaan Donk met ouderdomsdeken Roger Braet.

 


VANDALSME OF WRAAK

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de brandweer opgeroepen voor een brand in de fietsenstalling aan het station in Maldegem. Hoewel de spuitgasten snel ter plaatse waren konden zij niet verhinderen dat het dak van de fietsstalling, het enige wat aan het gebouw brandbaar is volledig afbrandde.

Uit onderzoek bleek dat ook een brommer in de vlammen was opgegaan. Volgens de eerste vaststellingen zou de brand bij de brommer ontstaan zijn. Uit het getuigenis van de eigenaar van de brommer blijkt dat zijn brommer al vanaf 21u in de fietsstalling stond. De brand moet dan ook zijn aangestoken. Er wordt nu onderzocht of het gaat om een gewone vandalenstreek of om iemand die wraak wou nemen op de eigenaar van de brommer.

Van Jason Van Landschoot voorzitter van de VZW Stoomcentrum vernamen we dat hun cinemawagen die net gerenoveerd is en aan de scheiding met de fietsstalling stond ook schade heeft opgelopen.


Home
Home
 
Made in France