De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 153 - Week 44 : van 29 oktober tot 04 november 2006


AFSCHEID VAN ANDRE VAN BASSELAERE

Zaterdagvoormiddag hebben familie en vrienden in de Sint Adrianuskerk afscheid genomen van André Van Basselaere. André die op 21 oktober 1924 geboren werd heeft zes dagen voor zijn 82ste verjaardag, waar zowel hijzelf als zijn familie naar uitkeken de strijd tegen zijn slepende ziekte opgegeven. Hoewel het leven André en zijn familie niet heeft gespaard, heeft André een rijk gevuld en boeiend leven achter de rug.

Met zijn werk als landbouwer zorgde hij er voor dat er brood op de plank kwam voor zijn gezin in de Vulderstraat. André zorgde niet alleen voor zijn gezin. Hij had ook oog en hart voor zijn medemens. Daarom heeft hij zich ook geëngageerd in de gemeentepolitiek. Hij was, voor de fusie in het zelfstandige Adegem, gemeenteraadslid en gedurende jaren voorzitter van het OCMW.

Na de fusie was hij ook nog een bestuursperiode gemeenteraadslid in Maldegem. Hij was een man die opkwam voor zijn principes. Indien hij overtuigd was van zijn gelijk ging hij geen discussie uit de weg.

Het verlies van zijn dochter heeft zowel hem als zijn gezin diep geraakt. Toen hij later door een ongeneeslijke ziekte werd getroffen moest André zowel privé als in de politiek een stap terug zetten. Samen met zijn echtgenote Maria opende hij Café De Welkom op den appelboom. Zo kreeg hij, nog beter dan vroeger, de volkssporten onder de knie.

Anderhalf jaar geleden werd André in kritieke toestand in de kliniek opgenomen. Hij weigerde echter te buigen voor de ziekte. Tot de laatste snik heeft hij zich aan het leven vastgeklampt. Op 21 oktober heeft hij, omringd door zijn echtgenote en kinderen, zachtjes afscheid genomen van het leven. Het Leven in Café de Welkom zal nooit meer hetzelfde zijn.

 


GEEN HONDENPOEP MEER OP DE STOEP OF IN HET GRAS

Hier is een hondje gepasseerd die iets heeft achtergelaten wat er niet thuis hoort. Het dier kon het zelf niet opkuisen en zijn baasje heeft het nagelaten het te doen.

Wie over het kerkplein of op het grasperk naast de kerk wandelt doet er, om niet uit te schuiven over hondenpoep, goed aan regelmatig naar de grond te kijken. De laatste tijd worden meer en meer uitwerpselen van honden op het kerkplein en in het gras gesignaleerd.

Iedereen heeft er begripvoor dat honden regelmatig hun pootjes moeten strekken en hun behoefte moeten doen. Bezitters van honden moeten er echter voor zorgen dat de behoefte van hun lievelingsdier de andere mensen geen ongemak bezorgt. Het is voor hen een kleine moeite om als ze hun hondje uitlaten een plastiekzakje en een schopje mee te nemen om de hondenpoep op te schepen en het mee te nemen naar huis zodat niemand anders er met aan hun schoenen mee thuiskomen.

Er zijn momenteel nog geen officiële klachten bij de politie binnengekomen maar die tijd lijkt ons niet zover meer af. De gemeente kan dan een reglement uitvaardigen die het achterlaten van hondenpoep langs de straten en op openbare domeinen verbiedt en sanctioneert. Mochten de bezitters van honden die verantwoordelijk zijn voor de hondenpoep op de stoep en in het gras denken dat zij niet gezien worden dan hebben zij het verkeerd voor. In Adegem – Dorp weten ze precies wie wanneer zijn hondje zijn behoefte laat doen op de stoep of in het gras.

 


EERSTE FLIKKENKWIS IN DEN HOOGEN PAD

In hun vrije tijd hebben leden van het Maldegems politiecorps hun eerste kwis georganiseerd.
Hun initiatief kon rekenen op gemeentelijke sympathie en ondersteuning.

Zevenentwintig ploegen zwoegden vrijdagavond op de vragen die hen van op het podium werden afgevuurd. Hoewel er geen enkel uniform in den Hoogen Pad te zien was zaten er heel wat politiemannen en vrouwen in het cultureel centrum.

De kwis was een initiatief van de Maldegemse politie. " Het doet goed te zien dat de manschappen ook buiten de diensturen samenwerkten" klonk het tevreden bij zonechef Franky Mervielde die tevreden was zowel over de manier waarop de kwis werd georganiseerd als over de belangstelling van andere korpsen voor de kwis.

Uit alle hoeken van Vlaanderen was positief gereageerd op de kwis. Korpschef en inspecteurs en administratief personeel zaten samen in het kwisteam.

Om alles vlot te laten verlopen was er een werkgroep die zich bezig hield met het afvuren van de vragen en een wekgroep die instond voor de verbetering van de vragenlijsten. Wie dacht dat de vragen uitsluitend over politionele zaken ging had het volledig bij het verkeerde eind. "Een kwisavond is er niet om onze collega' s ook buiten hun diensturen met hun werk te confronteren maar om hen te ontspannen. Daarom werd in de kwis de algemene kennis van de deelnemende ploegen getest" klonk het bij de opstellers en stellers van de vragen.

Zowel voor de initiatiefnemers als voor zonechef Mervielde was het een geslaagde avond die voor herhaling vatbaar is. De kwis werd ook een beetje gezien als een verbroedering tussen de korpsen die aan het spel van vragen en antwoorden deelnamen


LAURA EN PIETER STRAALDEN ALS EEN DIAMANT

Ter gelegenheid van de viering van hun diamanten huwelijksjubileum kregen Pieter Van de Voorde en zijn echtgenote Laura Keirse in de Oude Staatsbaan 61 het bezoek van een delegatie van het college van burgemeester en schepenen.

Stralend van gezondheid en geluk luisterden Laura Keirse en haar echtgenoot Pieter, ( iedereen zegt Pierre), naar de manier waarop schepen van burgerlijke stand Jacques De Taeye hun levensloop schetste. Hun ogen schitterden toen zij, alvorens de gemeentelijke geschenken in ontvangst mochten nemen, na 60 jaar hun huwelijksgeloften hernieuwden.

Hoewel Laura en Pierre zich Adegemnaar voelen zijn ze beiden afkomstig van Maldegem. Laura werd op 30 oktober in Reesinghe geboren, haar ouders waren landbouwers. Nadat zij eerst bij de Maricolen en daarna twee jaar op pensionaat school had gelopen, bleef Laura thuis om te helpen op de boerderij en om moeder te helpen in het huishouden. Haar moeder stierf in 1945.

Pierre werd op10 maart 1974 in de Kattenhoek geboren. Zijn ouders waren vlasbewerkers. Pierre liep school in de broederschool en daarna twee jaar in Brugge bij de Frères. Daarna werd hij net als zijn vader vlasbewerker. Dat bleef hij tot hij met pensioen ging.

Laura en Pierre leerden elkaar in 1940 tijden de feesten in den hof van Frederik Dhont nu het Sint Annapark kennen. Door het uitbreken van de oorlog werd er pas in 1946 getrouwd.

Het jonge paar vestigde zich in de Oude Staatsbaan 61 in Adegem waar ze nu nog altijd wonen. Zij kregen vier kinderen die zelf voor negen kleinkinderen en drie achterkleinkinderen zorgden.

Laura was ondanks haar druk bestaan actief in KAV en KBG nu OKRA. Pierre heeft, nadat hij een punt achter zijn beroepsloopbaan zette, van het onderhouden van zijn moestuin en het kweken van konijnen en kippen zijn hobby gemaakt. Samen verwennen ze de kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Het diamantenpaar hoopt nog jaren, samen met hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, gezond van het leven te mogen genieten.

 


AVT DUIKT IN DE GEMEENTE POLITIEK

De verkiezingskoorts is sedert 8 oktober overal sterk behalve in den Hoogen Pad. Daar brengt het Adegems Volkstheater zijn visie op het politieke leven onmiddellijk na de gemeenteraadsverkiezingen. Zij kozen uiteraard Adegem als locatie voor hun stuk. Auteur en regisseur van het stuk Etienne Notteboom neemt zijn publiek op een humoristische wijze mee achter de schermen van de partijen die na de verkiezingen betrokken worden bij de verdeling van de postjes.

Als ook de partners van de kandidaat burgemeester en schepenen zich met de zaak gaan bemoeien zit het spel pas goed op de wagen. Voor 7 € biedt het AVT u op vrijdag 3, zaterdag 4, vrijdag 10 en zaterdag 11 november een avond vanaf 20u een avond vol humor. Op zondag 5 november gaat het doek op om 15u. Kaarten kunnen besteld worden bij Ria Dewilde op het nummer 050-71.28.43.

 


HET RODE KRUISPUNT IS WEER VOLLEDIG OPEN

Door werken aan de Radestraat en een deel van 't Broekelken was een tak van het rode kruispunt tijdelijk voor alle verkeer afgesloten. Nu de werken zowel in 't Broekelken als in de Radestraat achter de rug zijn is er opnieuw normaal doorgaand verkeer mogelijk.

 


 

WEDSTRIJDBALLEN VOOR DE ALTE HERREN

Voor de aftrap van hun thuiswedstrijd op vrijdagavond kregen de spelers van Alte Herren KVK Adegem het bezoek van vertegenwoordigers van Brandstoffen De Meyer uit de Moerewege en de VW - Audi Garage De Mey uit de Koning Leopoldlaan. Beide bedrijven schonken de ploegen een wedstrijdbal.

 


IMKERS HERADEMEN

De imkers in onze regio liepen de afgelopen weken op de toppen van hun tenen. Er was een geval van Amerikaans Vuilbroed vastgesteld in Donk. De ziekte is bij bijen wat de pest is voor varkens. Onmiddellijk werd er rond de vestigingsplaats van de imker een schutkring van 3 km ingesteld. Daarin was het transport van alles wat met het kweken of houden van bijen te maken had verboden.

Sedert de dioxinecrisis werden alle imkers opgeroepen zich te laten registreren. Alle imkers in onze regio hebben na het uitbreken van de het Amerikaans Vuilbroed de controle over de vloer gekregen. Het was voor de imkers bang afwachten op het resultaat van het onderzoek. Net als bij varkenspest zijn de controleurs bij het vaststellen van Amerikaans vuilbroed onverbiddelijk.

Alle bijen al of niet besmet moeten onmiddellijk afgemaakt worden. Voor de imkers is dat een verlies van honderdduizenden bijen en het werk van jaren bouwen aan een eigen stam. Hoewel er nog geen officieel bericht is toegekomen wisten de meeste van de gecontroleerde imkers vrijdag reeds dat de controles negatief waren en hun bijen mogen blijven.

 


BENEDIKT DE MUYT STAPT UIT DE POLITIEK

Een paar dagen voor de gemeenteraadsverkiezing zorgde Benedikt De Muyt, wiens roots op de Kruipuit in Adegem liggen, voor politiek vuurwerk in Knesselare. Hij legde toen klacht neer omdat er zou gesjoemeld zijn met volmachten voor de gemeenteraadsverkiezingen. De verkiezingen hebben De Muyt en zijn partij opnieuw naar de oppositiebanken verwezen.

Benedikt heeft het resultaat van zijn klacht niet afgewacht om zijn conclusies te trekken uit de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen. Na zes jaar in Maldegem en zes in Knesselare oppositie te hebben gevoerd stapt hij met enige ontgoocheling uit de politiek.

 


Home
Home
 
Made in France