De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 152 - Week 43 : van 22 tot 28 oktober 2006


EEN STRALENDE OPA

Maurits Hermie die in het verleden zelf actief was in de gemeentepolitiek straalde in de nacht van zondag 8 oktober toen hij de zekerheid had dat zijn kleindochter Annelies Lammertyn met 1431 stemmen een langs de grote poort in de gemeentepolitiek stapte. Hij wist toen nog niet dat hij bij het kiekje geflankeerd werd door twee toekomstige schepenen.

 


TERRASJESWEER TIJDENS ADEGEMKERMIS

Adegemkermis verliep onder een heerlijk herfstzonnetje. Er kon zelfs nog een terrasje meegepikt worden.

De foorkramers hadden zeker de zondag van Adegemkermis geen redenen tot klagen. De aangename herfstzon zorgde er mee voor dat er veel volk naar het centrum afzakte. Het gebeurt niet zo dikwijls dat de mensen tijdens de winterkermis op het terras van hun pintje kunnen genieten.

Het kermisprogramma was vooral een verzameling van activiteiten, al of niet met spijs en drank, in de herbergen. Het feestcomité was dit jaar afgestapt van zijn traditioneel volksbal in den Hoogen Pad. Het koos voor een mosselfestijn met aansluitend een fuif in de zaal D'Havé. Aan het aantal inschrijving voor dat eetfestijn te zien lust Adegem geen Jumbomosselen. Wie er wel was heeft genoten van de heerlijke Jumbomosselen. Hopelijk kent het initiatief volgend jaar meer succes.

De aandacht van de kinderen ging vooral naar de nieuwste attractie. Het treintje herinnerde hen aan een van de pretparken waar ze tijdens de vakantie op bezoek waren.

Het was zondagnamiddag niet alleen druk in de omgeving van de kermisattracties ook in de Papaver kwam er veel volk over de vloer. Voor het eerst werd uitgepakt met een tweedehands speelgoedbeurs op de speelplaats.

Er was niet alleen veel publiek ook het aantal deelnemers overtrof de verwachtingen. Een initiatief dat als de weersomstandigheden het toelaten voor herhaling vatbaar is. Het was niet alleen druk op de speelplaats van de Papaver ook in de klaslokalen en de feestzaal heerste er een gezellige drukte.

Het was gezellig vertoeven tussen het ruime aanbod van boeken kaarten en posters

De boeken - poster en speelgoedbeurs is een vaste waarde op het kermisprogramma en blijft nog altijd een publiekstrekker. Ouders en grootouders vinden er een passend geschenk voor hun kinderen en kleinkinderen en het bezoek kan afgerond worden met een bezoek aan de feestzaal. Daar werden lekkere pannenkoeken geserveerd.

Wie op de boeken en posterbeurs een prijs wou winnen moest een gokje wagen bij de vertegenwoordigers van het oudercomité.

 


WAT GEBEURT ER MET DE JEUGDLOKALEN ?

In verschillende steden en gemeenten werden jongeren op 20 oktober door de jeugdraad verwend. In Maldegem werden alle scholieren die in uniform naar school kwamen op een kop chocomelk getrakteerd.

De openlucht fuif eerder dit jaar was de laatste activiteit van de Adegemse Chiro. Na de KSA hield daarmee de laatste Adegemse jeugdbeweging op te bestaan. Enkel bij de voetbalploeg KVK Adegem kunnen jongeren in Adegem nog terecht om zich in hun eigen dorp te ontspannen.

Op de Zandakkers komen er door het verdwijnen van de jeugdbewegingen enkele lokalen vrij. Het kan zeker niet de bedoeling zijn dat die lokalen lang leeg blijven staan. Volgens schepen van Jeugd en Cultuur Anneke Gobeyn heeft de gemeente nog geen nieuwe bestemming voor de vrijgekomen lokalen.

Voor verenigingen die op zoek zijn naar een lokaal ligt daar misschien een oplossing voor hun huisvestingprobleem. Schepen Gobeyn zal zelf een voorstel doen aan het college van burgemeester en schepenen om extra ruimte ter beschikking te stellen van IBO. Het IBO (Initiatief Buitenschoolse Opvang) groeit langzaam maar zeker uit zijn voegen. Regelmatig wordt van een volledige bezetting gesproken. De dienst zou best wat extra ruimte kunnen gebruiken.

OVEHEVELING

De schepen is er niet van overtuigd dat IBO alle vrijgekomen lokalen zal nodig hebben. De gemeente heeft immers plannen om naast de IBO Adegem een 2de IBO in Maldegem op te starten. Er werd door het ministerie een goedkeuring verleend voor een IBO voor 8 kinderen. De gemeente zal naast de 8 plaatsen die door het ministerie gesubsidieerd worden de kosten van nog eens 6 plaatsen voor haar rekening nemen.

Voor dat nieuwe IBO zal op de speelweide achter een Sint Annapark een gebouw opgetrokken worden. De kans is groot dat een aantal kinderen die in Maldegem wonen maar nu noodgedwongen naar het IBO in de Zandloper komen in de toekomst naar Maldegem gaan.

Daarom is de schepen ook niet van plan om een voorstel in te dienen om alle vrijgekomen lokalen in te palmen. Verenigingen die op zoek zijn naar een lokaal kunnen best zo snel als mogelijk contact opnemen met het college van burgemeester en schepenen


KRIJGT INDUSTRIETERREIN PRIVE-BEWAKING

De inbraak in het bedrijvencentrum heeft bij een aantal bedrijven op het industrieterrein opnieuw de vraag om extra bewaking doen opborrelen. Die vraag werd tijdens de bijenkomst van de Maldegemse gemeenteraad, als vraag na de afhandeling van alle punten in de dagorde, overgenomen door Jason Van Landschoot.

Hij stelde voor om als gemeentebestuur samen met de bedrijven rond de tafel plaats neemt en de mogelijkheid van privé-bewaking onderzoekt. Volgens de heer Van Landschoot zou de financiering van de bewaking door de gemeente en de bedrijven samen moeten gebeuren. Dat zou volgens de vragenstellenden zowel voor de gemeente als voor de bedrijven een relatief lage investering zijn.

BIN-Z

Noch bij de meerderheid noch bij de andere oppositieleden behalve die van zijn eigen OGP fractie vond de heer Van Landschoot gehoor voor zijn vraag. Volgens burgemeester De Roo en Schepen De Jaeger is er reeds extra politiecontrole en is er ook nog de BIN - Z dat er moet voor zorgen dat er in geval van onheil bij een van de leden onmiddellijk alarm wordt geslagen en gehandeld wordt.

Het is volgens de schepen en de burgemeester in de eerste plaats aan de bedrijven zelf om voor voldoende beveiliging in hun bedrijf te zorgen. Het gebouw van het bedrijvencentrum staat wel op grond van de gemeente en zal eigendom worden van de gemeente. De gemeente heeft evenwel niets te zien met de beveiliging van het gebouw en de bedrijven die er in gevestigd zijn. Ook het door de heer Van Landschoot geciteerde kostprijs werd door verschillende raadsleden in twijfel getrokken.

Hoewel het niet luidop gezegd werd was toch te horen dat het alarm wel degelijk gewerkt had maar dat er om een of andere reden niet op gereageerd door de leden van BIN – Z..

BESPREKING TEN GRONDE

De groene fractie had zich de ganse tijd buiten de discussie gehouden. Niet omdat het hen niet interesseerde maar omdat er over een vraag die na de afhandeling van de dagorde wordt gesteld, geen discussie gevoerd wordt. De burgmeester of bevoegde schepen mag antwoord geven of zijn antwoord in beraad houden tot de volgende zitting van de gemeenteraad.

Erwin Goethals vroeg dan ook, met het reglement in de hand, om de discussie over mogelijke privé-bewaking op het industrieterrein onmiddellijk stop te zetten. " Als de heer Van Landschoot het probleem ten gronde wil laten bespreken door de gemeenteraad moet hij dat als een punt aan de dagorde van de volgende gemeenteraadszitting toevoegen" besloot de heer Goethals zijn tussenkomst.

Burgemeester De Roo liet de mensen die het woord gevraagd hadden toch nog aan het woord. Daaruit bleek dat niet alle bedrijven op het industrieterrein achter de idee van privé-bewaking staan. Zeker niet als zij zelf voor de kosten moeten opdraaien.


REDDERSECHTPAAR GAAT OP RUST

Afgelopen donderdagavond was het de laatste maal dat Siegfried Van de Geuchte en zijn echtgenote Anna Verbiest samen als redder aan de slag waren in het Sint Annazwembad. Officieel zetten beiden op 31 december een punt achter hun loopbaan. Siegfried heeft dan 32 jaar dienst achter zijn naam en zijn echtgenote 31 jaar. Siegfried stond tot voor enkele jaren samen met een collega redder ook nog in voor het technisch onderhoud van het zwembad.

De sportdienst had ter gelegenheid van de laatste werkdag samen van het koppel enkele vrienden en kennissen van Siegfried en Anna uitgenodigd om op een gezellige manier afscheid van de redders van het eerste uur van heer Sint Annazwembad.

 


HET NIEUWE COLLEGE IS KLAAR

Minder dan 14 dagen na de gemeenteraadsverkiezingen stelde CD&V voorzitter Jacques Willems het college van burgemeester en schepenen voor de komende bestuursperiode voor. Dat is, rekening houdende met het verleden, uitzonderlijk vroeg.

Alvorens tot de namen en bevoegdheden van de nieuwe ploeg bekent te maken bracht de voorzitter hulde aan de drie huidige schepenen, Anneke Gobeyn, Boudewijn De Schepper en Jacques De Taeye die geen deel meer uitmaken van het nieuwe college. Anne Gobeyn en Boudewijn De Schepper zullen nog wel als raadslid het beleid mee helpen bepalen.

Alvorens het CD&V bestuur een voorstel voor te leggen hebben de voorzitter en burgemeester De Roo alle CD&V verkozenen gehoord en gepeild naar hun verwachting. Op basis van een aantal parameters zoals de capaciteiten en het behaalde aantal voorkeurstemmen werd een voorstel uitgewerkt en aan het bestguur voorgelegd. Dat bestuur keurde het voorstel met grote meerderheid goed.

NAMEN EN BEVOEGDHEDEN

Burgemeester Johan De Roo blijft ook in de volgende bestuursperiode voorzitter van de gemeenteraad. Hij krijgt de verantwoordelijkheid voor het Algemeen beleid en coördinatie, Brandweer, politie, Personeel, Openbare veiligheid, noodplanning, Gemeente-eigendommen, Patrimonium, Intergemeentelijk overleg, Verbroederingen en plechtigheden.

Eerste schepen Remi De Jaeger zal net als de vorige 9 jaar ook de komende 6 jaar de financiën en begroting oor zijn rekening nemen. Daarnaast behoren ook de lokale economie, ontwikkelingssamenwerking en intercommunales tot zijn bevoegdheid.

Noël Wille gaat zijn 3de ambtstermijn als schepen van Openbare werken en infrastructuur in. Hij blijft geen schepen van sport maar krijgt er met energie een nieuwe bevoegdheid bij.

Geert De Roo blijft na de vorige 9 jaar ook de komende 6 jaar verantwoordelijk voor milieu en Duurzaamheid. Hij heeft er ook landbouw, plattelandsbeleid en waterbeleid bij.

Valerie Taeldeman is de eerste nieuwkomer in de ploeg zij wordt verantwoordelijk voor het jeugdbeleid, gezin, huisvesting en ruimtelijke ordening.

Frank Sierens volgt Noël Wille op als schepen van sport. Ook onderwijs, cultuur en tewerkstelling behoren tot zijn bevoegdheid.

Derde nieuwkomer Antoine Pauwels wordt de nieuwe schepen van Burgerlijke Stand, Bevolking, senioren en Toerisme.

Vanaf de volgende de bestuursperiode mag ook de voorzitter van het OCMW aan het college worden toegevoegd. Marleen Van den Bussche blijft ook in de toekomst voorzitter van het OCMW en zal ook deel uitmaken van het college. Daarin zal ze bevoegd zijn voor Maatschappelijk welzijn, Sociale zaken, welzijnsbeleid, armoedebeleid en gehandicaptenbeleid, bevoegdheden die nauw aanleuning bij haar functie van voorzitter van het OCMW.

WISSEL

Schepen Noël Wille begint wel als schepen aan de nieuwe bestuursperiode maar zal zijn 6 als schepen niet volmaken. Op 1 juli 2011 zal hij ontslag nemen als schepen. Hij zal in het college opgevolgd worden door Annelies Lammertyn. Bij die schepenwissel zal in de schoot van het college ook een bevoegdheidsherschikking plaatsvinden.

 


Home
Home
 
Made in France