De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 151 - Week 42 : van 15 tot 21 oktober 2006


ZEVENTIGERS ROND DE FEESTTAFEL

 

Donderdag 12 oktober zaten de Adegemnaren van 1936 samen bij feestzaal De Baere in de Noordstraat, rond de feesttafel. Het was de eerste reünie waarop Achiel Goethals, een van de initiatiefnemers van de vijfjaarlijkse reünie, ontbrak. In gedachten was Achiel die vorig jaar overleed, bij zijn leeftijdsgenoten Bij het afscheid hebben de zeventigers afspraak gemaakt voor over vijf jaar. Voor de volgende reünie.

 


VIJFTIGJARIGEN EVEN TERUG OP DE SCHOOLBANKEN

Voor hun eerste reünie hadden de Adegemnaren geboren in 1956 de feestzaal van de Papaver als ontmoetingsplaats uitgekozen. Het werd een lange gezellige avond.

De werkgroep die instond voor de organisatie van de reünie heeft de vijftigjarigen de mogelijkheid geboden om mee het programma van het feest samen te stellen. De werkgroep heeft zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van de binnengekomen tips. Dat het niet uitgebreid maar gezellig moest zijn was de rode draad in alle tips.

Zaterdagavond werden de vijftigers verwacht in de turn- en feestzaal van de Papver. Bij een hapje en een drankje kregen de gasten de gelegenheid om degenen die ze al lang niet meer gezien of gehoord hadden opnieuw te ontmoeten.

Er werd ook een bezoek gebracht aan de lokalen van de vroegere jongensschool. Daar kregen de vijftigers een korte les van meester Willem Verstraete. Hij gebruikte daarvoor de reken- en leesmethodes uit de tijd toen de vijftigers op de schoolbanken zaten.

Terwijl zij opnieuw leerden lezen en rekenen werd in de feestzaal door de Spaanse kok de laatste hand gelegd aan de heerlijke Paella die bij hun terugkeer werd opgediend. Het werd zoals alle feesten van de vijftigjarigen een gezellige avond waar de tijd veel te snel voorbij ging. Bij het afscheid beloofden de vijftigers elkaar dat ze contact zullen houden. Aan de werkgroep werd gevraagd om geen tien jaar te wachten met de organisatie van een nieuwe reünie.

 


BLOEMEN EN DANKLIED VOOR JARIGE PASTOOR DHOOGHE

Zondag werd de jarige pastoor Adrien Dhooghe verrast met een danklied en bloemen door de bewoners van het rusthuis. Het was Malvina De Coninck die Dank u zong en Christiane Van de Kerckhove die de bloemen overhandigde. Die hulde was een blijk van waardering en dankbaarheid voor de eucharistieviering die de nu 56 jarige pastoor Dhooghe wekelijks in de kapel van het Elisabethrusthuis opdraagt.


CO VERGIFTIGING EIST TWEE SLACHTOFFERS

In de nacht van dinsdag 10 en woensdag 11 oktober werden de hulpdiensten gealarmeerd voor wat later CO vergiftiging bleek te zijn. De centrale in Gent verwittigde huldiensten van Eeklo die met 2 ziekenwagens de MUG naar den Appelboom 8 uitrukte. Later werd ook de Maldegemse brandweer opgeroepen met de melding dat er in het nummer 8 op de Appelboom rookontwikkeling was.

Toen de hulpdiensten de woning binnendrongen vonden zij de 27 jarige Serge Mekeirle en zijn 24 jarige vriendin uit Heusden Zolder met CO vergiftiging in hun bed. Serge werd nog gereanimeerd en naar het AZ in Brugge overgebracht. Daar overleed hij aan de opgelopen vergiftiging. Voor zijn vriendin kwam alle hulp te laat.

De brandweercommandant heeft het er moeilijk mee dat voor interventies op den Appelboom in eerste instantie de hulpdiensten van Eeklo en pas daarna Maldegem,verwittigd worden. "Ik twijfel niet aan de bekwaamheid van de hulpdiensten van Eeklo maar wij kunnen sneller ter plaatse zijn dan de hulpdiensten die vanuit Eeklo moeten vertrekken" stelde de heer Van Suyt

Er is volgens hem een duidelijk verschil tussen de aanrijtijd die door de centrale in Gent berekend werd en de werkelijke aanrijtijd naar den Appelboom. Er wordt volgens de Maldegemse brandweercommandant bij de berekening van die aanrijtijd met een aantal belangrijke elementen geen of onvoldoende rekening gehouden. Hij heeft dat probleem reeds aan de orde gesteld maar op zijn opmerking werd niet ingegaan.

 


KRUIPUIT KIEST EERSTE SCHOOLPARLEMENT

In de kieslokalen die zondag gebruik werden voor de gemeenteraadsverkiezingen, verkozen de leerlingen van de gemeenteschool op de Kruipuit maandag in de voormiddag hun eerste schoolparlement.

In het kader van het zich welbevinden van de kinderen opschool zochten de directie en de leerkrachten van de gemeenteschool op de kruipuit naar middelen om de kinderen meer inspraak te geven op het leven in de school. Geïnspireerd door de in aantocht zijnde gemeenteraadsverkiezingen hebben zij de verkiezing van een adviesraadraad die zij hun kinderparlement doopten, georganiseerd.

Het project dat door meester Piet werd gecoördineerd, voorzag in de aanloop naar de parlementsverkiezingen een aantal lessen, die een wandeling maakten door de bestaande bestuursvormen van dictatuur tot democratie. Daarna werden de lijsten gevormd. De kinderen mochten hun eigen programma schrijven en er kwam ook een verkiezingscampagne waarin de kandidaten hun programma voor de leerlingen mochten verdedigen

Net als bij de gemeenteraadverkiezingen maakten de kinderen op de Kruipuit ook gebruik van affiches om zichzelf en hun programma bij de leerlingen bekend te maken.

Vorige week vrijdag werd de verkiezingscampagne en het project afgesloten met een toneelstuk over democratie en verkiezingen voorgedragen door de klas van juffrouw Magda. Maandagmorgen toen de schoolbel rinkelde was het grote moment aangebroken.

De kinderen werden naar het kieslokaal geleid. Zoals bij de grote menen moesten ook zij zich bij de voorzitter van het kiesbureau aanmelden om hun kiesbrief in ontvangst te nemen. Een voor een trokken ze zich in een van de kieshokjes terug om hun stem uit te brengen. Plechtig droegen ze dan hun netjes en reglementair dichtgevouwen stembrief naar de stembus.

Het tellen van de stemmen zal door de leerlingen zelf onder de leiding van een of meerdere leerkrachten gebeuren. Over enkele weken zal het kinderparlement geïnstalleerd worden.Uit de gevoerde kiescampagne bleek dat de kandidaten al enkele voorstellen hebben die ze samen met de directie en de leerkrachten willen bespreken.

" Met de verkiezing van het kinderparlement willen wij de kinderen inspraak geven maar hen ook leren dat niet alles wat zij voorstellen kan gerealiseerd worden. Dat er bij het nemen van de beslissingen en het doorvoeren van veranderingen rekening moet gehouden worden met wetten en regels die door hogere instanties worden opgelegd" legde directeur Manu Buysse het doel van het project uit. Net als de leerkrachten en de leerlingen kijkt hij uit naar de installatie van het eerste kinderparlement.


WINST VOOR VB VERLIES VOOR VLD EN CD&V

Tussen 8u tot 14u brachten de meeste inwoners van Adegem hun stem uit in den Hoogen Pad. Wij waren niet in alle kiesbureau welkom voor een sfeerbeeld.

Behalve enkele bekladde, neergeworpen en gestolen borden verliep de kiescampagne in onze gemeente vrij rustig. Er mocht een uur langer gekozen worden en daar hebben de mensen gebruik van gemaakt.

Dat niet iedereen even goed op de hoogte is over het stemmen met volmacht en daarbij zijn ongelijk niet wil toegeven mochten wij in een kieslokaal zelf meemaken. Nadat de kiesverrichtingen waren gesloten was het de beurt aan de telbureaus om in gang te schieten. Er werden in Maldegem en zijn deelgemeenten 16821 stemmen uitgebracht. 16.167 brachten een geldige stem uit en 654 of 3,888% stemde blanco of ongeldig.

Wie zondagavond naar TV keek of via de radio informatie wou over de verkiezingen in onze gemeente bleef heel lang op zijn honger zitten. Hoewel de mensen van de pers de verzekering hadden gekregen dat zij over een bureau met telefoon en internet zouden kunnen beschikken en regelmatig zouden op de hoogte gehouden worden van de tussenstand, zaten zij de ganse zondagavond in de trouwzaal zonder telefoon en internetaansluiting.

Ook van het hoofdtelbureau kwam er geen informatie door. Toen de voorzitter van het hoofdtelbureau zich toch eens vertoonde was " geen commentaar" het enige wat de persmensen te horen kregen. Wij moesten ons behelpen met de cijfers die wij opvingen van de getuigen uit de verschillende telbureaus. Enkele van die resultaten bleken achteraf verre van betrouwbaar te zijn.

 


VERWARMING EN ETEN OF STAKING

Het ging er in het gemeentehuis zo chaotisch aan toe dat de verantwoordelijken van de verschillende partijen niet meer wisten waar hun hoofd stond. Zij liepen bij elkaar binnen om hun cijfers te vergelijken en vast te stellen dat die cijfers niet overeen kwamen. Een partij adviseerde zijn getuige in het hoofdbureau geen enkel ¨PV over de uitslag te tekenen voor de partij zelf de cijfers had kunnen controleren.

In niet alleen in en rond het hoofdtelbureau verliep het chaotisch. Ook in de telbureaus waren er hommeles. Meerdere telbureaus zaten in het zelfde lokaal en na enkele uren werd er geklaagd over het gebrek aan verwarming en eten. De situatie werd er naarmate de tijd vorderde niet beter op. Er werd in minstens een telbureau gedreigd met staking. Hoewel niemand het telbureau voor het einde van de telling mag verlaten werden er toch verschillende pakken frieten afgehaald om de honger van de tellers te stillen. Het was bijna 23u30 toen het laatste telbureau met zijn papieren op het hoofdtelbureau aankwam.

 


WINNAARS EN VERLIEZERS

Toen rondmiddernacht de officiële uitlag toch werd rondgedeeld kregen we bevestiging dat het VB een 2de zetel in de gemeenteraad behaalde en Groen! ook met de versterking van de SP.A kandidaat op 2 zetels bleef staan.

CD&V die aan de bestuursperiode begon met 17 zetels maar sedert enkele maanden ( Trui Baert vormde met Willy Boulez en Jason Van Landschoot de OGP fractie) terug op 16 fractieleden. Houdt aan de verkiezing 16 van de 27 zetels over. De VLD die de afgelopen jaren intern verdeeld was en Willy Boulez en Jason Van Landschoot naar de OGP zag overstappen begon met 7 zetels aan de verkiezingen en houd er nu nog 4 over.

Van nieuwkomer OGP werd veel verwacht. Die verwachtingen stegen nog toen er een kartel werd aangegaan met NV-A. De nieuwe lijst haalde drie zetels binnen. Een resultaat waar niet iedereen binnen de partij even tevreden mee was. Twee van de 3 zetels gaan Trui Baert en Jason Van Landschoot.

 


KOMEN EN GAAN VAN ADEGEMSE RAADSLEDEN

In de huidige gemeenteraad heeft Adegem 9 vertegenwoordigers. De stembusslag van 8 oktober is voor Adegem niet zo gunstig geweest. Als in januari 2007 de nieuwe gemeenteraad wordt geïnstalleerd zullen er nog 7 Adegemse raadsleden aan het beleid deelnemen. Maria Chaves Daguilar, Paul Ginneberge van CD&V, Willy Boulez (voorheen VLD, nu overgetapt naar OGP) en Thomas Blondeel (Groen!) werden niet herkozen.

Annelies Lammertyn stond op de 4de plaats bij CD&V met haar 1455 stemmen behaalde zij de 8ste zetel voor CD&V binnen

Freddy Boels was lijstduwer ( 19de plaats) bij OGP/NV-A, Hij kreeg 490 stemmen voor zijn naam en bezorgde daarmee zijn partij haar 3de zetel.

 


ALTE HERREN IN HET NIEUW

 

Voor ze vrijdagavond naar Adegem vertrokken werden de Alte Herren VK Adegem te gast bij de Toyotagarage van de familie Lievens. Van hun sponsor kregen ze niet alleen een drankje en een hapje maar ook nog nieuwe trainingsvesten.

 


Home
Home
 
Made in France