De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 149 - Week 40 : van 01 tot 07 oktober 2006


JARIGE ALBERT CLAEYS TRAKTEERDE
ZIJN OKRA – FIETSVRIENDEN

Albert Claeys trakteerde zijn OKRA fietsvrienden ter gelegenheid van zijn 90ste verjaardag.

Bij OKRA Adegem stond afgelopen donderdag de laatste fietstocht van het seizoen op het programma. Dat is traditioneel de ronde van 't Meetjesland. De groep vertrekt aan den Hoogen Pad en doet een vijftal gemeenten van 't Meetjesland aan.

Ook voor deze tocht waren er meer dan dertig fietsers op de afspraak. Normaal eindigt de OKRA fietstocht waar hij begon. Donderdag zou volgens Albert Claeys de fietstocht uitzonderlijk in de Koetshoeve eindigen. Daar zou Albert trakteren op zijn 90ste verjaardag. Hij werd op 22 september 1916 geboren.

Albert is al jaren een van de trouwe fietsers van OKRA, de vroegere KBG. Enkel als de weersomstandigheden te slecht zijn blijft zijn fiets op stal. Zonder problemen legde hij de veertig kilometer af. Hij is nog altijd een gentleman. Als een van zijn fietsgenoten het lastig krijgt staat hij altijd klaar om hem of haar een duwtje in de rug te geven. Albert leeft ook als een sportman. Hij heet nooit gerookt en drinken doet hij ook niet. Een snoepje gaat er wel vlot in.

VERRASSING

Aan de verantwoordelijken van de fietstocht had hij gevraagd om hun Ronde van 't Meetjesland zo te organiseren dat zij op het einde van de rit aan de Koetshoeve kwamen. Daar zouden zij op zijn 90ste verjaardag klinken. Hoewel hij de verzekering kreeg dat de rit in die zin zou verlopen, werd op het einde toch een andere route gevolgd.

In plaats van de richting Koetshoeve in te slaan ging het richting de Vulderstraat, de straat waar Albert woont. Terwijl Albert met zijn OKRA fietsvrienden hun kilometers reden hadden zijn familie bij Albert thuis de ontvangst van de fietsers voorbereid.

Voor Albert kon reageren op de voor hem onverwacht koerswijziging stond het ganse fietsgezelschap op zijn hof in de Vulderstraat 2. Daar wachtten hen koffie en gebak. Cecile Ryckaert een van de verantwoordelijken van de OKRA fietstochten prees Albert voor zijn sportieve inzet en hoopt dat hij ook volgend jaar opnieuw aan de fietstochten kan deelnemen. Namens de ganse groep overhandigde zij Albert die er zowaar even stil bij werd, een lekker geschenk.

 


ADEGEMS VOLKSTHEATER BRENGT APERITIEF-VERKIEZINGSVOORSTELLING

Wie op zondag 8 oktober aan zijn stembusgang een goed gevoel wil overhouden raden wij tegen 12u een bezoekje aan Buiten de wereld in Adegem-Dorp aan. Daar organiseert het AVT in marge van de gemeenteraadsverkiezingen een aperitiefvoorstelling.

Wie de afgelopen maanden op Karelshoek kermis, Adegem kermis of de cultuurmarkt tijdens Maldegem kermis was, kan het stuk dat daar als wagenspel werd opgevoerd reeds gezien hebben. Het verhaal past volledig in de verkiezingssfeer en zorgt er voor dat de lachspieren regelmatig aan het werk gezet worden. De toegang voor de aperitiefvoorstelling is gratis.

 


ADEGEMSE VIJFTIGJAREN FEESTEN

Vijftigjarigen

Zaterdag 7 oktober is het de beurt aan de Adegemnaren of de mensen met Adegemse roots om samen de voeten onder de feesttafel te steken en bij te praten met klas en leeftijdsgenoten die ze in jaren niet meer gezien of gehoord hebben. Wie nog niet is ingeschreven heeft nog enkele dagen de tijd om contact op te nemen met Lieve Blondeel op het nummer 050-71.43.57
Meer informatie vindt u op onze speciale webpagina 50-jarigen


WORDT BUFFERZONE WATERBUFFERZONE ?

Op initiatief van gouverneur André Denys ging er op 27 september in het Maldegems gemeentehuis een vergadering door waarop in het kader van het waterbeleid in onze gemeente, een aantal concrete afspraken werden gemaakt.

De gevolgen van de zondvloed die onze streek in de nacht van 24 en 25 augustus teisterde zijn nog in verschillende woningen duidelijk zichtbaar. Nu de zondvloed door de regering als ramp werd erkend kunnen de mensen hun dossier voor het rampenfonds opmaken. Daarvoor kunnen ze beroep doen om hun verzekeringmakelaar of de gemeentelijke diensten.

Tijdens de eerste informatievergadering die na de zondvloed werd georganiseerd en waarop ook André Denys gouverneur van Oost Vlaanderen aanwezig was, kondigde de gouverneur aan dat hij tegen eind september een bijeenkomst zou beleggen voor alle besturen die een rol spelen in het waterbeleid in de gemeente. De gouverneur wou op die bijeenkomst een aantal afspraken maken over werken die op korte termijn moeten uitgevoerd worden.

BUFFERZONE

Omdat de provincie verantwoordelijk is voor het beheer en het onderhoud van de Ede spitste de gouverneur zijn aandacht vooral op de werken die aan de Ede en op de terreinen en straten langs deze waterloop moeten uitgevoerd worden. Niet alleen over de werken maar ook over wie de werken moet uitvoeren of laten uitvoeren en bekostigen werden duidelijke afspraken gemaakt.

De gouverneur stond tijdens de vergadering ook stil bij de problemen van wateroverlast op het industrieterrein. Het water van het industrieterrein wordt deels richting Adegem centrum en deels richting Maldegem en Kleit afgevoerd. Door de aanleg van parkings en opritten blijven er op het industrieterrein niet veel plaatsen meer over waar het hemelwater in de grond kan dringen.

De hoeveelheid water dat bij regelval moet afgevoerd worden stijgt naarmate er meer verhardingen bijkomen. Daarom wordt er geopteerd om het water dat niet meer door de riolering en grachten kan verwerkt worden langer op een bepaalde plaats op het industrieterrein vast te houden. Een bufferzone of minspaarbekken werd als oplossing naar voor geschoven.

GEWEIGERD

De gemeente zal verantwoordelijk zijn voor de aanleg en het onderhoud van die bufferzone. Volgens burgemeester Johan De Roo is de idee van een water- bufferzone op het industrieterrein niet nieuw. Maldegem heeft in het verleden dat idee reeds naar voor geschoven en aan aanvraag ingediend om een deel van de bestaande bufferzone in de omgeving van het André Trensonstadion, als waterbufferzone te mogen aanleggen.

Dat werd toen door de diensten van Ruimtelijke ordening geweigerd. Er zal nu een nieuw dossier worden opgemaakt dat met minister Van Mechelen zal besproken worden. Als die besprekingen een positief resultaat opleveren kan die bufferzone snel worden aangelegd. Daarnaast zullen ook alle bedrijven die zich in de toekomst op het industrieterrein vestigen naar rato van de oppervlakte die ze innemen een eigen bufferzone moeten voorzien.

Zowel de gouverneur als de burgemeester onderstreepten dat niet alleen de besturen maar ook de burgers inspanningen zullen moeten leveren. Er zal volgens de gouverneur in de toekomst door de openbare besturen meer en beter moeten toegezien worden dat ook privé personen die verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van een beek of gracht regelmatig onderhoudswerken uitvoeren.

Doen ze dat niet dan moet volgens de gouverneur de gemeente optreden. De onderhoudswerken laten uitvoeren en de factuur door persoon die verantwoordelijk is voor de gracht of de beek laten betalen.

Op het einde van de bijeenkomst, nadat de afsprakennota voor de werken op korte termijn was ondertekend, kondigde gouverneur Denys aan dat er eind mei 2007 een nieuwe bijeenkomst voorzien is waarom een balans zal opgemaakt worden van de reeds uitgevoerde werken en over de werken die nog niet of niet volledig zijn uitgevoerd. Op die bijeenkomst zal er ook gesproken worden over werken die op langere termijn moeten uitgevoerd worden.

 


MARTIN DE VLIEGER VERWELKOMT 400ste LID

Als voorzitter van tennisclub 't Lobbeke verwelkomde Martin De Vlieger het 400ste lid van de zijn club. Sofie Meire kreeg naast haar aansluitingskaart ook geschenken van de club. Van de ondertussen 404 leden zijn er meer dan 165 leden die het statuut van jeugdspeler hebben.

Dat steeds meer jongeren de weg naar de tennisclub vinden is volgens zijn voorzitter te danken aan de inspanningen die het bestuur in het algemeen en het jeugdbestuur in het bijzonder doen om de drempel om de stapnaar de tennissport te zetten zo laag als mogelijk te houden en er voor te zorgen dat jeugdspelers goed geleid en begeleid worden.

 


UNIZO REIKTE ZIJN BELGERINKELPRIJZEN UIT

Wie tussen 7 en 25 mei per fiets naar de winkel reed die kreeg van de winkelier in het kader van de actie " met belgerinkel naar de winkel" een stempel op zijn spaarkaart. De volle stempelkaarten werden in een trommel bijeengebracht. Daarin werd op 27 augustus tijdens Maldegem wandelt, fietst en proef de namen van de 24 prijswinnaars getrokken. Drie van die winnaars waaronder Marc Maeyens wonnen een fiets. Die prijzen werden tijdens een ontvangst in het gemeentehuis in Maldegem uitgereikt.


MINDERMOBIELENCENTRALE VIERDE 500ste RIT

Clara Crul, als klant, en Rudi Meysman, als vrijwilliger – chauffeur, werden door de verantwoordelijken van de Mindermobielencentrale ter gelegenheid van de 500ste rit die via deze centrale wordt georganiseerd in de bloemen gezet.

Uit gesprekken die medewerkers van het OCMW in het kader van de voorbereiding van het sociaalbeleidsplan met ouderen en mindervaliden hebben gemaakt was gebleken dat mensen die zelf met geen wagen meer kunnen rijden of door hun leeftijd of handicap minder mobiel zijn nood hebben aan vervoer om hen af en toe eens naar plaatsen te brengen waar ze graag komen maar door hun leeftijd of handicap niet meer geraken.

Daarom werd midden vorig jaar, nog voor het sociaal beleidsplan werd goedgekeurd, door het OCMW de Mindermobielencentrale opgestart. Die centraal steunt behalve voor de administratie op vrijwilligers Het OCMW heeft een wagen laten ombouwen zodat ook rolstoelgebruikers van deze service gebruik kunnen maken. De wagen wordt bestuurd door een van de 12 mensen die zich ondertussen als vrijwilliger bij de centrale hebben gemeld. De afgelopen maanden hebben 42 mensen van de mindermobielencentrale gebruikgemaakt.

BLOEMEN

Zaterdag schreef de mindermobielencentrale haar 500ste rit in. Dat moest op een passende wijze gevoerd worden. De verantwoordelijken voor de centrale stonden de chauffeur en de klant van de 500ste rit op zijn bestemming in de Kleitkalseide op te wachten om heb in de bloemen te zetten.

De gelukkige klant was Clara Crul. Rudi Meysman die als vrijwilliger reeds 41 ritten achter zijn naam heeft staan was de chauffeur die de bloemen in ontvangst mocht nemen. Mensen die van de mindermobielencentrale gebruik willen maken kunnen telefonisch contact opnemen met het OCMW in de Lazarusbron.

 


MALDEGEMSE BRANDWEER EN VZW BRANDWEER HEBBEN NIETS GEMEEN

Volgens jaar viert het Maldegems brandweerkorps zijn 150 jarig bestaan. Om die verjaardag op een passende wijze te kunnen vieren doet het Maldegemse korps een beroep op sponsors. Groot was hun verrassing toen zij tijdens gesprekken met mogelijke sponsors hoorden dat de ook vertegenwoordigers van de N V Mediagroep Vlaanderen bedrijven aanspreken om de lokale brandweer te sponsoren.

Kapitein Alex Van Suyt officier – dienschef van het Maldegemse korps onderstreept dat zijn korps geen uitstaans heeft met de VZW brandweer waarvoor de NV Mediagroep Vlaanderen sponsorgeld ronselt. Mensen die bezoek krijgen van leden die sponsorgeld voor de brandweer vragen en hun twijfels hebben over het doel van de sponsoring nemen best eerst contact op met het Maldegems brandweerkorps en vragen naar officier – Dienstchef Van Suyt.


Home
Home
 
Made in France