De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 148 - Week 39 : van 24 tot 30 september 2006


VROEGE HOBBYTENTOONSTELLING

Het is een traditie dat de vrijwilligers van het Elisabeth rusthuis samen met de residenten en het personeel van het rusthuis ter gelegenheid van de winterkermis een hobbytentoonstelling in de recreatiezalen van het rusthuis organiseren. De mensen krijgen dan de gelegenheid om door het kopen van een lotje of een werkje de werking van de hobbyclub te steunen.

Omdat Adegemkermis dit jaar bijzonder laat valt is er blijkbaar iets verkeerd gelopen met de planning. De hobbybeurs in het rusthuis gaat NIET door tijdens het kermisweekend maar WEL op 7-8 en 9 oktober. De tentoonstelling is voor het publiek toegankelijk tussen 9u en 12u en tussen 14u en 18u.

 


MOOIER EN VEILIGER MET EEN BLOEMETJE

Sinds het café het Vliegkasteel op de hoek van de Kallestraat en de Ringbaan andere eigenaars heeft gekregen en geen bierwinkel meer is, heeft het gebouw een kleine gedaante verwisseling ondergaan. Deze week werd voor meer groen voor de deur gezorgd. Het plaatsen van enkele bloembakken heeft de woning niet alleen een mooier uitzicht bezorgd het zorgt ook voor meer veiligheid.

Het waren tot vorige week nog altijd automobilisten die de bocht van de Ringbaan en de Kallestraat kort afsneden en daardoor over het voetpad reden. Met de plaatsing van de bloembakken is dat nu onmogelijk geworden. Wie de hoek toch probeert af te snijden zal dat moeilijk zonder schade aan zijn voertuig kunnen doen.

 


DOSSIER KANAAL VAN SCHIPDONK OPNIEUW BOVEN WATER

Wij speelden nog met de marbels toen er al sprake was van de verbreding van het kanaal van Schipdonk of de afleidingsvaart. De mensen kregen geen bouwvergunning meer om langs de vaart te bouwen of ingrijpende verbouwingen aan hun woning uit te voeren. De aanleg van de N49 en de mogelijke aanleg van een spoorwegverbinding tussen Zeebrugge en Antwerpen evenwijdig met de expresweg zorgden er voor dat de plannen sedert enkele jaren in de kast werden gestopt. Nu loopt er een gerucht dat het dossier van onder het stof zou gehaald worden.

DEELPROJECT

Het initiatief voor de mogelijke verbreding zou ook niet door het Vlaams Gewest genomen worden maar onrechtstreeks deel uitmaken van de verbetering van de binnenscheepvaart en verbinding tussen de Schelde en Seine in Noord Frankrijk. Volgens Minister Kris Peeters zijn er in dat ambitieus plan geen werken aan de afleidingsvaart voorzien. Dat project is ook geen Belgisch maar een Europees project.

In de marge van dit project en op vraag van de haven van Zeebrugge is er wel deelproject Seine- Schelde West in voorbereiding. In dat project is wel een verbreding voorzien van de afleidingsvaart. Zomergems gemeenteraadslid Luc Lampaert kreeg van Minister Peeters te horen dat het deelproject nog op de studiefase ligt. De minister noemde de verbreding wel een interessante piste.

KLEINE VERBREDING

Hoewel er nog geen concrete plannen voor een verbreding bestaan wist de minster toch al te vertellen dat de verbreding minder groot zou zijn dan in de plannen uit het verleden. Als de als de afleidingsvaart opnieuw over zijn volledige lengte bevaarbaar wordt gemaakt zou er een eenrichtingsverkeer worden ingevoerd waardoor de verbreding beperkt kan blijven.

In Zomergem zijn ze zelfs voor een beperkte verbreding niet gewonnen. Omdat het een grensoverschrijdend project is wordt gevreesd dat de beslissingen niet in Brussel maar op Europees niveau zullen genomen worden; Het Zomergems gemeenteraadlid wil alvast met alle gemeentebesturen van het Meetjesland die langs de afleidingsvaart liggen overleggen om een standpunt, tegen de verbreding, in te nemen.

Bij de mensen die langs de afleidingsvaart wonen, neemt ondertussen de ongerustheid opnieuw toe. Zij verwachten van hun gemeentebestuur dat die hen zo vlug als mogelijk informatie kunnen bezorgen over de toekomst van de afleidingsvaart en welke de gevolgen voor hun gebouwen en gronden kunnen zijn.

 


EERSTE OFFICIELE DELEGATIE NA 61 JAAR

Na de plechtigheid op het Canadees Militair Kerkhof had burgemeester Johan De Roo een gesprek met de heer Woodward en de officiële Britse delegatie die voor het eerst aanwezig was op een herdenkingsplechtigheid in Adegem.

Voor de 61ste maal werd begin september hulde gebracht aan de soldaten die op het Canadees Militair Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan begraven liggen. Hoewel er op dat kerkhof ook tweehonderd Britse soldaten een laatste rustplaats vonden was het dit jaar de eerste maal dat een officiële delegatie uit Groot Bretanië aan de plechtigheid deelnam. Het was de Heer Woodward die vlot Nederlands spreekt en goede herinneringen aan onze streek heeft die er voor gezorgd heeft dat er dit jaar een officiële delegatie aanwezig was.

Na afloop van de plechtigheid had burgemeester Johan De Roo tijdens de ontvangst in den Hoogen Pad een gesprek me de delegatie en de heer Woodward die hij dankte voor zijn initiatief. Uit dat gesprek die wij mochten volgen bleek dat er in al die jaren nooit een officiële uitnodiging naar het bevoegde ministerie in Engeland of naar de ambassade in Brussel werd verstuurd.

Dank zij de heer Woodward werden de eerste contacten gelegd. In de toekomst zal Groot Bretanië officieel worden uitgenodigd. De leden van de delegatie beloofden dat zij zeker op de uitnodiging zullen ingaan en dat de delegatie uitgebreider zal zijn dan dit jaar.

 


NIEUWE BESTEMMING VOOR DE JEUGDLOKALEN

Vorige week organiseerde KSA Maldegem zijn startdag in het Sint Annapark. Onder de meer dan honderd jongeren die aan deze startdag deelnamen waren er ook jongeren uit Adegem. Omdat er in Adegem geen jeugdbewegingen meer zijn kunnen zij niet anders dan naar jeugdbewegingen buiten Adegem uitwijken.

Met de organisatie van hun openluchtfuif kondigde Chiro Adegem zijn afscheid aan. Na de KSA legt nu ook de laatste Adegemse jeugdbeweging er het bijltje bij neer. Toen de bouw van den Hoogen Pad gepland werd hebben de besturen van de jeugdbewegingen onderhandeld met het toenmalig gemeentebestuur om een nieuwe en beter locatie te krijgen.

Samen met de Verenigde Vrienden Adegem, de speelpleinwerking en later de buitenschoolse kinderopvang kregen de jeugdbewegingen gebouwen en terreinen op de zandakkers.De laatste jaren is het met de werking van de Adegemse jeugdbewegingen bergaf gegaan. De KSA was de eerste die haar matten oprolde. Voor de jongens die nog bij een jeugdbeweging wensten aan te sluiten zat er niets anders op dan aan te kloppen bij jeugdbewegingen buiten de gemeente.

Hoewel de Chiro nog actief was waren er ook al verschillende Adegemse meisjes die zich niet meer bij de Adegemse jeugdbeweging aansloten, maar kozen voor verengingen in Maldegem, Kleit of Eeklo.

Nu zou ook de Chiro alle activiteiten stop gezet hebben. De jeugdbewegingen zijn weg maar de lokalen op de Zandakkers blijven bestaan. De gemeente zal voor die lokalen een nieuwe bestemming geven. Mogelijks zullen de speelpleinwerking en de buitenschoolse kinderopvang de vrijgekomen lokalen kunnen gebruiken tenzij ook de V V A vragende partij is voor extra ruimte.

 


STOOMCENTRUM WINT VLAAMSE ERFGOEDPRIJS

De opkalfatering van het Maldegems telegraafkantoor en het stationsgebouw leverde de VZW Stoomcentrum de Vlaamse Erfgoedprijs op.

Nog enkele weken rijden de treinen van het stoomcentrum tussen Maldegem en Eeklo. De kans dat het seizoen met enkele weken verlengd wordt is volgens zijn voorzitter Jason Van Landschoot reëel. Sinds de bekend werd gemaakt dat de VZW stoomcentrum voor de renovatie van de stationssite de Vlaamse Erfgoedprijs heeft gewonnen is het aantal mensen dat een ritje met de stoomtrein tussen Maldegem en Eeklo reserveert fors in stijgende lijn gegaan.

"Eigenlijk jammer dat de bekendmaking van de prijs pas op het einde van het stoomseizoen gebeurt" merkte de heer Van Landschoot op toen wij hem feliciteerden met het binnenhalen van deze belangrijke prijs."Toen wij zagen welke de andere genomineerde dossiers waren gaf niemand van onze leden ons een kans op het winnen van de prijs. Wij waren al dik tevreden met de aanmoedigingspremie van €2500 als genomineerde. Met het binnenhalen van de prijs krijgen wij er nog eens €12.500 boven op. Deed voorzitter zijn verhaal.

Door te kiezen voor het stoomcentrum heeft minister van Ruimtelijke Ordening van Mechelen willen onderstrepen dat niet allen gebouwen historisch erfgoed zijn. In zijn toespraak tijdens de bekendmaking van de winnaar van de Vlaamse Monumenten prijs in Sint Truiden onderstreepte hij dat Vlaanderen ook fier moet zijn op zijn rijdend, rollend en varend erfgoed.

Bij de VZW stoomcentrum zien zij het behalen van de prijs als een waardering voor het vele werk dat de leden die allemaal vrijwilligers zijn sedert 1989 hebben verricht.Het prijzengeld zal volgens voorzitter Van Landschoot aan nieuwe renovatie werken. Hij denkt daarbij aan de verdere renovatie van het stationsgebouw en de omgeving van de ijzerenbrug op de scheiding van Adegem en Balgerhoeke.

 


OOK DE WEIDE IS ONTDUBBELD

Wie vorige wek zijn oud papier in de Weide buitenzette voor de maandelijkse ophaling mocht het ' s avonds teug binnenzetten. De vrachtwagen was niet in de Weide gepasseerd omdat er geen doorkomen aan was. Na de Ringbaan heeft de Gasmaatschappij nu ook de leiding in de Weide ontdubbeld. De werkzaamheden zullen nog een paar dagen in beslag nemen.

 


ALTE HERREN DANKEN BAKKERIJ CHRIS

Voor ze vrijdagavond aan hun wekelijkse wedstrijd begonnen bracht een delegatie van de Alte Herren kVK Adegem een bezoek aan bakkerij Chris in de Stationsstraat. Omdat Chris en zijn echtgenote ervoor zorgen dat er bij de Alte Herren na iedere thuiswedstrijd iets lekkers op de tafel staat bedacht de Adegemse voetbalploeg Chris en zijn echtgenote met een geschenk.


Home
Home
 
Made in France