De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 147 - Week 38 : van 17 tot 23 september 2006


FIETSEN VOOR DE WIJKINSPECTEURS

 

In de toekomst zullen we onze wijkinspecteurs niet alleen met de auto, motor of de brommer, maar ook per fiets door onze staten zien rijden. De Maldegemse politie kocht in een eerste fase drie fietsen voor haar wijkinspecteurs. Als de omstandigheden het toelaten zullen de agenten hun verplaatsingen in de toekomst per fiets doen.

Zowel de politie als Zonechef Franky Mervielde zijn er van overtuigd dat een wijkagent makkelijker aanspreekbaar is als hij per fiets door zijn straten rijdt. De fietsen werden net als het de fietsenregistratietoestel gekocht met geld uit het verkeersveiligheidfonds.

Door de aankoop van dit toestel kan de politie nu elke dag de fiets en van mensen die zich op het kantoor aanbieden uirusten met een registratiesticker. Die sticker kan niet verwijderd worden zonder krassen te maken.

In het verleden deed Maldegem af en toe aanspraak op de preventiedienst van Oostende om fietsen te registeren. De samenwerking met die dienst wordt niet afgesloten. De preventiedienst kan Maldegem nog op andere vlakken diensten bewijzen.

 


ADEGEM HERDACHT ZIJN CANADESE EN POOLSE BEVRIJDERS

Met woorden, bloemen en zang bracht de schoolgaande jeugd hulde aan zowel de gesneuvelde als nog levende Canadese en Poolse soldaten die onze streek hebben bevrijd.

Voor de 61ste maal werd de plechtigheid de eerste zondag van september op het Militair Canadees Kerkhof georganiseerd.Sedert een paar jaar wordt in een plechtigheid hulde gebracht aan de Poolse en Canadese soldaten die hier in WO II streden.

Zowel Burgemeester De Roo als de afgevaardigden van Canada en Polen onderstreepten het belang van deze jaarlijkse herdenkingsplechtigheid. Zij herinneren ons er aan dat de vrede die wij nu al tientallen jaren kennen een zware tol aan mensenlevens heef geleid. Ze zijn ook een oproep voor naar de leiders van landen waar onlusten heersen om te kiezen voor dialoog in plaats van naar de wapens te grijpen.

Het Koninklijk hof laat zich jaarlijks op de plechtigheid vertegenwoordigen. Naast Canada en Polen vaardigen verschillende steden en gemeenten uit binnen en buitenland officiële delegaties naar de plechtigheid af.

Niet alleen de toespraken maar vooral de manier waarop zowel de Belgische, Canadese als Poolse oudstrijders en de schoolgaande jeugd hulde brachten aan de gesneuvelde soldaten maakte indruk.De plechtigheid werd afgesloten met een bloemenhulde. Jammer dat steeds minder Adegemnaren zich nog de moeite getroosten om deze hulde aan de mensen die ons de vrede terugbezorgden bij te wonen.

 


LUC DE WAELE WINT REISCHEQUE VOOR CANADA

Meer dan 700 wandelaars namen deel aan de 4de Switchback Memorial March. De namen van al de wandelaars die minstens aan drie van de vier herdenkingstochten hadden deelgenomen gingen in een trommel. Daaruit werd door een onschuldige hand de winnaar van een reischeque voor Canada getrokken. Dat geluk viel in de schoot van Luc De Waele .

 


KRAAKPANDEN ONTRUIMD

Na een laatste poging om de krakers vrijwillig het kraakpand te laten verlaten greep de politie in en pakte de 7 krakers op.

Gedurende enkele maanden konden de krakers ongestoord in de woningen in de Bogaardestraat bivakkeren. Omdat de eigenaar van de woningen geen klacht neerlegde kon noch het gerecht noch de politie ingrijpen. De krakers bezorgden de buurt ook niet veel moeilijkheden.

Op vrijdag organiseerden zij een volkskeuken en regelmatig werd er een fuif georganiseerd waarop ook de buren werden uitgenodigd. Kwamen er klachten dat de muziek te luid stond dan werd de volumeknop onmiddellijk een beetje dicht gedraaid. Daarom hadden de buren dan ook veel sympathie voor de krakers toen de politie de kraakpanden binnendrong.

UITSPRAAK

Vorige week donderdag had de rechter een op vraag van de bewindvoerder van de eigenaar een uitspraak gedaan. De krakers moesten binnen de 24 uur de woningen in de Bogaardestraat verlaten. Maandagnamiddag kwam een deurwaarder vergezeld van enkele politieinspecteurs een kijkje nemen of de krakers reeds vertrokken waren. Toen de deurwaarder merkte dat de krakers nog steeds ter plaatse waren vroeg hij hen of ze onmiddellijk het pand vrijwillig wilden verlaten.

Toen daarop een negatief antwoord kwam riep hij de hulp in van de politie om het vonnis uit te voeren.Nadat hij nog een laatste poging had ondernomen om de zaak in der minne te regelen en de krakers zelfs een vrijgeleide aanbood, waarop ze niet ingingen, gaf zonechef Franky Mervielde zijn manschappen en inspecteurs van de federale politie het bevel om de kraakpanden te ontruimen.

De krakers hadden de laatste dagen als deuren en vensters behalve deze op de eerste verdieping gebarricadeerd. Het duurde meer dan en half uur voor de politie bij de krakers op de eerste verdieping geraakte. Onder de krakers bevond zich minstens één Adegemnaar. Het publiek dat de ontruiming vanaf de overkant van de straat volgde kreeg de opgepakte krakers niet te zien.

 


KICKERSCLUB DAMBERD SPEELDE ZIJN EERSTE COMPETITIEWEDSTRIJD

Vrijdagavond om 22u30 stond voor de nieuwe kickersclub 't Damberd de eerste wedstrijd in de officiële competitie op het programma.

Wie tijdens het carnavalsweekend de gesprekken over de oprichting van een kickersclub gehoord heeft zal wellicht gedacht hebben dat de vrienden van 't Damberd carnavalspraat aan het verkopen waren. Zeven maanden later heeft 't Damberd er een goed gestructureerde kickersclub bij. De club telt 25 leden waarvan er 12 de stap naar de officiële competitie hebben gezet. Aan een wedstrijd nemen zes spelers deel. De competitiewedstrijden worden op vrijdagavond gespeeld.

De leden die recreatief spelen hebben net hun zomertornooi achter de rug. Zij speelden hun wedstrijden op zaterdagavond. Michel De Coninck mocht zijn eerste trofee in ontvangst nemen. Michel De Groeve werd 2de en Marnix Moelaert maakte de top drie volledig.

De nieuwe club kan rekenen op de steun en sympathie van de lokaalhouders Nancy en Patrick en enkele sponsors.

Alvorens de stap naar 4de Provinciale te zetten werd eerste de structuur van de ploeg uitgebouwd. Er werd een bestuur gevormd waarvan Michel de Groeve de voorzitter is. Nico Latré is de penningmeester en het secretariaatswerk werd aan Claude Claeys en Iris De Baets toevertrouwd.

De club tracht zijn eerste jaar in competitie een goed figuur te slaan. Wie hen wil steunen en aanmoedigen kan daarvoor op vrijdagavond in café Damberd terecht.

 


ADEGEMSE INBRENG IN ROM TENTOONSTELLING

Naast Gerard Heyndrikx die als voorzitter van de Raad voor Ontwikkelingsmedewerking, de tentoonstelling in de turnzaal van Zusters Maricolen mee organiseerde en opende, was er ook nog een extra Adegemse inbreng van Boudewijn De Schepper.

Boudewijn die niet als schepen maar als ontwikkelingshelper trekt samen met Leon De Schepper regelmatig naar Congo om daar herstellingen aan machines uit te voeren. In de loop der jaren heeft Boudewijn zich een collectie van voorwerpen en diertjes opgebouwd. Een deel van die collectie is op de tentoonstelling te bewonderen.

 


OPGELET VOOR ENGELS SPREKENDE ASFALTLEGGERS

De afgelopen weken zijn er regelmatig Engels sprekende personen op het industrieterrein gemeld die zich verplaatsen met een lichte vrachtwagen. Zij melden zich aan bij bedrijven met het smoesje dat zij een partij asfalt van een opdracht over hebben die ze tegen een gunsttarief bij de firma willen leggen. Alles moet onmiddellijk gebeuren en zonder factuur.

Wie er in trapt stelt achteraf vast dat hij bedrogen werd. Het asfalt is van mindere kwaliteit, barst en brokkelt snel af. Omdat er van de werken geen papieren bestaan kan de gedupeerde ook geen klacht neerleggen. Er zijn bedrijven die het bezoek van de Engels sprekende asfaltleggers aan de politie hebben gemeld.

Die heeft op haar beurt de BIN-Z in werking gesteld zodat alle bij de BIN aangesloten leden op de hoogte gebracht werden. De politie vraag ook aan bedrijfsleiders die niet bij de BIN-Z zijn aangesloten dat zij met de politie contact opnemen als zij een voorstel van de malafide asfaltleggers krijgen. Dat is de enige mogelijkheid om een einde te maken aan die frauduleuze praktijken.

 


KONDEN DE VERKIEZINGSBORDEN GEEN WEEKJE WACHTEN ?

Van een misnoegde vaderlandslievende Adegemnaar kregen wij volgende bemerking.

" Noch de soldaten die op het Militair Canadees Kerkhof begraven liggen nog de genodigden die zondag de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid in Adegem bijwoonden hadden iets aan de verkiezingsborden die recht tegenover het kerkhof geplaatst werden. Was het voor de partijen niet mogelijk om uit repsekt voor de bevrijders van toen die daar begraven liggen, te wachten met het plaatsen van borden tot na de plechtigheid ?

 


LANDELIJK JOB COOPERARIEF ONTDEKTE HET GAAIBOLLEN

In het bedrijvencentrum op het industrieterrein is een bureau van het Landelijk Job Coöperatief ondergebracht. Dat was afgelopen vrijdag de ontmoetingsplaats van leden van afdeling van afdeling uit het ganse Vlaamse Gewest. Terwijl de ene groep rond de vergadertafel zat maakte de andere groep die instaat voor de ondersteuning en begeleiding van de dienstverlening kennis met het gaaibollen.

 


OGP/NV-A STELDE ZIJN 19 KANDIDATEN VOOR

Twee dagen nadat de lijsten officieel moesten ingediend zijn heeft de kartellijst OGP/NV-A haar kandidaten officieel voorgesteld. Tussen lijsttrekker Geertrui Baert en lijstduwer Freddy Boels staan:

Willy Boulez, Stefan Lamotte, Peter Van Hecke, Brigitte Coppieters, Mario Thuys, Colette Elias, Ilse Baert, Charlotte Laridaen, Jeanneke Matthys, Wim Lasoen, Tijs Blomme, Lieve Blondeel, Heide De Busschere, Marc Maeyens, Marnix De Schepper, Frieda De Neve en Jason Van Landschoot.

De partij wil de absolute meerderheid van de CD&V breken. Centraal in hun programma staan respect en waardering voor het individu als mens en als belastingsbetaler. Zij komen ook op oor een opener beleid waarin veiligheid voor de zwaksten in de maatschappij centraal staat. De handelskilometer mag niet meer uitbreiden en het nieuw gemeentebestuur moet er voorzorgen dat er zich meer grote handelszaken in het centrum vestigen.

 


Home
Home
 
Made in France