De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 145 - Week 36 : van 03 tot 09 september 2006


NIEUW SCHOOLJAAR BEGON MET (KINDER) CHAMPAGNE

Omdat vorige week vooral de grote mensen in de belangstelling stonden bij het officiëel in gebruik name van de nieuwe speelplaats en speeltuigen werd die plechtigheid op de eerste schooldag nog eens overgedaan. Nu vloeide er voor de kleuters kinderchampagne.

Op de Kruipuit werd het nieuwe schooljaar op een feestelijke manier ingezet. Toen om 8u30 de bel voor de eerste maal in het nieuwe schooljaar rinkelde moesten de kleuters niet onmiddellijk naar de klas. Op de vernieuwde speelplaats stond een ingepakt speeltuig. Een deel van de kleuters had vorige week zaterdag het speeltuig al eens mogen testen.

Omdat er toen nog veel kinderen met vakantie waren en omdat het er zodruk was met al die grote mensen werd de ingebruikname van het speeltuig en de vernieuwde speelplaats nog eens met de kleuters overgedaan. Het was schepen van onderwijs Jacques de Taeye die op uitnodiging van directeur Manu Buysse het lint knipte en daarna samen met de kleuters, directie en kleuterleidsters klonk op het nieuwe schooljaar.

Van de waterschade door de overstroming van vorige week vrijdag was er niets meer te zien. Daar hadden vele helpende handen voor gezorgd. Ook de zekeringkast in de kelder was reeds hersteld. De brander voor de verwarming moet nog nagekeken worden nog voor het kouder wordt.

WIJZIGINGEN

Dit jaar lopen er 56 kleuters en 80 leerlingen school in de gemeenteschool op de kruipuit. Dat is een lichte stijging in vergelijking met vorig jaar. Juffrouw Els Dessers die drie jaar op de Kruipuit les gaf kreeg in Bassevelde een ander afdeling van de Scholengemeenschap en een vaste betrekking aangeboden. Zij wordt vervangen door Nathalie Spaerkeer die samen met juf Tine les zal geven in het 2de leerjaar.

Op 8 oktober moeten de grote mensen naar de stembus in de school van de kruipuit. Ook de leerlingen van de school zullen dit jaar naar de stembus moeten. Directeur Buysse wil op 9 oktober de kinderen een eigen leerlingenraad laten verkiezen. Iedere klas zal een vertegenwoordiger in de raad hebben. Welke de taak zal zijn van die raad zal de komende weken aan de kinderen worden uitgelegd.

 


MOEILIJKE DOORGANG IN DE RINGBAAN

Vorige week maar ook de komende dagen zal het verkeer in de Ringbaan bemoeilijkt worden door werken aan de gasleiding. Om bij nieuwe aansluitingen van woningen niet steeds met de kabel onder de baan te moeten gaan ontdubbelt de maatschappij haar leiding. De werken zullen vermoedelijk nog twee weken duren.

 


OSWALD VAN CLEEMPUT GASTSPREKER OP MALDEGEMSE FAMILIEDAG

Met veel gevoel voor humor blikte Oswald Van Cleemput zondagvoormiddag terug op zijn gelukkige jeugd in Maldegem. Aan zijn bezoek aan Maldegem hield Oswald een gemeentelijk geschenk over.

Ook de achtste editie van Maldegem Wandelt- fietst en proef was een publiekstrekker. De organisatoren staan bij de weergoden op een goed blaadje. Het regende de dagen voor de happening en ook er na bleef het niet droog. Zelfs zondagmorgen voor de eerste wielertoeristen zich aan de inschrijvingstafel meldden regende het pijpenstelen. Toen hield het op en bleef het zonnig tot 's avonds. Meer dan 3000 fietsers en 500 wandelaars verkenden de mooiste hoekjes van Maldegem en zijn deelgemeenten.

Als gastspreker voor de academische zitting was professor Oswald Van Cleemput uitgenodigd. In een met Adegems doorspekt ABN vertelde hij over zijn jeugd in het dorp buiten de wereld en zijn bezoekjes aan Maldegem.

VLAAMSE KERMIS

Maldegem Wandelt- fietst en proeft is een familiefeest. Ook de kleinsten kunnen met hun fiets aan de familietocht deelnemen.

De speelweide achter het Sint Annapark was een groot horecadorp waar de sfeer van een Vlaamse kermis hing. Dat was niet de enige plaats waar het er zondag gezellig aan toe ging. Op de Kruipuit was er een controlepost voor de gezinsfietstocht. Daar bleven de meeste de deelnemers langer dan gepland hangen omdat het er zo gezellig was.

De Verenigde Vrienden zorgden er voor extra sfeer. Het was zodruk in de omgeving van de school op de Kruipuit dat de automobilisten spontaan stopten om de fietsers rustig de tijd te geven om naar de controle post te gaan of terug in het verkeer te komen. Hopelijk tonen zij nu de school opnieuw begonnen is ook zoveel tolerantie voor de fietsende scholieren.

 


SWITCHBACK MEMORIAL MARCH OPENT HERDENKINGSWEEKEND

Voor de vierde maal organiseert de VZW België Canada zijn Switchback Memorial March. Dat is meeteen ook de start van het herdenkingsweekend ter ere van de Canadese en Poolse soldaten die op het Militair Canadees Kerkhof in Adegem begraven liggen. Na Damme, Moerbrugge en Watervliet is dit jaar Ursel als startplaats voor de mars gekozen. Voor de wandelaars aan hun mars beginnen is er eerst een plechtigheid in Ursel. Ook dit jaar kunnen de deelnemers kiezen uit vier afstanden.

Wie bij de inschrijving in het Canadamuseum kiest voor een wandeling van 32 km start in Ursel. Zomergem is de startplaats voor de wandelaars die deelnemen aan de tocht van 24 km. De wandelaar die kiezen voor een tocht van 16 km starten aan het vliegveld in Ursel en de deelnemers aan de 8 km hebben Kleit als vertrekpunt. De deelnemers worden vanuit het Canadamuseum per bus naar hun startplaats gevoerd. Voor alle deelnemers is er een mooie herinnering aan de wandeltocht.

Wie aan al de reeds georganiseerde tochten heeft deelgenomen maakt kans op een reis naar Canada. De naam van de winnaar wordt zaterdagavond in de cafetaria van het museum getrokken.

Zaterdagnamiddag is er om 14u30 een plechtigheid aan het monument voor de gesneuvelden uit beide wereldoorlogen. Op die plechtigheid worden ook de plaatselijke vaderlandslievende verenigingen verwacht.

Zondagvoormiddag is er dan de grote herdenkingsplechtigheid op het Militair Canadees Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan. Die begint om 10u. De officiële plechtigheid waaraan binnen en buitenlandse delegaties van gemeentebesturen en vaderlandslievende verengingen deelnemen wordt afgesloten met een bloemenhulde.

Aan de Switchback Memorial March wordt ook deelgenomen door Canadese en Belgische militairen. Marie Jeanne de Clerck die sedert dit jaar voorzitter van de werkgroep is heeft inspanningen gedaan om de Maldegemse scholen de herdenkingsmars te betrekken. Zij hoopt volgend jaar ook de scholen uit Eeklo warm te kunnen maken voor de mars. Er worden ook al stappen ondernomen om de kinderen van in België wonende Canadezen naar Maldegem uit te nodigen om aan de S M M deel te nemen.

 


VREDESWAKE OP HET MILITAIR CANADEES KERKHOF

Traditie getrouw organiseren de Vlaamse Oudstrijders (VOS) van Groot Maldegem de dag voor de IJzerbedevaart hun vredewake op het Canadees Kerkhof. . Daarop brengen zij hulde aan alle mensen ter wereld die nu en in het verleden door het zinloze oorlogsgeweld gestorven zijn. Aan deze vredeswake wordt deelgenomen door VOS afdelingen uit Oost en West Vlaanderen.

 


ZONDVLOED WORDT ERKEND ALS RAMP

Tijdens een informatievergadering in de school op de Kruipuit schetste het studiebureau Belconsulting het gedeelte van het Masterplan voor Adegem.

Minister Van Binnenlandse zaken Patrick Dewael liet er tijdens zijn bezoek aan Maldegem geen twijfel over bestaan dat de zondvloed die vrijdag 25 augustus vooral Kleit en de Kruipuit trof als ramp zal erkend worden. In een periode van 6u viel er meer dan 100 liter per vierkante meter. Het is volgens de minister voldoende dat er in een etmaal 60 L/m² valt om van een ramp te kunnen spreken.

Vrijdag 1 september heeft de gemeente Maldegem zijn dossier voor erkenning door het rampenfonds ingediend. Als André Denys gouverneur van Oost Vlaanderen zijn woorden hard kan maken zullen de schade dossiers van de zondvloed voor het einde van 2007 afgehandeld zijn. De mensen die vorig jaar door wateroverlast getroffen werden hebben hun twijfels over deze belofte.

OPLOSSINGEN

Afgelopen week organiseerde de gemeente vier informatieavonden rond wateroverlast. Wij stonden er na die infoavonden versteld van dat de gemeente over zoveel waterexperts beschikt die voor ieder probleem een eenvoudige oplossing hebben waar het studiebureau stelt dat de beheersing van het water een complex probleem is dat niet in zijn vakjes maar in zijn geheel moet aangepakt worden. Eenvoudige oplossingen voor één plaats kunnen andere verder op gelegen plaatsen in de problemen brengen.

Op de Kruipuit werd vooral gepraat over de oplossingen voor Adegem. Voor de wateroverlast van het centrum moet de afwatering van het industrieterrein en de inbuizing van de Beke herbekeken worden. Voor de Appelboom en Kruipuit moet er in de eerste plaats werk gemaakt worden van het onderhoud van de grachten en beken.

Uit de kaarten van vroeger heeft het studiebureau ontdekt dat er in het verleden twee tracés waren waarlangs het water werd afgevoerd. Door ingrepen van de mensen ( bebouwing, dichtploegen en verkeerde inbuizing) is een van die tracés afgesloten. Er zal een plan uitgewerkt worden om in de toekomst het oppervlakte water opnieuw langs twee verschillende tracés te laten afvloeien.

VERANTWOORDELIJKHEID

De mensen richten tijdens en na de zondvloed hun pijlen op het gemeentebestuur. "Wij hebben begrip voor die reacties en wij gaan onze verantwoordelijkheid niet uit de weg" stelde burgemeester De Roo op iedere informatievergadering. Hij wees er wel op dat niet alleen de gemeente haar verantwoordelijkheid moet opnemen.

De gemeente is niet bevoegd voor het onderhoud van alle wegen en waterwegen in onze de gemeente. Ook de provincie en het Vlaamse Gewest spelen daar net als de polderbesturen een belangrijke rol in. Bij het uitwerken van die oplossingen zal er tussen die besturen moeten gesproken worden. Een eerste werkvergadering waarop het Masterplan ter sprake komt is voorzien voor eind september.

Etienne Claeys bevestigde als voorzitter van de Wagenmakerstroom dat het bestuur dit jaar de grachten en beken waarvoor zij verantwoordelijk is niet of onvoldoende heeft onderhouden. Bij de eerstkomende vergadering van zijn bestuur zal hij dat probleem aan de orde stellen.

SCHADECLAIMS

In het laatste deel van de informatieavonden werd er gesproken over het indienen van de schadeclaims. In de eerste plaats moet de eigen verzekering worden aangesproken. Het is ondertussen al duidelijk geworden dat een deel van de mensen nog niet verzekerd zijn voor dergelijke rampen. Voor de opmaak van hun schadeclaims voor het rampenfonds kunnen de mensen rekenen op de medewerking van het gemeentebestuur. Zij kunnen met al hun vragen terecht op het meldpunt dat gevestigd is op de dienst Infrastructuur in de Bloemestraat in Maldegem.

 


ROTARY CLUB MALDEGEM STEUNT STRIJD TEGEN KINDERREUMA

Namens Rotary Club Maldegem overhandigde voorzitter Alfons Van de Voorde een Cheque van € 5000 aan Filip De Keyser stuwende kracht achter het studieproject Kinderreuma en tevens lid van Rotary Club Maldegem

Als er over reuma gesproken wordt dan wordt daarbij onmiddellijk gedacht aan de ziekte van oudere mensen. Het is weinig geweten dat reuma ook bij kinderen voorkomt. De Belgische reumatologen hebben zich verenigd in een studieproject. Door het samenbundelen van hun kennis en opzoekingen willen zij een beter inzicht krijgen in de verscheidenheid van het ziektebeeld van kinderreuma.

Dat moet hen in staat stellen behandelingen en medicatie te ontwikkelen die de aandoening bij kinderen draaglijker maakt en afremt. Rotary Club Maldegem steunt dit studieproject reed meerder jaren. In april organiseerde de Maldegemse serviceclub in het Nederlandse Aardenburg een Concert ten voordele van het studieproject. Tijdens een vergadering van Rotary Club Maldegem overhandigde voorzitter Alfons Van de Voorde de opbrengst van dat concert aan het studieproject.

 


 

FAMILIE VAN LANDSCHOOT IN FEEST

Wie zondag richting St. Laureins reeds kon niet naast de vrachtwagens van verschillende firma' s met de naam van Landschoot kijken. Die vrachtwagens waren een aanduiding voor de leden van de familie Van Landschoot dat zij op de goede weg waren voor het grote familiefeest in het Godshuis in Sint Laureins. Meer dan 640 mensen namen deel aan het feest. Van uit Amerika waren een vijftiental afstammelingen van het geslacht Van Landschoot voor een korte vakantie naar Vlaanderen afgezakt. Het groot familiefeest was een bekroning voor het afmaken van de stamboom van het geslacht Van Landschoot.

 


MOEDER EN ZOON SAMEN OP DE LIJST

Nadat we vorige week de namen van de twee N-VA kandidaten op de kartellijst OGP/N-VA bekend maakten kregen wij deze week het bericht binnen dat Lieve Blondeel de eerste vrouwelijke kandidaat voor de N-VA is. Lieve is de moeder van Tijs Blomme.

De N-VA is niet de enige partij in de gemeente waarbij 2 personen uit het zelfde gezin op de lijst staan. Ook bij VLD, Groen/SP.A en Vlaams Belang is dat het geval. Er zijn duidelijke richtlijnen voor wie, ingeval dat er twee personen uit een zelfde gezin verkozen zijn, wel en wie niet kan zetelen in de gemeenteraad.

 


VLAAMS BELANG STUURT DERTIEN KANDIDATEN NAAR DE VERKIEZINGEN

Zaterdagvoormiddag stelde Wilfried De Metsenaere de kandidaten van de Vlaamse Belang voor de komende gemeenteraadsverkiezingen voor. De lijst telt 13 namen en wordt door Wilfried als uittredend raadslid getrokken. Na Wilfried volgen Jacques Laureyns, Choeke Van Nieuwenberg, Timothy De Groote, Sabrina Dessein, Rudi Bogaeret, Vanessa De Sloovere, Davy De Meyere, Myriam Van Maldegem, Christina De Witte, Ronny Van Bockstal, Carine Dierickx en lijstduwer Franky De Baere.


Home
Home
 
Made in France