De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 144 - Week 35 : van 27 augustus tot 02 september 2006


REGEN ZET KRUIPUIT APPELBOOM EN ONDERDIJKE BLANK

Vrijdag rond de middag stond het water op de Kruipuit nog 30 cm hoog. Omdat de riolen het aangevoerde water niet konden afvoeren werd het water door de brandweer overgepompt naar de beek. Op de voorgrond is het muurtje te zien dat door de kracht van het water werd gesloopt.

Twee dagen nadat het studiebureau Belconsulting het Masterplan voor de bestrijding van wateroverlast in de gemeente had voorgesteld heeft het noodweer opnieuw toegeslagen. Dat Masterplan voorziet een aantal maatregelingen die op termijn voor een betere afwatering in de gemeente moet zorgen. Voor de wateroverlast van vrijdag komt het Masterplan te laat.

Het begon donderdagavond even over 22 uur te regenen en met enkele korte onderbrekingen regende het door tot vrijdagmorgen. Bij momenten viel het water met bakken uit de hemel. De regen en dondervlagen hadden zich duidelijk boven het Meetjesland en vooral de streek van Zomergem, Adegem en Kleit geconcentreerd.

De mensen die door de aanhoudende regen wakker werden dachten onmiddellijk aan het noodweerweer van 19 en 20 augustus van vorig jaar toen viel er op sommige plaatsen meer dan 100 liter water op een dag.

Ook nu in de nacht van donderdag op vrijdag viel er meer dan 100 liter per vierkante meter en dit op 6 uren tijd. Dat is bijna dubbel zoveel als er normaal in de maand augustus verwacht wordt. Het uitgebreide waterspaarbekken in Kleit dat 24 miljoen liter water kan opslaan stond in een paar uur vol. Van dan af zocht het water zich een weg naar lager gelegen gebieden.

Ook op de Appelboom was vrijdagvoormiddag alle waterleed nog niet geleden.

Niet alleen Kleit liep onder water. Adegem-Dorp, Hillestraat en molenstraat hadden eventjes last van wateroverlast maar door het openstellen van de collectoren was het probleem daar snel opgelost. Ook de Industrielaan werd tijdelijk voor het verkeer afgesloten. Ook daar was een paar uren pompen voldoende om het water weg te krijgen. Het regende zo hevig dat nergens de riolen de watertoevoer konden slikken. Gelukkig was het water in de meeste straten tegen de ochtend weggetrokken.

Niet alle straten hadden zoveel geluk. In de Molenstraat duurde het enkele uren langer vooraleer het verkeer er zonder problemen door kon. De Kruipuit, Appelboom en Onderdijke kregen het ook net als vorig jaar het zwaarst te verduren. Een deel van het water uit Kleit zakt via de Kraailokerkweg af naar Onderdijke. Van daar stroomt het verder door naar den Appelboom.

Het duurde in de nacht van donderdag op vrijdag niet lang of het kruispunt aan Café welkom stond blank en de watermassa deinde naarmate de tijd vorderde verder uit. Voor het verkeer was er geen doorkomen aan. Ook op de kruipuit stond de straat in minder dan geen tijd blank. Omdat het water bleef stijgen drong het ook in verschillende huizen binnen.

Hendrik De Schepper had tijdens de vakantie zijn woning heringericht. Hij had donderdag de laatste trekjes met de verfborstel gegeven. Van al zijn werk blijft er niet veel meer over. Ook zijn meubels liepen waterschade op. Mensen kwamen spontaan hulp bieden bij het opruimen.

Bernice Maenhout had er donderdagavond geen goed oog in. Zij vreesde toen al wateroverlast en beveiligde haar pasgekuiste benedenverdieping met de zandzakjes die na de overstroming had gehouden. Die voorzorgsmaatregel was niet genoeg. Het water bleef maar stijgen tot het ook haar living en keuken blank zette." Het is niet alleen water maar ook slijk en andere viezigheid dat ik in mijn woning heb binnen gekregen. "Ik kan opnieuw beginnen kuisen" klonk het berustend.

Overal waar we vrijdagvoormiddag stopten op de Kruipuit en Appelboom waren de mensen druk in de weer om het water buiten te krijgen en hun meubelen in veiligheid te brengen. Er werd niet veel gesproken, de mensen leden in stilte.

Directie, leerkrachten, personeel en leden van het oudercomité hadden de handen vol om samen met de brandweer de aangerichte schade in de gemeenteschool op te kuisen. De herstelling van de brander en de elektriciteitskast in de ondergelopen kelder zal voor de komende dagen zijn.

Vrijdagnamiddag vormde zich onder de leiding van OCMW voorzitter een vrijwilligers kuisploeg. Die bestond vooral uit personeelleden van het OCMW en asielzoekers. Die verdeelden zich in groepen om de mensen te helpen bij het opkuisen van hun woning. Die actie werd ook zaterdag verder gezet.

RAMPENFONDS

Dat het noodweer van dondernacht en vrijdagmorgen als ramp zal erkend worden daar lieten zowel minister van Binnenlandse Zaken Patrick De Wael als gouverneur André Denys geen misverstand over bestaan. Op de gemeentelijke dienst in de Bloemestraat wordt net als vorig jaar een meldpunt ingericht. Daar kunnen de mensen terecht met hun klachten en of opmerking over de wateroverlast van de afgelopen dagen. De mensen die een schade dossier zullen indienen doen er goed aan om van de opgelopen schade foto' s te nemen en die bij hun aanvraag voor het rampenfonds te voegen.

De waterellende was niet voor iedereen doffe ellende. De kinderen vonden het water in de straat een tijdelijk speeltje.

 


WIE ZAG DE VANDALEN ?

In de nacht van dinsdag op woensdag 23 augustus waren er vandalen op pad in het centrum van Adegem. Respect voor de eigendom van anderen hadden ze duidelijk niet. In de schoolstraat beschadigden ze 2 wagens en in Adegem-Dorp drie. Een van die auto' s is amper een paar maanden oud. Met een puntvoorwerp hebben zij het koetswerk aan alle zijden aangepakt tot op het metaal.

Daarnaast hebben ze ook nog de bak waarin het weekblad "Pas uit" in ligt en twee reclameborden van 't Schrijverke op auto geplaatst. De mensen van wie hun wagen beschadigd werd hopen dat iemand de vandalen gezien heeft en dit aan de politie zullen melden.

 


FIT EN GEZOND MET DE GEZINSBOND

Maandag 4 september start de Adegemse afdeling van de gezinsbond met zijn nieuwe lessenreeks turnen. Alle lessen zijn op maandag van 19u30 tot 20u30 of van 20u30 tot 21u30 in de turnzaal van de school in Adegem-Dorp. Deelnemen kost €17 + €6 (jaarverzekering) voor leden en €21,00 + €8,50 (jaarverzekering + lidgeld) voor niet-leden. Inschrijven kan bij Karel De Roo Spanjaardshoek 30 Adegem. Tel: 050-71.46.70.

 


NIEUW SEIZOEN IN DEN HOOGEN PAD

De programmatieraad van den Hoogen Pad heeft met de bescheiden middelen waarover het beschikt opnieuw een rijk gevarieerd jaarprogramma in elkaar gestoken.

Wie dacht dat den Hoogen Pad na zijn jubileumjaar een sabbatjaar zou nemen heeft het mis. Tijdens de voorstelling van zijn programma voor het seizoen 2006-2007 blikte de raad met tevredenheid terug op zijn jubileum jaar. Het aantal mensen dat zijn weg naar den Hoogen Pad vindt is ook vorig seizoen blijven toenemen.

Schepen van cultuur Anneke Gobeyn is niet alleen tevreden over de groeiende publieke belangstelling. Ook de samenwerking met de lokale verenigingen is er vorig jaar sterk op vooruit gegaan. Door samen te werken met de programmatieraad krijgen de socio – Culturele verenigingen de mogelijkheid om een toeslag te krijgen op de door hen verkochte kaarten. Ook in het samen organiseren van optredens zit er voor die verenigingen financieel gewin in.

BLIKVANGERS

Den Hoogen Pad spiegelt zich niet aan de programmatie van culturele centra uit de regio die over een veel groter bedrag dan zij zelf beschikken. Zij willen een gevarieerd programma brengen dat betaalbaar is en waarin zowel optredens zitten voor een groot publiek of voorstellingen waar een bepaald publiek op af komt. Dit jaar krijgt de jonge standup comedian Koen Dewulf uit Sleidinge de gelegenheid om zijn talenten aan het publiek te verkopen.

Op 14 oktober verzorgt hij het voorprogramma van De Prins op het Wittepaard van Begijn Le Bleu. Els De Schepper, Lisebeth List Raf Coppens, Bart Herman, Bert Kruismans,An Nelissen, Janine Bischops en Mita Van Der Maat zijn enkele van de gekende namen die in de loop van het seizoen in den Hoogen Pad te zien en te horen zullen zijn. Wie het volledige jaarprogramma wil kan dat aanvragen op het secretariaat van den Hoogen Pad of op de Dienst Cultuur in het gemeentehuis.

 


NIEUW SCHOOLJAAR - NIEUWE SPEELPLAATS

Nog voor het nieuwe schooljaar begon mochten de kleuters op de kruipuit hun vernieuwde speelplaats verkennen.

Begin vorig schooljaar stelde de directie en het personeel van de gemeenteschool op de Kruipuit vast dat de speelplaats van de kleuters aan het aftakelen was en naar de toekomst toe gevaarlijk voor de kinderen zou kunnen worden. Een onderhoud met schepen van onderwijs De Taeye en openbare werken Noel Wille volstond om de

Eigen technische dienst de opdracht te geven om het ontwerp voor een nieuwe speelplaats uit te werken. De schoolgemeenschap kreeg ruime inspraak bij de ontwikkeling van de plannen. Dat is ook aan het eindresultaat te zien. De laatste week van het vorig schooljaar werd alles in gereedheid gebracht om met de werken te kunnen starten. Nog voor het begin van het bouwverlof was de nieuwe speelplaats aangelegd. Schoolgemeenschap maakte van de vernieuwing gebruik om een aantrekkelijk nieuw speeltuig op de nieuwe speelplaats te plaatsen.

De wateroverlast van vrijdagmorgen dreigde even de officiële ingebruikname van de nieuwe speelplaats in het gedrang te brengen. Iedereen die bij de school op de kruipuit betrokken is heeft zich ingezet zodat de opening zoals gepland kond kon doorgaan.

Het gemeentebestuur maakte van de gelegenheid gebruik om ook de nieuwe fietspaden op het gedeelte van en naar Oostwinkel officieel te openen. Nadat schepen De Jaeger het verloop van die werken had geschetst kondigde schepen Wille nog aan dat volgend jaar het voetpad op de hoek van de Kruipuit en de Veldekens straat zal aangepakt worden.

 


VLD KLAAR MET HET EERSTE DEEL VAN ZIJN HUISWERK

OP zijn familiedag stelde de VLD Maldegem zijn kandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen voor. Na lijsttrekker Pol Van Nieuwenhuyse volgen Patrick Ghysels, Thea Van den Driessche –Maenhout, Wim Swingedouw, Hilde Claeys, Anne Van Reybroeck, Rubin Buyssens, Danny Verspeeten – Ardeel, Jurgen Taeldeman, Johan Vleeshouwers, Dominique Potier – De Rous, Johan Hellebaut, Herlinde De Vreeze – De Moor, Carina Tavernier – Staelens, Chantal Teerlinck, Tina Rogge, Bruno Volckaert, Karolina Kowalczyk, Jocelyne Persyn, Justine Ghysels (niet op de foto), Eliane Van Rie – Raeman, Eric Rodrigus, Marcel Verbeke, Carlos Vercruysse, Katrien Gailliaert, Marcel Steyaert en lijstduwer Peter Van Hecke.

De werkgroep beleid legt momenteel de laatste hand aan het verkiezingsprogramma. Dat zal te lezen zijn op www.vldmaldegem.be

 


NV-A NOEMT NAMEN

Toen de Maldegemse N-VA afdeling enkele maanden terug aankondigde dat zij voor de gemeenteraadsverkiezingen aankondigde dat zij een kartel vormde met O G P werden er nog geen namen op de lijst ingevuld. Bij de ondertekening van de overeenkomst werd gesteld dat er voor de N-VA 4 of 6 plaatsen op de lijst waren.

Nu de andere lijsten ook steeds meer met namen naar buiten komen heeft ook de N-VA de stilte verbroken. In tegenstelling met veel mensen in Adegem en Maldegem verwachten is het niet Piet Blomme maar wel zijn 21 jarige zoon Tijs kandidaat voor de N-VA. Ook Wim Lasoen die bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen op de lijst van VU-ID21 stond wordt als kandidaat naar voor geschoven. De partij is nog op zoek naar vrouwelijke kandidaten.


Home
Home
 
Made in France