De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 138 - Week 29 : van 16 juli tot 22 juli 2006


SLAGBOMEN BLIJVEN (voorlopig) OPEN.

Ook zonder identiteitskaart kom je momenteel op het containerpark. Rudy en zijn medewerkers houden wel een oogje in het zeil dat er geen mensen van buiten de gemeente door de openstaande slagbomen rijden.

De meeste mensen zijn de geplogenheden op het vernieuwde en uitgebreide containerpark reeds gewoon. In het begin waren er wel mensen die hun SIS kaart of bankkaart in de lezer staken maar dat hebben ze ondertussen afgeleerd. Momenteel hoeft niemand zijn identiteitskaart te gebruiken om het containerpark op te rijden. De slagbomen staan doorlopend omhoog. Eerst was sprake van enkele kinderziekten die moesten overwonnen worden. Die kinderziekten blijven echter aanhouden. Rudy of één van zijn medewerkers moest regelmatig ingrijpen omdat de slagbomen niet reageerden op de identiteitskaarten van de bezoekers. Daarom werd besloten om de slagbomen, tot de problemen zijn opgelost, tijdens de openingsuren doorlopend open te stellen.

TEMPERATUUR

De computers die de identiteitskaarten moesten lezen vielen regelmatig uit. Aanvankelijk werd gedacht dat het een probleem van de lezer was. Daar is men nu niet zo zeker meer van. Metingen hebben aangetoond dat de temperatuur binnen de computerkasten te hoog is. Op bepaalde momenten liep de temperatuur op tot boven de 100 graden. Dat probleem moet niet door de gemeente maar door de firma die de computers leverde worden opgelost. Die hebben beloofd dat zij voor alle problemen waarmee Maldegem op zijn containerpark wordt geconfronteerd een oplossing zullen bieden. Verwacht wordt dat die oplossing er pas na de vakantie zal komen.

Voorlopig heeft het college van burgemeester en schepenen ook nog geen datum bepaalt waarop de aanpassingsperiode aan het vernieuwde containerpark afloopt en er voor het storten op twee van de drie compartimenten moet betaald worden.

 


FUIFT CHIRO ADEGEM NAAR ZIJN EINDE ?

Jaarlijks organiseert de Adegemse Chiro aan de jeugdlokalen op de Zandakkers zijn openluchtbal. Dit jaar wordt die fuif op zaterdag 29 juli georganiseerd. Vanaf 20u30 verzorgt Studio 2000 de muziek. Hoewel we er nergens een officiële bevestiging konden van krijgen zou het openluchtbal het laatste wapenfeit van de Adegemse Chiro zijn. De leiding zou besloten hebben om een punt achter de werking te zetten.

 


ADEGEM KERMISTE DE VAKANTIE IN.

De groep Angst was één van de 5 groepen die gebruik maakte van het podium dat het Adegems feestcomité zaterdagavond voor jong talent in den Hoogen Pad had gereserveerd.

De weergoden waren Adegemkermis gunstig gezind. Ondanks de aangekondigde wolken en mogelijks buien konden alle punten van het kermisprogramma zonder problemen worden afgewerkt. Ondanks de gunstige weersomstandigheden was de opkomst voor de verschillende programmapunten, de Rommelmarkt en Avondmarkt niet meegerekend, niet overweldigend.

Was het de verplaatsing van de talentenjacht van zondagavond naar zaterdagavond die de belangstelling deed dalen of moet de oorzaak ergens ander gezocht worden. De groepen die op het podium kwamen bewezen nochtans dat zij uit het goede muziekhout gesneden zijn. Voor de stoeptekenwedstrijd, waaraan enkele aantrekkelijke prijzen verbonden waren, die op andere gemeente- en wijkkermissen tientallen deelnemers lokt, schreven slechts 15 kinderen in.

Gedurende 3 dagen stelde de hobbyclub van OKRA (voorheen KBG) de resultaten van een jaar werken aan het publiek voor

De Hobbytentoonstelling van OKRA de vroegere KBG heeft zijn vast publiek. In het parochiaal centrum stelde de hobbyclub de werken voor die het afgelopen jaar werden gemaakt. Voor een prikje won je er zelfs een nuttige of mooi ogende prijs. Met de opbrengst van de tentoonstelling kan de hobbyclub zich materiaal aanschaffen voor om nieuwe werken voor de komende tentoonstelling te maken.

Van de hobbytentoonstelling naar de wagenspelen van het Adegemse Volkstheater was het maar een kleine wandeling. Die wandeling naar de speelplaats van de vroegere jongensschool verliep door een bijna verlaten centrum. Het grootste deel van het publiek dat naar het centrum was afgezakt was en bleef op de speelplaats om niets te missen van een van de drie geprogrammeerde voorstellingen.

Met herkenbare situaties en personages bezorgde het AVT zijn publiek een ontspannende zondagnamiddag.Tussen twee optredens door kregen de acteurs en hun publiek ook nog het bezoek van de V V A. Om het volk in het centrum te houden was het misschien beter om de wagenspelen, zoals vroeger de zangwedstrijden, voor het gemeentehuis op te voeren.

LEGE PLAATSEN

Johnny White Papa Chico geven maandagnamiddag kleur aan de seniorennamiddag in den Hoogen Pad.

Om de senioren een gezellige namiddag te bezorgen had het feestcomité Johnny White, die kan terugblikken op een geslaagde carriëre van ruim 30 jaar en Papa Chico naar Adegem uitgenodigd. Aan de hand van de verkochte kaarten kon worden opgemaakt dat den Hoogen Pad voor dat optreden vol zou lopen. Net als in Middelburg een week eerder waren er ook in Adegem een flink aantal mensen die hun kat stuurden waardoor een aantal stoelen onbezet bleven. Wie er wel was heeft zich maandagnamiddag niet verveeld. Papa Chico weet hoe hij zijn publiek moet bespelen en Johnny White heeft nog altijd een pracht van een stem en een repertoire die senioren kan bekoren.

MEER KRAMEN

Politici en kandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, die we naast de vaste klanten, in het verleden nooit op een avondmarkt zagen, wrongen zich nu in alle bochten om bij het lint toch maar in beeld te komen.

De afgelopen jaren had het kermiscomité veel kritiek gekregen op zijn avondmarkt. Er waren volgens de criticasters te veel open ruimtes in de markt. Ondanks die negatieve klanken bleef het volk op de avondmarkt afkomen. Dit jaar hebben de criticasters hun kritiek moeten inslikken. Er was opnieuw veel volk op de been en tussen de kerk en den Osschaert was het aangenaam wandelen tussen de aan elkaar leunende kramen.

Met het einde van de avondmarkt zat voor het centrum de zomerkermis er op. Het kermiscomité krijgt nu de tijd om zijn kermis te evalueren en plannen te maken voor de volgende zomerkermis.

 


DE RADESTRAAT BLIJFT TIJDELIJK OPEN.

Wie via het Broekelken naar Maldegem moet kan tijdens het bouwverlof toch gebruik maken van de Radestraat. Omdat de werken niet voor het verlof konden klaar zijn heeft de aannemer in overleg met de gemeente de nodige maatregelen genomen zodat tijdens het bouwverlof de Radestraat voor het verkeer open is. Na het bouwverlof is er opnieuw enkel plaatselijk verkeer mogelijk in die straat.

 


AFWERKING PARKING VOLGT LATER .

Zo ziet de nieuwe parking er voorlopig uit. Net voor de kermis en het begin van het bouwverlof werd de vernieuwde parking opengesteld. Volledig af is de parking nog niet. De groenaanplanting is voor het najaar en ook de plaatsing van de openbare verlichting zal nog even op zich laten wachten.

 


CONTROLES OP DE KRUIPUIT EN ZWEPE.

 

Op 11 juli heeft de lokale Politie Maldegem niet aangekondigde controles uitgevoerd langs de handelskilometer (N9) en N 499 (Eeklo- Aalter) op het gedeelte van de Kruipuit en de Zwepe.

De mensen van de Kruipuit en de Zwepe waren opgezet met de controles en hopen dat de politie hun actie regelmatig herhaalt. Bij de 16 chauffeurs die geflitst werden en door de motars die de controles begeleiden uit het verkeer werden geplukt, zaten er pieken tussen de 113 tot 135 km/u.

Langs de Handelskilometer werden in 1uur tijd 23 chauffeurs en of passagiers betrapt op het niet dragen van de gordel. Zes chauffeurs werden onderschept terwijl zij aan het bellen waren met hun gsm. Tijdens de controles werden 23 voertuigen geflitst.

Er komen de komende weken naast de aangekondigde controle van 5 augustus nog onaangekondigde controles.

 


HUN VAKANTIE BEGON AAN DEN HOOGEN PAD.

Na een reis van 24 u stopte de bus met 57 Roemeense jongeren vrijdagmiddag op de parking van den Hoogen Pad. Over een maand wacht de bus hen daar op om hen terug naar hun vaderland te brengen

Ook dit jaar is de VZW VA - ROM er in geslaagd om in Vlaanderen voldoende gastgezinnen te vinden die bereid zijn om 57 kansarme jongeren uit Roemenië een onbezorgde vakantie te bezorgen. Onder de 57 waren er een paar bij die reeds voor de 17de maal naar Vlaanderen komen. Ondanks de vermoeiende reis straalden zij toen zij op de parking van de Hoogen Pad hun gastgezinnen in het oog kregen. De jongste onder de Roemenen is amper 4 jaar.

Jacques Braet samen met zijn echtgenote, de stuwende kracht achter de actie, weet dat die vakantie voor de Roemeense kansarme jeugd een druppel op een hete plaat is. "Wij geven het voorbeeld. Als er voldoende mensen zijn die ons voorbeeld volgen zou die druppel tot een grote straal kunnen uitgroeien die wel effect heeft voor de toekomst van die jongeren" merkte de heer Braet op terwijl wij met hem wachten op de aankomst van de bus. Jaarlijks worden er ook vrachtwagens met hulpgoederen naar Roemenië gestuurd om de jongeren te helpen.

VERSCHIL

In de periode Jacques Braet en zijn echtgenote hu schouders onder VLA – ROM zetten heeft de gemeente Maldegem met veel tamtam het Roemeense Maccaresti geadopteerd. Gedurende jaren was gemeente de motor achter de hulpacties die voor hun adoptiedorp werden georganiseerd. Toen verslapte de belangstelling. Nu zijn er nog maar enkele Maldegemnaren die contacten onderhouden met Maccaresti.Van de gemeente gaat er al jaren geen enkel initiatief ten voordele van Maccaresti meer uit. De beelden die wij af en toe nog uit Roemenie op ons TV scherm krijgen bewijzen nochtans dat ze daar best nog veel hulp kunnen gebruiken. Ook de ervaringen die de mensen van VLA – ROM in Roemenië zelf opdoen bevestigen de TV beelden. De gemeente Maldegem zou best eens haar adoptieakte van onder het stof halen.


Home
Home
 
Made in France