De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 137 - Week 28 : van 09 juli tot 15 juli 2006


KINDEREN OPENDEN ADEGEMKERMIS.

Tweehonderd kinderen hadden vrijdagnamiddag, bij de opening van Adegem kermis, in CC Den Hoogen Pad afspraak met het poppentheater Pedrolino Samen het poppentheater brachten zij de sprookjesfiguren terug naar het grote sprookjesboek.

Na Middelburg was her vorige vrijdag de beurt aan Adegem om de kermisvlag te hijsen. Net als vorig jaar waren het de kinderen die het kermisweekend op gang trokken. Het feestcomité had dit jaar het poppentheater Pedrolino naar de Hoogen Pad uitgenodigd. De kinderen genoten van het sprookje waarin zijzelf aktief mochten meespelen. Het feestcomité heeft ook dit jaar enkele wijzigingen aan het programma doorgevoerd. Het is nu afwachten of het Adegems jeugdig talent op de talentenjacht afkomt en of de kinderen hun teken- en kleurtalenten aan de stoepen van Adegem – Dorp durven toevertrouwen.

Voor Alfons Bogaert die in de feestcommissie verantwoordelijk is voor de organisatie van de rommelmark kon de kermis zaterdagmiddag al niet meer stuk.

Van bij de ochtendgloren waren de eerste deelnemers aan de Rommelmarkt op de afspraak. Ze moesten ook niet lang wachten om de eerste klanten aan hun kraam te krijgen. Of die vroege ruime belangstelling de voorbode was van een goede verkoop verklapten de deelnemers lekker niet.

Fons zat vrijdagnamiddag nog te tekenen en te cijferen om iedereen die zich als deelnemer aan de rommelmarkt had ingeschreven een plaatsje te geven in Adegem-Dorp of in de Schoolstraat. Met een brede glimlach op zijn gelaat kon hij zaterdag vaststellen dat alle deelnemers tevreden waren over de hen toegewezen plaats en dat ook de weergoden in tegenstelling met de vorige jaren zich van hun beste zijde lieten zien. Zowel in de voormiddag als in de namiddag was het druk op de rommelmarkt en op de terrasjes.

 


KLEUTERS KRIJGEN NIEUWE SPEELPLAATS.

Als de kleuters van de school op de kruipuit in september terug naar school gaan zullen zij hun speelplaats nog nauwelijks herkennen.

De laatste leerlingen hadden op het einde van het schooljaar hun school nog niet verlaten toen het personeel en de machines van de firma De Lille - Rotsart de Hertaing al op de speelplaats van de gemeenteschool op de kruipuit verschenen. Na overleg tussen schepen van onderwijs Jacques De Taeye, schepen van openbare werken Noel Wille en directeur Manu Buysse stemde het college van burgemeester en schepenen in met een renovatie van de speelplaats van de kleuters op de kruipuit. Er komt een volledig nieuwe zandbak en ook de speelplaats werd volledig vernieuwd.

De riolering die er reeds ligt van bij de bouw van de school werd vervangen. Bij het opmaken van het plan van de nieuwe speelplaats hebben de directie, leerkrachten en schoolraad inspraak gekregen. Dat is ook duidelijk te merken aan de uitwerking van de nieuwe speelplaats voor de kleuters. Met een groenhoekje wordt er voor gezorgd dat er op de speelplaats altijd een hoekje is waar de kinderen in de schaduw kunnen spelen.

Net voor het begin van het bouwverlof kon de aannemer de school op de Kruipuit verlaten. Het inrichten van de zandbak, aan platen van het groen en het plaatsen van de speeltuigen wordt een opdracht voor her het gemeentepersoneel.

 


TAXUSSNOEISEL INZAMELEN TEN VOORDELE VAN KOTK.

Normaal beperken de activiteiten van het gemeentelijk Comité KOTK zich tijdens de pare jaren tot het verstrekken van informatie over kanker en de bestrijding er van. Een voorstel van zaak voerde Bart Van Hulle heeft er voor gezorgd dat in enkele dagen het comité een actie heeft uitgewerkt waarmee ze kunnen inspelen op het voortel van zaakvoerder Van Hulle.

De firma van Bart Van Hulle levert snoeisel van Taxus aan Chinese firma' s. Taxus bevat baccatine, een belangrijke grondstof voor het aanmaken van medicatie te bestrijding van verschillende vormen van kanker. De firma wil het KOTK een graantje laten meepikken van zijn handel met de Chinese firma's. De firma is bereid om €10 te schenken aan het comité per kubiek zuiver en vers Taxussnoeisel dat het hem de komende weken ter beschikking stelt.

VOORWAARDEN

Enkel vers en zuiver (geen papier, plastiek of ander afval) snoeihout komt in aanmerking. Het snoeisel moet binnen de 6 uren nadat het is afgesneden afgeleverd worden op het containerpark bij Rudy en zijn medewerkers. Is het containerpark gesloten dan kan het snoeisel rechtstreeks bij de firma Van Hullle B&C in de Urselweg 86 in Kleit geleverd worden.

Enkel vers snoeisel wordt aangenomen, de stof die nodig is om de medicatie aan te maken zit enkel in nieuwe scheuten. Het heeft geen zin om uw taxushaag volledig met de grond gelijk te maken.

ZAKKEN

Om het aan voeren van het taxussnoeisel vlot te laten velopen stelt het OCMW zakken ter beschikking. Die worden geleverd en gedeeltelijk gesponsord door de firma De Swaan Spaan. De zakken zijn gratis te bekomen op het containerpark, bij de milieudienst, het OCMW, het gemeentehuis, de politie, en bij de firma Van Hulle. Ook via de verpleegsters van het Wit Gele Kruis, en mensen die tewerkgesteld zijn. Bij de diensten gezins- en bejaardenzorg, wijkagenten en professionele tuinders zullen de zakken hun weg naar de bezitters van taxushagen vinden. De zakken met snoeisel die worden ingeleverd op het containerpark worden daar gehouden zodat de mensen er niet mee opgescheept blijven.

HERHALEN

Het is niet uitgesloten dat de zakken daar bewaard worden en later nog gebruikt kunnen worden. Volgens zowel de heer Van Hulle als Marleen Van den Bussche voorzitter van het Comité KOTK is het mogelijk dat het niet gaat om een eenmalige actie maar dat die actie volgend jaar en wie weet ook de volgende jaren kan herhaald worden.

Wie nog vragen heeft over de actie of over het snoeien en het snoeihout en de actie kan contact opnemen me de milieudienst op het nummer 050-72.89.37. Die zorgt samen met Greet Van Landschoot (050-71.60.79) van het gemeentelijk comité KOTK voor de coördinatie van de actie.

 


RINGBAAN EN ZANDAKKERS LEGDEN KRULBOL- EN PETANQUEBAAN AAN.

Ook met een arm in het gips slaagde Jan Bral voorzitter van het Buurtcomité Ringbaan en Zandakkers er in om de nieuwe krulbolbaan in gebruik te nemen.

De vernieuwing aan de Ringbaan en het feit dat er de afgelopen jaren flink wat woningen in de Ringbaan en Zandakkers zijn bijgekomen deden een drietal jaren terug enkele mensen uit de wijk de idee groeien om de inwoners van de beide straten eens samen te brengen. Een bevraging over de oprichting van een buurtcomité werd net als de eerste nieuwjaarsreceptie en het eerste buurtfeest een groot succes. Het initiatief werd ook gestimuleerd door Vlaanderen feest. Het comité onderhoudt ook nauwe contacten met het gemeentebestuur en laat waar het nodig zijn kritische stem horen.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van dit jaar werd het voor de aanleg van een Petanquebaan voorgesteld. Overleg met de schepen van Milieu en de schepen van openbare werken leidde er toe dat het buurtcomité voor zijn project kon rekenen op groene cheques en op de logistieke steun van de gemeente. Het project werd zelfs uitgebreid. Naast de Petanquebaan kwam er ook een krulbolbaan op het plan. Om dat de grondwerken te zwaar waren voor het buurtcomité heeft de gemeente hen de helpende hand gereikt.

Nadat ze de nodige uitleg hadden gekregen over de reglementen van het petanquespel gooiden de inwoners van Ringbaan en Zandakkers vrijdagavond hun eerste petanqueballen.

Er werd de afgelopen weken druk gewerkt aan het aanleggen van de banen en het verfraaien van de omgeving. Vrijdagavond tijdens de officiële ingebruikname van de beide banen prees burgemeester Johan De Roo het initiatief en de inzet van het buurtcomité. Hij hoopt dat zijn initiatief navolging zal krijgen in andere wijken.

Jan Bral dankt het college en de gemeenterad voor hun steun en medewerking en had een attentie voor alle mensen die de afgelopen weken meegewerkt hebben aan de aanleg van de banen. Hij onderstreepte dat de banen er liggen voor alle inwoners. Er zullen later afspraken gemaakt worden wanneer er wijkbollingen of petanque-avonden georganiseerd worden. Daarna was het tijd om een spelleke te spelen en het glas te heffen op de nieuwe realisatie van de wijk.

 


AUTOMOBILISTEN NEGEREN GOEDE RAAD.

Via verschillende kanalen had de Maldegemse politie zijn grote controle van vorige week zaterdag op het dragen van de gordel en de snelheid, aangekondigd. Ondanks die aankondiging werden er toch nog 22 automobilisten en 4 passagiers betrapt zonder gordel. Er werden ook 27 wagens geflitst. Vier ervan reden tussen de 105 en 123. De chauffeurs van die wagens wacht naast hun boete mogelijks ook nog een tijdelijk rijverbod. Rijverbod hangt ook de 2 chauffeurs boven het hoofd die tijdens de ademtest een positieve uitslag hadden. Ook bij de gecontroleerde aanhangwagens liepen er enkele tegen de lamp. Bij die was er geen of onvoldoende verlichting. Een aanhangwagen was niet voorzien van een noodkoppeling en bij 2 ontbrak een duplicaat van de nummerplaat van de wagen die de aanhangwagen trok.

Hoofdinspecteur Jan Willems kondigde na de actie aan dat er de komende maanden nog kleine niet aangekondigde controles komen. Hij liet ook optekenen dat er op zaterdag 5 augustus een nieuwe grote controle komt.

TUIMELWAGEN

Op vrijdag 4 augustus worden er preventieve controles op het dragen van de autogordel uitgevoerd. Naar aanleiding van die actie zal in het centrum een tuimelwagen worden opgesteld. Wie als chauffeur of als passagier het belang van het dragen wil ondervinden als zijn auto over de kop gaat moet zeker voor enkele seconden plaatsnemen in de tuimelwagen.

 


LAST VAN DE WARME.

Ook het wegdek op den Appelboom had de afgelopen dagen last van de warmte. Een van de betonvakken werd door de hitte de hoogte ingestuwd. Er zat niet anders op dan het ganse vak te kraken en een nieuw vak in te passen. Begin volgende week zal het verkeer ter hoogte van Café De Welkom opnieuw normaal kunnen verlopen.

 


ROUWCENTRUM MEETJESLAND OPENDE ZIJN DEUREN.

Vorige week kreeg de bevolking de gelegenheid om een kijkje te nemen in het funerarium van het Rouwcentrum Meetjesland.

"Nu wij in ons eigen funerarium de overledenenen kunnen opbaren en hun familie begeleiden willen wij zo vlug mogelijk alle problemen die wij gekend hebben om ons project te realiseren vergeten.

Wij kunnen er begrip voor opbrengen dat mensen toen ze hoorden dat er op den Hoeke een funerarium kwam daar argwanend tegenover stonden. Wij hebben hen aan de hand van betrouwbare informatie aangetoond dat de mensen in niets hinder zouden ondervinden van het funerarium. Het project heeft door de weigering van de vergunning niet echt vertraging opgelopen. De periode van wachten tijdens het beroep hebben wij kunnen gebruiken om de rest van het gebouw her in te richten deels als woning deels als rouwcentrum. Aan de reacties van de mensen die tijdens de opendeurdagen op bezoek kwamen te horen hebben wij de juiste keuzes gemaakt" vertelden Johan Borgonjon en zijn echtgenote Anne ons tijdens een rondleiding. Zij hebben veel tijd en energie in het project gestoken De opening van het trouwcentrum Meetjesland was een belangrijke nieuwe stap in hun leven.

 


RONNY STORM HOUDT ADEGEMSE KLEUREN HOOG.

 

Vorig weekend werd in Kaprijke het Belgisch kampioenschap gaaibollen georganiseerd. Ronny Storm maakte deel uit de ploeg De Gezelschapsvrienden Moerhuize die de nationale titel per ploeg bij de mannen binnenhaalde. Met hem maakten ook D. Maenhout, R. Van Speybroeck, Y. Verschaeve en G. de Deyne deel uit van de ploeg. De overwinning per ploeg bij de vrouwen was voor het team van 't Kruisken. Bij de jeugd was de titel voor Komen en Gaan Donk. De titel van individueel kampioen ging naar Gunther De Vendt ( mannen),Brigitte Cretel ( vrouwen), Kenneth De Meyer (jongens) en Talia De Vendt (Meisjes)


Home
Home
 
Made in France