De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 136 - Week 27: van 02 juli tot 08 juli 2006


BUURTFEEST IN DE BILKEN.

Om elkaar in hun nieuwe wijk beter te leren kennen organiseerden de inwoners van de Bilken enkele jaren geleden, nog voor er sprake was van Vlaanderen feest, een buurtfeest. Het eerste buurtfeest waaraan iedereen meewerkte werd een groot succes. Het feest is ondertussen uitgegroeid tot een traditie. Zaterdagavond was jong en oud opnieuw verzameld voor de jaarlijkse barbecue. Na het aperitief, en voor ze de voeten onder tafel schoven, poseerden ze nog even voor onze lens.

 


MARIE LOUISE SCHOORS NAM AFSCHEID VAN DE PAPAVER.

Met een daguitstap per fiets nam juffrouw Marie Louise Schoors afscheid van haar leerlingen van het 6de leerjaar en van de Papaver. Als afscheidsgeschenk kreeg de sportieve onderwijzers een sierfiets die een plaatsje in haar moestuin krijgt.

Het einde van het schooljaar 2005-2006 betekende voor Marie Louise Schoors ook het einde van haar loopbaan als onderwijzers in de Papaver. Voor haar laatste schooldag nam de juffrouw, die dol is op fietsen, haar leerlingen mee op een verrassingsfietstocht. Voor zij vertrokken hadden de collega's en leerlingen nog een verrassing voor haar. De geschilderde en van bloemen voorziene fiets die ze de afgelopen weken op school, zonder dat zij er iets van merkte, hadden klaar gemaakt siert nu de haar moestuin.

EEN SCHOOL

Er zijn weinig leerkrachten die op het einde van hun loopbaan kunnen zeggen dat zij altijd op de zelfde school hebben les gegeven. Marie Louise behoort tot die uitzonderingen. Nadat zij was afgestudeerd mocht zij in 1969 in de meisjes school als interim aan de slag in het 3de leerjaar in vervanging van Agnes Van den Bossche. In 1973 toen haar interim afgelopen was kon ze in Adegem blijven om de vrijgekomen plaats in het 6de leerjaar in te vullen. Tot de laatste dag van haar loopbaan, het laatste jaar nog deeltijds, bleef zij de juffrouw van het 6de leerjaar.

Dat zij 37 jaar voor de klas van 11 en 12 jarigen stond heeft haar niet opgebrand. Tot de laatste dag heeft ze graag met de kinderen gewerkt. Zij heeft er altijd voor gezorgd dat haar belangstelling voor kunst en cultuur levendig bleef. Zij valt, nu zij de schooldeur achter zich heeft dicht getrokken, in geen zwart gat.

MEER MOGELIJKHEDEN

Na 37 jaar les geven heeft Marie Louise de grote evolutie zowel in het lesgeven als in de omgang met de leerlingen meegemaakt. Niet alles maar het meeste ervan was voor haar toch een verbetering. Net als de andere leerkrachten had zij er de laatste jaren wel veel meer opdrachten bij gekregen die niet rechtstreeks meer met de opleiding en opvoeding van de kinderen te maken hadden.

Zij beklaagt het zich niet dat zij 37 jaar geleden voor het onderwijs koos. " Als meisjes hadden wij toen niet zoveel mogelijkheden. Het was of het onderwijs of de verpleging. Nu kunnen ook de meisjes voor alle richtingen kiezen. Ik denk dat ik toch iets zou gekozen hebben waardoor ik met kinderen zou samenwerken" besloot ze haar overwegingen.

Aan haar loopbaan in de Adegemse school houdt ze goede herinneringen over en die zal ze altijd blijven koesteren.


CHRISTOPHE HEYNDRICKX GAF MEE KLEUR AAN ROCK MALDEGEM.

Christophe Heyndrickx was een van de negen talenten van eigen bodem dat zich had ingeschreven voor Al onder de rock van Maldegem. Net als vorig jaar kon hij het publiek van zijn muzikale kwaliteiten overtuigen.

 

Al onder de Rock Van Maldegem heeft een vaste plaats op Maldegemse activiteiten kalender. Het Comité voor Initiatief dat instaat voor de organisatie geeft talent van eigen bodem om zich met professionele begeleiding aan het publiek voor te stellen. Mensen met ambitie gaan graag op die uitnodiging in. Yip zorgde net al als vorige jaar niet alleen voor een uitstekende begeleiding van het plaatselijk talent, het bracht ook een geslaagde eigen show.

Sinds het organiserend comité kan rekenen op extra sponsoring zorgt het al enkele jaren voor een aantrekkelijk voorprogramma dat vooral op de jeugd mikt. Dit jaar deed Gene Thomas vooral de jongeren vroeger dan op andere jaren naar het tweede deel van het marktplein afzakken. De zanger die met zijn nieuwe CD in de publiciteit staat deed wat zijn fans van hem verwachtten. Hij bracht de beste nummers uit zijn nieuwe CD gecombineerd met vroegere succesnummers.

Dat niet iedereen in Maldegem achter Al onder de Rock van Maldegem staat bewezen de eerste telefoontjes rond 22u30 van mensen van buiten het centrum naar de politie om te klagen over geluidsoverlast.

 


KERMISCOMITE GEEFT JONG TALENT EEN KANS.

Het zijn de kinderen die vrijdagnamiddag vanaf 14u met hun poppentheater de zomerkermis op gangtrekken. Zaterdag is Adegem dorp verkeersvrij zodat de bezoekers van de rommelmarkt rustig tussen de kramen kunnen wandelen.

Het kermiscomité verhuist zijn talentenjacht van zondagavond naar zaterdagavond. Wie denkt over artistiek talent te beschikken die krijgt zaterdagavond van het kermiscomité gedurende enkele minuten het podium van den Hoogen Pad ter beschikking.

Op zondagnamiddag pakt het Adegemse Volktheater uit met wagenspelen op de speelplaats van de school. Het kermiscomité heeft op zondagnamiddag niet alleen zijn lattenkoers( vanaf 16u) op het programma staan. Vanaf 14u30 kunnen kinderen tot 12 jaar hun tekentalent demonstreren tijdens de stoeptekenwedstrijd waaraan mooie prijzen verbonden zijn.

Voor de senioren heeft het kermiscomité op maandagnamiddag een optreden van Johnny White en Papa Chico gereserveerd. Het sluit zijn zomerkermis af met de avondmarkt op dinsdagavond. Naast de initiatieven van het kermiscomité organiseren de café' s van Adegems tijdens de kermisdagen verschillende activiteiten. Voor het volledig overzicht van het kermisprogramma kan u terecht op www.adegem.net/kermis

 


DE KRUIPUIT BESLOOT SCHOOLJAAR MET SLEEP – IN.

De leerlingen van het 6de leerjaar van de gemeenteschool op de Kruipuit namen met een sleep-in afscheid van het schooljaar 2005-2006. Het was ook hun afscheid van de school waar ze de afgelopen jaren aan hun toekomst hebben gebouwd.

 


EERSTE GROTE ZOMERCONTROLE.

Op de eerste dag van de solden pakte de Maldegemse politie uit met zijn eerste grote zomercontrole. Er werd vooral gelet op het dragen van de gordel, de snelheid en het trekken van aanhangwagens.

De aangekondigde controle spitste zich vooral toe op het gedeelte van de handelskilometer de N 9 en de wegen nar het containerpark. Er werden 22 bestuurders en 4 passagiers betrapt op het niet dragen van de gordel. Iedereen had zijn eigen voor de politie niet aanvaardbare uitleg waarom ze de gordel niet droegen. De snelheidscontroles leverden 27 bekeuringen op. De plaatsen waar slechts 70km/u was toegestaan werden snelheden van 105-113-118 en 123 km/u opgetekend. Die mensen wacht mogelijks niet alleen een boete maar ook de tijdelijke intrekking van hun rijbewijs.

Die sanctie hangt ook de 2 chauffeurs boven het hoofd die duidelijk een positieve ademtest aflegden. Ook bij de controles van de aanhangwagens werden enkele onregelmatigheden vatgesteld. Drie gecontroleerde aanhangwagens hadden geen of onvoldoende verlichting. Een was niet voorzien van een noodkoppeling en bij twee ontbrak er een replica van de nummerplaat van de wagen die de aanhangwagen trol. Opmerkelijk positief was de vaststelling dat er geen enkele PV voor losliggende vracht moest opgemaakt worden.

Volgens Hoofdinspecteur Jan, Willems zorgde de aangekondigde controles op het dragen van de gordel er voor dat ongeveer 90% van de automobilisten de gordel droeg, Bij een vorige stekproef lagt aantal bijna 50% lager.

De actie van 1 juni is de eerste van een reeks zomeracties die niet zullen aangekondigd worden. Hoofdinspecteur Willems maakte wel al bekend dat er op zaterdag 5 augustus een 2de grote controle komt. Op vrijdag 4 augustus wordt een preventieactie op het dragen van de gordel gevoerd. Het centrum zal de tuimelwagen opgesteld worden. Wie eens wil meemaken hoe machteloost het aanvoelt om in een wagen te zitten die over de kop gaat en hoe belangrijk in dat geval het dragen van de gordel, moet zeker voor enkele minuten plaats nemen in de tuimelwagen.

 


PARKING OPEN MET ADEGEMKERMIS.

Nadat hij meer dan een maand gesloten was wordt de parking naast de pastorij met de kermis opnieuw voor het publiek opengesteld. De parking heeft de afgelopen maand een gedaante verwisseling ondergaan. Vanaf nu is de parking ingedeeld in parkeerplaatsen zodat er vlotter op en af de parking kan gereden worden. Door de aanleg van een parket in het middel van de parking zijn er wel een aantal parkeerplaatsen gesneuveld. Door de aanleg van de parking zal het waterprobleem op de parking tot het verleden behoren.

 


OOK IN DE REGEN WOU TOMMETJE NAAR DE MAAN.

Ook de allerkleinsten speelden een belangrijke rol in het sprotfeest met een verhaal in de Papaver. Voor hun truc met de toverdoos kregen zij van het publiek veel applaus.

Reeds bij het begin van het schooljaar werd in de Papaver begonnen met de voorbereiding van het school- sportfeest dat tijdens het laatste weekend van het schooljaar zou worden georganiseerd. Er werd een werkgroep samengesteld om de inhoud en vorm van het sportfeest voor te bereiden, en een werkgroep die instond voor de praktische organisatie van het feest. Alle klassen van de school kregen een kleur waarrond ze een netwerk van trefwoorden moesten bouwen. Uit die netwerken werden de woorden die een link hadden met bewegen gedistilleerd. Zij vormden de basis voor de figuren en oefeningen die tijdens het sportfeest zouden uitgevoerd worden.

Aan de leerlingen van het 1ste tot 6de leerjaar werd gevraagd om kettingverhalen te schrijven. Uit de 10 verhalen die bij de werkgroep terechtkwamen werd Tommetje naar de Maan als basis voor het sportfeest behouden. Het verhaal vertelt de belevenissen van het goudvisje Tommetje dat zo graag een bezoekje zou brengen aan de maan en daarvoor kan rekenen op de medewerking van zijn vrienden. Een verhaal dat een beetje doet denken aan de Bremer Stadmuzikanten. Het verhaal werd hier en daar wat bijgewerkt en er werden ook elementen in verwerkt van de andere verhalen.

Terwijl de werkgroep van het programma zich met die werkzaamheden bezighield begonnen de turnleraars en de kleuterleidsters reeds met de voorbereiding van de oefeningen. Het werd snel duidelijk dat de leerlingen nog meer inzet dan anders vertoonden voor de turnlessen. Voor de kleuterleidsters was het een geduldig opbouwen van de oefeningen zodat de kleuters net op tijd alles onder de knie hadden en hun oefening geen sleur werden.

DRIE VOORSTELLINGEN.

Het sportfeest met een verhaal kreeg zo veel belangstelling dat de directie en de leerkrachten van de Papaver besloten om het feest driemaal te organiseren. In minder dan geen tijd waren de kaartjes die slechts €1 kosten voor de 3 voorstelling van de hand. Er werd bij de verkoop van de kaarten wel bij gezegd dat het sportfeest in geval van regen niet door zou gaan. De inkomsten zouden dan gebruikt worden voor nieuwe initiatieven van de school voor de kinderen.

De leerlingen van het 6de leerjaar zorgden met hun piramides voor het meeste spektakel tijdens het sportfeest.

De voorstellingen op zaterdag en zondag verliepen onder een stralende zon Net als op zondag maakten ook op die twee voorstellingen de allerkleinsten van de rustige momenten tijdens hun optreden gebruik om even te wuiven naar hun ouders en of grootouders die zij tussen het publiek hadden ontdekt.

Op zondag moesten de directie en de leerkrachten de knopen doorhakken. Er troepten regelmatig donkere wolken samen boven Adegem en er vielen ook regelmatig regendruppels uit de lucht. Omdat de speelplaats er voldoende veilig bij lag en het grootte deel van het publiek voor de zondagvoorstelling aanwezig was wereld besloten om de laatste editie van het sportfeest uiteindelijk toch, zij het in een licht aangepaste versie, te laten doorgaan. De kinderen hadden geen last van de regen en de ouders en grootouders vonden het niet erg dat zij regelmatig hun paraplu moesten boven halen. Zowel de kinderen als hun publiek genoten ook van de het bijna uitgeregende sportfeest.


FOTOZOEKTOCHT.

Ook dit jaar pakt de Adegemse afdeling van de Gezinsbond tijdens de vakantiemaanden uit met een fotozoektocht. De zevende editie van de fotozoektocht is 25 km lang en kan omdat er enkele autovrije passages in zitten enkel te voet of met de fiets worden afgelegd. Het parcours kan in een of meerdere dagen worden afgelegd. Deelnemersformulieren kunnen tegen de prijs van €4 afgehaald worden bij het bestuur van de gezinsbond, de plaatselijke middenstand en bij de dienst Toerisme Maldegem. De deelnemersformulieren moeten ten laatste op 3 september ingeleverd worden. Voor informatie over de fotozoektocht kan je terecht bij Gaston Regelbrugge tel: 050-71.70.47 en Luc Van Acker tel: 71.72.01.


Home
Home
 
Made in France