De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 134 - Week 25: van 18 juni tot 24 juni 2006


UITKIJKEN NAAR WITTE MERCEDES SPRINTER MET FRANSE NUMMERPLAAT.

De zaakvoerder van Decoranda op het Industrieterrein kon zich niet van de indruk ontdoen dat er de laatste maanden regelmatig aluminium resten die hij laat ophalen van op zijn bedrijf verdwenen. De plaatsing van bewakingscamera' s hebben zijn vermoeden bevestigd. Op een van de beeldbanden is een verdachte witte Mercedes Sprinter ( korte Type) te zien. De camionette is vorige week ook op een ander bedrijf op het industrieterrein gesignaleerd .

Een arbeider van dat bedrijf die de camionette met witte vensters achteraan zag kon de Franse nummerplaat 834 TZ 59 noteren. Alle leden die bij BIN - Z zijn aangesloten, en de politie werden van de diefstal en mogelijke poging tot diefstal op de hoogte gebracht. Uit de 59 op de nummerplaat maakt de politie op dat de camionette in het Franse Rijsel is ingeschreven. Aan de bevolking wordt gevraagd om de politie te verwittigen van zodra zij de verdachte bestelwagen ergens in de gemeente opmerken.

 


OPGEPAST VOOR DE WISSELTRUC.

De verdachte camionette was niet het enige probleem waarmee BIN Z en de politie de afgelopen dagen werd geconfronteerd. In de loop van de week heeft een rijzige man van rond de 30 jaar nog maar eens de wisseltruc uitgehaald. Hij ging bij een zelfstandige in het centrum binnen met het smoesje om € 1 te wisselen. Nadat hij vetrokken was stelde de zelfstandige vast dat hij €200 lichter gemaakt was. De politie vraagt de bevolking om uit te kijken naar onbekenden die vragen om geld te wisselen en van zodra mogelijk de politie te waarschuwen.

 


GEEF GEEN INFORMATIE OVER UW BANKREKENING.

Vorige week kreeg een inwoner uit onze gemeente een brief in haar brievenbus met de heugelijke melding dat zij met Euromillions in Spanje €615000 had gewonnen. Dat bedrag zou door de firma op haar rekening gestort worden van zodra ze de in het Frans opgestelde informatiebladen had ingevuld en voor 18 juni doorgefaxte naar een nummer in Spanje. Bij nalezing van die informatiebladen stelde de gelukkige winnares en haar familie niet alleen vast dat er veel schrijffouten in de tekst stonden. Er werd haar ook gevraagd om het nummer van haar bakrekening op dat formulier te vermelden.

De administratiekosten voor het overschrijven van het gewonnen bedrag bedragen volgens het schrijven 10% van het gewonnen bedrag. Als winnaar moet u de firma eerst de toestemming geven om dat bedrag van uw bankrekening te halen. De twijfels die de winnares reeds had werden door dat laatste stukje tekst nog groter. Een telefoontje naar de Spaanse ambassade in Brussel was voldoende om volledige duidelijkheid in de situatie te krijgen. Het is een truc van oplichters die regelmatig wordt geprobeerd. Van zodra er enige aandacht in de media wordt aangeschonken wordt de actie gestaakt.

Iedereen die een dergelijke brief ontvangt wordt gevraagd er niet op te reageren maar de brief door te spelen aan de politie. Wie wel op de brief reageert en alle gegevens netjes invult zal ervaren dat de 10% van het bedrag dat hij gewonnen heeft van zijn rekening gaat maar dat het gewonnen bedrag er niet opkomt.

 


DE PAPAVER AMUSEERDE ZIC H KOSTELIJK IN LEMBEKE.

Juf Annelies zorgde met haar gitaar voor de sfeer en Piet de echtgenoot van juffrouw Lieve zorgde er voor dat het kampvuur bleef branden.

De leerlingen van het eerste leerjaar van de Papaver hebben met volle teugen genoten van hun kort verblijf in Lembeke. Voor de meeste van de kinderen was het de eerste maal dat zij zonder hun ouders voor meer dan één dag van huis waren. Juffrouw Lieve en juffrouw Conny konden voor het organiseren van die uitstap rekenen op de medewerking van enkele collega' s en een aantal vrijwilligers.

Het eerste wat ze deden toen ze donderdagmiddag in Lembeke aankwamen was hun knapzak aanspreken. In de namiddag stond een eerste boswandeling met een bosspel op het programma. Alvorens naar hun thuisbasis terug te keren maakten de kinderen nog een ommetje langs de speel- en dierentuin The Burchgraeve. Nog voor zijn aan hun kamp waren werden hun smaakpupillen reeds geprikkeld door het vlees dat op de barbecue lag te braden. Nadat ze hun buikje rond hadden gegeten mochten de gasten zich klaar maken voor een avontuurlijke rit met de tractor langs de hobbelige boswegels. Dat was nog niet het einde van de eerste dag. Voor de slaapstee op te zoeken stak Piet het kampvuur aan. Juf Annelies die zichzelf begeleide op de gitaar zorgde voor de sfeer. De avond werd besloten met een solozang, een nachtegaal waardige, van Victor.

Was het afspoelen of afkoelen na een eerste namiddag in de Lembeekse bossen.

Wie dacht dat er hier en daar een kindje zou verpinken omdat hun mama en papa hen niet instopte had het mis voor. Een aantal kinderen verkeerde na enkele ogenblikken reeds in dromenland. Er waren er natuurlijk ook kinderen die elkaar nog veel te vertellen hadden. Het waren ook die gasten die vrijdagmorgen het eerst klaar wakker waren om na de boterhammekes met choco aan een nieuwe avontuurlijke dag te beginnen. Gids Annemie zorgde er voor dat het een leerzame boswandeling werd. Op hun terugweg naar hun bivak kwam de geur van gebakken pannenkoeken en reeds tegemoet.

Na de verplichte siësta was Bo het enige meisje die het aandurfde om aan te treden in het partijtje voetbal van de jongens. Haar vriendinnen kozen voor andere, voor hen leukere spelen. Het was omstreeks 16 dat de eerste ouders in Lembeke arriveerden om hun zoon of dochter op te halen. Iedereen werd met een drankje en een hapje verwelkomd. Het was even na 17 u toen juf Conny en Juf Lieve een laatste controle deden om er zeker van te zijn dat alles netjes was opgekuist en dat alle kinderen naar huis vertrokken waren. Die korte vakantie had nog maar eens geleerd dat je met kinderen geen grote reizen moet moeten om hun gelukkig te maken.

 


OLDTIMERS DOORKRUISTEN ONZE STREEK.

Met de steun van ondernemend Aardenburg organiseerde Walter Verstrynge uit de Albert De Keselstraat een rally Van Oldtimers. Met zijn Mercedes uit 1959 voerde hij de stoet van 50 blinkende juweeltjes aan.

Uit Alle hoeken van Oost en West Vlaanderen waren ze vorige week naar onze streek afgezakt om deel te nemen aan Oldtimers rally die Walter Verstrynge voor de West Vlaamse Vereniging van Oldtimers organiseerde. De Chrysler en Pacard die we even van dichtbij mochten bewonderen komen volgens hun eigenaars nog enkel voor speciale gelegenheden uit de garage en de Rally van Walter Verstrynge is een van die gelegenheden. Het centraalpunt voor de rally was het populierenhof in Moerhuize. Daar startte zowel de morgen als de namiddag rit.

Tot voor een paar jaar hielden de oldtimers even halt in het centrum van Maldegem. Terwijl de bezitters van de Oldtimers ontvangen werden in het gemeentehuis kreeg het publiek de gelegenheid de wagen waarvan er enkele de kaap van de 80 jaar hebben overschreden, te bewonderen. Volgens de heer Verstrynge is de kans groot dat volgend jaar of een van de komende jaren er opnieuw met die traditie wordt aangeknoopt.

 


OOK SCHOLEN DOEN MEE AAN TWEEDE MULTICULTUREEL FESTIVAL.

In alle scholen van Maldegem en zijn deelgemeenten werden in de kleuterklassen Afrikaanse dansen aangeleerd. Vrijdag 23 mei kunnen de kleuters vanaf 18u de aangeleerde dansen uitesten tijdens het tweede Multicultureel Festival in de Lazarusbron.

Voor de tweede maal organiseert het OCMW in de Lazarusbron een multicultureel festival. Met dat initiatief geven zij de eigen bevolking de kans om de asielzoekers (minstens 15 verschillende nationaliteiten) en hun culturen te leren kennen. De asielzoeker van hun kans krijgen de gelegenheid om enkele van onze oude gebruiken zoals krulbollen te ontdekken. Het festival begint om 18u. tot 22u is er in de Lazarusbron die voor de gelegenheid verkeersvrij is, iets te beleven. Er wordt niet alleen gezongen en gedanst er is ook een tentoonstelling en er is een markt. Ook het proeven van exotische hapjes en drankjes behoort tot de mogelijkheden.

SCHOLEN

Vorig jaar na het eerste multicultureel festival vroegen de scholen om in de toekomst ook bij het initiatief betrokken te worden. Omdat het praktisch onmogelijk is om de scholen op die avond in het programma in te schakelen werd er de weken die aan het festival voorafgaan in alle scholen en in het huis van ILO ( Initiatief Lokale Opvang ) workshops georganiseerd. Voor de kleuters stonden er Afrikaanse dansen op het programma. Tijdens hun workshops moesten de leerlingen van het 5de leerjaar zelf de handen uit de mouwen steken. Tijdens die workshops vertelde een van de asielzoekers hoe en waarom hij zijn land ontvluchtte. Een sociaalwerker van het OCMW legt de kinderen uit welke administratieve weg er moet afgelegd worden vooraleer een asielzoeker weet of hij al of niet in België mag blijven. Wat de kinderen tijdens de workshops gemaakt hebben mogen ze vrijdagavond tijdens het festival in de Lazarusbron afhalen.

 


TWINKEL AT ZICH IN DE TUTTI FRUTTIPRIJZEN.

De leerlingen van het 2de en 1ste leerjaar van Twinkel de Basisschool in Oostwinkel hebben in het 2de semester zoveel fruit gegeten dat zij in de prijzen vielen van het Tutti Frutti project.

Reeds jaren probeert Logo (Lokaal Gezondheidsoverleg) in samenwerking met de openbare besturen en scholen de kinderen door verschillende actie er toe aan te zetten gezonder te leven. In het Tutti Frutti project heeft Logo Meetjesland met 21 scholen en 1 IBO afspraken gemaakt waardoor de kinderen van die scholen iedere week op een vaste dag minstens een portie vers fruit eten. Op de lijst van deelnemende scholen vinden we geen enkele van onze plaatselijke onderwijsinstellingen terug. Logo heeft in het 2de semesters een wedstrijd uitgeschreven. De leerlingen van de klas die in dat semester gemiddeld het meeste fruit per dag eten winnen een prijs.

Marijke Claeys directrice van Twinkel en woonachtig in Adegem heeft met haar school enthousiast meegewerkt aan het project en de wedstrijd. De leerlingen van het 2de leerjaar aten in die periode zoveel fruit dat ze met de eerste prijs gingen lopen. Ook bij de leerlingen van het 1ste leerjaar ging het versfruit er als zoete broodjes in. Zij behaalden de 2de prijs. Tijdens de prijsuitreiking verzekerde Mevr. Martens de verantwoordelijken van Logo dat haar school ook volgend schooljaar aan de actie zal deelnemen.

 


FIETSPAD BEGAF ONDER DE WARMTE.

We hebben nog maar een hittegolf gekend en de gevolgen waren al merkbaar. Ondermeer op de Kerselare kwam een stukje fietspad door de hitte omhoog. De gemeente bracht de nodige signalisatie aan. Het zal nog even duren voor het probleem hersteld is.

 


DE MIDDENSTAND TRAKTEERT.

Wie vrijdagavond 23 juni een glaasje wil drinken en een hapje eten op kosten van de Maldegemse middenstand die wordt tussen 20u en 22 op het marktplein verwacht. De middenstanders zorgen niet alleen voor spijs en drank zij zorgen ook nog voor de randanimatie. Vanaf 22 wordt voor de drank een democratische bijdrage gevraagd. Om 24u is het uit me de pret.

 


ROCK MALDEGEM OEFENDE IN ADEGEM.

De groepen die zaterdag 24 juni tijdens Rock Maldegem op het marktplein te horen en te zien krijgen waren afgelopen vrijdagavond voor hun laatste repetitie te gast in den Hoogen Pad. Met Rock Maldegem geeft het Comité voor Initiatief talent van eigen bodem een kans.


Home
Home
 
Made in France