De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 132 - Week 23: van 04 juni tot 10 juni 2006


KAMIEL DE SCHEPPER IS NIET MEER.

Zaterdag 2 juni nam Adegem afscheid van Kamiel De Schepper. Na een slepende ziekte en een kortstondig verblijf in het Elisabeth Ziekenhuis in Sijsele is Kamiel op 91 jarige leeftijd overleden.

Kamiel werd op 23 oktober 1914 geboren. Samen met zijn echtgenote Maria Tresonie voedde hij zijn acht kinderen op. Zijn ganse leven heeft hij als loonwerker in en met de landbouw gewerkt. Hij heeft de tijd meegemaakt van de pikbinders en de dorsmachines die tijdens de wintermaanden bij de landbouwer het stro gingen dorsen. Hij heeft de evolutie en de mechanisatie in zijn beroep meegemaakt. Ondanks zijn drukke beroepsbezigheden vond hij ook nog tijd om zich met de gemeentepolitiek in te laten. Hij was gemeenteraadslid voor de CVP in Adegem en later in de fusie gemeente Maldegem. Hij was niet de man van grote woorden maar iemand die naar de mensen luisterde.

Zelfs in de momenten waarop hij het zelf moeilijk had verloor hij zijn gekende glimlach niet. Pijl en boog en kaarten zorgden voor ontspanning in zijn leven. Zelfs toen de ziekte reeds fel in zijn lichaam woekerde zorgde hij er samen met zijn kinderen en het Wit Gele Kruis er voor dat zijn echtgenote de zorg en verzorging kreeg die zij nodig had zodat zij zolang hij er was in haar woning op de Kallestraat kon blijven. Zijn familie en vele vrienden zullen hem missen.

 


WAAR MOET DE AUTOSCOOTER NU KOMEN ?

Het pleintje op de parking naast de pastorij zou voor problemen kunnen zorgen tijdens de komende kermis. Leden van het kermiscomité vrezen dat de grote autoscooter zich daar niet meer zal kunnen opstellen.

Adegem heeft aangedrongen op de renovatie van de parking naast de pastorij. Tegen de vakantie zou de parking opnieuw open zijn. Bij het Adegems kermiscomité vrezen ze dat de gerenoveerde parking hen voor problemen zal stellen. Op de parking is rond de boom in het midden van de parking een pleintje aangelegd. Gevreesd wordt dat door de aanleg van dat pleintje de autoscooter die daar de afgelopen jaren zijn vaste stek had niet meer zal kunnen staan. Binnen het kermiscomité vragen ze zich af waarom de gemeente voor de plannen uit te werken niet even met hen overleg heeft gepleegd.

Mocht de autoscooter niet meer op de parking kunnen staan zijn er niet veel alternatieven. In Adegem centrum zien zij het niet zitten dat de autoscooter in het centrum zou komen zonder dat het centrum tijdens de kermisdagen wordt afgesloten voor het doorgaand verkeer. Een ander alternatief zou zijn dat de autoscooter verhuisd naar het plein ernaast of de parking achter den Hoogen Pad. In het verleden zijn er even stemmen opgegaan om de ganse kermisaccommodatie naar de terreinen naast en achter den Hoogen Pad te verplaatsen. Het kermiscomité steigerde toen zo fel dat het college die plannen maar snel terug in de kast stopte.

 


ALCOHOL EN ROOKVRIJE FUIF SLOOT ZEVENDE MEGA PROJECT AF.

De leerlingen van het 6de leerjaar van alle scholen die deelnamen aan het MEGA project waren vorige week vrijdagavond welkom op de alcohol en rookvrije fuif in de Redekiel.

Voor de zevende maal organiseerde Inspecteur Eric Vandyck het MEGAPROJECT in alle scholen van Maldegem en zijn deelgemeenten. Het project bestaat uit tien lessen om de leerlingen die klaarstaan voor de overstap naar de middenschool, voor te bereiden op de eerste contacten met legale en illegale drugs en andere elementen die hun toekomst in gevaar kunnen brengen. Tijdens die lessen wordt ook aandacht besteed aan pesten op en buiten de school, en het surfen op Internet.

Voor zijn project kan de heer Vandyck rekenen op de steun en medewerking van zijn collega's, de scholen, het gemeentebestuur en Rotaryclub Maldegem. Nadat in alle scholen het project is afgewerkt, wordt in het jeugd ontmoetingscentrum De Redekiel in Maldegem een alcohol- en rookvrije fuif georganiseerd. Ook de inrichters van de fuif en de ouders die hun kinderen brengen en afhalen mogen tijdens hun aanwezigheid in de Redekiel niet roken of alcoholische dranken gebruiken. Als zij aan de verleiding niet kunnen weerstaan is er nog altijd de cafetaria van de Sporthal waar bier geschonken wordt en waar roken toegelaten is Ook dit jaar heeft de fuif geleerd dat door het project Eric Vandyck voor de kinderen niet alleen de leider van het project is maar ook een vriend en vertrouwenspersoon.

 


KVK ADEGEM ROND DE FEESTTAFEL.

Met een dynamisch bestuur, de Raad van Eer, de sponsors en een grote groep medewerkers wil KVK Adegem verder werken aan de uitbouw van zijn toekomst.

In de Hoogen Pad stond vorige week vrijdagavond de feesttafel gedekt voor de vering van 50 jaar KVK Adegem. In zijn welkomstwoord verwees voorzitter Wille naar de inschrijving van de ploeg bij de KBVB. Daaruit blikt dat de ploeg reeds in 2005 vijftig jaar bestond. De viering van 50 jaar KVK werd ook vorig jaar ingezet met de een ontvangst op het gemeentehuis. Het was ook het jaar waarin zowel de eerste ploeg als de beloften kampioen speelden. De viering van 50 jaar KVK die door een werkgroep werd voorbereid betrok iedereen die bij de ploeg betrokken is bij de viering. Het etentje van vrijdagavond was een onderdeel van een gans feestprogramma.

TROTS

Namens de gemeente feliciteerde burgemeester De Roo het jubilerende team. De gemeente is trots op de manier waarop KVK Adegem zich weet in stand te houden. Woorden van lof en dank had hij ook voor de vele vrijwilligers die zich voor de Adegemse voetbalploeg inzetten. In een tijd waarin het steeds moeilijker wordt om mensen te vinden die zich belangenloos willen inzetten voor een socio- culturele of sport vereniging, slagen het bestuur en het jeugdbestuur van Adegem er nog altijd in om een grote groep vrijwilligers rond hen te krijgen met wie zij er voor zorgen dat zowel de jeugd als het eerste elftal in de beste omstandigheden kan trainen en spelen. De burgemeester hoopt dat KVK zijn werking op dat niveau en in die familiale sfeer kan blijven verder zetten.

HULDE

Het succes en de goede sfeer binnen KVK is volgens voorzitter Wille niet alleen het werk van het huidig bestuur en Jeugdbestuur. De afgelopen jaren hebben er andere mensen de touwtjes in handen gehad. Zij hebben volgens de heer Wille de basis gelegd voor het succes dat de ploeg nu beleefd. Daarom overliep hij samen met speaker van dienst Willy De Clerck de lijst met de namen van de mens die vroeger aan het hoofd van de vereniging stonden.

Met woorden van lof en een attentie voor zij die er nog bij konden zijn bracht het huidig KVK bestuur hulde aan de KVK boegbeelden uit het verleden.

De naam van huidig vorozitter Noël Wille is de enige die tweemal op het lijstje voorkomt. Hij is nu voorzitter sedert 2004 en was het ook in 1996 en 1997.De eerste voorzitter van het toenmalig FC Adegem was dokter De Prest. Hij was voorzitter van 1956 tot 1966. Werd opgevolgd door de Van Landschoot die in 1969 werd opgevolgd door Valère Van Kerckhove. Toen in 1971 de kantine afbrandde zorgde de voorzitter met zijn familiebedrijf er voor dat die terug werd opgebouwd. Ook zijn echtgenote was, hoewel zij geen deel uitmaakte van de verenging, een stuwende kracht achter FC Adegem. In 1973 nam Willy Willems de fakkel over hij zou tot 1986 voorzitter blijven.

Hij zorgde er voor dat zijn club, die uit steeds meer ploegen bestond, over een tweede terrein kon beschikken. Hervé De Prest had de moeilijke taak om in 1987 het roer van Willy over te nemen. In 1993 gaf hij de fakkel door aan Boudewijn Stockmaan die nadat het eerste elftal in 1995 kampioen speelde in 1996 ontslag nam. Toen Noël Wille zoals hij toen stelde als overgangsvoorzitter aan het roer. Hij zou in 1997 door Gilbert Van de Kerckhove afgelost worden. In 2004 kwam Noël Wille terug in de stoel van de voorzitter. Bij KVK hopen ze dat hij daar nog enkele jaren blijft zitten. Er waren niet alleen attenties voor gewezen voorzitters. Ook Herman De Sutter die vanaf september 1958 bij KVK Adegem is aangesloten en waakte over de centen werd net als de stichter van het jeugdbestuur en huidig voorzitter van de Raad van eer Antoine De Meyere met een geschenk bedacht.

Na de huldiging was het tijd om te proeven van het dessert en de avond vol ontspanning met ondermeer Vanessa Chinitor.

 


CATALANEN OP BEZOEK.

Er werd afgelopen woensdag een aardig woordje Spaans gesproken in onze gemeente. In het kader van een Europees project was een delegatie van de Catalaanse jeugd op bezoek bij de gemeentelijke jeugddienst. Nadat zij in de voormiddag uitleg hadden gekregen over de structuur en werking van de jeugddienst brachten zij in de namiddag een bezoek aan verschillende jeugdlokalen. Aan hun reacties te horen worden onze jeugdbewegingen beter verwend dan hun collega' s in het zonnige Catalonië

 


WIE DOET MEE AAN DE VOETBALSTAGES.

Ook dit jaar organiseert de gemeentelijke sportdienst twee zomer voetbalstages. De eerste loopt van 31 juli tot 4 augustus. Aan die stage mogen leerlingen van het 4e leerjaar tot het 6de secundair deelnemen. De stage wordt op 4 augustus afgerond met een uitstap naar het stadion van Fc Köln. Deelnemen aan de stage en het bezoek aan Keulen kost €90.

De tweede stage loop van 7 tot en met 11 augustus en richt zich op leerlingen van het 1ste leerjaar tot het 2de secundair. Die stage wordt op 11 augustus afgesloten met een bezoek aan de infrastructuur van Cercle Brugge. Deelnemen aan die stage kost €80. Voor informatie en inschrijving kan kontact opgenomen worden met Frederik Staelens in de gemeentelijke sportdienst in de Gidsenlaan.

 


PAALTJES VALLEN ALS VLIEGEN.

Om het verkeer dat van de Barbarastraat over op de N9 richting Adegem rijd beter te kanaliseren, heeft de gewestelijke overheid op het kruispunt van de N9 en de Barbarastraat paaltjes geplaatst. Door die paaltjes moest het onmogelijk worden om met twee auto' s naast elkaar klaar te staan om de N9 op te rijden of over te steken. De realiteit leert ons dat veel chauffeurs zich van die regeling niets aantrekken. Er is geen moment dat alle paaltjes tegelijk overeind staan.

De technische dienst van het Vlaams Gewest doet zich zelfs de moeite niet om de afgereden paaltjes stelselmatig te vervangen. Zij wachten tot er enkele paaltjes tegen de vlakte gegaan zijn voordat ze die komen herstellen. De gemeente is ook van plan om langs bepaalde wegen paaltjes te plaatsen. Schepen van openbare werken heeft voorgesteld om paaltjes aan te kopen die als ze worden aangereden niet afbreken maar plooien en daarna terug recht komen.


Home
Home
 
Made in France