De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 130 - Week 21: van 21 mei tot 27 mei 2006


OPGELET VOOR VERKOPER VAN HANDDOEKEN EN LAKENS !

De afgelopen maanden heeft zich verschillende malen, meestal bij bejaarden, een man van rond de 50 jaar aangemeld. Hij stelt zich voor als een vertegenwoordiger van KBG. Hij verkoopt, zo zegt hij ten onrechte, namens deze seniorenvereniging handdoeken en lakens. Hij rekent daarvoor €300 tot €400. Het is nog niet voldoende dat hij te veel rekent voor het materiaal dat hij verkoop. Eens hij het geld ontvangen heeft maakt hij zich uit de voeten. Als hij de kans schoon ziet neemt hij de verkochte handdoeken en lakens nog mee ook. Wie die man aan de deur krijgt laat hem onder geen enkel beding binnen maar waarschuw onmiddellijk de politie via het nummer 101.


PARKEERWACHTERS BETALEN ZICHZELF.

Sinds er opnieuw gecontroleerd wordt in de "blauwe zone" in het centrum van Maldegem, is er het vinden van een parkeerplaats, behalve op maandagvoormiddag, geen probleem meer

Sinds Vinci Park de controle op het respecteren van de parkeertijd in de blauwe zone en het kortparkeren op zich genomen heeft het straatbeeld in het centrum van Maldegem van maandag tot en met zaterdag een grondige wijziging ondergaan. In alle straten waar de blauwe Zone van toepassing is vind je nu in tegenstelling met de periode voor 1 mei makkelijk een parkeerplaats. Het is wel aangeraden om uw Europese parkeerschijf duidelijk zichtbaar te leggen. De parkeerwachters hebben geen vaste uren om in Maldegem controles uit te voeren. De opdracht van de parkeerwachters beperkt zich tot de controle op het liggen van de parkeerschijf en het controleren van het respecteren van de parkeertijd in de blauwe zone. Andere verkeersovertredingen zoals parkeren op plaatsen waar het niet mag vallen nog altijd onder de bevoegdheid van de politie.

Nadat ze de eerste twee weken van mei bij de overtreders enkel informatiefolders tussen de ruitenwissers staken zijn het vanaf 15 mei betaalbonnen van € 25. Er waren al meer vrije parkeerplaatsen de eerste weken van mei. Dat echter niet iedereen bij de les is blijkt uit het aantal parkeerbonnen dat tijdens de eerste dagen van de eerste controleweek werd uitgeschreven. Tachtig chauffeurs vonden toen zij terug bij hun geparkeerde auto kwamen een betaalbon tussen de ruitenwissers van hun wagen. Vooral op maandag, marktdag en de eerste dag van de ernstige controle, was bij druk voor de parkeerwachter.

WINSTGEVEND

Als de parkeerwachters tegen dat tempo betaalbonnen blijven uitschrijven wordt de controle een winstgevende zaak voor de gemeente. De gemeente betaalt de firma Vinci Park jaarlijks € 38.000 voor het uitvoeren van de controles. Voor dat bedrag verbindt de firma er zich toe om per dag minstens 2 uren controle te doen in Maldegem. Wie een betaalbon tussen zijn ruitenwissers krijgt moet € 25 betalen. Dat bedrag komt op de rekening van de gemeente Maldegem. Een rekensommetje leert ons dat er per jaar gedurende 302 dagen ( niet op zondagen en feestdagen) controle wordt gedaan. Als de parkeerwachters per dag dat ze in Maldegem controleren 4 bonnen tussen ruitenwissers steken dan zal de gemeente op het einde van het jaar meer innen dan ze betaald. Parkeren in het centrum blijft gratis. Wie zich niet houdt aan de regels zorgt voor de gemeentekas.

 


WIILY EN JASON ZETELEN ALS ONAFHAKELIJKE RAADSLEDEN.

Doordat zij besloten hebben om bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen op te komen met de OGP ( Onafhankelijke Gemeente Partij ) zijn Willy Boulez en Jason Van Landschoot door de statutaire commissie van de VLD geschrapt als lid van de VLD. Voor de gemeenteraadszitting van mei hebben de twee Adegemse gemeenteraadsleden samen met Trui Baert die overstapt van CD&V naar OGP een schrijven gericht aan burgemeester Johan De Roo waarin zij aankondigen dat zij voor de rest van de huidige bestuursperiode als onafhankelijke raadsleden zullen zetelen. Tijdens de zitting vroegen zij om in de toekomst ook tijdens de zittingen naast elkaar te kunnen zitten om overleg te plegen. Op dat verzoek kon de burgemeester (nog) niet ingaan. Hij zal nagaan of dat wettelijk kan.

Tijdens de zitting kwam duidelijk tot uiting dat er een hemelsbreeds verschil is hoe CD&V en VLD op de overstap van één of twee van hun raadsleden reageren. Bij CD&V werd er geen enkele vinnige of schampere opmerking over de overstap van Trui Baert gemaakt. Trui van haar kant heeft ook op geen enkel moment kritiek geuit op de fractie waarmee ze vroeger de meerderheid deelde. Bij de VLD liggen de kaarten duidelijk anders. Daar is het op een vechtscheiding uitgedraaid. Binnen de VLD laten een paar raadsleden geen enkele kans voorbij gaan om te schimpen op de twee Adegemse raadsleden. Terwijl Jason die opmerkingen uiterlijk kalm over zich heen laat gaan bijt Willy meer van zich af en prikt hij regelmatig terug. De andere partijen kijken geamuseerd toe en als het nodig is geven ze zowel de ene als de andere kant een zetje.

 


KAV ADEGEM VIERDE VIJFTIGSTE VERJAARDAG.

Met een applaus een bloemetje werden het bestuur en de kernleden van KAV Adegem bedankt voor de trouw aan en hun inzet voor de jubilerende vereniging

Net als in nog veel andere gemeenten in onze regio was het ook in Adegem Marieke Van Landschoot die in 1956 een van de stuwende krachten achter de oprichting van KAV Adegem. Het was vooral voor de Boerinnenbond even wennen dat er een tweede organisatie in de gemeente kwam die zich uitsluiten tot vrouwen richtte. In toenmalig onderpastoor Omer Boudonck vond mevrouw Van Landschoot een enthousiaste bondgenoot in haar zoektocht naar het eerste bestuur. Anna Boes werd na enig aandringen de eerste voorzitter van de nieuwe afdeling. Maria Chaves Daguilar was de laatste voorzitter.

De leiding van de afdeling is sedert 2002 in handen van een coördinatieteam dat bestaat uit Maria Chaves Daguilar, Greta Van Kerckhove en Rebecca De Rudder. In Minder dan geen tijd werd een kerngroep van 25 leden gevormd die begon aan de uitbouw van de vereniging. Het leden aantal ging vlot de hoogte in. Na en paar jaar werd de kaap van de 200 leden overschreden en in 1970 kon het 400ste lid gevierd worden. De viering van het 500ste lid die voorzien was voor de jaren tachtig is er nooit gekomen.

Omdat de leeftijd van de leden schommelt tussen 20 en 98 jaar en gezien het leeftijdverschil er ook verschillende interesses zijn bij de leden werd overgegaan tot de oprichting van Jong KAV. Maria Thys was de eerste voorzitter van Jong KAV Adegem. Nu wordt dat luik van KAV Adegem geleid door Martine Depestel, Rebecca De Rudder en Petra Van de Walle.

VORMING EN ONTSPANNING

Bij de oprichting van de afdeling weden de doelstellingen, sociaal contact. vorming en ontspanning, van KAV Nationaal onderschreven. Voor de Algemene vergaderingen die ook wel de koffietafels van KAV werden genoemd liep tot de jaren tachtig de zaal D' havé steeds vol. Wat nu als praktische school wordt genoemd werd toen als huishoudelijke vorming omschreven. Daarin werden gespreksavonden, demonstraties, kook en naailessen georganiseerd. Het luik ontspanning bestond en bestaat nog altijd uit reizen, yoga, turnen en zwemmen. Er werden ook samen met de andere taken van het ACW activiteiten zowel als vorming als ontspanning georganiseerd. .

DALENDE BELANGSTELLING

De laatste jaren zet zich ook bij KAV net als bij veel andere socio - culturele verengingen de dalende belangstelling zowel voor de vereniging als haar activiteiten door. Door de stijgende welstand en de verscheidenheid aan ontspanning die op individueel vlak geboden wordt zorgen er voor dat het aantal nieuwe leden dat zich meld kleiner wordt en dat er ook ontslagen andere dan door verhuis of overlijden zijn. Het bestuur en de kernleden die wel trouw blijven die zetten zich volledig in voor hun organisatie.

De viering was ook een gelegenheid om de nog in leven zijnde boegbeelden van de eerste jaren nog eens naar een bijeenkomst van KAV uit te nodigen.

Voor die inzet kregen het bestuur en de kernleden tijdens de viering ook lof en felicitaties van het gemeentebestuur. Naast de woorden van lof krijgt de KAV ook nog een jubileumsubsidie van de gemeente

 


SCHOLIEREN REIKTEN SMILEY' S EN GRUMPY' S UIT.

Meer dan 300 leerlingen van de Zuster Maricolen trokken tijdens de week van de zachte weggebruiker me de fiets door Maldegem en zijn deelgemeenten. Met die fietstocht benadrukten zij dat er op hun weg van en naar school nog punten zijn die inzake verkeersveiligheid veel beter kunnen.

Leerlingen van De Ark van het basis onderwijs en de middenschool hebben tijdens de week van de zachte weggebruiker de schijnwerpers gericht op de goede en gevaarlijke punten in het verkeer voor fietsers. De leerlingen kregen de opdracht zoveel als mogelijk van die punten te verzamelen. In de klas werd dan uitgelegd waarom de ene plaats het label van veilig fietsverkeer en een ander een etiket van gevaarlijk fietsverkeer kreeg opgeplakt. Als slot van de actie werd afgelopen donderdag een fietstocht door Maldegem en zijn deelgemeenten georganiseerd. De fietsende leerlingen werden niet alleen door hun leerkrachten maar ook door, de politie zowel per fiets, met de motor als met de wagen, leden van de wielercel en spotdienst begeleid. De leerlingen werden in 8 groepen onderverdeeld. Het pacours van drie groepen liep over Adegem. Net voor de eerste groep zich in beweging zette kwam ook burgemeester de rangen versterken.

GOED EN SLECHT

 

Aan een boompje ter hoogte van het kruispunt van de Kallestraat en de Weide hangt een Grumpy. De leerlingen vinden dat de fietspadsuggestiestrook door de aanwezigheid van de greppel te gevaarlijk is.

Tijdens hun rit die ook een promotie voor de fluo-hesjes was, hielden de fietsers halt op de plaatsen die volgens hen een voorbeeld van veilig fietsverkeer zijn en hingen daar een smiley op. Op de plaatsen die door de leerlingen een negatief rapport hadden gekregen werd een grumpy achtergelaten. Het is de bedoeling dat die borden er minstens tot aan het einde van het schooljaar blijven en dat de gemeentelijke en of de gewestelijke overheid de klachten van de kinderen ernstig neemt. Voor Adegem kregen het fietspad langs de staatsbaan, de tunnel onder de Oude Gentweg en het fietspad langs de Gentse Steenweg een Smiley. Het Vliegplein kreeg een grumpy omdat het fietspad nog op zich laat wachten. Ook in de Kallestraat hangt een grumpy. Volgens de kinderen biedt de fietspadsuggestiestrook hen geen of onvoldoende veiligheid. Op hun weg van Maldegem naar Adegem bevestigden zij ook nog een grumpy aan de rotonde Martens. Het fietspad ligt daar onmiddellijk naast de rijweg van de automobilisten en vonden de kinderen te gevaarlijk.

Terwijl de oudste leerlingen van het lagere en de eerste jaar van de middenschool per fiets door de gemeente trokken werden de andere leerlingen vergast op een toneelstuk rond veiligheid en kleine motoren. Ook politie liet hen zien hoe zijn controle op de gemotoriseerde voertuigen uitvoeren. Zij legden vooral de nadruk op de controle van de brommers.

Alle door de leerlingen gemaakte opmerkingen werden gebundeld en zullen zowel door de politie als door de cel veiligheid van de gemeente bekeken worden. Als er maatregelen volgen zal de toekomst uitwijzen.

 


MET JACKY PAUWELS TERUG IN DE TIJD EN DE RUIMTE.

Dat Jacky Pauwels meer dan gewone belangstelling heeft voor zowel onze hedendaagse, als voor de geschiedenis uit het verre verleden, was duidelijk uit zijn vorige publicaties op te maken. Met zijn nieuwste boek "Een geschiedenis van Namen van landen en Volkeren" gaat de meer dan 30 jaar geleden naar Canada uitgeweken Adegemnaar nog een stapverder. Hij neemt ons niet alleen mee naar de oudheid zowel in tijd als ruimte, hij is ook op zoek gegaan naar de oorsprong en betekenis van de namen die landen en volkeren kregen en hoe de betekenis van sommige benamingen in de loop van de geschiedenis gewijzigd zijn.

Jacky Pauwels schrijft niet alleen voor specialisten. Zijn stijl en taalgebruik zorgen er voor dat ook de gewone lezer die enige belangstelling heeft voor het heden en verleden van onze wereld, zich in het boek kan vinden.

HOE BESTELLEN

De boeken van Jacky Pauwels zijn reeds in verschillende talen uitgegeven Zijn nieuwste boek dat uitgegeven werd door Vers van de Pers is een paperback van 225p en kost € 24. Het kan besteld worden bij Marnix Van de Kerckhove, Dr. Herrebautlaan 12 - 9991 Adegem of door storting van € 27 op rekeningnummer 979-9593939-63 van Het Ambacht Maldegem Noordstraat 196 Maldegem. Met vermelding boek Jacky Pauwels.

 


DE EERSTE GROENE GORDEL VAN HET MEETJESLAND.

Zondag 11 juni organiseert Natuur en Landschappen Meetjesland de eerste Meetjeslandse Groene Gordel. Wie alle mooie plaatsjes in het Meetjesland per fiets wil bezoeken die kan starten op één van de 18 vertrekpunten op de route. In Adegem kan er gestart worden aan het Stadhuis van Raverchoot en aan de Drongengoedweg. Deelnemen kost voor leden € 2. Niet- leden betalen € 4. In die prijs zit ook een drankje onderweg inbegrepen. Wie die dag lid wordt van Natuur en Landschappen Meetjesland mag gratis aan de fietstocht deelnemen. Voor meer info over de Groene gordel en de werking van Natuur en Landschappen Meetjesland kan contact opgenomen worden met www.nlmmeetjesland.be of via het secretariaat : Boelare 131 9900 Eeklo. Tel: 09-376.71.04- [email protected]

 


TWEEDE MOMERIAL RUDY LANDUYT.

Zaterdag 23 mei organiseren de familie en vrienden van Rudy Landuyt de tweede Memorial Rudy Landuyt. Om 9u begint op de terreinen aan het cultureel centrum den Hoogen Pad de grote Welsh Pony/Cob keuring. Om 13u begint de keuring van de niet stamboom pony' s. Naast de keuring van de pony' s zijn er ook nog demonstraties van dressuurrijden, hondenscholing en zijn er optredens van Rodeo-dancers. Er is speciale animatie voor de kinderen.

 


ADEGEMSE VIJFTIGERS FEESTEN SAMEN OP 7 OKTOBER.

Op zaterdag 7 oktober staat het feest van de Adegemse 50 jarigen op het programma. Als wie in Adegem woont of Adegemse roots heeft wordt op dat feest verwacht. Wie als Adegemnaar of als uitgeweken Adegemnaren de komende weken geen uitnodiging in zijn brievenbus ontvangt maar toch van de partij wil zijn kan contact opnemen met Lieve Blondeel 050-71.43.57, Arlette Van Kerschaever 0475-30.80.23 of Frank Van de Kerckhove 09-377.15.66.


Home
Home
 
Made in France