De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 129 - Week 20: van 14 mei tot 20 mei 2006


JEUGDTORNOOI ZORGDE VOOR VERKEERSOPSTOPPING.

Het jeugdtornooi, voor duiveltjes, preminiemen en miniemen dat door KVK Adegem op 6 en 7 mei op zijn terrein langs de Waleweg werd georganiseerd was zowel op zaterdag als zondag een groot succes. Meer dan honderd ploegen hadden zich voor dit tweedaags tornooi ingeschreven. Voor die organisatie kon het jeugdbestuur rekenen op de medewering van een grote schare vrijwilligers.

Ook de weergoden hielpen de organisatoren een handje. Het mooie weer zorgde er voor dat er zowel op zaterdag als zondag een massa volk naar de terreinen van KVK afzakte. Niet alleen de parking van KVK stond vol. Ook de straten in de omgeving van het terrein kregen veel verkeer te slikken. Omdat niet alle automobilisten rekening houden met het verkeer dat door die straten moet deden er zich af en toe kleine opstoppingen voor. Niemand was echter gehaast of maakte zich kwaad. Alle verkeersproblemen werden met de glimlach opgelost.


PARKING NAAST DE PASTORIJ WORDT EINDELIJK AANGELEGD.

Sinds 10 mei is de parking naast de pastorij buiten gebruik. Over enkele weken kan de bevolking gebruik maken van de nieuwe parking.

Omdat er bij regenval van enige betekenis wateroverlast is op de parking naast de pastorie, (niet deze achter de kinderopvangdienst) ,was Adegem al jaren vragende partij voor of een betere afwerking van de parking of voor het ophogen van de parking zodat het water uit de omgeving niet naar de parking liep. Voor de gemeente was die parking blijkbaar geen prioriteit. Schepenen van openbare werken verzekerde ons dat hij de verbetering van de parking niet uit zijn agenda had geschrapt maar hij rekening moest houden met de gelegde prioriteiten. Een paar weken terug bevestigde de schepen dat de parking nog dit jaar en mogelijks nog voor de vakantie zou aangepakt worden. Pas toen we het gemeentepersoneel de verkeersborden zagen lossen om de parking voor alle verkeer af te sluiten geloofden we dat de facelift van de parking voor de deur stond.

Na een week begint het duidelijk te worden hoe de vernieuwde parking er zal uitzien.

HOGER

Na enkele dagen is het reeds duidelijk dat de parking een grote gedaanteverwisseling zal ondergaan. De ophoging en de aanpassing van de afwatering moet er voor zorgen dat het wateroverlast achterwege blijft. Nu was de parking niet ingericht en liet iedereen zijn auto achter zoals het hem of haar het past paste. Op de nieuwe parking zullen er parkeerplaatsen voorzien zijn. Enkel daar zal reglementaire geparkeerd worden. De politie zal van controle op de parking geen prioriteit maken.

Toch wordt er in Adegem wel meer controle op het parkeren gevraagd tijdens de erediensten. Hoewel de borden die aanduiden dat er langs de weg naast de kerk niet mag geparkeerd worden zijn er toch nog veel automobilisten die hun auto liever daar achterlaten dan vijftig meter verder te rijden en hun vierwieler op de parking aan den Hoogen Pad te stallen. Zij moeten niet verwonderd zijn dat zij in de toekomst een briefje tussen hun ruitenwissers vinden.

 


MET DE KRUIPUIT OP BOSKLASSEN.

In de Loft, een ideaal verblijf voor klassen op excursie, genoten zowel de leerlingen als hun begeleiders van hun bosklassen. Op woensdag kregen zij het bezoek van schepen van onderwijs Jacques de Taeye en directeur Manu Buysse .

Voor de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar staat per jaar afwisselend een week zeeklas en een week bosklas op het programma. Dit jaar stond de bosklassen op het programma. Maandagmorgen vetrokken juf Magda, Petra en opvangmoeder Katrine die daarvoor speciaal een week verlof nam samen met de kinderen naar de Kemmelberg. Tot vrijdagnamiddag werd de Loft, op de flank van de Kemmelberg, de plaats waar ze eten en sliepen. Het is reeds de zevende maal dat de bosklassen daar verblijven. Zee en bosklassen geven zowel de leerkrachten als de leerlingen de kans om elkaar eens op een andere manier te leren kennen. Er wordt meestal les gegeven in openlucht en alles gaat er bijzonder ontspannen aan toe.

Dit jaar moesten de leerkrachten de eerste dag al beroep doen op hun alternatief leerprogramma. Het regende tot in de namiddag. Daarom werd een dagje wiskunde ingelast. Het werd echter niet de klassieke wiskunde die de kinderen te verwerken kregen. Zij leerden er ondermeer berekenen hoeveel de gemiddelde snelheid was waarmee de bus hun naar de Loft had gebracht. Daarnaast moesten zij ook uitrekenen hoelang zij tegen verschillende snelheden zouden oprijden. De regen was echter niet sterk genoeg om de kinderen de ganse namiddag binnen te houden. Zij trokken er toch nog op uit en bezochten een museum van oud speelgoed. Zij kregen ook de kans om de oude spelen uit te testen.

De rest van de week werd er vooral aandacht besteed aan de natuur en de geschiedenis van de streek en ons land. Natuurwandelingen en bezoeken aan oorlogsmonumenten brachten de kinderen een stukje uit de donkere periode van onze geschiedenis bij. Nadat ze woensdagvoormiddag geleerd hadden hun weg te vinden door middel van een wandelkompas stond er woensdagnamiddag ontspanning op het programma. Er was keuze uit muurklimmen, ( onder deskundige begeleiding), avontuurlijk wandelen en mountainbiken. Via de computer die in de Loft ter beschikking stond hadden de begeleiders en leerlingen ook regelmatig contact met de thuisbasis.

Vrijdagnamiddag even over 15u stonden de leerlingen en hun begeleiders terug op de speelplaats in de Kruipuit. Ze hadden een drukke week achter de rug mar iedereen vond het cool.

Voor Levi Libin mochten de bosklassen nog iets langer geduurd hebben. Hij vond het vooral tof dat ze leerden hoe ze in geval van nood op basis van bloemen en planten in de natuur kunnen overbleven. Dat hij tijdens een ongeconcentreerd moment tegen de vlakte ging en daar een paar dagen een souvenir aan overhield nam hij er graag bij. Ook de bezoeken aan de loopgraven en de bunkers hebben op hem indruk gemaakt.

Lies De Meyer die net als Levi in het 6de leerjaar zit zal zich vooral de gezellige sfeer tijdens de bosklassen herinneren. Ook de wandelingen in de natuur en de kennis van bloemen en planten vond zij cool. De begeleiders genoten eveneens van hun verblijven op de flank van de Kemmelberg. In tegenstelling met een gewone schoolweek waren ze tijdens de bosklassen wel 24u op 24u verantwoordelijk voor de kinderen.

 


WILL FERDY ZONG VOOR DE SENIOREN.

Will Ferdy staat 55 jaar op de planken en viert dat met een jubileumtoer door Vlaanderen. Den Hoogen Pad was één van zijn haltes.

Het programmatiecomité van den Hoogen Pad neemt ieder jaar een namiddag speciaal voor de senioren op in zijn programma. Tegen een democratische prijs bieden zij de senioren van Groot Maldegem een gezellige namiddag aan. Naast koffie en gebak staat er ook een optreden van een artiest op het programma. Dit jaar koos het programmatiecomité voor de jubileumtoer van Will Ferdy. De zaal zat goed vol maar de belangstelling was toch niet te vergelijken met de jaarlijkse namiddag die door de seniorenraad wordt georganiseerd. Dat is zeker niet de fout van de organisatoren. Het is duidelijk dat niet alle seniorenverenigingen zich de moeite getroosten om voor deze namiddag enige reklame te maken.

MOOI - MAAR...

Tegen een prikje konden de senioren van groot Maldegem genieten van een optreden van Will Ferdy en van lekkere koffie met gebak.

Zij die zich wel een kaart voor deze jubileumtoer hebben gekocht hebben het zich niet beklaagd. Will Ferdy blijft ook na 55 jaar nog altijd een groot Vlaams artiest. Toch waren er veel mensen een beetje teleurgesteld. Zij hadden gehoopt dat Will al zijn oude gekende nummers en een optreden van Peterke en Pépé in zijn programma zou opgenomen hebben. Zijn twee uur durende show stond voor een deel uit oude succes en voor een deel uit nieuwe en minder gekende nummers. Dat het tijdens zijn optreden muisstil bleef in het publiek bewijst dat ondanks die lichte teleurstelling de mensen van zijn optreden hebben genoten.

 


WIJKINSPECTEUR CAROLINE BRAL TE GAST IN DE GEMEENTESCHOOL.

De leerlingen van het tweede leerjaar kregen even de gelegenheid om plaats te nemen in de auto van hun wijkinspecteur.

Terwijl de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de gemeenteschool op de Kruipuit genoten van de bosklassen kregen de leerlingen van het tweede leerjaar het bezoek van wijkinspecteur Caroline Bral gaf hen een uurtje les in veiligheid. Zij schetste tijdens die les ook de voornaamste taken van een wijkinspecteur. Zo leerden de kinderen dat een wijkinspecteur dichter bij de mensen staat dat de andere collega' s van het korps. De wijkinspecteur stond ook stil bij de verkeersborden waarvoor de kinderen zowel te voet als met de fiets aandacht moeten hebben.

Een van de hoogtepunten van de les was voor de leerlingen het passen van de uitrusting van de wijkagent.

In de marge van de les veiligheid werd daarna in de speelplaats een fietsparcours aangelegd. Eerst werden de fietsen aan een grondige controle onderworpen en daarna moesten de leerlingen hun stuurvaardigheid en hun kennis van de verkeersborden bewijzen. Alles werd netjes genoteerd zodat de leerlingen achteraf konden gewezen worden op de verkeersborden waarin ze in de toekomst meer aandacht moeten besteden.

 


NU IS HET MENENS.

Tussen 1 mei en 14 mei hebben de parkeerwachter in het centrum van Maldegem controle gedaan op de Blauwe zone. De overtreders kregen nog geen bon om te betalen. Vanaf nu is het menens en worden er geen folders maar betaalbonnen tussen de ruitenwissers gestoken. Ook op alle plaatsen van kortparkeren wordt de controle vanaf nu verscherpt.

Het is opmerkelijk dat zelfs in de periode waarin de parkeerwachters waarschuwingsfolders uitdeelden het aantal wagens dat in de blauwe zone stond drastisch verminderd was. Iemand die nu tijdens de weekdagen naar het centrum komt winkelen vind makkelijk een parkeerplaats. Hij of zij moet er wel op letten dat de parkeerkaart ligt en de parkeertijd gerespecteerd wordt.


Home
Home
 
Made in France