De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 128 - Week 19 : van 07 mei tot 13 mei 2006


ADEGEM HERDENKT ZIJN OORLOGSSLACHTOFFERS.

Traditiegetrouw herdenkt Adegem begin mei de oorlogsslachtoffers die tijdens de 18 daagse veldtocht in onze regio sneuvelden. De viering is een initiatief van de Vriendenkring van de Grenadiers. Ook delegaties van oud-strijders en oud-wapenbroeders van de Carabiniers en de 7de jagers te Voet nemen aan de plechtigheid deel. Er zijn bloemenbuldes aan de gedenkstenen aan de Sint Adrianuskerk, het monument van de Grenadiers in de Prins Boudewijnlaan, aan het Kruis in de Windvang en aan de gedenksteen op Raverschoot.


TRIFON EN HELENA DELEN AL ZESTIG JAAR LIEF EN LEED.

Ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum werden de 81 jarige Helena De Vos en haar drie jaar oudere echtgenoot Trifon Blomme door schepen van burgerlijke stand Jacques de Taeye in het gemeentehuis ontvangen. Helena werd geboren op 't Kruisen en Trifon zag in de Helle het levenlichten. Beiden kwamen uit een landbouwersgezin.

Zij namen na hun huwelijk de boerderij van Trifons ouders over. Zij hebben ondertussen zelf hun bedrijf aan de jongste zoon overgelaten. Helena en Trifon hebben vier zonen die elk voor twee kleinkinderen zorgden. Hun oudste zoon Willy geboren in 1974 kwam bij een arbeidsongeval om het leven kwamen. Helena is lid van KVLV en KBG en Trifon is eveneens lid van KBG en van de Landelijke Gilde. Kaarten is hun gemeenschappelijke hobby. Het diamanten paar over vijf jaar bij de viering van hun briljanten jubileum opnieuw te worden ontvangen.

 


HET LOOPT VLOT OP HET CONTAINERPPARK.

Wie niet zeker is waar hij met een soort afval naar toe moet hoeft maar even de hand op te steken en Rudy of één van zijn medewerkers staat klaar om het probleem de wereld uit te helpen.

Het is zowel voor de parkwachters als voor mensen die met hun afval naar het vernieuwd en uitgebreid containerpark komen even wennen aan de nieuwe indeling van het containerpark en aan de manier waarop zij de verschillende compartimenten kunnen bereiken. Volgens Rudy De Smet, hoofd van het containerpark, loopt alles vlot. De kinderziektes aan de technische apparatuur worden vlot en efficiënt weggewerkt en de mensen vinden steeds beter hun weg op het containerpark.

De mensen moeten er wel rekening mee houden dat zij om op het containerpark binnen te geraken zij gebruik moeten maken van hun paspoort of van het pasje dat zij op het gemeentehuis hebben aangevraagd. "Er zijn er al die het geprobeerd hebben met zijn SIS kaart en met hun visa of andere betaalkaart. Dat lukt niet. Wij moeten daarna wel de kaart uit de lezer halen waardoor er zich voor de slagbomen een file vormt." merkt Rudy op. Er zijn er wel die klagen dat zij nu hun identiteitkaart moeten gebruiken om binnen te geraken. Dat zijn toevallig die mensen die reclameerden dat er onvoldoende controle was op de mensen die van buiten Maldegem naar het containerpark in de Steenhouwerslaan kwamen. Er zijn er al enkele geweest die vroegen om hen binnen te laten omdat zij hun identiteitskaart vergeten hadden. Die mensen hebben de parkwachters niet meer terug gezien.

STAP VOOR STAP

Het aantal bezoekers is met de vernieuwing zeker niet gedaald. De eerste vier dagen, het containerpark was daarvoor enkele dagen gesloten, reden er 2000 wagens het containerpark op. Na 14 dagen stond de teller al boven de 5000. Het oprijden van het containerpark gaat door het verplichte gebruik van de identiteitskaart of het pasjes trager dan vroeger. Nu denken de mensen er pas aan om hun pasje of identiteitskaart uit hun portefeuille te halen als zij voor de slagboom staan. Mochten zij hun pasje of identiteitskaart op voorhand op hun dasbord klaarleggen zou het inrijden nog sneller verlopen.

Voorlopig moeten de mensen zich bij het oprijden van het containerpark en afdeling Medium en High enkel concentreren op hun identiteitskaart of pasje. Van de knoppen die op de lezer staan moeten ze zich voorlopig nog niet aantrekken. Binnenkort zal de mensen gevraagd worden om bij het inrijden van de High of Mediumafdeling ook de knop die aanduidt hoeveel afval ze aanvoeren te gebruiken. Pas als de mensen de tweede fase onder de knie hebben zal bij het lozen van afval in de zones Medium en High het betalen worden ingevoerd.

NIET IN HET ROOD

Iedere gezin krijgt dan €25 op zijn rekeningcourant bij de gemeente. Naarmate de hoeveelheid afval dat hij naar de twee zones aanvoert zal geld van zijn rekening afgaan. Wie op NUL komt te staan die moet of me zijn bankkaart ter plaatse geld op de rekeningcourant overmaken of bij de gemeentelijke administratie een bedrag betalen. Wie nu zijn pasje of identiteitskaart in de lezer steekt ziet op het scherm SALDO: 0 staan. " Dat is beter dan bij mijn bank want daar sta ik altijd in het rood" liet een van de bezoekers zich ontvallen toen het bericht op het scherm zag verschijnen.

Over de datum vanaf wanneer er betaalt moet worden om in de zones High of Medium het afval toe dumpen wordt in het college van burgemeester en schepenen beslist. Volgens schepen van Milieu is daarover nog geen beslissing gevallen.

 


MET BELGERINKEL NAR DE WINKEL.

Het was Jan de Belleman uit Sluis die vrijdagavond voor Maldegem de start van de actie Met gerinkel naar de winkel in Maldegem en zijn deelgemeenten aankondigde.

Inwoners van Maldegem en zijn deelgemeenten die de komende weken per fiets naar de winkel rijden die kunnen de winkelier vragen om een stempel op hun spaarkaart te zetten. Telkens ze een kaart vol hebben kunnen die in een verzamelbox bij de middenstanders of in het gemeentehuis gedropt worden. Op het einde van de actie worden uit de kaarten enkele prijswinnaars getrokken. In Maldegem wordt de actie door de gemeente en verschillende organisaties gedragen. De plaatselijke Middenstand heeft voor een aanzienlijke prijzenpot gezorgd.

 


BELLEN EN HESJES.

Directie, leerkrachten en leerlingen en het oudercomité van de Zusters Maricolen hebben van de stoet die vrijdagavond door het centrum van Maldegem gebruik gemaakt om bij het fietsen het dragen van de fluo-hesjes te promoten.

Vrijdagavond om 19u nadat Jan De Belleman zijn stem over het marktplein had laten weerhalmen trok een stoet met op kop de Verenigde Vrienden Adegem door het centrum. Delegaties van de gemeente en andere deelnemende verenigingen vergezelden de Belleman te voet Leerlingen van de Zusters Maricolen namen met hun fiets en in hun fluo-hesjes deel aan de stoet. Na hun rondgang door het centrum bood de gemeente werden deelnemers aan de stoet een drankje aan. Zowel schepen Jacques de Taeye als UNIZO voorzitter onderstreepten tijdens hun korte toespraken het doel van de actie en het feit dat de actie loopt over de ganse gemeente.

 


AANLEG FIETSPADEN PAS NA DE VAKANTIE.

Hoewel de aannemer nog graag voor de vakantie zou beginnen aan de aanleg van de fietspaden op het industrieterrein ziet het er naar uit dat hij de aanvang van de werken na de vakantie zal moeten verplaatsen. De komenden weken worden er nog belangrijke werken aan de nutsleidingen voorzien. Vorige week werd begonnen met het leggen van een nieuwe kabel voor de openbare verlichting. Daarna komt de gasmaatschappij om aan de andere kant van de weg een nieuwe leiding aan te leggen. Pas als die werken achter de rug zijn zal de gemeente het startsein voor de werken geven.

 


KLEIT STUURDE ZIJN KAT MALDEGEM ZIJN BELOFTEN.

In het kader van de viering van zijn 50ste verjaardag stonden er bij KVK Adegem op maandag 1 mei, drie jubileumwedstrijden op het programma. De scholieren namen het op tegen hun leeftijdsgenoten van KSK Maldegem. Om 15 u was er de sportieve reünie van de spelers die in het verleden met VKV kampioen hadden gespeeld. Als afsluiter stond de wedstrijd tussen het eerste elftal en de vrienden uit Kleit op het programma. Jammer voor VKV maar FC Kleit ging niet in op de uitnodiging.

Volgens supporters heeft kleit de nederlaag van zijn reserven op de laatste dag van de competitie tegen Adegem waardoor ze naast de titel grepen nog niet verteerd. KSK Maldegem was zo vriendelijk om met zijn beloften de plaats van Kleit in te nemen. Die beloften bewezen dat zij een aardig stukje kunnen voetballen. Na een sportieve een aantrekkelijke wedstrijd wezen de bordjes 2-1. Bestuur, spelers en supporters van KVK Adegem stellen het gebaar van KSK Maldegem bijzonder op prijs.

 


DIANA EN JULIAAN VAREN IN EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE.

In hun woning in de Oude Weg kregen Juliaan Veirman en zijn echtgenote Diana Driessens ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum het bezoek van een delegatie van het college van burgemeester en schepenen. Ook raadslid Cecile Ryckaert was op de afspraak. Diana die binnenkort haar 70ste verjaardag viert ging na haar studies in de textielnijverheid werken. Dat deed ze tot enkele jaren na haar huwelijk. Later begon zij haar Vegeetje dat uitgroeide tot een VEGE in hun huidige woning in de Oude Weg. Toen de concurrentie met de steeds sterker opkomende grote winkels te zwaar werd zette zij een punt achter haar loopbaan als winkelierster.

Juliaan die deze zomer 72 wordt ging eveneens naar Adegem naar school en vond ook werk in de textielbranche. Hij studeerde 's avonds verder wat hem in zijn werk meer mogelijkheden bood. De terugval van de textielnijverheid in onze regie deed Juliaan overstappen naar de bouwnijverheid meer bepaal haar de elektriciteit. De laatste jaren van zijn beroepsloopbaan stond hij in voor het algemeen onderhoud van de firma Van De Putte in Balgerhoeke.

Nu ze met zijn pensioen zijn ze beiden actief in KGB. Zij spelen zowel voor hun vereniging of voor andere verengingen toneel en Juliaan is ook nog actief bij vaderlandslievende verenigingen. Zij hopen samen met hun familie nog vele jaren van het leven te kunnen genieten.

 


AUTOWIJDING.

Op donderdag 25 mei organiseert Adegem zijn jaarlijkse autowijding. Honderden auto' s zullen tussen 10u30 en 12u voorbij het beeld van O L Vr. van de Weg passeren om zich te laten zegenen.


Home
Home
 
Made in France