De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 127 - Week 18 : van 30 april tot 06 mei 2006


STRENGE CONTROLE OP BLAUWE ZONE EN KORT- PARKEREN.

Vergeet vanaf 1 mei u kaart niet te leggen in de blauwe zone en respecteer de duur van het parkeren zowel in het centrum van Maldegem als op de plaatsen van kort -parkeren over al in de gemeente, geven de mensen van Vinci Park en zonechef Franky Mervielde aan.

Het is gedaan met het uren lang parkeren in het centrum van Maldegem. Door een verschuiving van de prioriteiten was de politie sedert vorig jaar niet meer gemachtigd om parkeerovertreding in de blauwe zone vast te stellen en af te handelen. Dat nieuws ging ook in onze gemeente als een lopend vuurtje rond. Er stonden in het centrum veel wagens zonder parkeerschijf en sommige auto' s bleven er een ganse dag, in plaats van de toegestane 2 uur staan.

De plaatselijke middenstand reageerde omdat hun klanten te ver van de winkel moesten blijven staan. De politie kon niet ingrijpen en de gemeente moest een keuze maken tussen zelf een parkwachter in dienst nemen of de controle op het foutparkeren in de blauwe zone uitbesteden aan een bedrijf. Er werden in de gemeenteraad harde discussies gevoerd. Uiteindelijk werd geopteerd om het toezicht niet alleen op de blauwe zone maar ook op de plaatsen van het kort- parkeren in gans de gemeente aan een privé firma toe te vertrouwen.

REGLEMENT

De firma VINCI Park uit Oostende haalde de opdracht binnen. Op 1 mei begint de firma in Maldegem aan haar opdracht. Regelmatig zullen er dan geüniformeerde dames en of heren door het centrum van Maldegem trekken om na te gaan of de schijven in de blauwe zone liggen en op de duurtijd van het parkeren gerespecteerd wordt. De auto's die aan één van de twee voorwaarden niet voldoen, krijgen een retributiebon van €25 tussen de ruitenwissers. Dat bedrag moet betaald worden aan de gemeente.

Zowel burgemeester Johan De Roo als de heer Pauwels van de firma Vinci Park haasten zich om te zeggen dat er in wezen niets verandert in Maldegem. Wie zich aan het reglement houdt hoeft de parkeerwachters niet te vrezen. Enkel zij die als nu hun voeten aan het reglement vegen lopen de kans om voorbij de kassa te moeten passeren.

GEEN HEKSENJACHT

Burgemeester De Roo onderstreepte dat het noch voor de gemeente noch voor de firma de bedoeling is om een heksenjacht op de foutparkeerders in de blauwe zone te ontketenen. De controles hebben enkel tot doel een betere rotatie in het parkeren in het centrum te krijgen waardoor meer mensen, die naar het centrum komen om inkopen te doen, een parkeerplaats vinden in het centrum. Hij benadrukte ook dat in tegenstelling met andere gemeenten Maldegem nog altijd trouw blijft aan het gratis parkeren in zijn centrum.

Volgens de heer Pauwels zullen de parkeerwachters niet de ganse dag in Maldegem rondlopen. Niemand weet echter wanneer ze er zullen zijn en hoe lang ze er blijven. Dat de firma geen voorbeeld haalt uit een heksenjacht op overtreders bewees de heer Pauwels door het contract tussen de gemeente en zijn firma te citeren. Daarin staat dat de firma een vast bedrag per jaar krijgt voor haar opdracht. Dat bedrag hangt niet af van het aantal retributiebonnen die uitgeschreven worden

OOK OP ZONDAG

De controle in de blauwe zone gebeurt iedere dag behalve op zon- en feestdagen en dat tussen 9u en 19u. Voor het kort –parkeren op een aantal plaatsen in Maldegem en zijn deelgemeenten wordt het bestaande reglement uitgebreid en zullen er ook op zon- en feestdagen controles uitgevoerd worden. Dat er maar een dertigtal parkeerplaatsen onder die regel vallen maakt voor de firma niets uit.

Omdar de meeste mensen het bestaande reglement nog nauwelijks toepasten wil de firma de mensen de kans geven om zich opnieuw aan de regels te houden. Daarom zal er de eerste veertien dagen nog geen retributiebon maar een folder tussen de ruitenwissers gestoken worden. De nieuwe regeling is ook in het gemeentelijk informatieblad verschenen. Wie niet over de verplichte Europese parkeerkaart beschikt kan er een afhalen bij de Politie.

 


NOEL CRUL ONTFERMT ZICH OVER HET KAPELLEKE VAN HEULENDONK.

Net als toen hij meer dan 5 jaar geleden begon aan de opkuis van het parkje sproeit Noël nog altijd ieder jaar eenmaal al het onkruid dood.

In 1958 tijdens de grote werkzaamheden aan de openbare weg werd op Heulendonk op initiatief van de KVLV een kapelletje gebouwd ter hoogte van de boerderij van de familie De Rycke. Door de ruilverkaveling is het kapelleke verdwenen maar is er een Mariabeeld dichter bij de openbare weg gekomen. In die periode kwamen tijdens de meimaand tientallen mensen van 't Kruisken en Heulendonk 's avond bidden aan het beeld. Langzaam is dat aantal geslonken tot er in de meimaand niet meer gebeden werd aan het Mariabeeld. Het zelfde lot onderging ook het onderhoud van het beeld en zijn omgeving. Aanvankelijk stonden de mensen uit de omgeving in voor het onderhoud maar het aantal mensen dat de handen uit de mouwen stak ging ook in dalende lijn tot er niemand meer overschoot.

SCHANDALIG

Iedereen, zowel de mensen die in de onmiddellijke omgeving wonen, als zij die er toevallig passeerden, vonden het een schande dat het Mariabeeld en zijn omgeving er zo vervallen bijstond. Een van die mensen dier samen met zijn echtgenote of en toe voorbij wandelde of fietste is Noël Crul. samen met zijn echtgenote maakt hij graag een wandeling of doen ze een toertje met de fiets. Hij vond het niet alleen een schande maar hij verzekerde zijn echtgenote dat hij er iets zou aan doen. Kort daarop en dat is nu meer dan vijf jaar geleden heeft Noël de eerste maal al het kruid in het parkje rond het Maria beeld dood gesproeid. Het kreeg geen kans om terug te groeien want Noël gaat nu al meer dan vijf jaar regelmatig gewapend met een hark of kapper naar het parkje om er het kruid dat de kop opsteekt te lijf te gaan.

Net voor het begin van de meimaand deed Noël nog eens zijn ronde met de kapper. Hij duldt geen onkruid in het parkje.

KOSTEN

Als hij aan het werk is krijgt Noël af en toe bezoek. Sommigen prijzen hem voor zijn werk, anderen hebben er bedenkingen bij. Daar trekt Noël zich niets van aan. Hij is tevreden als hij voorbij het Mariabeeld passeert en kan zien dat het een mooi hoekje is. Naast de struikjes en bloemen die hij heeft kunnen redden toen hij met de opkuis begon heeft hij op eigen kosten plantjes bijgekocht Ook de verf om zowel het beeld als de paaltjes die het parkje aflijnen een frisse kleur te geven heeft hij voor zijn rekening genomen.

De eerste jaren heeft hij ook verschillende kruiwagens aarde naar het parkje moeten voeren. Bij regen van enige betekenis spoelde de bovengrond van het parkje weg naar de gracht . Na een gesprek met schepen Boudewijn de Schepper heeft de gemeente het parkje met kasseistenen afgeboord een geul getrokken van de openbare weg naar de gracht zodat het water dat in de richting van het Mariabeeld komt voor het parkje word afgeleid naar de gracht.

BEZOEK

Sedert het beeld opnieuw in een mooiere omgeving staat krijgt het ook meer bezoek. Noël die er voor het beeld buisjes heeft geplaatst om kaarsen in te zetten heeft vastgesteld dat er af en toe mensen om een of andere reden een kaars voor het Mariabeeld laten randen. Het beeld en het parkje zijn ook erg in trek bij de verenigingen die een fietszoektocht organiseren. Tijdens de zomer maanden ziet Noël regelmatig fietsers stoppen die proberen de tekst te lezen die in de arduinsteen is gegrift.

Voor Noël is het onderhouden van het beeld en het parkje geen sleur. Hij doet het graag en hoopt het nog vele jaren te kunnen doen.

 


HET RODE KRUISPUNT IS OPEN

Vrijdag werd met de mechanische borstel de laatste hand aan de heraanleg van het kruispunt gelegd. Nu ma ar hopen dat onze chauffeurs op het rode kruispunt even voorzichtig zijn als de Nederlanders op hun rode kruispunten.

Gedurende enkele was er enkel plaatselijk verkeer toegelaten in een gedeelte van de Waleweg, Broekelken en Celieplas. Oorzaak daarvan waren de werken aan het kruispunt dat door die drie straten wordt gevormd. Het kruispunt lag in slechte staat. Alles wees er op dat het kruispunt zou hersteld worden in het materiaal van ofwel Celieplas of van Broekelken.

Een bezoek aan Nederland deed de schepen van openbare werken besluiten om voor een derde optie te kiezen. In Nederland worden steeds meer kruispunt van landelijke wegen in een rode kleur gestoken. Uit cijfers blijkt dat de bestuurders die kruispunten voorzichtiger nemen. Daarom werd het kruispunt van de Waleweg Celieplas en Broekelken niet opgelapt maar volledig uitgebroken en heraangelegd in rode steen. Sedert vrijdagnamiddag is er opnieuw normaal verkeer mogelijk in de drie straten.

 


TWEELOOP VAN CHAMPETTER NOTTEBOOM DEFINITIEF AFGESCHREVEN.

Bij de ingeleverde wapens waren er ook oude politiewapens. Inspecteur De Visscher toon hier het resultaat van de inzameling van zondag. Het wapen dat hij in de hand heeft is de tweeloop die destijds nog door veldwachter Notteboom werd gedragen.

Politici en politie zijn er van overtuigd dat slechts een derde van de in omloop zijnde wapens vergund zijn. Om de mensen de kans te geven om zich, zonder het krijgen van een boete, in regel te stellen heeft Gouverneur Denys de actie Ongewenst Gewapend in het leven geroepen. Iedereen die een wapen zonder vergunning bezat kon het bij de plaatselijke politie inleveren of er een vergunning voor aanvragen. Bij de politie werd niet veel van die actie verwacht. Zaterdagavond was het reeds duidelijk dat er meer wapens zouden ingeleverd worden en meer vergunningen zouden aangevraagd worden dan vooropgesteld.

Toen zondagavond in Maldegem de actie werd afgesloten waren 107 wapens waarvan de meeste verweerwapens ingeleverd. Een ervan werd door het Frans leger gebruikt tijdens de oorlog. Er werden ook 17 vergunningen aangevraagd. Bij die 17 was er een Amerikaans geweer dat gehanteerd werd tijdens het Ardeens offensief. Die vergunning moet door de gouverneur worden afgeleverd. Naast het inleveren van wapens en aanvragen van vergunningen werden ook nog 46 jachtwapens voor registratie aangeboden. Dat is niet verplicht maar wordt wel aangeraden.

Het succes van de actie in Oost Vlaanderen was zo groot dat een drietal provincies reeds maatregelen nemen om de actie te kunnen overnemen.

 


OGP STELDE ZIJN BESTUUR VOOR.

Nadat ze eerst de oprichting hadden aangekondigd en enkele maanden later ook de naam hadden prijs gegeven heeft de OGP opnieuw een stukje van het rookgordijn dat ze rond de partij hadden opgetrokken vrijgegeven. In het Sint Annapark werd het bestuur van de partij dat naast de samenstelling van de lijst ook het opmaken van het programma voor zijn rekening zal nemen, voorgesteld. Lode Lermyte staat aan het hoofd van de Onafhankelijke Gemeente Partij.

Voor de voorbereiding van verkiezing van 8 oktober kan hij rekenen op Jason Van Landschoot ( voorheen VLD), Geertrui Baert (voorheen CD&V), Willy Boulez (voorheen VLD- niet op de foto), Charlotte Laridaen, Mario Thys, Brigitte Coppieters, Ilse Baert, Stefaan Lamotte, Peter Van Hecke, en Lieve Van de Velde (niet op de foto). De namen op de lijst zijn nog niet allemaal ingevuld maar voorzitter Lermyte is er van overtuigd dat dit een kwestie van dagen hoogstens een paar weken is.

 


WILL FERDY IN DEN HOOGEN PAD.

Op dinsdag 9 mei is Will Ferdy vanaf 14u te gast in den Hoogen Pad. Hij is er te gast met zijn jubileumtoer. Will staat reeds 55 jaar op de planken en weet zijn publiek nog altijd te bekoren. Kaarten voor dit optreden kunnen besteld worden bij de seniorenraad, de senioren verenigingen en het secretariaat van den Hoogen Pad.

 


MOZART KLINKT IN DEN HOOGEN PAD.

Liefhebbers van muziek van Mozart heeft zondagnamiddag 7 mei afspraak in den Hoogen Pad. Op uitnodiging van ondermeer het Davidsfonds en het gemeentebestuur is het Halcycon Kwintet te gast in Adegem. De vijf leden van het gezelschap zijn afkomstig uit Duitsland, Australië, Japan, Finland en Engeland. Zij brengen het beste van Mozart. Kaarten voor dit optreden zijn te bestellen bij het Davidsfonds en het secretariaat van den Hoogen Pad.


Home
Home
 
Made in France