De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 126 - Week 17 : van 23 april tot 29 april 2006


ANDRE VAN VOOREN IS NIET MEER.

Zaterdag 22 april nam Adegem afscheid van André Van Vooren. André die geboren werd op 22 november 1914 overleed op 91 jarige leeftijd in de kliniek in Sijsele. André verhuisde op jonge leeftijd met zijn ouders naar Amerika. Toen de familie jaren later terug naar Adegem terugkeerde vestigde André zich als zelfstandig houtbewerker. Het Engels dat hij in de States had opgedaan kwam hem bij de komst van de Engelsen en de Canadezen na de bevrijding goed van pas. Als de grootste naweeën van WO II waren geleden, kon André zich opnieuw concentreren op zijn beroep van zelfstandige bouwvakker.

Eerst werkte hij alleen daarna in samenwerkingsverband met de firma Van de Kerckhove. André heeft ook van de gemeentepolitiek geproefd. Tijdens de laatste bestuursperiode in het zelfstandige Adegem maakte hij, als lid van de meerderheidsfractie van de lijst De Prest, deel uit van het college van burgemeester en schepenen.

Het leven heeft André niet gespaard. Bij zijn terugkeer uit Amerika verliep zijn start als zelfstandige niet zo makkelijk. Later heeft hij er een sterke zaak van gemaakt. Ook in zijn familiaal leven kende hij donkere dagen. In 1960 overleed zijn eerste echtgenote Madeleine Notteboom. Maria Tysebaert met wie hij later huwde overleed in 2003.

Zolang zijn gezondheid en krachten het hem toelieten was André nog regelmatig langs de weg te zien. Hij had nog altijd belangstelling voor de bouwwerven die hij op zijn wandelingen tegenkwam. De laatste weken was André niet meer in het openbaar te zien. Op 17 april overleed hij in de kliniek in Sijsele.

 


DUIVELTJES KNAP VIERDE OP KSK PAASTORNOOI.

De derdejaars duiveltjes van KVK Adegem deden het uitstekend in het Paastornooi van KSK Maldegem. In de kleine finale voor de 3de en 4de plaats speelden zij gelijk tegen Merendree maar moesten na het nemen van strafschoppen de 3de plaats aan Merendree laten. De Adegemse spelertjes waren trots op hun prestatie en hun behaalde trofee

 


HET NIEUW CONTAINERPARK IS OPEN.

Tijdens een korte plechtigheid werd het vernieuwde en uitgebreide containerpark in de Steenhouwerslaan officieel geopend. Remi Van de Voorde was de eerste bezoeker die met zijn identiteitskaart toegang kreeg tot het containerpark.

Het zal niemand verbazen dat het containerpark de drukst bezochte plaats in Maldegem is. Wekelijks rijden er meer dan duizend mensen af en aan om verlost te geraken van hun afval. Hoewel het restafal per inwoner de afgelopen jaren sterk is gedaald, is het aantal kilo' s afval dat in de Steenhouwerslaan terecht komt met het jaar gestegen. Het was voor het gemeentebestuur een paar jaar terug duidelijk dat het bestaande containerpark niet voldeed aan de behoeften.

Het gemeentebestuur maakte van de opmaak van zijn plannen ook gebruik om het dossier voor het betalend storten van afval voor te bereiden. Om het bestaande containerpark van 3200 m² naar 5500m² uit te breiden en een duidelijke splitsing te maken tussen de drie soorten afval die op het containerpark mogen gestort worden, werd naast het bestaande containerpark voor de duur van de werken een alternatief containerpark aangelegd.

De renovatie en uitbreiding van het containerpark hebben meer dan een jaar geduurd. Op het prijskaartje van de werken staat een bedrag van €453.000. Daarvan betaalt OVAM €230.000. De rest moest door de gemeente worden opgehoest.

DRIE CIRCUITS

Bij de renovatie en uitbreiding van het containerpark werd ook al rekening gehouden dat er in de toekomst voor bepaalde goederen die als afval worden aangevoerd betaald moet worden. Daarom werd het containerpark onderverdeeld in drie zones. Wie binnenrijdt en onmiddellijk links afslaat komt in de zone waar het algemeen afval zoals papier, karton PMD, bolglas, KGA en afgedankte elektrische toestellen enz. terecht. Die zal ook als het betalend storten wordt ingevoerd gratis blijven.

Wie op het containerpark komt is verplicht zich te houden aan de aanwijzing die door de parkwachter worden gegeven of op de grond of via borden zijn aangebracht. Wie naar de afdeling Medium (hoofdzakelijk groenafval, zuiver steengruis, zand landbouwfolie en autobanden), of de zone High ( brandbaar restafval, golfplaten, gemengde bouwafval, houtafval en vlakglas) moet, die rijdt rechtdoor en kiest de inrit van een van de twee zones. Wie van de zone Medium naar de Zone High moet is verplicht om een ommetje te maken langs de ontbetaalde zone om terug bij de inrit van de zone High te komen.

INDENTITEITSKAART OF PASJE

In het nieuw systeem is het voor mensen van buiten de gemeente behalve mensen die een tweede verblijf hebben in Maldegem niet meer mogelijk om het containerpark op te rijden. De slagbomen gaan slechts omhoog als iemand zijn identiteitskaart in de automaat steek die bij de inrit van het containerpark staat. De automaat gaat na of de persoon wiens identiteitskaart wordt gelezen in Maldegem is ingeschreven.

Is hij niet in de gemeente ingeschreven blijft de slagboom dicht. Wie naar de Zone Medium of High moet daarna nog eens of tweemaal als hij op beide zones moet zijn identiteitskaart in een automaat steken. De mensen die een tweede verblijf hebben in Maldegem en de mensen met een andere nationaliteit dan de Belgische die in Maldegem wonen die kunnen een pasje aanvragen bij de gemeente dat voor het containerpark dezelfde functie heeft als een identiteitskaart.

Tijdens de officiële opening gaf Rudy De Smet tekst en uitleg bij de belangrijkste wijzigingen op het gerenoveerde en uitgebreide containerpark.

INLOOPPERIODE

Het staat vast dat er in de toekomst voor het storten van afval in de zones Medium en High zal moeten betaald worden. Op de automaten waar de bezoekers hun identiteitskaarten moeten insteken is de nodige apparatuur daarvoor reeds voorzien. Wanneer het systeem van betalen voor de twee zones inwerking treedt weet nog niemand. Wij zijn nu in de inloopperiode om de mensen de gelegenheid te geven zich aan te passen aan de nieuwe indeling van het containerpark Over de datum waarop die periode eindigt en het retributiereglement voor de twee zones in werking treedt is er nog geen beslissing genomen" vertelde schepen van Milieu Geert de Roo. Verwacht wordt dat de invoering er niet voor 8 oktober komt.

 


AUTOVRIJE SCHOOLDAG IN DE MEVROUW COURTMANSSCHOOL.

Wie afgelopen vrijdag in de basisschool van de Mevr. Courtmansschool te voet of met openbaar vervoer naar school kwam kreeg als aanmoediging van de schooldirectie een appel.

De eerste week na de paasvakantie wordt in veel scholen aandacht besteed aan de verkeersveiligheid. In de Basisschool van de Mevr. Courtmansschool werd tijdens die week in alle lessen de link gelegd naar de veiligheid op de weg van en naar school. Er werden in de loop van de week ook enkele speciale items ingelast. Zo stonden er bezoeken aan drukke kruispunten en het politiekantoor op het programma. Op de speelplaats werd een fietsparcours aangelegd waarop de leerlingen hun stuurvaardigheid met de fiets konden uittesten.

De federale politie kwam ook enkele van de wagens die zij in het verkeer inzetten tonen. De Themaweek werd afgesloten met een autoloze schooldag. Voor die actie werd ook gerekend op de medewerking van de ouders van de leerlingen. Die werden gevraagd om op vrijdag hun kinderen niet per auto maar per fiets, te voet of met het openbaar vervoer naar de school te sturen. Het initiatief werd een groot succes. Het aantal auto' s dat net voor het begin van de schooldag en op het einde van de lesdag aan de poorten stonden was veel lager dan op andere dagen. Een initiatief dat voor de schooldirectie voor herhaling vatbaar is.

 


MICHIEL DAUWE RESTAUREERD OUDE FAMILIEHOEVE.

Eind dit jaar hopen Michel Dauwe en zijn familie hun intrek te kunnen nemen in de Kallestraat. De hoeve waar destijds de familie Dobbelaere inwoonde wordt momenteel gerestaureerd. Michel heeft foto' s gekregen van Jozef Dobbelaere uit de tijd dat de ouders van Jozef er het landbouwbedrijf beheerden. Alles wat er ondertussen is bijgebouwd werd afgebroken en wat was afgebroken wordt in de oorspronkelijke staat. In de woning is de schouw aan de oostkant verdwenen maar boven op het dak is de schouw zoals op de foto' s van vroeger weer te zien.

Tijdens de afbraak van een aantal delen in het gebouw heeft Michel Dauwe een balk ontdekt waarin de datum 20 hun 1727 is gegrift. Vorige week sneuvelden ook de populieren die voor het erf staan. "Ik heb een kapvergunning en de bomen worden vervangen door inlandse boomsoorten" merkte de toekomstige bewoner haastig op toen hij ons foto ' s zag nemen van de werkzaamheden. Hij kondigde meteen ook aan dat de boomgaard die wij ons nog uit onze kinderjaren kunnen herinneren terug zal worden aangeplant.

 


PAASEIEREN ZOEKEN OP DEN AKKER.

De Adegemse afdeling van de Landelijke Gilde had een afspraak gemaakt met de paashaas. Vorige zondag voor dag en dauw had de paashaas in het bos op den Akker een duizendtal chocolade eieren verstopt. De leden van de landelijke Gilde waren tegen 11 u uitgenodigd op den akker. De ouders hadden de keuze of samen met hun kinderen paaseieren zoeken of genieten van een warm of fris drankje aan de tent. Hoe goed de paashaas de eieren had verstopt de kinderen slaagden er met wat hulp in om alle eieren terug te vinden. Voor de kinderen de eieren hadden gevonden en de ouders hun dorst hadden gelest was de middag reeds gepasseerd.


KVK ADEGEM IN FEESTSTEMMING.

De werkgroep legt de laatste hand aan de voorbereiding van de vijftigste verjaardag van de ploeg.

Met het behalen van de titel door twee van zijn ploegen zette VK Adegem, die in afwachting is van de officiële toestemming om koninklijke aan zijn naam toe te voegen, de viering van het vijftig jarig bestaan van de ploeg in. Voorzitter Noel Wille zij tijdens de huldiging van de kampioenenploegen dat dit slechts een voorsmaakje was van de festiviteiten die in het kader van de viering voorzien zijn. Om het programma van die viering voor te bereiden werd een werkgroep samengesteld. Die is er van uit gegaan dat bij de viering van de club alle geledingen van de club moeteen betrokken worden. In het feestprogramma is dan ook sport en amusement opgenomen. Voor het luik sport kon de werkgroep ook rekenen op de medewerking van het jeugdbestuur.

JUBILEUMMACHTEN EN JEUGDTORNOOI.

Het sportieve luik van de viering krijgt op 1, 6 en 7 mei zijn beslag. Op 1 mei worden in de namiddag drie jubileumwedstrijden gespeeld. Als eersten komen in de namiddag de scholieren tussen de lijnen. Daarna volgt er een wedstrijd van oud-spelers die in vorige seizoenen met het eerste elftal van Adegem kampioen hebben gespeeld. Het eerste elftal zal het daarna waarschijnlijk opnemen tegen de buren van Kleit. Volgens voorzitter Wille is het mogelijk dat er ook nog een jubileumwedstrijd van het damesteam aan het programma wordt toegevoegd.

In het weekend van 6 en 7 mei pakt het jeugdbestuur dan uit met de 28ste editie van zijn jeugdotormooi dat de laatste jaar een enorme vlucht heeft gemaakt. Volgens Marc Goethals zullen er aan dat tornooi voor duiveltjes preminiemen en miniemen meer dan honderd ploegen deel. Een aantal ploegen uit eerste nationale zoals Club en Cercle Brugge en Lokeren hebben reeds met een of meerdere ploegen ingeschreven. Ook ploegen uit de regio die in nationale of eerste provinciale spelen hebben reeds ingeschreven voor het tornooi.

FEESTEN

Voor de afwerking van zijn feestprogramma trekt de Adegemse voetbalploeg tijdens het Pinksterweekend naar den Hoogen Pad. Op vrijdag 2 mei begint om 19u30 een eetfestijn. Deelnemen aan die smulpartij kost €15. De ganse avond zijn er dank zij een PowerPoint productie van David Storm foto's van vroeger en nu van het leven bij VK Adegem te zien. Inschrijven kan nu reeds bij bestuur en spelers van de ploeg. Die avond staat er ook nog een verrassingsoptreden op het programma. Hoewel de werkgroep er nog niets wil over loslaten verzekerden ze ons dat het iets speciaals wordt.

Zaterdag 3 juni richt de werkgroep pijn pijlen op de jeugd. Om 21 is er het optreden van de Live Coverband Coco Spirit die ook te zien en te horen was in het swingpaleis. Na hun optreden volgt de discofuif Jive to the Beat. Zondagnamiddag 4 juni is er in nog steeds in den Hoogen Pad een namiddag voor de kinderen. Daarvoor wed een beroep gedaan op het Kid Animation team.

Voor meer informatie en of inschrijving voor een of meerdere onderdelen van het feestprogramma kan contact opgenomen worden met de werkgroep of met het bestuur van KVK Adegem.


Home
Home
 
Made in France