De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 125 - Week 16 : van 16 april tot 22 april 2006


MARNIX ONTVING ADEGEMSE EN BUITENLANSE VRIENDEN.

 

Samen met Oswald Van Cleemput en zijn echtgenote kwamen ook twee Chinese studenten en een studente uit het Afrikaanse Benin op vriendenbezoek bij Marnix in de Dr Herrebautlaan.

Nadat ze elkaar door hun drukke beroepsactiviteiten een tijd uit het oog hadden verloren hebben onze webmaster Marnix Van de Kerckhove en Oswald Van Cleemput, die als professor verbonden is aan de Rijks Universiteit Gent, elkaar door www.adegem.net teruggevonden. Die vrienden van vroeger hadden heel wat bij te praten. Het is niet alleen bij praten gebleven. Sedert Marnix een punt gezet heeft achter zijn beroepsloopbaan als architect trekt hij er nog al eens, meer dan vroeger, er op uit. Voor Oswald Van Cleemput is het, naar hij ons vertelde, nog een paar jaar te vroeg om een punt achter zijn werk, in en voor de RUG, te zetten.

Voor dat werk moet de professor die Adegem geruild heeft voor Mariakerke regelmatig naar het buitenland. De afgelopen jaren heeft hij reeds 68 verschillende landen in alle hoeken van onze aardbol bezocht. Voor dit jaar staan er nog enkele buitenlandse werkreizen in zijn agenda. Onze leergierige Marnix kreeg de gelegenheid om Oswald en enkele collega's op een paar van die reizen te vergezellen. Zo kon hij ter plaatse zien met welke projecten zijn vriend zich bezig houdt. In Benin was hij er bij toen Oswald er de resultaten van zijn bodemonderzoek besprak met zijn collega' s ter plaatse. Met het project dat daar wordt uitgewerkt moet het mogelijk zijn om de bodemgesteldheid te verbeteren zodat de oogsten er meer opbrengen.

NAAR CHINA

In de december was Marnix er terug bij toen professor Van Cleemput met een delegatie naar China vertrok om er drie universiteiten te bezoeken waarmee de RUG projecten uitwerkt die door Oswald werden uitgeschreven. De uitwerking van deze projecten is slechts mogelijk door de bilaterale overeenkomsten in verband met wetenschappelijk onderzoek die de Belgische en of Vlaamse overheid afsluit met andere landen. Voor de uitwerking van de overeenkomsten doen de regeringen beroep op de universiteiten.

" De afgelopen jaren heb ik veel projecten uitgeschreven. Je hebt bij het uitschrijven van een project nooit de zekerheid dat het aanvaard wordt. Dat hangt niet alleen af van de inhoud en de omvang van het project maar ook van de financiële middelen waarover de bevoegde minister kan beschikken." vertelde Oswald, die nog vlot het Adegemse dialect hanteert, ons tijdnes zijn bezoek bij Marnix. De projecten die in China lopen staan in verband met de uitstoot van broeikasgassen en de vastlegging van koolstof in de bodem. Omdat dat ook problemen zijn die Marnix niet onberoerd laten volgde hij de conferenties in China met bijzondere aandacht.

BEWONDERIG EN VRAGEN

Er werd niet alleen gewerkt tijdens het werkbezoek aan China. Van de momenten waarop de boog ontspannen werd maakte het gezelschap gebruik om ook een glimp van het China van buiten de universiteiten op te vangen. "Het was er verschrikkelijk koud maar de ontvangst was hart verwarmend" bevestigden zowel Oswald als Marnix. Dat zowel de werkvergaderingen als de minder officiële contacten in een gezellige sfeer verliepen was te zien aan de video die Marnix van zijn bezoek aan China heeft gemaakt. Aan de show die de beide Adegemnaren er gegeven hebben houden ze geen nominatie voor een tournee door China aan over.

Marnix was getroffen door de werkkracht en de inzet van de Chinese bevolking. Hij zag er een industriële revolutie die je hier niet voor mogelijk houdt. Hij was daarmee niet de enige die de indruk heeft dat het allemaal een beetje te snel gaat. De snelle ontwikkelingen zorgen er volgens Marnix voor dat de twee werelden die hij er gezien heeft in de toekomst nog verder uit elkaar zullen groeien.

Ook in de Chinese winkelstraten en op de markten voelden de Belgische gasten zich thuis. Volgens Marnix is zijn vriend een kei in het afbieden.

Er is een kleine wereld waarin de top van de Chinese wereld leeft en daarnaast is er wereld waar de levensomstandigheden veel minder kleurrijk waren. Onze Adegemse gasten waren wel verwonderd dat op ze in de winkels liever euro' s dan dollars ontvingen.

NIET DE EERSTE

Zowel Marnix als Oswald, voor wie het niet het eerste bezoek aan China was, houden goede herinneringen over aan hun kort verblijft in China Zij weten ook dat zij niet de eerste Adegemnaren zijn die in dat immense land te gast waren. " Toen wij een bezoek brachten aan het plein van Hemelse Vrede die door de gebeurtenissen daar ook in de westerse wereld gekend is, werden we er even stil bij. Wij moesten onbewust denken aan Pater Ernest Tuypens bekende Marnix. Die vertrok in 1906 in veel moeilijker omstandigheden naar Mongolië en zijn ontvangst was er veel minder vriendelijk dan de ontvangst die Oswald en Marnix te beurt vielen. Na dat korte bezoek heeft Marnix zijn hart aan China en de Chinezen verpand.

 


INFORMATIE OVER CONCESSIE VOOR GRAVEN.

Wie een bezoek brengt aan de kerkhoven van Maldegem en zijn deelgemeenten ziet bij sommige graven een bordje staan. Mogelijk staat er bij het graf van een van uw dierbaren zo een bordje. Dat bordje duidt aan dat de concessie voor die begraafplaats vervallen is of weldra vervalt en geeft aan dat de gemeente niet weet wie er voor een mogelijke verlenging van de concessie moet worden aangeschreven. Wie daar meer informatie over wenst kan contact opnemen met de dienst Bevolking. De gemeente organiseert voor de mogelijke verlening van concessie op het kerkhof in Adegem op dinsdag 25 april om 19u30 een informatievergadering in den Hoogen Pad.

 


KEIZER FRANK IS AAN NIEUWE UITDAGING TOE.

Frank Willems staat opnieuw op een keerpunt in zijn leven. De man die met 't Folkloorke Adegem op de kaart zette in de wereld van Carnaval was ook gekend als de patron van frituur Frank in Eeklo. Zij gekende frituur had klanten uit Eeklo en Adegem. Doordat de eigenaar van het pad waarop de frituur Frank gevestigd was de eigendom heeft verkocht en de pachtovereenkomst teneinde is heeft frank zijn zaak noodgedwongen moeten sluiten. Hij heeft al laten weten dat hij binnenkort aan een nieuwe uitdaging begint.

 


O-G-P ZORGT VOOR VERWARRING.

In december vorig jaar stelden Peter Van Hecke en Stefaan Lamotte de nieuwe partij voor die zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006. Er werd toen aangekondigd dat verschillende personen die politiek betrokken zijn bij de parijen die momenteel in de gemeenteraad zetelen op hun lijst zullen staan. Namen van die mensen wou men toen nog niet kwijt. Vorige maand werd de naam van de nieuwe partij vrij gegeven. Dat Willy Boulez de overstap maakt naar de Onafhankelijke Gemeente Partij heeft de momenteel voor de VLD zetelende Willy ons zelf bevestigd.

Er worden nog namen genoemd van zetelende gemeenteraadsleden zowel van VLD als CD&V die de overstap zouden maken naar de O G P. Reeds tweemaal werd een persconferentie aangekondigd om een aantalm van die kandidaten officieel voor te stellen. Evenveel maal werd die persconferentie in laatste instantie afgeblazen. Bij de andere partijen groeit de overtuiging dat de overstap van niet alle verwachtte kandidaten verloopt zoals ze het bij de OGP willen. Bij de OGP heet het dat de persconferentie om praktische redenen werden verdaagd.

 


KBG ADEGEM FIETST ER OP LOS.

Ondanks de wind en regen waren er toch een dertigtal KBG leden op de afspraak voor de eerste fietstocht van het seizoen.

Niet alleen voor de wielertoeristen is het nieuwe seizoen gestart ook bij KBG Adegem hebben de sportiefste leden de fiets van de haak gehaald. Sedert enkele jaren organiseert de KBG zijn eigen fietsseizoen. Vanaf half april wordt de fiets op donderdagmiddag van stal gehaald. Er staan een tiental ritten op het programma. In het programma is er een dagrit opgenomen. Wie alle ritten heeft meegereden heeft een groot stuk van Adegem en zijn omgeving bezocht. De wegkapiteins die de voorwacht van het peloton vormen zorgen er voor dat er een snelheid ontwikkeld wordt die door alle deelnemende leden kan gevolgd worden.

Zes wegkapiteins zorgen er voor dat alle ritten een veilig verloop kennen. Wie aan de ritten deel neemt weet dat hij zich moet houden aan de aanwijzingen van de wegkapiteins.

Tijdens iedere rit is er ook minstens een sanitaire stop ingelast. Dat geeft de deelnemers niet alleen de gelegenheid zich te ontdoen van enig ballast maar ook de kans om de dorst te lessen. Het einde van het fietsseizoen wordt rond de feesttafel gevierd. De fietsenwijding die normaal gebeurt voor de start van de eerste rit is om praktische redenen naar een latere datum verschoven.

 


DE KRUISWEG VAN 't OOSTEINDEKE.

Ondanks de eerst dreigende wolken en daarna de regen waren er vrijdagnamiddag toch nog meer dan honderd mensen naar het Oosteindeke gekomen om er om 15 u aan de kruisweg het lijden en sterven van Christus te herdenken. In tegenstelling met vorig jaar had de gemeente er nu wel voor gezorgd dat de omgeving er proper bijlag. Zelfs de vandalen houden voorlopig hun handen van het monument op het Oosteindeke.


ZIN IN EEN OCHTENDWANDELING ?

Wie vroeg uit de veren kan en zin heeft in een gezonde ochtendwandeling in de omgeving van Ruiselede kan daarvoor bij de Adegemse afdeling van de Gezinsbond terecht. Die organiseert op zondag 23 april een ochtendwandeling. Er wordt verzamelen geblazen om 7u30 aan de kerk. De verplaatsing naar Ruiselede gebeurt met auto's. Na de wandeling staat er een uitgebreid ontbijt op het programma. Voor informatie en inschrijving (tot 19 april) kan contact opnemen met Annie Longueville Walland 26 Adegem. Tel: 050-7135.05 of met Leo Notteboom Kallestraat 11 Adegem. Tel: 71.40.91.


ANNICK OPENT EEN MALDEGEMS CAFE.

Annick Van Hoecke was een vertrouwd gezicht als medewerkster in de kantine van KVK Adegem. Sedert vorig weekend heeft ze met haar Markleuze een eigen café in de Westeindestraat in Maldegem. Wie naast het genieten van een drankje ook nog een woordje echt Maldegems wil leren die kan daar zeker terecht. Op een van de muren staat een collectie van een paar honderd Maldegemse woorden. Markleuze is een van die woorden. De ouderen onder ons weten dat dit een visje is dat vroeger in de Ede terug te vinden was.


Home
Home
 
Made in France