De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 124 - Week 15 : van 09 april tot 15 april 2006


ADEGEM KRIJGT EEN ROOD KRUISPUNT.

 

Moskou heeft zijn Rode Plein en Adegem heeft binnenkort zijn Rode kruispunt. De werken aan het kruispunt van de Waleweg, Broekelken en Celieplas zijn gestart. Het kruispunt is uitgebroken en zal na het Pasen- bouwverlof in het rood worden her aangelegd.

Hoewel het zowel in de Waleweg, Broekelken als Celieplas duidelijk staat aangegeven dat er werken worden uitgevoerd en er enkel plaatselijk verkeer is toegelaten, rijden er toch nog dagelijks een tiental auto' s langs die straten tot aan het kruispunt dat door die drie straten wordt gevormd. Daar moeten zij vaststellen dat zij voorlopig niet verder kunnen. Verwacht wordt dat het plaatselijk verkeer nog tot het einde van april van kracht zal blijven. Het kruispunt was al langer dan dit jaar een doorn in het oog van de automobilisten die regelmatig over het kruispunt moesten. In plaats van het wegdek te herstellen heeft de gemeente besloten om het kruispunt her aan te leggen.

Aanvankelijk werd gedacht om in het belang van de veiligheid het kruispunt te verhogen zoals het kruispunt van Adegem-Dorp en de Schoolstraat. Het college van burgemeester en schepenen is van dat plan afgestapt en heeft gekozen voor een gelijkgronds kruispunt dat in het rood zal worden uitgewerkt. "Door het kruispunt in een ander kleur dan het wegdek aan te leggen trekt het meer de aandacht van de bestuurders" is de gedachtegang van de schepen van openbare werken. Die aanpak is niet nieuw. Maldegem heeft dat procédé overgenomen uit Nederland waar veel kruispunten in een andere kleur zijn uitgewerkt.


JOEL VYNCKE IS NIET MEER.

Tijdens zijn valentijnsfeest in de Seniorie de Warande beloofde Joel Vyncke dat hij samen met zijn Persoonlijke Assistenten en de directie en het personeel van de Warande op 27 maart ter gelegenheid van zijn 61ste verjaardag een feestje organiseren voor de bewoners van zijn gang. Die belofte heeft de altijd optimistische Joel niet kunnen houden. Begin maart werd hij na een aandoening in kritieke toestand naar de kliniek overgebracht. Op zijn verjaardag was hij aan de betere hand. Hij had zelfs al plannen om terug naar de Warande te keren. Een nieuwe aandoening werd hem op 31 maart fataal. Op dinsdag 11 april om 14u nemen familie en vrienden afscheid in Brugge van Joel.

 


WILLY EN JASON HEBBEN GENOEG VAN VLD MALDEGEM.

Nadat eerder de CD&V zich in de belangstelling had gewerkt door vroeger dan in het verleden zijn lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen bekend te maken was het deze week de VLD die de aandacht in Adegem en Maldegem naar zich toetrok. Zij zijn nog niet klaar met hun lijst. Zij hebben er sinds enkele dagen nog een paar problemen bij gekregen. Willy Boulez en Jason Van Landschoot hebben zich teruggetrokken als VLD kandidaten voor de komende verkiezingen. Het partijbestuur moet bijgevolg op zoek naar twee vervangers voor zittende raadsleden die zich de afgelopen jaren door hun positieve manier van oppositie voeren lieten opmerken. Hoewel de werkgroep lijstvorming binnen de VLD ervan overtuigd was dat de twee Adegemse raadsleden zich opnieuw verkiesbaar zouden stellen was het voor de meeste mensen die het politiekgebeuren in Maldegem van nabij volgen duidelijk dat de beide raadsleden de afdeling de rug zouden toekeren.

BEU

Zonder het met zoveel woorden te zeggen zijn zowel Willy Boulez als Jason Van Landschoot het gehakketak binnen de blauwe familie beu. Zij zien het niet meer zitten om met dezelfde groep als een fractie nog eens zes jaar in de gemeenteraad te zetelen. De spanningen zijn volgens de beide raadsleden nooit uit de lucht geweest ook al wordt dit door andere mensen uit hun fractie tegen gesproken.

Zowel VLD voorzitter Peter Van Hecke als fractieleider Pol Van Nieuwenhuyse hebben het moeilijk met de beslissing van de Adegemse raadsleden. Ik heb de afgelopen maanden meerdere pogingen ondernomen om de brokken te lijmen. Ik had de indruk dat wij de laatste maanden terug op het goede spoor zaten. Alle neuzen wezen in dezelfde richting. Toen kwam de brief van Jason binnen waarin hij zijn beslissing bekend maakte. Het was meteen ook duidelijk dat het niet lang zou duren voor ook het ontslag van Willy zou volgen" stelde Paul Van Nieuwenhuyse in een eerste reactie.

OVERSTAP

Volgens voorzitter Peter Van Hecke stapt Jason Van Landschoot niet over naar een andere partij. " In zijn brief waarin hij ontslag neemt als bestuurslid schrijft hij ook dat hij de VLD trouw blijft. De VLD trouw blijven kan alleen als hij zich niet aansluit hij een andere politieke formatie" interpreteert Peter Van Hecke de brief van Jason.

Willy Boulez maakt er geen geheim van dat hij overstapt naar de OGP ( Onafhankelijke Gemeente Partij). Normaal was er vorige vrijdag een persconferentie van die nieuwe partij waarin de overstap van de beide Adegemnaren zou bekend gemaakt worden. Die persconferentie is verschoven naar een latere datum. Jason Van Landschoot liet in zijn reactie weten dat hij eerst even alles zowel politiek als privé op een rijtje wil zetten vooraleer hij een beslissing neemt. Verwacht wordt dat die beslissing niet lang meer op zich zal laten wachten en ook hij zijn naam aan de OGP zal verbinden.

 


GOUD VOOR CARLOS EN NOELLI.

Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden Carlos Dumon en zijn echtgenote Noelli Andries samen met hun familie door schepen van Burgerlijke Stand Jacques de Taeye in het gemeentehuis ontvangen. Noelli was actief in KAV en KWB en hanteerde ook vlot de krulbol. Carlos die zijn beroepsloopbaan in Zeebrugge aan de haven afrondde is een fervent voetvalliefhebber. Hij was tot aan de door de bond maximum toegelaten leeftijd scheidsrechter en lijnrechter. Daarna bleef hij ook nog enkele jaren actief als scheidsrechter in het zaal voetbal. Carlos en Noelli woonden destijds langs de Staatsbaan. Nu wonen ze net als hun zoon in Maldegem.

 


NEGEN OP DE ACHTENZESTIG HADDEN TEVEEL GEDRONKEN.

Tijdens een gecombineerde actie van de politiezones langs de N9 tussen Gent en Maldegem werden op het grondgebied van Groot Maldegem 68 bestuurders aan een ademtest onderworpen. Drie van hen gingen ietsje over de schreef en moesten hun rijbewijs voor drie uren inleveren. Hen wacht ook nog een boete van €137,50. Vijf bestuurders moesten hun rijbewijs voor 6 uren inleveren en mogen zich nog aan een boete tussen de 400 en 550 euro verwachten. Een chauffeur mocht omdat hij nog dieper in het glas had gekeken zijn rijbewijs onmiddellijk voor 14dagen inleveren.

De tiende chauffeur die hetzelfde lot te wachten stond stoorde zich niet aan het onmiddellijk rijverbond en ging er met zijn auto vandoor. De politie onderschepte het voertuig. Niet alleen zijn rijbewijs maar ook zijn wagen werd in beslag genomen. De juiste omvang van zijn boete en rijverbod wordt later door de rechtbank bepaald.

 


WIE HEEFT IDEEEN VOOR HET FEEST VAN DE VIJFTIGJARIGEN.

De werkgroep die zich dit jaar de organisatie voor het feest van de 50 jarigen aantrekt is op zoek naar namen en adressen van mensen die in 1956 in Adegem geboren zijn en ons dorp hebben verlaten. Wie ideeën heeft om een feest voor het feest kan die kwijt bij Arlette Van Kerschaever ( 0475-30.80.23), Lieve Blondeel (050-71.43.57) of Frank Van de Kerckhove (09-377.15.66)

 


NOG DIT JAAR FIETSPADEN OP HET INDUSTRIETERREIN.

Vorige week was een gedeelte van het Vliegplein tijdelijk voor het verkeer afgesloten. Een paar maanden terug velde de gemeente de bomen op het industrieterrein. Vorige week werden de wortels uit de grond gehaald. Dat is de laatste voorbereiding voor de aanleg van de fietspaden op het industrieterrein. Volgens schepen van Openbare werken zal de aannemer nog voor het bouwverlof aan de werken beginnen. De werken zouden nog dit jaar afgerond worden.

 


BRANDWEER HAALDE WAPENS EN WAGEN UIT HET KANAAL VAN SCHIPDONK.

Omstreeks 14u30 doken duikers van de brandweerkorpsen van Aalter, Eeklo, Maldegem en Nevele ter hoogte van de Loskaai in het kanaal van Schipdonk. Het zicht onder water was nihil. Toch moesten de duikers op zoek naar een auto en wapens. Na minder dan een half uur kon een van de duikers het eerste wapen uit het water halen.

Het Maldegems brandweerkorps telt in zijn rangen 7 duikers waarvan 1 professioneel duiker is bij de brandweer van Gent. De duikers oefenen regelmatig en worden ook regelmatig ingezet om spullen uit het water te halen. Ook de korpsen in de regio beschikken over een of meer duikers en duikers materiaal. Naast hun eigen oefening nemen de Maldegemse duikers ook jaarlijks deel aan duikoefeningen met de korpsen van Aalter, Eeklo en Nevele. Zaterdag was het de beurt aan Maldegem een gezamenlijke oefening te organiseren.

Er werd gekozen voor een oefening in het Kanaal van Schipdonk. Zaterdagmiddag even voor 2u kregen de duikers van de vier korpsen hun opdracht. In het kanaal van Schildonk ter hoogte van Adegem zouden gangsters een auto in de vaart hebben gedumpt. Er zouden ook wapens en mogelijks een slachtoffer zijn gedumpt. Tijdens de briefing in de rijkswachtkazerne in Maldegem werden de taken onder duikers en de brandweerlieden verdeeld. De actie van de duikers werd van op de oever gade geslagen door een aantal nieuwsgierigen en door korpsoversten. Op de plaats waar de auto in het water was gedumpt is het kanaal meer dan 5m diep. Het zicht onder water is nihil. De duikers hadden dan ook de grootste moeite om de wapens en de auto op te sporen. Na de oefening volgde de eerste evaluatie. Het verslag van de actie met opmerkingen en aanbevelingen volgt later.

 


EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR HERMAN EN MARIETTE.

Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum kregen Herman Trenson en Mariette Vyncke in de Hillestraat het bezoek van een delegatie van het college van burgemeester en schepenen. Mariette was voor ze thuisbleef om het huishouden te doen als naaister tewerkgesteld. Herman had een dubbele loopbaan. Hij is al met pensioen as loontrekkende maar is nog steeds ingeschreven als zelfstandig metser. Werken is naast het kweken van schapen zijn hobby. De familie is geen onbekende voor het Maldegemse gemeentebestuur. Hun zoon Marc is tewerkgesteld bij de gemeente. Hij is ondermeer verantwoordelijk voor de regiekamer van den Hoogen Pad.


VOETBALSTAGE WAS OPNIEUW EEN TOPPER.

Ook dit jaar werd de voetbalstage voor de jongeren tot 10 jaar een groot succes. Tachtig jonge voetballertjes kregen gedurende een vijftal dagen de basisregels van het voetbal aangeleerd. De Sportdienst die stage organiseert kon ook dit jaar voor de begeleiding van de jongeren rekenen op spelers van KSK Maldegem. Vrijdag werd de stage afgesloten met een strafschoppenfestival. Voor de beste strafschopnemers was er een beker. Alle deelnemers hielden aan hun stage twee toegangstiketten voor de volgende thuiswedstrijd van KSK Maldegem over.


ALFONS EN CHRISTINA STRAALDEN ALS EEN GOUDEN PAAR.

Wie zaterdag door de Kallestraat reed kon niet naast de versiering kijken aan de woning van Alfons Bogaerts en Christina Himschoot. Het koppel vierde er hun gouden huwelijksjubileum. In de voormiddag werden zij samen met hun familie ontvangen in het gemeentehuis door schepen van Burgerlijke Stand Jacques De Taeye. In de namiddag kregen Alfons en Christina een serenade van de Verenigde Vrienden Adegem. Familie en Vrienden vierden zaterdag in het Damberd mee met het gouden paar. Alfons is niet alleen 50 jaar getrouwd hij woont ook 50 jaar in Adegem. Aan zijn taal kan je nog altijd horen waar zijn roots lagen. Het gouden paar is in Adegem alom gekend omdat fonds altijd en voor iedereen klaar staat in actief lid is van verschillende verenigingen. Klik hier voor de foto's van hun onvergetelijke dag.


't LOBBEKE STARTTE ZIJN ZOMERSEIZOEN IN DE SPORTHAL.

Zaterdag waren alle jongeren en hun ouders uitgenodigd op de opendeurdag van tennisclub 't Lobbeke. Het was ook de voorstelling van het project Kidstennis. De slechte weersomstandigheden waren voorzitter Martin De Vlieger en zijn club verplicht om hun opendeurdag te verplaatsen van de eigen openlucht accommodatie in de Vakebuurtstraat naar de Sporthal Van Cauteren. De kinderen lieten die wijziging in het programma niet aan hun hart komen. Zij beleefden een heerlijke namiddag die werd afgesleten rond de pannenkoekentafel. Die stond wel opgesteld in de accommodatie van 't Lobbeke.


Home
Home
 
Made in France