De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 123 - Week 14 : van 02 april tot 08 april 2006


KRUIPUIT IS OPENBARE WERKEN BEU.

 

Na de aanleg van de fietspaden bleek de zachte berm te zacht. Die moet nu verhard worden. Er komt een speciale constructie om tijdens de winter het smeltwater snel te laten wegvloeien

Vraag momenteel aan de inwoners van de Kruipuit, die in het gedeelte tussen het kruispunt met de baan naar Ursel en Oostwinkel wonen, niet of zij nog vragen hebben voor verbeteringswerken aan hun straat. De kans is groot dat ze je met hun ogen als kogels omverschieten. Zij zijn de werken aan hun fietspaden en alles wat er nog extra komt bij kijken meer dan beu. Toen in 2004 de gemeente eerste het herstel van de slechte stroken van die fietspaden en later de volledige heraanleg ervan goedkeurde waren ze nochtans gelukkig op de Kruipuit. Binnen de acht maanden zouden alle werken achter de rug zijn. Dat het anders verlopen is hebben we zelf kunnen meemaken.

De heraanleg van het fietspad in de rijrichting van Oostwinkel naar Adegem alleen al heeft bijna 8 maanden geduurd. Toen die werken achter de rug waren weden de plannen voor het fietspad langs de andere kant van de weg uit de kast gehaald. Die werken verliepen zoals het draaiboek voorzag, snel en goed. Toen de borden van tijdelijk een richtingsverkeer eindelijk werden weggehaald slaakten de inwoners een zucht van verlichting. Na een jaar konden zij eindelijk opnieuw op een normale manier van hu straat gebruik maken.

Het bord verboden doorgang - uitgezonderd tweewielers is voor de inwoners van de Kruipuit een vertrouwd beeld in hun straat. Zij hopen dat het, als het nu wordt weggehaald definitief verdwijnt.

Het straatbeeld met zijn nieuwe fietspaden en zijn zachte berm tussen de rijweg en het fietspad oogde mooi. Het duurde echter niet lang of de eerste problemen staken de kop op. Vrachtwagens die moesten uitwijken en met een wiel in de zachte berm terechtkwamen raakten vast. Sommige raakten er uit op eigen krachten andere moesten de hulp van een takelwagen inroepen.

NIEUWE OMLEIDING.

Omdat het klachten bleven komen over de te zachte berm besloot het college van burgemeester en schepenen in te grijpen. Voor de zachte berm waarin over de ganse lengte begroeiing zou komen werd een ander profiel uitgetekend. Er zal nog een deel met groen worden uitgewerkt maar de rest wordt geasfalteerd en er worden ook uitwijkstroken voorzien. Omdat het college dan niet als een nieuw werk maar als een aanpassingswerk omschreef, moest het dossier niet door de gemeenteraad worden goedgekeurd.

De werken werden aangevat en opnieuw werd het verkeer uit een richting in dat deel van de Kruipuit, tot ergernis van de inwoners, omgeleid. De zachte berm wordt uitgegraven en alles wordt in gereedheid gebracht om het grootste deel van de zachte berm te asfalteren. Van de mannen die de werken uitvoeren vernamen we dat het leggen van de bedding bijna klaar is maar dat het asfalteren pas in de loop van de maand mei kan gebeuren. Tot zolang zullen ze op de Kruipuit nog geduld moten hebben.

 


REGINA DE VOS OP WERKVAKANTIE NAAR SENEGAL.

Regina De Vos maakt van de paasvakantie gebruik om even terug te keren naar Mbour in Segenal. Zij zal er de leerkrachten en leerlingen ontmoeten waarmee ze vorig jaar samenwerkte.

Nadat ze in 2004 als onderwijzers was afgestudeerd besloot Regina De Vos om alvorens in Vlaanderen aan de slag te gaan eerst even van vreemde culturen te proeven. Daarom vertrok ze vorig jaar naar Senegal. Gedurende enkele maanden gaf ze er les in een schooltje in Mbour, een kleine gemeente waar ook een weeshuis is. Ook daar heeft ze aan vrijwilligers werk gedaan. "Het leven dat die mensen daar leiden heeft indruk op mij gemaakt. Zij zijn arm maar bijzonder sociaal geëngageerd. Zij geven zeker niet de indruk onze moderne westerse industriële beschaving te missen." vertelde Regina ons vrijdagmiddag nadat ze afscheid nam van haar collega's en leerlingen van de Zusters Maricolen. Staan zij niet te springen om opgeslorpt te worden in onze snel evoluerende wereld, dan kunnen zij volgens Regina toch wel wat ondersteuning gebruiken. Daarom trekt zij samen met haar collega Els Willems tijdens de paasvakantie naar Mbour

SPONSORLOOP.

Het was vrijdagnamiddag moeilijk om de kinderen van de lagere afdeling van de Zusters Maricolen rustig te houden. Ze waren maar een paar uur meer verwijderd van de paasvakantie en er stond ook een overhandiging van een vette cheque op het programma. Alle kinderen wilden er bij zijn als jufrouw Regina De Vos die cheque in ontvangst nam en haar verbazing zien als zij de omvang van de cheque zag.

Toen Regina haar collega's vertelde dat zij met Pasen terug naar Segenal ging besloot het schoolteam om me de leerlingen van het eerste, tweede en derde leerjaar een sponsorloop te organiseren. Op 7 maar deed de Adegemse lerares haar verhaal over haar verblijf in alle klassen van die jaren. De kinderen waren na het horen van dat verhaal en het zien van de bijhorende beelden enthousiast voor de sponsorloop. Alhoewel het op 10 maart de dag van de sponsorloop regende waren de kinderen en de leerkrachten niet tegen te houden. "Zij wilden absoluut lopen voor het goede doel", verklapte directeur Luc Borgonjon voor het bedrag van de sponsorloop bekend maakte.

Sponsorloop in de regen bracht €3.195 op. Zowel Regina De Vos als directeur Borgonjon stonden er even sprakeloos bij nadat het bedrag was bekend gemaakt.

KIJKEN EN KOPEN.

Tijdens hun kort verblijf in Mbour willen Regina de Vos en haar collega zowel de school als het weeshuis bezoeken. Zij willen zien welke in beide instellingen de hoogste noden zijn. Met het geld dat ze van de leerlingen en leerkrachten van de Zusters Maricolen meekrijgen willen zij daar de belangrijkste stukken van kopen. Na de paasvakantie zullen de beide leraressen bij hun collega' s en de leerlingen verslag uitbrengen over hun verblijf in Mbour en hen ook laten zien waarvoor het geld van de sponsorloop gebruikt werd.

 


OPGEPAST VOOR SNELHEIDSCONTROLES IN DE SPEYESTRAAT.

Veel mensen die in de richting van het Vossenhol of Oedelem moeten maken gebruik van de Speyestraat. In die straat was tot voor kort de maximum toegelaten snelheid voor auto' s 70km/u. Nu die straat is opgenomen in de Bebouwde kom is de maximum snelheid naar 50km/u teruggebracht. De politie heeft de afgelopen weken regelmatig telling in de Speyestraat verricht. Het resultaat was indrukwekkend. Ongeveer de helft van het gemotoriseerd verkeer reed te snel. Een aantal van die weggebruikers zou bij repressieve controles onmiddellijk zijn rijdbewijs moeten inleveren. De politie wil de bestuurders van auto' s en motoren nog een kans geven. De komende dagen worden er nieuwe tellingen georganiseerd. Zijn de resultaten niet merkelijk beter dan de vorige dan staat niets het organiseren van controles met onmiddellijke interceptie nog in de weg.


MALDEGEMSE POLITIE HEEFT EIGEN WEBSITE.

Hebt u vragen voor de wijk inspecteur of andere cellen van de Lokale politie Maldegem dan kan u die nu ook via Internet stellen. Sinds vorige week stelt de Lokale Politie Maldegem zichzelf voor op www.poitiemaldegem.be/politie. Naast het voorstellen van zijn eigen dienst biedt de site een pak aan informatie over wijzigende wetgeving, controles die worden uitgevoerd en de resultaten van uitgevoerde controles. Van de site kan er gesurft worden naar andere sites met informatie voor de gemeenschap.

 


JEUGDWERKERS KRIJGEN GEMEENTELIJKE BADGE.

Op vraag van de verantwoordelijken voor de jeugdwerking heeft de gemeente Maldegem speciale Badges laten maken. Die werden op de jaarlijkse informatiedag voor de besturen van de plaatselijke jeugdbewegingen en de leden van de Jeugdraad uitgereikt. Die badges zijn er volgens schepen van jeugd Anneke Gobeyn gekomen op verzoek van de jeugd zelf. Zij zijn er naar eigen zeggen trots op dat ze van Maldegem zijn. Alle jeugdverenigingen die dit wensen zullen tegen het moment dat zij dit jaar op kamp vertrekken ook beschikken over een Maldegemse Vlag. Die zal dan wapperen op de terreinen waar de jeugdbewegingen op kamp gaan..

 


VERENIGDE VRIENDEN ADEGEM COMBINEERDEN MUZIEK MET POEZIE.

Zondagnamiddag 26 maart zat den Hoogen Pad nokvol voor het lenteconcert van de Verenigde Vrienden Adegem onder de leiding van Patrick Geerts. Het festival werd een combinatie van muziek en poëzie. In het eerste deel van het programma zorgden dirigent Geerts en de muzikanten voor de show. Na de pauze was het de beurt aan Norbert De Coster om het publiek te verwennen met De Poezenmuis van Dario Fo. Het publiek genoot zowel van de muziek als van de voordrachtkunst van de man uit Sint Laureins. Het initiatief is zeker voor herhaling vatbaar.

 


WERELDWINKEL VERHUISDE NAAR DE NIEUWSTRAAT.

Ook in Maldegem en zijn deelgemeenten is de Oxfam Wereldwinkel een begrip geworden. Veel mensen vonden dan ook hun weg naar de Kapellestraat waar de winkel de afgelopen jaren gevestigd is. Het contract daar werd niet verlengd en de wereldwinkel heeft sedert 1 april een nieuw adres. Voor zijn verhuis naar de Nieuwstraat kon de Oxfam Wereldwinkel vrijdag rekenen op de medewerking van de leerlingen van de Zusters Maricolen. Die brachten in stoet het materiaal van het oud naar het nieuw adres in de Nieuwstraat.

 


HERSTELLINGEN IN ADEGEM DORP GEBEUREN IN SCHIJFJES.

De in en uitrit van de nieuwe verkaveling in Adegem ziet er al een stuk voetgangers en rolstoelgebruikers vriendelijker uit. Niet de aannemer maar de gemeente heeft er voor gezorgd dat voetgangers en rolstoelgebruikers geen risico te lopen om te vallen of met hun rolstoel te kantelen. Volgens schepen van Openbare Werken Noël Wille is dit een voorlopige herstelling. De in en uitrit van de verkaveling moet nog opengebroken worden. "Wij hebben de aannemer gewaarschuwd dat hij er bij de uitvoering van die werken moet voor zorgen dat de in en uitrit 100% veilig is voor de voetgangers en rolstoel gebruikers" stelde de schepen van Openbare werken toen wij naar de stand van zaken informeerden.


Home
Home
 
Made in France