De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 122 - Week 13 : van 26 maart tot 01 april 2006


LIEVER GEEN NIEUW RUSTHUIS IN ADEGEM.

 

Als het van OCMW bestuurslid Stefaan Standaert afhangt komt er na 2007 in Adegem geen nieuw rusthuis. Hij heeft een alternatief.

Net op de dag dat het OCMW Maldegem de eerste steen legde van zijn 15 nieuwe bejaardenwoningen in de woon- zorgsite in Maldegem pakte Stefaan Standaert ( OCMW bestuurslid voor Groen!) uit met zijn eerste persconferentie. Hij onderstreepte dat het geen verkiezingsstunt was en ook geen aanval op het beleid van het huidig OCMW bestuur. De tekst van zijn persconferentie had hij, nog voor de persconferentie door ging, overgemaakt aan Marleen Van den bussche, voorzitter van het OCMW. Tegen de bouw van het rusthuis en de bejaardenwoningen in Maldegem heeft Stefaan Standaert geen enkel bezwaar. Hij heeft die projecten gesteunt op voorwaarde dat de bejaardenwoningen betaalbaar blijven voor alle inwoners van Maldegem en zijn deelgemeenten. Hij kijkt nu vooral uit naar de OCMW site in Adegem.

ONDERHANDELINGEN

Het bestuur van het OCMW heeft beslist dat eens het nieuw rusthuis in Maldegem gebruiksklaar is alle Adegemse residenten naar Maldegem verhuizen. Voor de huidige gebouwen hebben zij geen toekomst meer. Aanvankelijk werden verschillende toekomstplannen voor de site gemaakt maar die werden één na één als niet haalbaar afgedaan. Het enige dat voor het OCMW bestuur vaststond was de zekerheid dat het OCMW ook in de toekomst in Adegem de zorgverstrekking een verankering moet hebben. Zelf als bouwheer optreden voor de bouw van een dienstencentrum en bejaardenwoningen ziet het OCMW niet zitten.

Daarom werden onderhandelingen aangeknoopt met een privé organisatie die reeds in Sijsele Damme actief is in de bejaardenzorgverstrekking en een sociale bouwmaatschappij. Die twee instanties willen de ganse site (huidige gebouwen en aanpalende weiden) kopen. Op de site zou een nieuw bejaardenhuis met aanleunflats, Bejaardenwoningen en een sociale verkaveling komen. In het nieuw complex zou ook een dienstencentrum voor het OCMW voorzien worden. Over de stand van de onderhandelingen wordt voorlopig geen verdere uitleg verstrekt.

ALTERNATIEF

Voor Stefaan Standaert hoeft er geen nieuw rusthuis in Adegem te komen. Hij is er van overtuigd dat het OCMW zijn inspanning om bejaarden en zorgbehoevenden zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen, nog moet opdrijven. In plaats van een nieuw rusthuis wil de Groene vertegenwoordiger in het OCMW bestuur meer bejaardenwoningen bouwen op de Site in Adegem. "Wij moeten er naar streven om een zorgnetwerk uit te bouwen waardoor wij de bejaarden en zorgbehoevenden thuis de zelfde zorgen kunnen bieden als de mensen die in een rusthuis verblijven. Ook de financiële ondersteuning van de mantelzorg, die in dat alternatief essentieel is, moet uitgebreid worden.

Daarnaast moet volgens de heer Standaert het OCMW de mensen die bouwen ook aanraden om bij de uitwerking van hun plannen ook rekening te houden met de periode waarin ze minder mobiel zijn. Wie zijn plannen als een verkiezingstunt aanziet is volgens Stefaan verkeerd bezig. Hij wil dat nu, maar ook na de gemeenteraadsverkiezingen, het OCMW zijn alternatief ernstig neemt en minstens de moeite neemt om te bespreken.

 


DIRECTEUR GINNEBERGE IS TERUGGEVONDEN.

Als straf voor zijn mysterieuze verdwijning kreeg directeur Ginneberge de ezelsoren opgezet.

Vorige week woensdag was er paniek ontstaan bij de leerlingen en leerkrachten van de Papaver. Op affiche werd de onrustwekkende verdwijning van hun directeur Jozef Ginneberge bekend gemaakt. Omdat gevreesd werd voor een mogelijke ontvoering werd gevraagd om bij de speurtocht naar de vermiste schooldirecteur de hulp van de politie in te roepen. De Papaver was de dagen die daar op volgden niet meer dezelfde als met de directeur aan het hoofd van de school.

Zaterdagavond stond het schoolfeest van de Papaver op het programma. In de grote zaal van den Hoogen Pad bleef geen stoel onbezet. Na het aperitief werd er lekker gegeten. Daarna verzorgden de kinderen de show. Op het einde van de avond werd ook het mysterie van de onrustwekkende verdwijning van directeur Ginneberge opgelost. De leerkrachten van de Papaver hadden de oplossing van het Mysterie in een sketch verwerkt. Voor de kinderen was het een opluchting te vernemen dat de onrustwekkende verdwijning een goed in elkaar gezette grap was.

 


CD&V STELT NIEUWE VOORZITTER EN LIJST VOOR.

Ere rector Jacques Willems is de nieuwe voorzitter van cd&v Maldegem. Hij was meteen ook nauw betrokken bij de samenstelling van de lijst voor de komende gemeenteraadverkiezingen.

Op 8 oktober worden in België gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd. Ook in onze gemeente zijn de verschillende politieke families druk bezig met het samenstellen van hun lijsten en het opmaken van hun programma dat ze aan de kiezers willen aanbieden. De verantwoordelijken van CD&V moesten ook nog op zoek naar een nieuwe voorzitter. Door het overlijden van zijn voorzitter Omer Baute in september vorig jaar zat de partij zonder voorzitter. Niet iedereen staat te springen om voorzitter te worden van een partij die reeds meer dan veertig jaar ononderbroken alleen of in coalitie de gemeente bestuurt.
Tijdens de zoektocht werd de taak van de voorzitter overgenomen door ondervoorzitter Marleen Van den Bussche. "Een partij voorzitter moet iemand zijn die geen politieke ambities heeft, kan luisteren maar ook autoriteit uitstraalt. Daarbij moet hij ook kunnen onderhandelen met politiekers" stelde burgemeester De Roo die van het bestuur opdracht had gekregen om een vervanger voor Omer Baute te zoeken. Vrijdagvoormiddag stelde burgmeester De Roo en Stefaan Heyndrikx secretaris van CD&V Maldegem hun nieuwe voorzitter aan de pers voor.

EREBURGER

Jacques Willems die 8 jaar terug de eerste ereburger van Maldegem werd gevierd, werd vorig jaar reeds gepolst om de taak van voorzitter op zich te nemen. Hij heeft naar eigen zeggen bekentijd gevraagd. " De partij moet verjongen en juist op dat moment een voorzitter kiezen die bijna twee jaar met pensioen is leek mij niet de ideale combinatie" had de heer Willems opgeworpen. De ererector van RUG die in die wereld op internationaal vlak zijn sporen verdiend heeft is een bekend Maldegemnaar en is ook binnen de partij een bekend en gewaardeerd figuur. Voor hij rector was hij nog actief binnen het bestuur van de CVP afdeling. Het bestuur dat hem met 99% van de stemmen verkoos overtuigde hem dat hij alle kwaliteiten beschikt om de komende jaar aan het hoofd van de Maldegemse CD&V afdeling te staan. De CD&V leden zullen ook nog de kans krijgen om zich uit te spreken over de keuze van de nieuwe voorzitter.

VROEG KLAAR

Terwijl de andere partijen nog bezig zin met de samenstelling van hun lijst stelde de kersverse voorzitter de modellijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen reeds voor. Er is volgens voorzitter Willems gekozen voor verjonging. Van de 17 CD&V leden die nu deel uit maken van de meerderheid stellen er zich 16 herverkiesbaar. Enkel Geertrui Baert haakt af. Er doen hardnekkige geruchten de ronde dat zij een plaats heeft op de nieuwe lijst waarvan haar schoonzoon Peter Van Hecke één van de boegbeelden is. Secretaris Heyndrikx bevestigde dat de partij in vergelijking met vorige verkiezingen vroeger klaar is met de lijstvorming. "Wij zijn er ook ruim op tijd aan begonnen.

Net als de andere partijen werden wij geconfronteerd met de nieuwe wetgeving die aanwezigheid van het aantal vrouwen op een lijst vast legt" gaf de secretaris nog mee. Hoewel de plaats van de effectieven op de lijst geen rol meer speelt werd bij de samenstelling van de lijst toch gekozen om enkele van de gevestigde waarden op de kop en staartposities te zetten. Dat is ook een blijk van waardering voor hun staat van verdienste meent voorzitter Willems die ook nog verwijst naar de verjonging en blokjes volgens leefkern. De modellijst die ter goedkeuring aan de leden word voorgelegd ziet er als volgt uit.

Johan De Roo (burgemeester) Remi De Jaeger (Schepen), Marleen Van den Bussche (OCMW voorzitter), Annelies Lammertijn, Anneke Gobeyn, (schepen), Eveline Van Hoecke, Maarten De Smet, Valerie Taeldeman, Koenraad de Ceuninck, Vic Blomme, Machteld De Lille, Antoine Pauwels, Jacques De Taeye (schepen), Frank Govaert, Ria Mouton, Anneke Van den Abeele, Greta Van Deursen, Carine Van Nevel, Boudewijn De Schepper (schepen), Frank Sierens, Maria Chaves D' Aquilar, Cecile Ryckaert, Paul Ginneberge, Marc De Baere Lut De Cuyper, Geert De Rook (schepen), Noël Wille (schepen).


EEN NIEUWE WEBSITE EN TWEE MOTOREN VOOR DE POLITIE.

Het wagenpark van de politie is sedert vorige week uitgebreid met twee nieuw motoren. Die moeten de politie in staat stellen om bij controles en interventies nog sneller op te treden.

Met het creëren van een eigen Website wil de politie zijn werking nog dichter bij de bevolking brengen. Wie naar www.maldegem.be/politie/ surft, komt bij de homepage van de Maldegemse politie terecht. Van daaruit kan er verder gesurft worden naar alles wat je over de diensten van de politie moet weten. De politie stelt niet alleen zichzelf en zijn werking voor, het geeft ook antwoorden op veel gestelde vragen en vermeld de geplande controles aan. Het publiek heeft ook de mogelijkheid om via de website rechtstreeks met de juiste dienst bij d politie te communiceren. Vooral voor contacten met de wijkinspecteurs is dat belangrijk.

De website was niet het enige nieuwe dat de politie vorige week te bieden had. Korpschef Franky Mervielde stelde ook nog de twee nieuwe moto's voor waarvoor zijn korps beschikt. Het zijn twee 1300 cc machines van 145 pk' s die met de steun van het verkeersveiligheidsfonds werden aangekocht. Zes leden van het korps zullen met deze nieuwe machines rijden. De korpschef onderstreepte dat er geen cel Motards in het korps komt. De machines zullen gebruikt bij verschillende soorten interventies, controles en begeleidingsopdrachten worden ingezet. Korpschef Mervielde is er van overtuigd dat de nieuwe aanwinsten zijn korps zullen toelaten om nog sneller en efficiënter op te treden.

 


't FOLKLOORKE EN DE GOUDEN CC ROT WEIS TE GAST IN HET RUSTHUIS.

Vorig weekend ontving 't Folkloorke op zijn jaarlijks feest zijn bevriende carnavalsverenigingen. Ook dit jaar was cc Rot Weiss uit Lampertheim, dat dit jaar zijn 50ste verjaardag viert, niet op de afspraak. Zoals gebruikelijk bracht 't Folkloorke en zijn Duitse vrienden op zondag een bezoek aan de residenten van het Elisabeth rusthuis. Nadat ze hun show hadden opgevoerd en de geschenken hadden uitgedeeld genoten de Adegemse en Duitse carnavallisten samen met de residenten van het aperitief.

 


ZUSTERS MARICOLEN WUIVEN LILIANE MITU UIT.

Samen met haar collega' s nam Christa Grijp afscheid van Liliane Mitu. Deze Roemeense vertaalster was op uitnodiging van de directie van de Zusters Maricolen sedert november vorig jaar te gast in Maldegem. Zij assisteerde in de school bij de Franse lessen aan de leerlingen van het secundaire. Zij leverde volgens haar collega's knap werk en genoot van haar verblijf in onze regio. Frietjes waren niet haar geliefde voeding maar chocolade vond ze wel bijzonder lekker.

 


KAARTEN IN DE BRANDWEERKAZERNE.

Vrijdag 31 maart organiseren de vuurduivels, de voetbalploeg van het brandweerkorps hun negende kaartavond. Liefhebber van kaarten, teerlingen of vogelpiek zijn vanaf 19u30 welkom in de polyvalente zaal van de brandweer in de Bloemestraat. Deelnemen kost € 2,50 en de winnaars kunnen kiezen tussen saté 's en haringfilets.

 


TWEEDE KOTK SNEUKELTOER.

Nog tot en met 1 april kan er ingeschreven worden voor de 2de editie van de sneukeltoer die door het comité Kom Op Tegen Kanker op zondag 9 april wordt georganiseerd. Deelnemen kost € 8 voor volwassenen, € 5 voor kinderen tussen 5 en 12j en € 2 voor de allerkleinsten.

Starten kan tussen 13u en 14u30 aan de Jeugdherberg Die Loyale dat ook het eindpunt is van de 35km lange sneukeltoer.

 


OPENBARE VERKOOP VAN BRANDHOUT.

Vrijdag 15 april organiseert de gemeente vanaf 8u30 een openbare verkoop van loten brandhout. De verkoop gaat door op het gemeentelijk sportterrein Maurice De Waele in de Bloemestraat. De loten brandhout zijn er vanaf 8u te bezichtigen.

 


TWEEDE VOETBALQUIZ.

Zaterdag 8 april organiseert Minivoetbalploeg AZ 77 zijn tweede voetbalquiz in zaal de Poermolen in Donk. Ploegen die willen deelnemen, kunnen nog tot 5 april inschrijven bij Dominique Lampo op het nummer 050—71.93.85 of 0478-27.43.65. In deze quiz komen vooral fait divers aanbod die gelinkt zijn aan de nationale competitie, aan de Europese en wereldkampioenschap en belangrijke voetbalgebeurtenissen.

 


ZUSTERS MARICOLEN VIEREN JULIUS CAESAR EN 25J LATIJN.

Het instituut viert in het kader van het Jaar van Julius Caesar verschillende activiteiten. In 44 V C op 15 maart werd de Romeinse Keizer vermoordt. Omdat het jaar 0 in onze tijdrekening niet bestaat is het op 15 maart 2007 juist 2050 jaar geleden dat de moord plaats vond. De school viert ook de 25ste verjaardag van het invoeren van de lessen Latijn in hun instelling. Om die twee belangrijke gebeurtenissen te vieren organiseert een werkgroep van leerlingen, oud leerlingen leerkracht en oud-leerkrachten de komende maanden verschillende activiteiten. De viering werd ingezet met de onthulling van een groot doek op de gevel van de school aan het marktplein. Op dat doek staat een tekst uit C Julius Caesar, De Bello Callico1.1.

De vertaling van die tekst luidt als volgt:

Gallie is een geheel verdeeld in drie delen. Een wordt bewoond door de Belgen, één door de Aquitaniërs en een derde door een volk dat zichzelf Kelten noemt en dat wij Galliërs noemen. De drie volkerenverschillen onderling in taal, instellingen en wetten.

De Galliërs worden gescheiden van de Aquitaniërs door de Garonne, van de Belgen door de Marne en de Seine. Van al dezen zijn de Belgen de dappersten.

 


Home
Home
 
Made in France