De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 121 - Week 12 : van 19 maart tot 25 maart 2006


CYRILLA D'HAVE IS NIET MEER.

 

Maandagmorgen 13 maart was Cyrilla D'havé met haar fiets - brommer naar Kleit gereden om, zoals ze steeds op maandag deed, boodschappen te doen. Door een ongeval raakte zij levensgevaarlijk gewond aan het hoofd. Ondanks de snelle tussenkomst van de medische interventieteams overleed Cyrilla aan de opgelopen verwondingen. Het nieuws van haar overlijden sloeg maandagmiddag in Adegem in als een donderslag bij heldere hemel. Iedereen kende Cyrilla als de kranige 78 jarige flinke dame die nog steeds haar goed draaiende winkel runde en nog boordvol plannen en ideeën zat. Een stomme val was voldoende om aan haar leven een einde te maken.

 

 


KRUIPUIT ONTVING MEGA DIPLOMA'S.

Met de laatste les over legale en illegale drugs en hun alternatieven besloten de leerlingen van de gemeenteschool op de Kruipuit hun MEGA cursus

Voor de zevende maal wordt in alle scholen van Maldegem en zijn deelgemeenten de MEGA cursus geven. Die cursus is in Amerika als verplichte cursus in het lessenpakket van het lager onderwijs opgenomen. In België beslissen de schollen zelf of zij al dan niet in samenwerking met de politie de 10 lessen geven. Voor de Adegemse en Maldegemse scholen is de cursus die aanvankelijk onder de naam Dona liep herschreven door inspecteur en wijkagent Erik Vandycke. Na een vergadering met het college van burgemeester en schepenen en de directies van de verschillende scholen, hebben zij toen besloten om de cursus jaarlijks na nieuwjaar in te lassen in het programma van de kinderen van het laatste jaar van het lager onderwijs.

MEER DAN DRUGS.

Wie over het MEGA project spreekt denkt daarbij onmiddellijk aan de lessen rond legale en illegale drugs. Toch gaan er slechts twee van de tien lessen over drugs en hun gevolgen. De kinderen krijgen geen drugs te zien. Via een spel van vragen en antwoorden ontdekt Erik Vandycke hoeveel de kinderen op 11- 12 jarige leeftijd weten over drugs. " Zij weten er meer van dan de meeste ouders denken" wist de wijkinspecteur na de laatste les op de Kruipuit te vertellen. In de cursus zijn ook lessen opgenomen over agressie thuis en op school en over pesterijen. De laatste jaren wordt er ook extra aandacht besteed aan het veilig surfen op Internet. In de periode dat de lessen in een klas gegeven worden staat er ook een vragenbox in de klas. Leerlingen die hun vragen niet in het openbaar durven stellen kunnen dat anoniem doen. Bij het begin van iedere les wordt de vragenbox leeggemaakt en beantwoordt Erik of de persoon die de les geeft de vragen. Als zijzelf niet onmiddellijk een antwoord op een van de vragen kunnen geven nemen zij contact op met een gespecialiseerde dienst en geven zij het antwoord tijdens de volgende les

VEILIGHEIDSPAS EN DIPLOMA.

De eerste les krijgen de leerlingen naast hun cursus ook een veiligheidspas. Daar staan al hun persoonlijke gegevens op en telefoonnummers die zij kunnen gebruiken als ze problemen hebben. Na de tien lessen ontvangen zij ook hun MEGA diploma.

Nadat ze tien lessen goed hebben meegewerkt ontvangen alle kinderen hun MEGA diploma en hebben zij er met wijkinspecteur Vandycke een vriend en vertrouwenspersoon bij.

De uitreiking van het diploma is niet het einde van de MEGA project. Sedert een paar jaar worden ook de ouders bij het project betrokken. Ook voor hen wordt er een avond rond agressie, pesterijen en drugs georganiseerd. Die avond gaat dit jaar door op 28 maart om 20u in den Hoogen Pad. In tegenstelling met de kinderen krijgen de ouders wel een staal van verschillende soorten drug te zien. Kijken mag proeven niet. Zij krijgen ook tips om snel te kunnen zien of hun kind drugs gebruikt.

Als in alle scholen de MEGA lessen gegeven zijn wordt de datum bekend gemaakt waarop de afsluitende alcohol en rookvrije fuif georganiseerd. Enkel de kinderen die hun veiligheidspasje kunnen tonen worden op de MEGA fuif toegelaten. Die fuif gaat door in de Redekiel. Ook de ouders zijn op die fuif welkom. Voor hen is er een aparte ruimte voorzien waar wel alcoholische dranken geschonken worden.

Het MEGA project werd mogelijk dank zij de inzet van de wijkinspecteur en de medewerking en steun van de politie het gemeentebestuur, de directies van de scholen en Rotaryclub Maldegem.

 


WIE VERBROEDERT IN WIERDEN ?

Mevr. Kemkers en een wethouder waren speciaal uit Wierden gekomen om bij ons hun verbroederingsprogramma voor te stellen. Zij hopen dat veel mensen uit Maldegem en zijn deelgemeenten in juni de verplaatsing naar Wierden maken.

Sinds de fusie in 1977 kunnen ook de Adegemnaren deelnemen aan de jaarlijkse verbroederingsfeesten die jaarlijks om beurt in Ermont (Fr), Lampertheim (Du), Maldegem, en Wiereden (Nel) georganiseerd worden. Dit jaar spelen de inwoners van Wierden gastheer voor hun vrienden uit de partnersteden. Nadat het de afgelopen jaren stil was rond de verbroedering en de verbroederingsfeesten in Wierden is de vlam er opnieuw in de pan geslagen. De contactpersoon voor Maldegem was speciaal naar huis Wallyn gekomen om het programma voor de verbroederingsfeesten die van 15 tot en met 18 juni doorgaan voor te stellen. In tegenstelling met vroeger wordt geen limiet gesteld aan het aantal mensen dat vanuit onze gemeente naar de verbroederingsfeesten trekt. In Wierden verwachten ze niet dat alle inwoners van onze gemeente voor een weekend de grens zullen overtrekken. Ze hebben wel en programma samengesteld waarin zowel de kunstliefhebbers sporters als wandel en wielerliefhebbers hun gading kunnen vinden.

Wie belangstelling heeft voor de verbroedering en eventueel aan de feestelijkheden in Wierden wil deelnemen, kan contact opnemen met de leden van de werkgroep Verbroedering binnen het comité voor initiatief. Voor 1 mei willen ze in Wierden weten hoeveel gasten zij tijdens het verbroederingsweekend te slapen moeten leggen.


WE WAREN GUL VOOR HET KINDERKANKERFONDS.

Tijdens een gezellige receptie die aangeboden werd door de zaal Sint Marie en zijn personeel overhandigde de Maldegemse afdeling van de VZW kinderkankerfonds een cheque van € 21.594,94 aan de vertegenwoordigers van de VZW Kinderkankerfonds van het UZ Gent. Verschillende organisaties en privé personen organiseren in de loop van het jaar een actie voor de VZW. Het grootste gedeelte van het bedrag wordt samengebracht door de verkoop van spullen op rommelmarkten maar vooral door de verkoop van kerststukken die door vrijwilligers gemaakt worden. De kerststukken brachten dit jaar € 9.729 op Tijdens de receptie legde een moeder van een kankerpatiëntje een getuigenis af over de periode in het leven van haar gezin toen een van haar kinderen de strijd leverde tegen de ziekte.

 


NOG GEEN DEFINITEVE BESLISSING OVER DE RUSTHUISSITE.

Zaterdagvoormiddag werd in Maldegem de eerste steen gelegd van de 15 bejaarden woningen die op het terrein naar het in aanbouw zijnde nieuw rusthuis worden opgetrokken. .

Dat het Elisabeth rusthuis gedoemd is om na 2007 te verdwijnen dat staat vast. Dat er op het terrein waar het rusthuisstaat en de aanpalende gronden die eveneens eigendom van het OCMW zijn voorzieningen voor bejaarden komen is een principe dat door iedereen binnen het bestuur van het OCMW aanvaard werd. Het ziet er naar uit dat het OCMW de grond van de hand zal doen en andere instanties er een rusthuis met aanleuningsflats, bejaarden en sociale woningen zullen bouwen. Er worden onderhandelingen gevoerd met en sociale bouwmaatschappij en een West Vlaams Verzorgingscentrum dat in Sijsele een RVT heeft. Over de stand van de onderhandelingen worden momenteel geen bijzonderheden vrijgegeven

VERTRAGING.

Zaterdagmorgen werd ondertussen in Maldegem de eerste steen gelegd van de 15 bejaarden woningen die in de onmiddellijke omgeving van het nieuw rusthuis, gebouwd worden. Volgens het bestaande draaiboeken zouden het rusthuis en de bejaardenwoningen in de zelfde periode, medio 2007 gebruiksklaar zijn. Tijdens de eerste steenlegging vernamen we van OCMW voorzitter Marleen Vandenbussche dat de werken aan het nieuw rusthuis door de aanhoudende vorst al enkele weken vertraging hebben opgelopen. Het OCMW heeft nog meer bouwplannen. In de nabije toekomst wordt ook de bouwvergunning voor het optrekken van 35 serviceflats in de omgeving van het nieuw rusthuis verwacht. Met die nieuwe projecten en de verdere uitvouw van de gezins- en bejaardenzorg wil het OCMW Maldegem wapenen voor d toekomst.

 


VINKENIERS HERDACHTEN OVELEDEN COLLEGA' S.

Zaterdagnamiddag streken vinkeniers uit alle hoeken van Vlaanderen neer in Adegem. Om 15u begon er in de Sint Adrianuskerk een herdenkingsmis voor alle vinkeniers in Vlaanderen die het afgelopen jaar gestorven zijn. Het was de eerste maal in zijn 55 jarig bestaan dat de Adegemse vinkenmaatschappij gastheer was voor de AVIBO herdenkingsmis.

 


WIJ KREGEN GELIJK MAAR WANNEER WORDT HET HERSTELD ?

Schepen van Openbare Werken moest toegeven dat de voetgangers in de zak gezet zijn in Adegem-Dorp. Op de technische dienst hebben zij blijkbaar bij het bekijken van de plannen iets over het hoofd gezien. De toestand kan volgens hem zo niet blijven. De vraag is alleen wanneer wordt de scheve situatie recht gezet?


Home
Home
 
Made in France