De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 120 - Week 11 : van 12 maart tot 18 maart 2006


BLEKKERSGAT NIET – PISPOTDREEF WEL IN DE KIJKER BIJ DONNA.

Tania Dexters overhandigde schepen van Milieu Geert De Roo het officieel straatnaambord voor de Pispotdreef in Donk. Blekkersgat in Adegem viel buiten de prijzen

Vrijdagmorgen om 7u30 klonk er fanfare muziek op de carnavalswagens van De Soepkiekens die van de Poermolen via de Donkstraat naar de Pispotdreef reed. Voor die muziek zorgden de Ware Vrienden uit Middelburg. Dat tafereel had zich even goed in Adegem in de omgeving van Blekkersgat kunnen afspelen. Aan de basis van het feestelijk gebeuren lag een initiatief van Radio Donna. Op woensdag deed de radio in zijn ochtendprogramma een oproep naar zijn luisteraars om de gekste straatnaam in hun gemeente door te bellen. Uit alle binnengekomen namen werd een selectie gemaakt waaruit de luisteraars de gekste straatnaam van Vlaanderen mochten kiezen. De winnaar van die televoting of sms voting die ontving tijdens de ochtenduitzending van vrijdagmorgen het officiële straatnaambord van Radio Donna.

Tussen de tientallen namen die woensdag aan de studio werden doorgeven zaten er ook twee in uit Groot Maldegem. Van uit Adegem werd Blekkersgat doorgegeven. In Donk waren ze er van overtuigd dat de Pispotdreef kans maakte om de gekste straatnaam van Vlaanderen te worden. Op het einde van de uitzending werd de lijst van de genomineerde straten bekendgemaakt en mochten de luisteraars hun keuze maken. Blekkersgat werd niet weerhouden. Op de Pispotdreef, een dreef langs de Donkstraat, kon wel gestemd worden. Uit alle hoeken van Vlaanderen werd aan de voting meegedaan. In de Pispotdreef wonen maar drie gezinnen maar die spraken familie en vrienden aan om voor hun straat te stemmen.

WINNAAR.

Donderdagnamiddag liep bij de burgemeester een telefoontje binnen van Donna met de melding dat de Pispotdreef verkozen was als gekste straatnaam van Vlaanderen. Zij vroegen de gemeente om vrijdagmorgen voor ambiance te zorgen bij de overhandiging van het officieel straatnaambord door de mensen van Radio Donna. Het zou niet eenvoudig worden om in amper 12 uren volk op te trommelen om de volgende dag om 7u30 voor ambiance te zorgen in de Pispotdreef. Gelukkig kon Maldegem rekenen op de fanfare De Ware Vrienden uit Middelburg en de carnavalsorde De Soepkiekens die bindingen hebben met Donk en Adegem.

Tot groot jolijt van de Soepkiekens nam Tania Dexters ook even plaats op de wagen van de soepkiekens. Zij speelde daarna ook even dirigent voor De Ware vrienden.

Die waren vrijdagmorgen samen met schepen Geert De Roo die pas donderdagnacht om 23u30 werd verwittigd van het feest, aan de Pispotdreef toen Tania Dexters met twee collega' s van Radio Donna arriveerde. Zo kwam de Middelburgse fanfare vrijdagmorgen via de radio binnen in de huiskamer van duizenden luisteraars. Het werd een gezellige bedoening die afgesloten werd met een drankje, verzorgd door de familie Allemeersch uit de Pispotdreef en een hapje, meegebracht door het team van radio Donna. Bij het nuttigen van het natje en het droogje hoorden we dat er 1500 stemmen waren uitgebracht en dat er geen discussie bestond over welke straat in Vlaanderen de gekste naam had. Blekkersgat is nu ook bekend bij Donna maar sprong onvoldoende in het oog om op de lijst van de genomineerden te geraken.

 


OPENING NIEUW CONTAINERPARK WORDT GEEN APRILVIS.

De komende dagen wordt de laatste technische apparatuur op het nieuw containerpark aangebracht. Over enkele weken sluit het gelegenheids containerpark zijn deuren en begint de inloopperiode op het nieuw containerpark.

Als aanloop naar het in gebruik nemen van het nieuw containerpark in de Steenhouwerslaan organiseerde schepen van Milieu Geert De Roo in samenwerking met de Milieudienst twee informatieavonden. Hoewel er wekelijks honderden mensen met hun afval naar het containerpark rijden waren er op die twee bijeenkomsten samen nog geen twee honderd mensen. Er zullen er opnieuw veel zijn die het niet zullen geweten hebben dat er informatievergaderingen waren. De bijeenkomsten waren een ideale gelegenheid om een antwoord te krijgen op de vragen waarmee de mensen in verband met werking van het nieuw containerpark wortelen.

Vast staat dat het nieuw containerpark in april zijn hekkens opent. Om het niet te laten overkomen als een aprilvis zal het nieuw containerpark niet de eerste dag van de maand opengaan. Uit de uileg van milieuambtenaar Cederic De Puydt werd duidelijk dat iedereen die het nieuw containerpark op wil zijn paspoort of dat van een van zijn huisgenoten bij zich zal moeten hebben. Voor buitenlanders of Belgen die niet in Maldegem wonen maar er een tweede verblijf hebben is er een badge voorzien die de identiteitskaart vervangt. Wie enkel afval heeft voor het gedeelte waar gratis mag gestort worden is het voldoende om eenmaal het paspoort in de lezer te schuiven.

Wie met groen en/of grof aval naar de Steenhouwerslaan komt die moet voor hij op die afdelingen van het containerpark binnen kan opnieuw zijn identiteitskaart of Badge laten lezen. Via een druk op een van de drie knoppen moet de hoeveelheid aangevoerd afval aangegeven worden Het bedrag dat moet betaald worden hangt af van de hoeveelheid die aangevoerd word. Wie problemen heeft en hulp nodig heeft van de parkwachters, die kan op de knop HELP drukken. Ieder gezin krijgt na de inloop periode € 25 per jaar op zijn lopende rekening bij de gemeente. Telkens hij iemand van een gezin naar het containerpark gaat met groen of grof afval gaat een bedrag van de lopende rekening.

Wie op NUL komt te staan moet geld bij storten of hij komt niet binnen in die twee afdelingen. Bijstorten kan met de bankkaart of via proton op het containerpark of met cash in het gemeentehuis. Zonder het met zoveel woorden te zeggen liet schepen van Milieu De Roo verstaan dat de inloop periode enkele maanden zal duren.

AFVALGIDS.

Ter vervanging van het milieukrantje dat in het verleden een paar maal in de brievenbus viel heeft de milieudienst een afvalgids samengesteld. Die valt binnenkort in alle brievenbussen van Maldegem en zijn deelgemeenten.

Wie de moeite niet deed om op een van de infoavonden aanwezig te zijn die kan de werking van het nieuw containerpark lezen in de afval gids die vorige week van de persen rolde. In die gids wordt uitleg gegeven wat er met ons het afval gebeurt, wat we kunnen doen om minder afval te produceren en hoe we kunnen overgaan tot het gebruik van duurzame producten.

Omdat we niet met al ons afval op het industrieterrein terecht kunnen maar er ook zaken zijn die thuis worden opgehaald en andere die we naar een bepaalde plaats moeten brengen is in de afvalgids ook en ABC van het afval opgenomen. Daar staan de verschillende soorten afval alfabetisch gerangschikt. Naast iedere soort staat aangeduid waar en hoe u dat soort afval kwijt kan. De gids is een boekje dat net als de groene kalender in ieder huisgezin een vaste plaats moet krijgen.

 


VZW BELGIE CANADA HULDIGDE VERDIENSTELIJKE MEDEWERKERS.

Tijdens hun jaarlijks kreeftenfestival bij Huize De Baere in de Noordstraat huldigde de VZW België-Canada een aantal verdienstelijke mensen Omdat zij er reeds 25 jaar voor zorgen dat op het einde van de plechtigheid in september duizenden papavertjes boven het Canadees kerkhof dwarrelen, mochten Siegfried De Mey en zijn copiloot Yves Vandeginste van de VZW en van de ambassadeur van Canada een geschenk in ontvangst nemen. Ook Brigitte De Deyne die reeds 20 jaar de plechtigheid op het Canadees Militair Kerkhof in verschillende talen aan elkaar praat, werd als blijk van waardering voor haar werk door de VZW en de Canadese ambassadeur met geschenken bedacht.

Maria Sesselle had speciaal voor deze gelegenheid het gedicht VLIEGEN voor Siegfried geschreven. Van de Adegemse dichteres verschijnt in de loop van het jaar haar nieuw dichtbundel Een zandkorrel in de storm.

 


MET DE GEZINSBOND NAAR DE KONINKLIJKE SERRES.

Op zaterdag 6 mei staat er bij de gezinsbond een daguitstap naar de Koninklijke serres op het programma. Voor wie deze nog niet heeft gezien is dit aanbod voor een geleid bezoek een buitenkansje Voor informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met Luc en Krista Van Acker-Grijp, Walland 5 Adegem. Tel 050-71.72.01. Het inschrijvingsformulier kan ook aangevraagd worden op [email protected]

Voor optredens die door de Gezinsbond in samenwerking met het programmatiecomité van den Hoogen Pad georganiseerd worden kunnen kaarten met reductie besteld worden op het nummer 050-71.43.57 of via [email protected].

 


EVEN UITWIJKEN NAAR DONK.

Een goede verstandhouding hebben met je buren biedt zo zijn voordelen. Omdat hun eigen terrein niet beschikbaar was moesten de Alte Herren voor hun wedstrijd van vrijdagavond op zoek naar een ander terrein. Dat was geen probleem. Een telefoontje naar de verantwoordelijken van Excelsior Donk volstond om en oplossing aan het probleem te geven.

 


NIET ALLEEN IN ADEGEM DORP ZIJN DE VOETGANGERS DE SIGAAR.

Het is een schrale troost voor de voetgangers die zich in Adegem Dorp te kort gedaan voelen te weten dat zij niet alleen staan meet hun frustratie. In de Kanunnik Andrieslaan in Maldegem is de bouw van een nieuw appartementsgebouw begonnen. De afsluiting van de aannemers neemt niet alleen de ganse breedte van het voetpad in beslag. Hij pikt ook nog een deel van de parkeerplaats van de auto's in. Werd er in de gemeenteraadszitting niet verwezen naar en bestaand gemeentelijk reglement die uitvoering van werken voorziet in de vervanging van een ingenomen voetpaden?


Home
Home
 
Made in France