De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 119 - Week 10 : van 5 maart tot 11 maart 2006


GEEN HEKSENSJACHT OP VRIJRONDLOPEND PLUIMVEE.

Bij de familie Myncke –Verstraete in Malecote ondervinden de eend en de kippen weinig of geen hinder van de ophokplicht.

Net als alle andere Europese landen neemt ook België maatregelen om besmetting met de vogelgriep te voorkomen. Het was daardoor de afgelopen dagen niet alleen in onze gemeente nog moeilijk aan draad of netten te geraken. Door de ophokplicht van pluimvee die per 1 maart inging, werden zowel professionele pluimveekwekers als de gewone burgers die als hobby een paar kippen eenden of ander pluimvee houden verplicht er voor te zorgen dat hun dieren niet in aanraking kunnen komen met trekvogels die mogelijks drager zijn van het vogelgriepvirus. De dieren hoeven niet noodzakelijk te worden opgesloten. Als zij op een strook grond lopen die hen met een net of draad afschermt voldoet aan de ophokplicht.

Dat het de overheid meenens is met de ophokplicht bewijzen de controles die door de bevoegde ministers werden aangekondigd. Die controles moeten geschieden door de lokale politie. Uit reacties van verschillende politiekorpsen blijkt dat de controles er wel degelijk komen. In Maldegem liet zonechef Franky Mervielde weten dat zijn manschappen controles op de ophokplicht zullen doen zoals werd voorgeschreven.

Er werd reeds een bezoek gebracht aan pluimveekwekers en zowel de gewone patrouilles als de wijkagenten zullen tijdens hun dagelijkse ronden door de gemeente kijken of de ophokplicht ook door particulieren wordt opgevolgd. Wordt er hier of daar iemand betrapt waarvan de dieren niet of onvoldoende afgeschermd zijn dan zal die persoon op zijn plichten gewezen worden. Hij krijgt dan nog 24 uren om zich in regel te stellen. Zijn bij de volgende controle de dieren nog onvoldoende afgeschermd dan worden ze aangeslagen en ondergebracht bij een kweker of worden ze afgemaakt. Alle kosten die met de inbeslagname gemaakt worden vallen ten laste van de eigenaar van de aangeslagen dieren. Er komt dus wel controle maar geen heksenjacht.

 


VOLGEN DE SCHOLIEREN HET GOEDE VOORBEELD ?

Bij het einde van vorig seizoen en in het jaar dat de club zijn 50ste verjaardag uitgebreid viert kon KVK Adegem twee kampioenstitels binnenhalen. Het eerste elftal haalde met een straatlengte voorsprong de promotie nar 2e provinciale en het beloften elftal deed niet onder voor het eerste elftal. Ook zij waren nog voor de laatste wedstrijd van de competitie werd afgewerkt zeker van de titel. Hoewel KVK Adegem al jaren over een goede jeugdwerking beschikt zijn ze er de afgelopen jaren niet in geslaagd om met de jeugdploegen een hoofdprijs binnen te halen.

Het is reeds van het seizoen 1997-1998 gelden dat de knapen voor het laatst kampioen speelden. Dit jaar zit er wel de kans er in dat er een jeugdploeg kampioen speelt. De scholieren zijn aan een schitterend seizoen bezig. Trainer Marc Welvaert en zijn manschappen staan momenteel aan de leiding. Er staan de komende weken belangrijke wedstrijden op het programma tegen rechtstreekse concurrenten. De sleutelmatch van het kampioenschap wordt wellicht op zaterdag 11 maart op het terrein van Adegem gespeeld. Dan ontvangen de Rood-Zwarten het tweede geklasseerde V V Aalter. De wedstrijd begint om 14u. Die wedstrijd winnen zou voor de scholieren een belangrijke stap in de richting van de titel zijn. Trainer Welvaert wil in het vooruitzicht van die belangrijke wedstrijden niets aan het toeval overlaten.

Voetbal moet voor de jeugd een ontspanning zijn. Daarom zorgt trainer Welvaert ook op de belangrijkste training voor de nodige afwisseling in zijn trainingen. De jonge voetballers presteren nog zo goed als ze af en toe ook eens kunnen lachen en ravotten.

Om de spelers zowel fysiek als mentaal sterk aan die belangrijke periode te laten beginnen trok de trainer met zijn ploeg naar het strand van Cazand. Er werd hard getraind in het mulle zand wat de conditie aangescherpt en er werd ook heel wat afgelachen wat goed is voor de teamspirit. Zaterdag kunnen we zien op de speciale voorbereiding vruchten afwerpt. De druk ligt hoger bij de bezoekers dan de scholieren van de thuisploeg. Adegem heeft aan een punt genoeg om zijn naaste achtervolg op afstand te houden. Een overwinning zou de kloof groter maken en voor Aalter ook een mentale opdoffer betekenen

 


SPEELNAMIDDAG BIJ DE GEZINSBOND.

Terwijl op andere plaatsen in het parochiaal centrum werd gedanst en geknutseld werden in de keuken de hapjes klaar gemaakt voor de ouders.

Tijdens de krokusvakantie organiseerde de Gezinsbond een activiteitennamiddag voor de kinderen van de leden. Een veertigtal kinderen zakten donderdagnamiddag af naar het parochiaal centrum. Dat kinderen zich ook nog zonder computerspelletjes kunnen amuseren was dondernamiddag te zien. De kinderen werden in groepen verdeeld en er stonden drie activiteiten op het programma. In een deel van de zaal leerden de kinderen onder professionele begeleiding moderne dansen aan.

In het andere deel van de zaal werd de handvaardigheid van de kinderen aangescherpt. Ook voor dat onderdeel konden zij rekenen op degelijke begeleiding. De derde activiteit werd in de keuken georganiseerd. Daar maakten de kinderen onder toezicht van bestuursleden van hapjes klaar voor hun ouders die hen na 17u kwamen ophalen. Het ging er op alle drie de plaatsen gezellig aan toe. Vlugger dan de kinderen verwachtten was de tijd om de ouders met een natje en een droogje te verwennen aangebroken

 


GEZIEN DOOR HET GETRAINDE OOG VAN BOUDEWIJN.

Gedurende tien dagen onderzoeken archeologen in de Kanunnik Andrieslaan de ondergrond van het perceel bouwgrond naast de Post. Zij werden getipt door schepen Boudewijn De Schepper

Sedert het Adegems postkantoor gesloten is moeten wij nu ook af en toe naar de post in Maldegem. Sedert enkele weken werd is de wildernis naast het postkantoor opgeruimd en werd alles in gereedheid gebracht voor het bouwen van een appartementsgebouw. Bij het afgraven van de grond stelde Boudewijn de schepper verkleuring in de grondlagen vast. Omdat het niet de eerste maal is dat hij zoiets tegenkomt wist hij meteen dat er iets in de ondergrond zat die verwijst naar het verleden. Pedro Pype die voor de gemeente aan het Roma project in Middelburg werkt was voor een werkvergadering in Maldegem en kreeg lucht van de ontdekking van schepen De Schepper.

Er werd contact opgenomen me de aannemer en de bouwheer. Die gingen akkoord om de werken zoals de wet voorzien 10 dagen stil te leggen. De archeoloog kunnen gedurende die periode onderzoeken wat er in de in de ondergrond zit. Uit de eerste vondsten blijkt zowel volgens de archeoloog als volgens schepen De Schepper dat er op die plaats tijdens de 10 en 11 eeuw bewoning was. Aan de paalgaten, de waterput en gracht die reeds werden blootgelegd moet daar een erf geweest zijn en werd in de loop der jaren de drinkput met afval dicht gegooid. Het is juist die afval die voor de archeologen zo waardevol is.

Aan de hand van de zaken die ze vinden, vooral de motieven op de scherven, kunnen zij de juiste periode van de bewoning vaststellen. Het is volgens de archeologen de eerste belangrijkste opgraving in het Centrum van Maldegem. In het verleden waren er al opgravingen op Vake, en in Adegem op het industrieterrein. Onlangs werd de werken aan het nieuw rusthuis in de Gentse Steenweg tijdelijk stil gelegd om dat ook daar resten uit de oudheid werden aangetroffen.

 


DE SOEPKIEKENS WINNEN DE WISSELBEKER.

Maldegem kan terugblikken op een geslaagd carnaval met twee prachtige stoeten. In de avondstoet pakten de Soepkiekens waarbij de familie Van de Wynckel – Gyselinck uit de Kallestraat een niet onbelangrijke rol spelen uit met een nieuwe wagen. Die werd door de jury als mooiste van de stoet uitgeroepen. Omdat zij driemaal de eerste prijs wonnen verhuist de wisselbeker die aan de avondstoet verbonden is naar de trofeeënkast van de Soepkiekens.

 


KRIJGT AUTO VOORRANG OP VOETGANGERS ?

Hoewel de problemen met het voetpad in Adegem Dorps reed drie weken terug aan de bevoegde schepen werden gemeld is er aan de toestand nog niets verbeterd. De structuur van de weg die bij de verkaveling wordt aangelegd laat zelfs uitschijnen dat eens de verkaveling is gerealiseerd de auto' s die uit de verkaveling komen voorrang zullen hebben op de voetgangers. Bij de renovatie van het centrum van Maldegem had de ontwerper voor het voetpad aan het kruispunt ter hoogte van De Post een betere oplossing. Het voetpad richting Boudewijn Lippensstraat loopt gewoon door. De auto' s zijn er ondergeschikt aan de voetganger. Dat zou in Adegem-Dorp ook zo moeten zijn.

 


VLA ROM NOG STEEDS IN DE BRES VOOR ROEMEENSE KINDEREN.

Reeds jaren verzorgt de VZW VLA Rom hulpkonvooien naar Roemenië. Omdat zij zelf instaan voor de bedeling van het ingezamelde voedsel, klederen en toiletartikelen zijn zij er ook zeker van dat ze op de plaats terecht komen waar ze nodig zijn. Dat zijn scholen, weeshuizen en gezinnen met de grootste armoede. Het volgend voedselkonvooi vertrekt op 26 maart richting Roemenië. Wie goederen wil ter beschikking stellen voor de Roemeense kinderen in nood kan contact opnemen met de familie Braet – Schelstraete Aardenburgkalseide 351 Maldegem. Tel: 0197-37.79.78.

De VZW zorgt er ook ieder jaar voor dat een aantal kinderen een zorgenloze vakantie in ons land kunnen doorbrengen. Dit jaar zoekt de VZW gastgezinnen voor de kinderen die tussen 14 juli en 15 augustus op bezoek komen naar Vlaanderen. Wie informatie wenst of zich als gastgezin wil opgeven kan contact opnemen met de familie Braet – Schelstraete.


Home
Home
 
Made in France