De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 118 - Week 09 : van 26 februari tot 4 maart 2006


VOETPAD NOG STEEDS ONDERBROKEN.

Nog steeds is er geen vervangend voetpad voorzien op de plaats in Adegem Dorp daar waar het voetpad voor werken aan een nieuwe verkaveling, onderbroken is.

De politici hebben ook onze website gelezen. Tijdens de gemeenteraadszitting van woensdag 22 december kwam het probleem van het onderbroken voetpad in Adegem-Dorp ter sprake. Jason Van Landschoot wou van schepen Wille weten of de aannemer van de werken een vergunning heeft voor die werken en of hij verwittigd werd dat hij, verwijzend naar een bestaand gemeentelijk reglement, er voor moest zorgen dat als hij een voetpad onderbreekt, de voetgangers over een veilig vervangend voetpad kunnen beschikken.

Schepen van Openbare Werken herhaalde wat hij eerder tegen ons had gezegd. Hij heeft zijn diensten opdracht gegeven om de aannemer aan te manen om voor een veilig voetpad te zorgen. "Meer kan ik toch niet doen. Ik moet het toch niet zelf doen" besloot hij kribbig zijn reacties. Zaterdagnamiddag moesten wij vaststellen dat ondanks de tussenkomst in gemeenteraad. De voetgangers nog steeds niet gekregen hebben waar ze recht ophebben.

 


ERFPACHT OF LANG AFBETALINGSPLAN VOOR DE PAPAVER

Sinds de fusie tussen de Vrije Basisschool en de Gemeentelijke Jongensschool die nu samen onder de vlag van de Papaver door het leven gaat, huurt de inrichtende macht van de school haar gebouwen in Adegem Dorp aan twee eigenaars. De gebouwen van de vroegere Vrij Kleuter en Meisjesschool was aanvankelijk eigendom van de Congregatie van de Zusters van Geraardsrbergen. Die droeg de gebouwen oven aan de parochie Sint Adrianus die ze op haar beurt overmaakte aan de VZW parochiale werken Sint Adrianus. De gebouwen van vroegere gemeenteschool worden gehuurd aan de gemeente Maldegem.

Omdat de gemeente niet zinnes is buiten het normaal onderhoud grote investeringen te doen in het gebouw en om de school te laten voldoen aan de eisen van het schooldecreet, werd door het college van burgemeester en schepenen naar een mogelijkheid gezocht om voor de school de voorgeschreven aanpassingswerken in de toekomst te kunnen laten uitvoeren. Die onderhandelingen leverden de school een erfpacht van 30 jaar met mogelijkheid tot verlenging op. Een overeenkomst waarin zowel het college als de inrichtende macht van de school zich kon vinden.

TEGENVOORSTEL

Tijdens de behandeling van het voorstel in de gemeenteraad kwam Jason Van Landschoot met een tegenvoorstel op de proppen. Voor hem geeft de erfpacht de Papaver slechts zekerheid de eerste twintig jaar. Als zij na 20 jaar werken moeten uitvoeren, zullen zij, gezien ze geen eigenaar zijn van het gebouw, geen financiële instelling vinden die bij gebrek aan een onderpand bereid is om een lening voor de werken te verschaffen. Hij vroeg het college om van de erfpacht af te schaffen en de grond met de bijhorende gebouwen te verkopen aan de school. Wat ze nu als erfpacht moeten betalen zou dan als aflossing van de koop kunnen ingeschreven worden. Ook Erwin Goethals die aanvankelijk het voorstel van de erfpacht van het college genegen was vond dat Jason een punt had en vroeg om het punt te verdagen en met de school te onderhandelen over de mogelijke aankoop van hef gebouw.

Het college ging niet in op het tegenvoorstel omdat ze volgens de burgemeester een akkoord hadden met de school waarin beide partijen zich konden vinden. Iets wat ons later ook door het schoolhoofd bevestigd werd. De school zou geen intentie hebben om tot de aankoop over te gaan omdat ze ook geen eigenaar is van de gebouwen van de vroegere meisjes school en ook geen plannen heeft om die te kopen. Volgens Pastoor Adrien Dhooghe is de VZW parochiale Werken Sint Adrianus evenmin vragende partij voor de aankoop van de gebouwen van de vroegere gemeenteschool. Het voorstel van de erfpacht haalde een meerderheid in de gemeenteraad.

 


GAAIBOLMARATHON EINDIGDE ZONDAGMIDDAG.

Op de tonen van We are The Champions rolden zondagmiddag om 13u30 de laatste bollen van de Gaaibolmarathon over het bard. In een etmaal werden 271 spelletjes gespeeld en rolden er 5142 bollen over het gaaibard. Dat laatste is een nieuw record. Van de 8 leden van het Marathonteam haalde enkel Maikel, gekwetst aan de elleboog, het einde niet. Hoewel de afrekening nog niet volledig is zal de opbrengst van de gaaibolmarathon dit jaar € 1500 halen of heel dicht benaderen. De cheque zal later op een nog te bepalen datum aan de verantwoordelijken van de VZW De Vierklaver worden overhandigd. Aan hun sportieve prestatie houden het team de sympathie van de mensen en een geschenk van de Vierklaver over. Daarmee zijn ze dik tevreden. De mensen die met de steunkaarten een prijs gewonnen hebben kunnen die tot einde maart afhalen in het Café Telstar in Maldegem Donk

 


ROGER EN NELLY PRINS EN PRINSESCARNAVAL VAN HET ELISABETHRUSTHUIS.

Omdat ze het tijdens het carnavalsweekend van 25 en 26 februari te druk hebben bracht de Raad van Elf samen met Prins Tim I vorige week zondagnamiddag een bezoek aan het Elisabeth rusthuis. De Raad van Elf en de prins kwamen niet met lege handen. Net zoals de vorige jaren had de raad een natje en een droogje voor alle residenten mee. Prins Tim I had zelf ook nog voor een extra portie zoetigheid gezorgd. Alvorens het feest in te zetten werden Roger Strubbe en Nelly De Rycke tot prins en Prinsescarnaval gekroond. Daarna mocht de muzikant van dienst de carnavalsschlagers door de feestzaal laten klinken

 


MARIEKE VAN POUCKE WINT JUNIOR JOURNALISTPRIJS DF ADEGEM.

Marieke Van Poucke werd de 4de junior journalist van DF Adegem. Julie - Laure De Schuyter (met sjaal) was de tweede laureaat. De beide laureaten kwamen uit de kas 5A.

Voor de vierdemaal organiseerde DF Adegem een preselectie voor de Junior journalist die door DF Nationaal wordt georganiseerd. Ook dit jaar kon ze daarvoor rekenen op de medewerking van de Papaver. De twee klassen van het 5de en 6de leerjaar kregen in het begin van het schooljaar het onderwerp voor hun artikel. Dit jaar mochten zij een blik hun eigen toekomst werpen. Die werden door de leerkrachten beoordeeld. De vijf beste werken van iedere klas werden aan het bestuur van DF Adegem overgemaakt. Het was aan Guido Van Heulendonck, Hugo Notteboom en Matthias De Prest om als jury die twintig artikels te beoordelen en daar de twee beste pennenvruchten uit te halen.

Verliezers waren er niet bij deze wedstrijd. Voor alle leerlingen wier werk aan de jury was overgemaakt had DF als prijs een boekenpakket . Voor de twee laureaten was er nog een extra prijs.

TAALVAARDIG

Het was een fel uitgedunde jury die vorige wek zondag de uitslag van de wedstrijd bekend maakte. Omdat Hugo wegens griep niet buiten mocht en Guido door een snoei accident niet buiten kon mocht Matthias als voorzitter van de jury alleen toelichting bij de beoordeling geven. Hoewel de juryleden vorig jaar beloofd hadden dat ze zich bij een volgende wedstrijd in niets meer zouden verwonderen hebben ze volgens hun voorzitter die belofte niet kunnen houden. "Wij waren alle drie getroffen door de taalvaardigheid van de leerlingen. Uit hun bijdrage ook al was het een fictie verhaal kon je opmaken welk toekomstbeeld van hun omgeving zij hebben" stelde de voorzitter van de jury om vervolgens van iedere finalist een beeld uit de toekomst te schetsen

Er waren zoveel goede artikels bij dat de jury niet alleen meer tijd nodig had dan verwacht was om tot een beslissing te komen maar zich gelukkig prees dat zij niet één maar twee laureaten mocht aanduiden. De beide laureaten komen uit 5a. Als tweede laureaat maakte Julie - Laure De Schuyter een stuk dat de titel Vijf in een knal meekreeg. Eerste laureaat Marieke Van Poucke zag haar werk" Bangelijke studiereis in de toekomst" met de titel van Junior Journalist DF Adegem bekroond. Het wordt voor haar nu afwachten hoe haar artikel zal beoordeling door de jury die door DF nationaal is aangesteld. Volgens Antoine Goethals voorzitter van DF Adegem hebben 200 afdelingen een preselectie georganiseerd. De uitslag van die wedstrijd zal in de loop van de maand mei bekend gemaakt worden.


DE PAPAVER GING CARNAVALVIEREND DE VAKANTIE IN.

De laatste namiddag voor de vakantie hebben de kinderen van de Papaver hun klaslokalen maar eventjes gezien. Het waren de kleuters die het carnavalsfeest met een stoet langs het Elisabeth rusthuis en den Hoogen Pad opgang trokken. Om dat ze allemaal bij de keuze voor hun verkleedpartij gekozen hadden voor warme kledij, had de ijzige wind weinig geen vat op de kinderen

Nadat de kleuters van het eerste jaar na hun stoet de weg naar de feestzaal insloegen trokken de andere leerlingen van de Papaver verder voor een optocht die hen via de schoolstraat, de Hillestraat en Adegem-Dorp terug bij de school bracht daar mocht de rest van de namiddag verder gefeest worden.


TEGEN GUNSTTARIEF NAAR DEN HOOGEN PAD.

De Adegemse afdeling van de gezinsbond was een van de eerste die een samenwerkingsovereenkomst met het programmatiecomité van den Hoogen Pad aanging. Daardoor heeft de Gezinsbond de mogelijkheid om haar leden, voor de voorstellingen die ze samen met het programmatiecomité organiseert, kaarten met flinke korting aan te bieden. Wie mee wil weten over het aanbod kan contact opnemen met Piet en Lieve Blomme - Blondeel op het nummer 050-71.43.57.


KINDEREN WILLEN HUN OUDERS VERRASSEN.

Donderdagnamiddag worden de kinderen, van de tweede kleuterklas tot het 6de leerjaar, van de leden van de Gezinsbond om 14u verwacht in het parochiaal centrum Op het programma staat naast dansinitiatie ook nog de bereiding voor een drankje en een hapje voor hun ouders. Die moeten klaar zijn tegen het moment dat de ouders omstreeks 17u30 hun kinderen in hert parochiaal centrum afhalen. Voor informatie kan contact opgenomen worden met Brigitte Coppieters tel 050-71.29.91 of Lieve Blondeel 050-71.43.57.


Home
Home
 
Made in France