De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 117 - Week 08 : van 19 februari tot 25 februari 2006


RENE HIMSCHOOT IS NIET MEER.

Met een eucharistieviering in de Sint Adrianuskerk namen zijn familie en zijn vrienden op zaterdag 18 februari afscheid van de bijna 76 jarige René Himschoot. Na een slepende ziekte overleed hij op 14 februari. In zijn woning in Adegem.
De laatste jaren zagen wij René nog zelden of nooit buiten. Hij vocht een strijd waarvan hij wist dat hij die niet kon winnen. De meeste Adegemnaren zullen zich René herinneren als de laatste bode van het ACV die maandelijks om het lidgeld ging. Hij maakte graag een praatje met de mensen en als er iemand in nood was stond hij steeds klaar om te helpen. Hij kon zich erg boos maken op de onrechtvaardigheid in zijn onmiddellijke omgeving en in de wereld. Nu rust hij in vrede.

 


HEBBEN VOETGANGERS IN ADEGEM - DORP GEEN RECHTEN ?

Sedert enkele weken zijn de werken aan de verkaveling in Adegem-Dorp naast het huis met nummer 64 begonnen. Voetgangers die in Adegem-Dorp moeten zijn, hebben daar niets op tegen. Zij hebben het wel moeilijk met de manier waarop ter hoogte van de verkaveling hun voetpad is ingepikt. Zij kunnen langs de kant van de pare huisnummers niet verder zonder dat zij op de rijweg moeten.

Wij maakten er schepen van openbare werken Noël Wille attent op, maar die was van deze mistoestand reeds op de hoogte. Volgens zijn verklaring had hij zijn diensten reeds opdracht gegeven de aannemer er op te wijzen dat er moest gezorgd worden dat de voetgangers ook tijdens de duur van de werken over een veilig voetpad moeten kunnen beschikken. Of het bericht is niet doorgekomen, of de aannemer heeft er nog geen gevolg aan gegeven.

 


JOEL VYNCKE BELEEFDE EEN ONVERGETELIJKE VALENTIJN.

Op valentijn had Joel gans de dag door volk over de vloer. Met zijn initiatief bewees hij dat hij ondanks alles zijn optimisme nog niet verloren heeft

Gedurende jaren woonde Joel langs de Striepe. Iedereen kende hem en zijn onafscheidelijke hond die hem als visueel gehandicapte begeleide. Hij was toen en nu nog altijd graag onder de mensen. Gedurende jaren was hij ook een van de betere rolbalspelers van België.

Het levens heeft Joel op emotioneel als op fysiek vlak niet gespaard. Zijn huwelijk liep op de klippen en de laatste jaren ging het ook moeilijk met zijn gezondheid. Nu heeft hij sedert zin verblijf in de kliniek een nieuwe thuishaven gevonden in de Watrande in Maldegem. Voor zijn verzorging kan hij rekenen op zijn Persoonlijke Assistenten (P A), Brigitte en Cynthia, het verzorgingsteam Paramedico en het personeel van de Warande. Ook de bewoners van de Warande steken hun vriend en medebewoner een riem onder het hart.

Toen hij na zijn verblijf in de kliniek terug zijn intrek nam in de Warande, zat hij volgens Brigitte Coemelck, één van zijn persoonlijke assistentes, mentaal zeer diep. Het gebruik van zijn handen en voeten was tot nul herleid en dat stemde hem bijzonder somber. Zelfs voor het roken van zijn geliefde sigaar moet hij een beroep die op zijn verzorgers of PA' s Dank zij vooral Brigitte die in het verleden nog heeft verzorgd is hij er stap voor stap opnieuw bovenop gekomen en is zijn levenslust teruggekeerd.

DE BAAN OP

Dat hoor je aan de rake opmerkingen die hij opnieuw maakt en ook over de moppen die vlot over zijn tong rollen. Sedert begin dit jaar. Op maandagmorgen laat hij zich opnieuw zoals vroeger in zijn ligrolstoel naar de markt voeren. De stop bij Bart zit er voorlopig nog niet in.

De afgelopen weken was hij zijn met Brigitte wel meer in het centrum te zien. Hij had zich voor genomen om ter gelegenheid van valentijn, die hij niet alleen als de dag van de verliefden vond, maar ook als de dag van de vriendschap ziet, iets speciaals te doen. Daarom trok hij op sponsortocht. Op valentijn hebben we kunnen zien dat die sponsortocht niet zonder succes is gebleven.

ROZEN EN GESCHENKEN

Een van zijn tafeltjes was 's morgens bezaaid met rozen en geschenkjes. De eerste bezoekers kwamen al vroeg in de morgen in de flat met nummer 1 binnen. Tot in de late namiddag kwam er volk over de vloer. Joel Had al het personeel, het verzorgingsteam, zijn Persoonlijke Assistenten en alle vrouwelijke bewoners uitgenodigd. Voor iedereen was er een roosje en voor zij die hem verzorgen was er ook een geschenkje.
De mannelijke bewoners mochten ook komen maar dan alleen om een klapke te doen. Joel straalde telkens hij een roos of een geschenkje mocht uit uitdelen. Aan iedereen die het horen wilde vertelde hij dat hij na zijn dood eerst naar Cuba wil gevoerd worden. Daar moeten de maagden die de sigaren op hun dijen rollen, hem in een lijkwade van sigarenbladen rollen. Pas daarna wil hij naar zijn laatste rustplaats.

Dat hij de smaak om te feest te pakken heeft is duidelijk. Zaterdag was hij er bij toen Prinscarnaval TIM I op bezoek kwam en op 27 maart viert hij zijn 61ste verjaardag. Dan wil hij samen met zijn P A Brigitte een drink voor zijn vrienden organiseren.

Joel is zondermeer een voorbeeld voor de mensen die het leven door een donkere bril bekijken. Hij geniet ondanks de moeilijke tijden die hij heeft doorgemaakt van elk moment dat het leven hem biedt. Een voorbeeld dat navolging verdient....

 

 


FOUTIEVE INFORMATIE DOET WIELERCEL STEIGEREN.

Het bericht in de regionale pers dat Maldegem in 2006—2007 en 2008 het Belgisch Kampioenschap Tijdrijden alle categorieën zal organiseren heeft voor heel wat commotie gezorgd bij de leden van de wielercel die de stuwende kracht was achter de organisatie van het Belgisch Kampioenschap voor beroepsrenners in 2002. Het bericht werd op initiatief van schepen van sport Noël Wille door de sportdienst aan de pers overgemaakt.

Burgemeester Johan De Roo had daarvoor op de persconferentie waarop de centrummanager was voorgesteld aangekondigd. Op dat moment was de wielercel er nog niet eens over ingelicht dat Maldegem zich kandidaat zou stellen voor een nationaal kampioenschap dat tot in 2005 maar op weinig publieke belangstelling kon rekenen. Een artikel dat volgens Raf Van de Velde, voorzitter van de Wielercel, in de kranten van de VUM verscheen, waarin uitspraken van hem werden geciteerd die hij nooit gezegd heeft aan de reporter die hem contacteerde, goot nog extra olie op het vuur.

De storm tussen de burgermeester en de schepen van Sport aan de ene kant en de Wielercel aan de andere kant ging luwen toen schepen van sport Wille bekendmaakte dat hij een verkeerd bericht de wereld had ingestuurd. Maldegem organiseert het nationaal kampioenschap wel drie jaar na elkaar maar pas vanaf 2007 en niet vanaf 2006.

Niet iedereen in de wielercel staat te springen om mee te werken aan de organisatie. Dat is volgens de schepen van sport geen probleem er staan volgens hem al mensen te wachten om eventueel de taak van de wielercel over te nemen.

Ondertussen wordt er in Maldegem gesproken over een duatlon die eind augustus zou georganiseerd worden en over een cyclocrosswedstrijd voor alle categorieën in 2007 enkele dagen voor het wereldkampioenschap

 


GAAIBOLMARTHON KEERDE TERUG NAAR DE ZAAL TELSTAR.

Om 13u30 ging de 7de uitgave van de gaaibolmarathon ten voordele van de VZW de Vierklaver van start. Met Patrick en Maikel De Vogelaere telt de Marathonploeg ook twee rangen in zijn midden. De verhuis van de organisatie naar de Poermolen heeft slecht een jaar geduurd. Volgens de initiatiefnemers werden er met de nieuwe uitbaters van de zaal Telstart betere afspraken gemaakt dan in het verleden. Dit jaar is Volvo Gent de hoofdsponsor van de gaaibolmarathon.

Naast de gemeenteraadsleden was een ploeg van de gemeentelijke sportraad één van de eerste uitdagers van het marathonteam.

 


't IS CARNAVAL IN MALDEGEM

Als aanloop naar het carnavalsweekend was Prins Tim I en de Raad van Elft vrijdagavond te gast op de ijspiste. Niet alle leden van de Raad waagden zich net als prins Tim I op het gladde ijs.

Volgend weekend neemt Tim I voor enkele dagen het bestuur over van de burgemeester. Het zijn de scholen in Adegem, Maldegem en Middelburg die vrijdagnamiddag met hun stoet door het centrum van hun gemeente het carnavalsweekend inzetten. Ook zaterdag is het de jeugd die het eerst de zotskap opzet. Vanaf 13u weerklinkt er carnavalsmuziek in de feesttent in het Sint Annapark. Tijden de fuif worden de jeugdprins en de jeugdprinses verkozen. Die mogen zaterdagavond de machtsoverdracht in het gemeentehuis bijwonen en nemen zondag met de prins plaats op de praalwagen.

In de namiddag is er de kindercarnavalstoet gevolgd door een reclamestoet. De avondstoet start dit jaar omstreeks 19u30 in plaats van om 19u. Daardoor kunnen ook de carnavalswagen die in de namiddag aan de kust in de stoet rijden voor de start van de stoet in Maldegem zijn. De traditionele Gouden worstenworp wordt dit jaar tussen de namiddagstoet en de avondstoet georganiseerd. De persoon die de worst met het lot 0 vangt winst de hoofdprijs. Na de avondstoet volgt het straatcarnaval in een verkeersvrij centrum van Maldegem. Om 24 gaan de maskers af.


Home
Home
 
Made in France