De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 116 - Week 07 : van 19 februari tot 25 februari 2006


CARTOONS VERWIJDERD UIT DEN HOOGEN PAD.


Bij ons bezoek aan de tentoonstelling van de cartoons van Toon Beuckels kwamen wij van een kale reis terug. In de inkomhal van den Hoogen Pad was geen cartoon te zien. Die werden op bevel van de burgemeester verwijderd.

Sedert begin februari hingen er in de inkomhal van den Hoogen Pad een aantal tekeningen van de hand van Aalters cartoonist Toon Beuckels. Wie van plan was om die een van de komende dagen te bezichtigen kan het vergeten: woensdagavond werden zij op initiatief van burgemeester Johan de Roo van de muren gehaald. Veel commentaar wou hij over zijn beslissing aan onze collega van Het Laatste Nieuws niet kwijt. In de collectie tekeningen zaten er cartoons met boerka' s en met Christusfiguren. Uit gesprekken die we her en der voerden bleek dat er een klacht tegen een aantal van de cartoons was binnen gekomen. Vooral in cartoons met Christus als centrale figuur zou de kunstenaar volgens mensen te ver zijn gegaan.

Vermoedelijk heeft ook de heisa die rond de cartoons in Denemarken is ontstaan meegespeeld bij de beslissing van de burgemeester. De cartoonist kreeg nog de kans een deel van zijn werken te laten hangen maar voor hem was het alles of niets. Voor zo ver wij konden nagaan bestaat er geen reglement van wat er wel en niet mag tentoongesteld worden in de inkomhal van den Hoogen Pad. Er staat ook nergens op papier wie er moet beslissen over wie wanneer en wat er mag tentoongesteld worden. Mogelijks komt dat reglement er nu wel.


CHINEZEN ONTDEKKEN ADEGEM EN MALDEGEM.


Vijf Chinese touroperators en drie journalisten waren een dag op werkbezoek in Vlaanderen. Anne Van Reybroeck, die hen begeleidde, bracht hen ook eventjes naar onze gemeente. Ze waren onder de indruk van de bouwstijl van de woningen.

China mag dan nog een sterk communistisch land zijn, er zijn steeds meer goeie burgers die voor een vakantie westerse horizonten opzoeken en aanvankelijk waren dat reizen doorheen Europa. In een vijftal dagen werden evenveel landen aangedaan, veel tijd om kennis te maken met de plaatselijke culturen was er niet. Daarin komt stilaan verandering. Veel van die chinezen die een dergelijke reis hebben meegemaakt willen later voor een nieuwe vakantie terug naar Europa komen. Op hun tweede en eventueel volgende reizen willen zij nog slechts één of maximum een paar landen bezoeken.

Vorige vrijdag landden de chinezen om 10 u op Zaventem. Tijdens hun eerste dag in Europa brachten zij een bezoek aan België. Namens Club Chine werden de vijf touroperators en drie journalisten tijdens hun blitzbezoek begeleid door Anne Van Reybroeck. Voor Vlaanderen stonden bezoeken aan Gent en Brugge op het programma. Anne Van Reybroeck maakte van de gelegenheid gebruik om tijdens de rit tussen Gent en Brugge even van de voorgeschreven route af te wijken en een bezoek te brengen aan onze gemeente. In het chinees Restaurant aan het rondpunt werd het middagmaal gebruikt. De chef kok deed een speciale inspanning voor zijn speciale gasten: het chinees eten dat wij hier geserveerd krijgen is namelijk voor de echte chinezen te vet.

BEWONDERING
De reizigers waren niet alleen onder de indruk van wat zij in Brugge, Gent en Brussel te zien kregen, ze hadden ook bewondering over het leven in onze gemeente. "Aan de grote woningen te zien moet iedereen die hier woont wel rijk zijn", liet een van de gasten zich ontvallen. De touroperators waren ook onder de indruk van hun bezoek aan het Stoomcentrum. Ook over het Canadamuseum en andere mooie plekjes in onze gemeente kregen zij informatie en folders, maar jammer genoeg voor hen - en voor toeristisch Maldegem! - hadden ze geen tijd om al die plaatsen te bezoeken. Zij sluiten echter niet uit dat ze in hun reisaanbod voor België ook een bezoek aan het Stoomcentrum en het Canadamuseum zullen opnemen. Anne Van Reybroeck verzekerde ons dat zij er alles zal aan doen om de touroperators waarmee ze beroepshalve nog contacten zal hebben aan hun belofte te houden.


MACHINERING UIT DE STARTBLOKKEN.


Het zeskoppige bestuur bestaande uit voorzitter Guido Hermie, ondervoorzitter Arnold De Roo, secretaris Etienne Claeys, materiaalbeheerder Jozef Roels en de bestuursleden Johan De Cuyper en Wim Van Landschoot moet er voor zorgen dat de machinering de komende maanden veilig uit de startblokken komt.

Met de ondertekening van de officiële acte op woensdag 8 februari ging de Machinering Maldegem officieel van start. Twintig landbouwers uit Adegem en Maldegem zijn tot de feitelijke vereniging toegetreden. De vereniging zal machines aankopen. De leden zullen mits betaling van een huurgeld van die machines gebruik kunnen maken.

Met de oprichting van hun machinering hebben de landbouwers van Groot Maldegem het warm water niet uitgevonden: op 1 december was er in den Hoogen Pad een eerste informatievergadering over de mogelijke oprichting van een dergelijke vereniging. Op die bijeenkomst werd vooral door mensen van de reeds bestaande machinering Lokeren het woord gevoerd. Na deze bijeenkomst waren reeds een dertiental landbouwers onmiddellijk bereid om hun handtekening onder een aansluitingsverklaring te zetten.

VERVROEGD
De afgelopen maanden zijn er nog enkele mensen die de stap gezet hebben. Het was de bedoeling om per 1 maart officieel van start te gaan. Johan Van Hecke en Etienne Claeys en de mensen die reeds hadden toegezegd hebben de afgelopen weken niet stil gezeten. Er werd reeds een eerste lijstje opgemaakt van materiaal dat voor aankoop in aanmerking komt. Een vijftal machines van het lijstje zijn ondertussen besteld. Toen Eric en Johan werden gewaarschuwd dat de subsidies voor de aankoop van een voorziene Vacuumtank van 12000 L met injector op 1 maart 2006 vervielen, werd besloten om de officiële start van de machinering te vervroegen.

COMPUTER EN GSM


Twintig landbouwers ondertekenden de aansluitingsverklaring van de Machinering Groot Maldegem. Secretaris Claeys is er van overtuigd dat er in de toekomst nog landbouwers zullen aansluiten.

Over enkele dagen zullen de eerste machines kunnen gebruikt worden. Er werden duidelijke afspraken gemaakt over de manier waarop. Omdat al de aangesloten leden over een computer en of een GSM beschikken is een systeem uitgedokterd waardoor het bespreken van een van de machines zowel per computer als per GSM kan gebeuren. Er komt in de nabije toekomst ook een website waardoor alle leden kunnen zien op welke dagen een machine nog niet door iemand gereserveerd is.

Het is voor landbouwers nog altijd mogelijk om tot de machinering toe te treden. Zij kunnen contact opnemen met Etienne Claeys op het nummer 09-377.39.29.Wie niet over een computer of gsm beschikt die kan de reservering van een machine ook schriftelijk doen bij de secretaris.


VIJF WEKEN IJSSCHAATSPLEZIER

Onder ruime belangstelling werd met een show van kunstschaatsclub KRYOS de ijspiste officieel geopend. Tot 6 maart kunnen de ijsschaatsliefhebbers er naar hartelust schaatsen. Tijdens de opening kwamen wij ook te weten dat de ijspiste niet toevallig in Maldegem is terecht gekomen. De zaakvoerder van de firma heeft familie in Maldegem wonen. Via hen werden de contacten gelegd. De machines om het ijs op schaatsniveau te houden draaiden al enkele dagen op voorhand en er kwamen op de gemeente geen klachten binnen over geluidsoverlast.


PROBLEMEN MET DE MARKT.

Wie vorige week maandag via de Mevr. Courtmanslaan naar de markt in Maldegem reed werd verplicht om in de Stationsstraat af te slaan. Door de komst van de ijspiste moest een gedeelte van de kramers verhuizen. Het werd een beetje een ongelukkige verhuis. Een aantal zelfstandige zaken in de Markstraat voor wie de maandagvoormiddag een topvoormiddag is waren nauwelijks te bereiken.

De brief met informatie over de nieuwe regeling van de maandagmarkt werd om een of andere reden niet verspreid. Dat alles heeft tot ongenoegen geleid bij enkele zelfstandigen uit de Marktstraat. Er komt een nieuwe oplossing voor de inrichting van de maandagmarkt. De kans is groot dat we maandag opnieuw via de Mevr Courtmanslaan en de Marktstraat naar de markt kunnen.


Home
Home
 
Made in France