De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 115 - Week 06 : van 05 februari tot 11 februari 2006


BOMEN MOETEN WIJKEN VOOR FIETSPADEN

Met de financiële steun van het Vlaams Gewest zal Maldegem op het industrieterrein fietspaden aanleggen. Bomen moeten sneuvelen in het belang van de zwakke weggebruiker.

Omdat er veel fietsers gebruik maken van de wegen op het industrieterrein besloot de gemeente vorig jaar om daar een aantal straten met fietspaden uit te rusten. Er werd nagegaan of er voor deze werken geen subsidie van het Vlaams Gewest en of de Provincie kon bekomen worden. Dat kon op voorwaarde dat de aan te leggen fietspaden aansloten op het Provinciaal en of Gewestelijk fietspadenplan. Daarom besloot de gemeente om op het industrieterrein een netwerk van fietspaden aan te leggen dat aansluit op de verbinding met de Kallestraat.

Eind vorig jaar viel in de gemeenteraad de definitieve beslissing over de aanleg van de fietspaden. Er moeten om langs beide zijden van zowel de Barbaraweg, Nijverheidslaan en het Vliegplein een fietspad aan te leggen geen onteigeningen gebeuren. Het enige nadeel in het plan was het verplicht rooien van een aantal bomen langs de openbare weg. Zelfs Groen! had daar geen bezwaar tegen. Vorige week werden op het Vliegplein de bomen geveld. Over enkele maanden kan er met de aanleg van de fietspaden begonnen worden. Door het vellen van de bomen wordt ook de lange bocht in het Vliegplein overzichtelijker.

 


DEN HOOGEN PAD VIERDE TIENDE VERJAARDAG

Het succes van den Hoogen had is in niet geringe mate te danken aan de inzet van het Programmatiecomité. De leden van het comité werden door
schepen Gobeyn in de bloemen gezet.

Na een wat moeilijke start draait het cultureel centrum den Hoogen Pad nu op kruissnelheid. Met beperkte middelen in vergelijking met andere culturele centra slaagt het programmacomité er ieder jaar in een programma samen te stellen dat steeds meer mensen naar den Hoogen Pad lokt. Voor de viering van zijn 10de verjaardag had het programmatiecomité zaterdagavond Guido Belcanto naar Adegem uitgenodigd. Voor die de micro kreeg blikte Schepen van Cultuur Anneke Gobeyn terug op 10 jaar den Hoogen Pad. Het gebouw is een ontwerp van het architectenbureau Marnix en Patrick Van de Kerckhove. Het werd op 27 januari 1996 officieel geopend door toenmalig minister van cultuur en oud - Maldegemnaar Luc Martens.

De eerste maanden werd het centrum door een lekkend dak geteisterd. Als kennismaking mochten alle verenigingen het eerste jaar éénmaal gratis gebruik maken van de nieuwe accommodatie Met de officiële opening van het cultureel centrum werd ook gestart met een eigen programmatiecomité. Den Hoogen Pad kon immers niet alleen afhankelijk zijn van voorstellingen die door derden werden georganiseerd. In het eerste seizoen stonden vijf eigen voorstellingen op het programma. In het programmaboekje 2005-2006 staan er 12 voorstellingen of optredens. Daarnaast worden er ook nodig verschillende cursussen georganiseerd en is er ook een eigen schoolprogrammatie waarop verschillende scholen uit de regio inspelen. Sinds enkele jaren wordt er één keer per maand op woensdagnamiddag een film voor de jeugd gedraaid.

FEESTWEEKEND

Zondagnamiddag was de grote zaal van den Hoogen Pad voorbehouden voor de kinderen. Klutske zorgde er voor een spetterende Fluo Flitsfuif

Net als voor de samenstelling van zijn jaarprogramma heeft het programmatiecomité voor de viering van de 10de verjaardag van den Hoogen Pad het geld niet door deuren en vensters gesmeten. Op vrijdagavond mocht de jeugd zich muzikaal uitleven in het cultureel centrum. Het optreden van Guido Belcanto op zaterdagavond was opgenomen in het jaarprogramma. Het drankje dat de gasten voor het optreden kregen was een verjaardagsgeschenk van de gemeente. Ook voor Rosita het vertrouwde gezicht in de cafetaria was de 10 verjaardag van den Hoogen Pad en haar cafetaria een gelegenheid om iets speciaal te doen.

De verenigde Vrienden Adegem zorgden voor een sfeer en smaakvol aperitiefconcert.

Rosita nodigde de regelmatige bezoekers van de Hoogen Pad op zondagvoormiddag uit naar een aperitiefconcert. Het publiek kon niet alleen genieten van de muziek van de Verenigde Vrienden Adegem, Rosita zorgde ook voor de drankjes en de hapjes. De laatste tonen van het aperitiefconcert in de cafetaria waren nog niet uitgestorven toen in de inkomhal en in de vergaderzaal alles in gereedheid gebracht werd voor de familienamiddag. Er werden een tiental volksspelen opgesteld. Terwijl de kinderen in de zaal zich uitleefden in de Fluo flitsfuif konden hun ouders, oudere broers en zussen en grootouders hun handvaardigheid testen op de volksspelen.

Het vangen van vallende staven zag er makkelijker uit dan het was.

Er kwam de eerste uren niet veel volk af op de volksspelen. Pas nadat de uitzending van het wereldkampioenschap cyclocross op tv was afgelopen werd het druk in de inkomhal van het cultureel centrum.

Het verjaardagsweekend werd afgesloten met een optreden van Lieven Scheire. Die is geen onbekende voor het publiek van den Hoogen Pad. Voor zijn 10de verjaardag kreeg den Hoogen Pad de kans om tegen gunstvoorwaarden een try-out van zijn TV show op zijn programma te zetten. Door die meevaller kon het programmatiecomité het publiek voor €1 een avondje lachen bezorgen.

 


CENTRUMMANAGER MOET LEEFKERNEN NIEUW LEVEN INBLAZEN.

Tot eind 2007 is Carolien Ongena de centrummanager van Maldegem en Assenede. Zij moet er samen met het gemeentebestuur en de plaatselijke middenstand voor zorgen dat de verschillende leefkernen er commercieel aantrekkelijker uitzien.

Een tiental jaren geleden was er in Maldegem reeds sprake van het aanstellen van een centrummanager. Die zou er voorstellen doen en zelf initiatieven nemen om het centrum van de gemeente commercieel aantrekkelijker te maken. Iedereen stond achter het project toen er over de verdeling van de kosten werd gesproken. Toen bleek alleen de gemeente nog over te blijven. Dank zij een initiatief van EROV ( Economische Raad van Oost Vlaanderen) en de provincie Oost Vlaanderen komt er nu met enkele jaren vertraging toch een centrummanager.

Het was aanvankelijk de bedoeling om één of twee centrummanagers voor de vijf steden en gemeenten die in het Meetjesland in het 5b project zijn opgenomen, aan te stellen. Na overleg tussen die vijf bleven uiteindelijk nog Maldegem en Assenede over om in te gaan op het voorstel van EROV en de Provincie Oost Vlaanderen. Caroline Ongena zal twee dagen per week werken aan de commerciële opsmuk van de leefkernen van Maldegem en twee dagen in Assenede actief zijn.

OVERLEG

Nadat zowel de burgemeester van Maldegem als die van Assenede de gelegenheid hadden gekregen om de situatie in hun gemeente uit te leggen vergeleek Caroline Ongena de resultaten van de tellingen van 2004 en 2005. Daaruit bleek zowel voor Maldegem als voor Assenede dat de leegstand verhoogd is en dat het aantal handelszaken is afgenomen. Zij wil in Maldegem rond de tafel zitten met het gemeentebestuur de middenstandorganisaties en de vertegenwoordigers van de vastgoedmarkt. Met hen wil zij een strategie uitwerken om de verfschillende leefkernen van de gemeente commercieel aantrekkelijker te maken. Als zij er in slaagt om tegen het eind van 2007 dat platform een actieve rol te laten spelen in de uitbouw van het commercieel hart van de gemeente is haar opdracht geslaagd. Wat er na 2007 gebeurt, is nog een open vraag.

 


MEETJSLANDSE DUIVENMELKERS TE GAST IN HET ANDRE TRENSONSTADION

Zondag 12 februari leiden de wegen van alle Meetjeslandse duivenmelkers naar het André Trensonstadion op het Vliegplein. Voor de 23ste huldiging van zijn kampioenen heeft de Vriendenkring Meetjeslandse Duivensport de Adegemse krulboltempel als ontmoetingsplaats uitgekozen. De feestelijke namiddag begint om 14 u met de tentoonstelling van de 60 duiven die het voorbije seizoen een belangrijke rol gespeeld hebben in een van de drie kampioenschappen die door de Vriendenkring worden georganiseerd. Om 15 u begint de verkoop van een 20 tal bons. Die werden geschonken door gekende duivenmelkers uit de regio. De vriendenkring zorgt voor de versterking van de innerlijke mensen en voor waardevolle prijzen in de tombola.

 


DE IJSPISTE KRIJGT VORM.

Vrijdag 10 februari opent op het marktplein achter het gemeentehuis de ijspiste haar deuren. Bij de officiële opening geven de leden van kunstschaatsclub Kryos uit Eeklo een demonstratie. Tot 6 maart is er achter het gemeentehuis tot 22u schaatsplezier te beleven. Rond de piste is een mini Horecadorp gebouwd.

 


VIJF SPROOKJES IN DEN HOOGEN PAD

Op uitnodiging van de Gezinsbond en het Davidsfonds zijn op zondagnamiddag 5 maart drie acteurs van Ree Animasie Tejater te gast in den Hoogen Pad. Samen met de kinderen wandelen zij door de sprookjes Klaas Vaak, de Tondeldoos, Hans de Sukkel, de Chinese nachtegaal en De muizenbruiloft. Kaarten voor deze familievoorstelling kunnen besteld worden op het nummer 050-71.43.57.

 


WILLY CLAES IN CONCERT

Op zaterdag 11 maarts is het Willy Claes Quartet te gast in den Hoogen Pad. Vanaf 20u30 brengen ze musicals uit musical Broadwayhits en gekende klassiekers. Tot 5 maart kunnen kaarten met een fikse korting besteld worden op het nummer 050-71.43.57 of via [email protected]


Home
Home
 
Made in France