De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 114 - Week 05 : van 29 januari tot 04 februari 2006


WIJ ZIJN MET 5983

Uit de cijfers ons verstrekt door de Dienst Bevolking blijkt dat er in Adegem eind 2005 zesenzestig mensen meer woonden dan op 31/12/04. Van de 5.983 inwoners zijn er 3034 van het mannelijk geslacht.

Het inwoners aantal van Groot Maldegem was op 31/12/05 gestegen tot 22.289. Dat is een stijging met 372 eenheden in vergelijking met 31/12/04. In Maldegem wonen er 11139 mannen en 11.150 vrouwen.

 


GEDICHTENDAG WERD GEDICHTENWEEK.


Het was voor de leerlingen van de Papaver een blij weerzien met juffrouw Brigitte.
Zij kwam niet terug naar de Papaver om les te geven maar om net als enkele gekende gemeentegenoten in het kader van de gedichtendag enkele gedichten voor te lezen.

In de Papaver hadden ze niet genoeg aan een gedichtendag ze maakten er meteen een gedichtenweek van. De school had enkele bekende inwoners van de gemeente uitgenodigd om tijdens de voorbije week enkele van hun lievelingsgedichten in het 1ste en 2de leerjaar voor te lezen. Enkel Pastoor Dhooghe kon wegens ziekte niet op de uitnodiging ingaan. Die lezingen vielen bij de leerlingen zo goed in de smaak dat sommige gedichten op hun verzoek een tweedemaal werden voorgelezen. De kinderen beleefden de gedichtenweek niet alleen passief.

Maandag pakten zij ondanks de koude en de wind uit met een gedichtenrally. Op verschillende plaatsen in het centrum van Adegem waren gedichten opgehangen. De leerlingen van de eerste graad maakten een wandeling van het ene gedicht naar het andere. Het gedicht werd voorgelezen en besproken. Dinsdag werd in verschillende klassen een gedicht in elkaar geknutseld. Daarin werden dan alle attributen gestopt die kinderen kunnen helpen bij het maken van een nieuw gedicht. Woensdag moesten de kinderen dan hun hersenen extra laten werken. Zij werden zelf even dichter. Alleen of met de hulp van hun juf zetten zij hun fantasie in woorden op papier.

 

Op de weide achter het rusthuis lieten de kinderen hun zelfgeschreven gedicht met een ballon de lucht in. Om te voorkomen dat zoals vorig jaar enkele ballonnen onmiddellijk na het oplaten in de bomen bleven hangen werden de ballonen dit jaar verder van het rusthuis opgelaten.

APOTHEOSE

Donderdag 26 januari was het de officiële gedichtendag. Dat werd voor de kinderen van de Papaver ook de belangrijkste dag van hun gedichtenweek. Die dag kregen de kinderen in de voormiddag juffrouw Brigitte Notteboom en burgemeester Johan De Roo op bezoek. In de namiddag gingen de kinderen zelf op bezoek bij 3de kleuterklas. Daar droegen zij in een heuse show van de gemaakte gedichten in de klas voor. Het hoogtepunt van de gedichtendag kwam voor de kinderen pas daarna. Zij mochten de school verlaten om samen met hun juffen en directeur Ginneberge de gedichten die ze in de loop van de week zelf geschreven hadden met een ballon de lucht in te laten. Een honderdtal ballonnen verzwaard met een literaire vracht dreven, nagestaard door de kinderen en gedreven door de noordoosten wind, richting Kleit. Omdat ze dit jaar verder van de bomen rond het rusthuis stonden strandde geen enkele ballon onmiddellijk na het oplaten in een van de bomen.

 


HET GAAT GOED MET DE GEZINSBOND.

In dichtvorm maakte Dorine De Vlieger een wandeling door het jaarprogramma dat de Gezinsbond zijn leden aanbiedt

 

Met een drankje en een hapje in de hand wisselden het bestuur en de leden van de Gezinsbond Adegem in het parochiaal centrum nieuwjaarswensen uit. Voorzitter Wilfried Sierens blikte met voldoening terug op het voorbije jaar. De leden gaven vlot respons op de activiteiten die door het bestuur werden georganiseerd en de samenwerking met het programmatiecomité van den Hoogen Pad verliept vlot. Dank zij die samenwerking kunnen leden van de Gezinsbond korting krijgen op de toegangskaarten voor voorstellingen die door Gezinsbond in samenwerking met het programmatiecomité of voor programma's die door het programmatiecomité zelf worden georganiseerd. Er zijn al enkele verenigingen die de Gezinsbond in hun samenwerking met het programmatiecomité gevolgd zijn.

LICHTE DALING

Met zijn driehonderd aangesloten gezinnen scoort de Adegemse afdeling van de Gezinsbond nog altijd hoog. De vrees voor massale ontslagen na de verhoging van het lidgeld met €5 bleek ongegrond. De daling is in vergelijking met andere verenigingen miniem gebleven. De voorzitter wees er ons op dat de verhoging van het lidgeld geen beslissing van de afdelingen maar van het hoofdbestuur is.

De voorzitter blikte even in de toekomst. De gezinsbond doet niet aan politiek maar kan toch niet naast de gemeenteraadsverkiezingen van oktober kijken. Volgens voorzitter Sierens zal de Gezinsbond Adegem, net als bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, bij zijn leden een bevraging doen naar hun verwachtingen van het sociaal beleid in de komende bestuursperiodes. Die verwachtingen zullen in een memorandum verzameld worden en aan de partijen worden overgemaakt.

Na het woordje van de voorzitter en het bijvullen van de glazen was het de beurt aan Dorine De Vlieger om in een spel met woorden het nog resterende jaarprogramma te overlopen. Zij liet er geen twijfel over bestaan dat alles wat de Gezinsbond organiseert gebeurt tegen betaalbare prijzen.



SILVER SLINGSHOT OPENDE HET VERJAARDAGSWEEKEND.

 

Gedurende drie dagen vierde het Programmatiecomité van den Hoogen Pad. Met TOP (lokaal Talent Op 't Podium) werd vrijdagavond het verjaardagsweekend ingezet. Het was de metal- hardrockband Silver Slingshot (de oud klasgenoten Thomas De Roo, Karel Van Hyfte en Jonas Blondeel) die de avond met lokaal talent openden.



DE KRUIPUIT ONTVING MARIA SESSELLE

Maria Sesselle auteur van verschillende dichtbundels was op de gedichtendag te gast in de gemeentelijke Basisschool de Kruipuit.


Ook in de klas van juffrouw Magda op de Kruipuit ging de Gedichtendag niet onopgemerkt voorbij. Donderdagnamiddag kregen de leerlingen het bezoek van dichteres Maria Sesselle. Maria is geen onbekende voor de school twee van haar kleinkinderen lopen er school en in haar kinderjaren zat zij enkele jaren op den appelboom op school. De dichteres die de jongste tijd met succes gedichten en foto' s combineert, had een paar gedichten meegbracht die de school van de kruipuit haar als voedingbodem gegeven had. Naast het voorlezen en verklaren van haar gedichten liet de dichteres de kinderen door een spel van vragen en antwoorden ook hun eigen definitie van dichten geven. Die vergeleek ze dan met de omschrijving die volwassenen aan het dichten geven. Zij gaf de kinderen ook enkele tips die zij kunnen gebruiken bij het schrijven van een gedicht. Die tips konden ze donderdagnamiddag en vrijdag gebruiken toen ze samen met juf Magda gedichten schreven.

 


ALTE HERREN MET NEIUWE WEDSTRIJDBAL TEGEN VINO VINO.

Voor de wedstrijd tegen Vino Vino uit Brugge verraste Dirk Bracke zijn mede spelers met een wedstrijdbal.

 


WAFELS EN VALENTIJNSONTBIJT BIJ FLAMINGO JEUGD.

Na een stevige training lieten de wafels zich bij de jeugd van Flamingo smaken. Dat ze lekker waren hebben we zelf geproefd.

Het jeugdbestuur van Volleybalclub Flamingo doet er alles aan om de jonge sporters voor hun sport te motiveren. Omdat zij zich zo inzetten en bijna altijd allemaal stipt op de training aanwezig zijn werden zij afgelopen vrijdagavond na de training uitgenodigd in de VIP ruimte van de sporthal Van Cauteren voor een wafelavond. De wafels werden ter plaatse gebakken door de bestuursleden.

Ook tijdens het weekend van 12 februari wordt het druk voor het jeugdbestuur van Flamingo. Voor de tweede maal organiseren zij dan hun valentijnsontbijt. Vorig jaar bestelden zij in 2u zeshonderd gezonde uitgebreide ontbijten aan huis in Adegem en Maldegem. Veertien dagen voor het valentijnsweekend zijn er al meer dan 550 inschrijvingen binnen. De inschrijvingslijst wordt pas eind deze week afgesloten.

Een ontbijt voor volwassenen kost € 7. Voor een kinderontbijt moet € 5 neergeteld worden. Voor de vroege opstaanders wordt het ontbijt op zondag 12 februari tussen 8u en 9u geleverd. Wie iets langer tussen de lakens wil blijven die kan vragen voor een levering tussen 9u en 10u. Inschrijven kan bij Pol Dalle 050-71.81.74, Geert en Dina Boes 050-71.55.86 of 0496-54.97.33, Katrien Martens 0497-02.16.79, Ivan en Myriam Verhaeghe 050-72.00.95, Johan Houwenhuyse 0477-39.57.65.


Home
Home
 
Made in France