De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 113 - Week 04 : van 22 januari tot 28 januari 2006


INDUSTRIEGROND EN PETANQUEBAAN KRUIDEN NIEUWJAARSRECEPTIE

Ook dit jaar waren de meeste inwoners van de Ringbaan en zandakker aanwezig op de nieuwjaarsreceptie die hen door het wijkcomité werd aangeboden.

In het jeugdontmoetingscentrum in de Zandakkers kregen de inwoners van de Ringbaan en de Zandakkers, tijdens de nieuwjaarsreceptie met een hapje en een drankje in de hand, de gelegenheid om uitgebreid kennis te maken met de mensen die zich sinds de vorige nieuwjaarsreceptie in een van de beide straten gevestigd hebben. Het wijkcomité maakte van de gelegenheid gebruik om de medebewoners informatie te verstrekken over op handen zijnde veranderingen in de wijk en zijn omgeving. De geruchten over de uitbreiding van het industrieterrein doen al lang de ronde in Adegem. Aan burgemeester Johan De Roo werd, bij zijn uitnodiging naar de nieuwjaarsreceptie gevraagd of hij in het kort de inwoners van de wijk klare wijn wou schenken.

ENIGE PLAATS

Nadat hij hen had uitgelegd dat door de verkoop van de laatste industriegrond op het bestaande industrieterrein de gemeente, wil ze de tewerkstelling in de gemeente behouden extra industriegrond moet creëren, ging de burgemeester dieper in op de plaats en de omvang van het nieuw industrieterrein. Over de oppervlakte en de plaats van inplanting heeft de gemeente beslissingsrecht. Zij kan enkel voorstellen doen en aan de Provincie, die voor gans de provincie een Ruimtelijke uitvoeringsplan maakt, niet bindende adviezen overmaken. Als het van de gemeente afhing dan kwam het nieuw industrieterrein ten noorden van de Expresweg. De gemeente was zelfs bereid om daar een permanent oefenterrein te aanvaarden naast haar nieuw industrieterrein.

De provincie is de gemeente in haar gedachtegang niet gevolgd. Nadat op provinciaal niveau was vastgelegd dat Maldegem 22ha nieuwe industriegrond mag creëren besloot de provincie Oost Vlaanderen dat die industriegrond moet aansluiten bij het bestaande industrieterrein. Omdat uitbreiding in de richting van de Kampel praktische grote problemen zou stellen blijven volgens de burgemeester alleen de gronden ten noorden van Ringbaan en de Zandakkers over.

De burgemeester verzekerde de aanwezigen dat enkel bedrijven die het milieu niet extra belasten een vergunning zullen krijgen om zich op het industrieterrein te vestigen. Daarnaast zal er ook een bufferzone tussen de Ringbaan en de nieuwe industriegrond worden aangelegd. Om te voorkomen dat door de komst van nieuwe bedrijven er meer verkeer door de Zandakkers en Ringbaan zou komen wordt er momenteel ook onderhandelt om voor het nieuw gedeelte van het industrieterrein een doorsteek naar de N9 te voorzien. Daarover is het laatste woord nog niet gezegd. Het dossier heeft nog een lange administratieve weg af te leggen. De burgemeester kondigde naast het openbaar onderzoek ook een hoorzitting in den Hoogen Pad aan.

PETANQUE EN KRULBOL

Jan Bral stelde het plan van de nieuwe petanquebaan voor. Intussen wordt er werkgemaakt van een nieuw plan waar, naast een petanquebaan, ook een krulbolbaan voorzien is.

De inwoners van de Ringbaan en Zandakkers zullen nog voor de plannen voor de nieuwe industriegrond in hun vaste vorm gegoten zijn in hun wijk op gemeentelijke grond een spelletje petanque en krulbol kunnen spelen. Jan Brak voorzitter van het wijkcomité stelde tijdens de nieuwjaarsreceptie het plan voor een Petanquebaan voor. Dat plan is niet te nemen of te laten. Inwoners die ideeën hebben om het plan aan te passen kunnen daarvoor bij de leden van het wijkcomité terecht. Jan deed meteen ook een oproep naar de inwoners van de beide straten om mee te werken aan de aanleg en het onderhoud van de Petanquebaan. Omdat de baan met groene subsidie wordt aangelegd moeten de facturen die de aanvraag van de subsidie rechtvaardigen voor oktober worden ingediend. Van schepen Geert De Roo kregen de inwoners de verzekering dat de gemeente in dien nodig mee zal helpen bij het aanleggen en onderhouden van de baan.

Een paar dagen later kreeg Piet Blomme, lid van de het wijkcomité, het voorstel van schepen Noël Wille om naast de petanquebaan ook een krulbolbaan aan te leggen. Omdat er bij de aanleg van die banen ook enig graafwerk komt kijken stelde de schepen de heer Blomme voor om met het wijkcomité een dossier voor de beide banen bij het college van burgemeester en schepenen in te dienen. Hij is er van overtuigd dat het schepencollege graag bereid zal zijn om mee te werken aan de uitvoering van de plannen.


FIENTJE MOERMAN EREGAST OP VLD NIEUWJAARSRECEPTIE.

Na de CD&V voor veertien dagen geleden, was het afgelopen zondag de beurt aan de VLD om te klinken op het nieuwe jaar. Minister Fientje Moerman was de eregast op de bijeenkomst die voor de VLD de start is van hun campagne voor de gemeente en provincieraadsverkiezingen. Plaatselijk voorzitter Peter Van Hecke deed een oproep naar de vrouwen om niet langer langs de kant te blijven staan maar om zelf politieke verantwoordelijkheid op te nemen.


BASISSCHOOL DE MEIDDOORN DE MEEST VERDIENSTELIJKE MEETJESLANDER

De basisschool de Meidoorn uit Eeklo werd door de inwoners van Vlaanderen verkozen tot de meest verdienstelijke Meetjeslander 2005. Diana Murdalova, een 13jarig Tsjetsjeens meisje dat mee speelde in de Zing voor mij, mocht het kunstwerk van Stefaan De Visscher in ontvangst nemen.

Donderdag 19 januari waren alle prominenten uit de wereld van de politiek, industrie, cultuur, toerisme en sociale organisaties uitgenodigd naar den Hoogen Pad voor de nieuwjaarsreceptie van het Streekplatform+ Meetjesland. Directeur Bart van Herck kondigde aan dat Evergem sinds 1 januari de 12de gemeente is die bij het streekplatform+ Meetjesland aansluit. Samen met directeur Freddy Bertin lichte de heer Van Herck de plannen van het Streekplatform+ toe.

Na een jaar van herstructurering kan volgens de heren Bertin en Van Herck het streekplatform+ Meetjesland opnieuw kiezen voor de actie. De eerste opdracht wordt het herschrijven van de toekomstvisie van onze streek voor de komende 15 jaar. Zij deden een oproep naar alle besturen bedrijven en organisaties om mee na te denken over de toekomstvisie en over het vastleggen van prioriteiten. Veel regio' s benijden het Meetjesland zijn Streekplatform+ en zijn werking.

Terwijl de genodigden proefden van de verschillende streekgerechten die zich in den Hoogen Pad voorstelden werd een demonstratie bodypainting gegeven.
Het resultaat mocht er wezen.

MEIDOORN

Voor de derdemaal organiseerde het Streekplatform+ Meetjesland de verkiezing van de meest verdienstelijke Meetjeslander. Door de mensen van de regionale pers werden vijf mensen en of verengingen voor deze titel genomineerd. Tot 14 januari kregen de mensen uit onze regio de gelegenheid om via de website www.meetjesland.be hun stem uit te brengen. Er werden meer dan 2000 stemmen uitgebracht. De Basisschool De Meidoorn uit Eeklo kreeg de meeste stemmen achter haar naam.
De trofee een kunstwerk van de Eeklose kunstenaar Stefaan De Visscher prijkt nu in de kast van de school. De school heeft haar nominatie en verkiezing te danken aan de zelfgeschreven musical ZING VOOR MIJ. Die het thema van integratie behandelt. De school, waar kinderen van verschillende nationaliteiten samen werken, heeft volgens de nominatie met haar musical een brug geslagen tussen verschillende culturen. De musical werd 8 maal opgevoerd in Eeklo en tweemaal in het Capitool te Gent.

Na het officieel gedeelte hadden de genodigden de tijd om uitgebreid met elkaar kennis te maken en te genieten van de vele streekgerechten die het Meetjesland te bieden heeft.



DE KASSEIE KLONK OP 2006.

Nadat ze zaterdagnamiddag bij Denise op de parking van 't Blondje samen konden klinken op een voorspoedig 2006 waren de inwoners van de Kasseie vorige week zondag door de feestcommissie uitgenodigd om in den Oude Weg te klinken op het nieuwe jaar. Terwijl zij genoten van een drankje en een hapje proefden twee leden van hun feestcommissie het woestijnzand van Dakar tussen hun tanden.

Facteur Willy kon nu ook eens buiten zijn dienst uren een klapke doen met de mensen die hij al jaren de post bezorgd.



NIEUWE POLITIEKE FORMATIE DIENT ZICH AAN .

Peter van Hecke en Stefan Lamotte zijn voorlopig de enige gekende gezichten van de nieuwe politieke beweging die zich klaarstoomt voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.


Dat ook in onze gemeente de politieke koorts langzaam maar zeker stijgt, was duidelijke tijdens de nieuwjaarsrecepties van de verschillende politieke partijen. De politieke families die nu in de gemeenteraad vertegenwoordigd zij hebben er nog een reden bij gekregen ombezorgd te zijn.

In november vorig jaar raakte voor het eerst in politieke middens bekend dat er in Maldegem in het licht van de komende gemeenteraadsverkiezing gewerkt werd aan een nieuwe politieke beweging. Dat gerucht werd de afgelopen enkele malen bevestigd en ontkend. Tot donderdagavond Peter Van Hecke uit de Boudewijn Lippensstraat de persmedewerkers via een e-mail het bestaan van de nieuwe politieke beweging bevestigde.

Over de naam van de nieuwe partij en de namen van de mensen die al toezegden om op de lijst te staan wou Peter Van Hecke, die geen familie is van zijn naamgenoot die voorzitter is van de Maldegemse VLD, nog niets kwijt. Samen met Stefan Lamotte staat Peter in voor het vrijgeven van informatie rond de partij. Het wordt naar hun zeggen een centrumpartij waarin alle politieke kleuren vertegenwoordigd zijn. Er zouden mensen bij zijn die nu of vroeger voor andere partijen deelgenomen hebben aan de gemeentepolitiek.

De beweegredenen voor de oprichting van hun beweging is eenvoudig. Zij willen af van huidige vorm van politiekvoeren in onze gemeente. "Het is niet zo dat alle voorstellen die van de meerderheid komen goed zijn en de voorstellen die van de minderheid komen slecht of onrealistisch zijn. Wij komen op voor een politiek waarin de gemeente en zijn inwoners, bij het nemen van beslissingen, centraal staan en paar persoonlijke of partijpolitieke belangen geen rol spelen" klinkt het bij Peter en Stefan als uit een mond. Al wie zich in deze gedachte goed kan vinden is bij hen welkom. Zij hopen met een volledige lijst aan de verkiezing te kunnen deelnemen. Over enkele weken zullen zij de naam van hun partij bekend maken.


VIER VALENTIJN MET BART VAN DEN BOSSCHE

Voor zijn jaarlijkse Valentijnavond heeft het programmatiecomité van den Hoogen Pad in Samenwerking met de Gezinsbond op zaterdag 11 februari Bart Van den Bossche naar het cultureel centrum uitgenodigd. Een aanrader voor zijn geliefde wil verwennen of houd van kleinkunstliedjes. Wie enkel voor de show komt hoeft slechts om 20u30 afspraak in den Hoogen Pad. Wie wil genieten van het valentijnbuffet die is er vanaf 19u30 welkom. Inschrijven kan tot 3 februari bij de Gezinsbond die voor haar leden korting heeft op de toegangskaart voor het optreden van Bart Van den Bossche. Voor inschrijving en informatie kan gebeld worden met het nummer 050-71.43.57 of 050.71.00.21.


NEEM DEEL AAN HET GROOT DICTEE.

Op zaterdag 18 februari organiseert het Davidsfonds op 76 plaatsen preselecties voor zijn groot dictee. Wie zich geroepen voelt om aan die schrijftest deel te nemen kan contact opnemen met het nummer 050-71.43.57.


WIE WINT DE PRIJS VOR DE MOOISTE WAGEN OF GROEP.

Op 25 en 26 februari stijgt in Vlaanderen de carnavalskoorts naar zijn hoogste punt. In Maldegem zijn de stoeten 's toeten die 's namiddags en 's avonds door het centrum trekken de hoogtepunten van het carnavalgebeuren. Wie wil deelnemen aan de kinderstoet in de Namiddag en mee wil delen in de prijzenpot van € 1300 of aan de avond met zijn prijzenpot van 9000 euro kan nu al inschrijven bij de raad van Elf.


Home
Home
 
Made in France