De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 111 - Week 02 : van 08 januari tot 14 januari 2006


SPEELT KVK ADEGEM IN DE TOEKOMST OP EEN GEMEENTELIJK TERREIN

Als KVK zijn voetbalpeil van de eerste ronde kan aanhouden zal het zich bij zijn terugkeer, na een seizoen afwezigheid in tweede provinciale, zonder problemen in de eerste helft van de rangschikking kunnen handhaven. Zelfs de vervanging wegens kwetsuren van twee doelmannen stelde de ploeg niet voor onoverkomelijke problemen. " Wij zijn niet alleen bezig met het huidig seizoen maar denken ook reeds aan het volgende seizoen" vertelde ons voorzitter Noël Wille. Hoewel hij daarover nog niets concreets wou loslaten konden wij uit ons gesprek toch opmaken dat er voor het komende seizoen versterking komt. Dat zou voor gevolg hebben dat er ook enkele spelers, die nu de rood - zwarte kleuren verdedigen, op het einde van het seizoen kunnen vertrekken. Zoals bij het begin van het seizoen werd aangekondigd geeft KVK ook de eigen jeugd een kans. Als die jongeren de geboden kansen grijpen dan is er voor hen mogelijks een plaats in het eerste elftal.

Er wordt bij KVK Adegem ook aan de toekomst op langere termijn gedacht. De ploeg beschikt momenteel over twee terreinen. Dat is geen overbodige luxe voor een club die in alle leeftijdscategorieën een competitieploeg heeft. Daarom wordt er gedacht aan een derde terrein. Dank zij het BPA zonevreemde sportterreinen liggen de terreinen van KVK nu in een recreatiezone. Om een derde terrein te kunnen aanleggen zou de club een perceel grond moeten aankopen dat aansluit op de huidige terreinen. Die mogelijkheid kan zich in de toekomst voordoen hoorden we in KVK bestuurskringen.

GEMEENTELIJKE BELANGSTELLING

Niet alleen KVK Adegem is geïnteresseerd in de mogelijke aankoop van dat perceel. burgemeester Johan De Roo bekende tijdens zijn laatste persbabbel van 2005 dat het de bedoelding is van het gemeentebestuur, dat op langere termijn alle deelgemeenten over een gemeentelijk sportterrein kunnen beschikken. In Maldegem, Kleit en Donk is dat al het geval. Het dossier Middelburg ligt op de tafel net als het dossier Adegem. Uit gesprekken met de eigenaar van de huidige terreinen heeft het college van burgemeester en schepenen kunnen opmaken dat die bereid is om over een verkoop van zijn gronden met de gemeente te onderhandelen. Als het aanpalend perceel koopbaar is dan zou de gemeente ook over de aankoop van dat perceel willen onderhandelen. Een blik op de begroting van 2006 leert ons wel dat er voor die operatie in 2006 geen geld voorzien is.

SUBSIDIES EN ENERGIEKOSTEN

Tijdens de laatste raadszitting van 2005 heeft de Maldegemse gemeenteraad het nieuw subsidiereglement voor de sportverenigingen goedgekeurd. Vanaf 2006 worden die subsidies niet meer door de sportraad maar door de gemeente toegekend en uitbetaald. De subsidieaanvragen moeten vanaf nu niet meer naar de sportraad maar naar het college van burgemeester en schepenen worden gestuurd.

Zoals aangekondigd heeft de gemeente bij het opstellen van zijn nieuw subsidiereglement de kaart van de jeugd getrokken. Naast de basissubsidie en de subsidie per ploeg krijgt de club nu ook per jeugdspeler een subsidie van € 20. Voor het volledige subsidiereglement kunnen de spotclubs terecht bij de gemeentelijke sportdienst.

Het nieuw reglement zorgt er voor dat de gemeente veel meer subsidies aan de sportverenigingen zal uit betalen dan vroeger. Er zit voor de sportclubs echter ook een addertje onder het gras. Tot vorig jaar konden zij voor hun energiekosten rekenen op de gemeente. Vanaf nu moeten die facturen volledig door de sportclubs zelf betaald worden. Als zij onzorgvuldig omspringen met water, verwarming of elektriciteit dan zullen zij dat zelf moeten bekostigen. Volgens burgemeester De Roo zorgt de invoering van het nieuw subsidiereglement en de afschaffing van de betaling van de facturen van het energiegebruik voor de gemeente een meer uitgave van een paar duizend euro.

 


ROOKVRIJE GEMEENTELIJKE NIEUWJAARSRECEPTIE.

Op 2 januari waren alle personeelsleden van de gemeente uitgenodigd op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Voor het eerst mocht er, gezien de nieuwe wetgeving, in het atelier waar de receptie doorging niet gerookt worden. De aanwezigen die hun drang naar een sigaret of sigaar niet konden onderdrukken trokken tijdelijk de winterkou in. Tijdens de rookvrije receptie nam de gemeente ook afscheid van een aantal mensen die in de loop van 2005 de pensioengerechtigde hebben bereikt. Thérèse De Cock, Yvette Van Canneyt, Jaak Crul en Georges Schelstraete ontvingen als dank voor bewezen diensten een geschenk.

 


STOOMTREIN RIJDT TERUG TOT IN EEKLO.

Een paar jaar terug besliste het bestuur van de VZW Stoomcentrum om veiligheidsredenen zijn ritten met de stoomtrein te beperken tot Balgerhoeke. Het spoor tussen Balgerhoeke en Eeklo werd door de VZW nog enkel gebruikt voor het ophalen van goederen of om hun machines naar activiteiten van andere stoomverenigingen te brengen. De VZW heeft voor de verdere uitbouw van zijn accommodatie een belangrijke subsidie gekregen. Met die subsidie en eigen middelen zal een nieuwe loodsgebouwd worden langs de Melingstraat ter hoogte van de Warande.

Een deel van het geld zal ook gebruikt worden om de spoorwegbedding tussen Balgerhoeke en Eeklo aan te passen. Volgens Jason Van Landschoot is het de bedoeling dat van bij het begin van het nieuw seizoen de treinen opnieuw tot in Eeklo rijden. Het is de bedeling om de toeristische treinritten tot Eeklo te koppelen met andere bezoeken in Eeklo. Cijfers hebben ondertussen aangetoond dat de VZW Stoomcentrum de tweede grootste publiekstrekker van Maldegem is.

 


't LOBBEKE IN DE MICHELINGIDS VAN JEUGDVRIENDELIJKE TENNISCLUBS

Op twee januari waren het de leden tot 17 jaar die door het jeugdbestuur van 't Lobbeke verwend werden.

Ondanks de tegenslag met de tennisballon die onder de druk van sneeuw en smeltwater ineen zakte, sloot tennisclub 't Lobbeke 2005 toch nog met een goed gevoel af. Voor de tweede maal in rij werd de club van voorzitter Martin de Vlieger opgenomen in de Michelingids van jeugdvriendelijke tennisclubs. Alle clubs kunnen bij de nationale federatie een aanvraag indienen om erkend te worden om als jeugdvriendelijke club erkend te worden. Zij moeten die aanvraag met een dossier staven. In het dossier dat door 't Lobbeke werd ingediend lazen we dat de club om nog meer jongeren de weg naar het tennis te laten vinden het lidgeld voor jongeren verlaagd heeft.

Naast trainingen en wedstrijden organiseert de club ook nog andere activiteiten voor de aangesloten jongeren. Tijdens de trainingen en wedstrijden wordt er voor begeleiding gezorgd. Met nog 169 andere clubs ontving 't Lobbeke de label van jeugdvriendelijke club. De federatie geeft ook een Michelingids van Jeugdvriendelijke tennisclubs uit. Daarin worden de 30 clubs met de best quotaties opgenomen. Alle clubs zijn er trots op als de naam van hun club in de gids wordt opgenomen. Voor het tweede jaar op rij vinden we alle gegevens over 't Lobbeke terug in de Michelingids.

 


MALDEGEM HEEFT EIGEN HOLIDAY ON ICE.

 

Na Zomergem en Aalter krijgt nu ook Maldegem tijdelijk een ijspiste in zijn centrum. De firma Ice-Time uit Knokke vroeg de gemeente toestemming om tussen 40 februari en 5 maart een overdekte ijspiste in Maldegem te mogen plaatsen. Normaal gaat de aanvraag uit van de gemeente of een groep firma's en moet er voor de huur een pak geld betaald worden. In Maldegem zou de factuur voor water en elektriciteit ongeveer € 2.500 bedragen. Voor anderhalf uur schaatsplezier moet € 5 betaald worden. Wie zijn ijsschaatsen zelf meebrengt betaalt € 4. De firma zal ook speciale prijzen maken voorscholen die in klasverband komen schaatsen en bedrijven die hun personeel of klanten extra schaatsplezier willen schenken. 's Avonds om 21u30 wordt de ijspiste gesloten. De firma staat zelf in voor de uitbating van de ijspiste en de horecakramen rond de ijspiste.

Omdat er in Zomergem en in Aalter klachten waren over het lawaai dat door de machines die het ijs in de piste moeten aanmaken ging een delegatie van het college en de sportdienst op bezoek naar Knokke waar de ijspiste stond opgesteld. De ijsmachine produceert een geluid dat de avond en nachtrust van de omwonenden niet zal verstoren klonk het bij hun terugkeer. Na dat advies zette het college van burgemeester het licht op groen voor de ijspiste. Voor de kermis tijdens het carnavalsweekend van 25 en 26 februari en de maandagmarkt wordt aan een oplossing gewerkt. Omdat er in die periode nergens een ijspiste in de regio is verwacht de firma niet alleen schaatslustigen uit Maldegem en zijn deelgemeenten.

 


BJM ORGANISEERDE BASKETBALHAPPENING.

Ook tijdens de kerst en nieuwjaarsvakantie van 2005+2006 organiseerde BJM zijn jaarlijkse Jeugd-Basketbalhappening. Een veertigtal jongeren uit alle hoeken van Maldegem en zijn deelgemeenten zakten naar de sporthal in de Bloemestraat af om er een gezellige sportnamiddag te beleven. Voor en na de sportieve prestaties werd de innerlijke mens verwend.

 


WON U DE EERSTE PRIJS VAN DE MALDEGEMSE UNIZO EINDEJAARSTOMBOLA ?

Maandagavond 2 januari werden in Maldegem de winnende nummers van de eindejaarstombola die door UNIZO werd georganiseerd getrokken. Wie het lot met nummer 219649 uitgegeven door electro Ysebaert in zijn bezit heeft ontvangt iedere maand van 2006 voor € 250 waardebons. Alle loten die eindigen op 352 en 851 zijn goed voor een waardebon van € 5.


Home
Home
 
Made in France