De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 109 - Week 52 : van 25 tot 31 december 2005


MARNIX EN OSWALD ZIJN TERUG IN HET LAND

Wie dacht of hoopte dat onze website-teamgenoot Marnix en zijn vriend Oswald in China zouden blijven hadden het verkeerd voor. Na 8 dagen zat de opdracht van Oswald Van Cleemput er op en zijn ze terug naar huis gekeerd. Het was daar veel te koud om er nog langer te blijven. Over hun verblijf in China leest u in een volgende bijdrage meer.


JOSEPH ZIT DE MENSEN AL VIJFTIG JAAR IN HET HAAR.


Als gouden kapper kan Joseph over alles meepraten. Zijn klanten hebben altijd gelijk ook al denkt hij er soms anders over. Hij denkt er nog niet aan om de schaar aan de haak te hangen.

Toen hij bijna 51 jaar geleden op 14 jarige leeftijd de schooldeuren in Aardenburg achter zich dicht trok was Joseph Minnaert eigenlijk, zoals zijn broers, voorbestemd om aan de slag te gaan in de vlasnijverheid. Gelukkig voor hem kon de familie zijn vader ompraten en mocht hij als leerling - kapper aan de slag gaan.

De eerste vijf jaar was het vijf dagen werken en een dag les volgen. Naast zijn opleidng als kapper volgde hij ook nog de cursus handelszaken wat bij ons gelijkstond me de economische afdeling. Omdat hij de eerste maanden niet veel aan de mensen hun haar mocht werken was hij na een blessure aan zijn voet van plan om een andere beroepsrichting te kiezen. Hij prijst zich vijftig jaar later nog altijd gelukkig dat hij het niet gedaan heeft.

ADEGEM IN DE BOVENSTE SCHUIF
"Ik was amper 17 jaar toen ik aan iedereen die het horen wilde dat ik mijn eigen kapperszaak in Adegem zou beginnen. De meeste van mijn familie en vrienden verklaarden me gek maar ik heb toch woord gehouden" vertelde Joseph me toen hij vorige week de schaar in mijn haar zette. Adegem was voor mij toen al geen onbekend gebied meer. Met mijn vrienden uit Ede en Aardenburg kwam ik wekelijks tijdens het weekend de grens over.

Wij kenden alle cafeetjes langs de Oude Staatsbaan. Die bezochten we op onze weg naar de Rodeo in Balgerhoeke. Ik voelde mij meteen thuis in Adegem wat niet kon gezegd worden in Maldegem en Eeklo."zette Joseph zijn verhaal verder. Omdat hij nog te jong was om een eigen zaak te beginnen bleef hij verder in loondienst bij de kapperszaak waar hij als jonge knaap begonnen was. Hij deed zijn werk zo goed en kon zo goed met klanten kon omgaan dat hij van 1963 tot 1966 voor zijn patron gerant werd in Cadzand.

EERST IN BRESKENS
In 1966 voelde Joseph de tijd gekomen om met een eigen zaak te beginnen. Zijn droom om die zaak in Adegem te beginnen ging niet door. "Ik was er van overtuigd dat het makkelijker was om met en zaak in België, lees Adegem, te starten dan in Nederland. Omdat ik toen met nog andere mensen hun mening rekening moest houden begonnen we een Dames en Herenkapperszaak in Breskens"ging het verhaal verder.

In de jaren zeventig die Joseph de Beatlejaren noemt, lieten de jongens hun haar bijna niet meer snijden. Daarom werd bij de kapperszaak ook nog een drogisterij geopend. Zowel in Breskens als in Cadzand heeft hij zijn honger naar talen en dialecten kunnen stillen.

JUISTE MOMENT
Na 20 jaar Breskens hield Joseph het daar voor bekeken. Omdat toen ook familiaal de zaken anders lagen richtte Joseph zijn blikken terug op Adegem. Zo kwam Joseph eerst in de omgeving van de brug van Balgerhoeke en enkele jaren later in het nummer 41 in de Oude staatsbaan terecht. "Ik kon mijn beslissing om de grens over te steken op geen beter moment kiezen. Ik had amper de deuren van mijn zaak geopend of in Balgerhoeke sloot kapper Huysman zijn deuren.

Er waren een pak mensen op zoek naar een nieuwe kapper. Een deel van die mensen is bij mij terecht gekomen. Dat ik een Hollander was maakte voor hen niet uit. Het belangrijkste was dat hun haar proper gesneden werd" ging Joseph verder.

NEDERLANDER MET GEMEENTELIJK STEMRECHT
Toen Joseph zich in Maldegem in het bevolkingsregister lier inschrijven kreeg hij van Jenny te horen dat hij bij zijn inschrijving onmiddellijk en zonder problemen de Belgische nationaliteit kon krijgen. Omdat hij dan hij als Nederlander kies recht had en bij nationaliteitsverandering er kiesplicht bij kreeg besloot Joseph om Nederlander te blijven.

Ondertussen is onze wetgeving zo gewijzigd dat hij voor de gemeenteraadsverkiezingen als Nederlander in België geen kiesplicht maar kiesrecht heeft. Hij krijgt nog regelmatig opmerkingen over zijn nationaliteit maar hij weet uit welke hoek die komen en weet daar ook gepast met de hem eigen humor op te reageren.

REIZEN, MUZIEK EN SPORT
Joseph heeft nu de pensioengerechtigde leeftijd bereikt maar aan afbouwen denkt hij nog niet. Ik doe mijn werk nog steeds met plezier. Er is geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om te stoppen. Zolang ik gezond ben en ik plezier schep in mijn werk zal ik haar snijden" zegt de gouden kapper met overtuiging. Joseph houdt niet alleen van zijn werk. Hij pikt ook graag een reisje mee is actief en passief sportief en houdt van muziek. Op radio Polderland heeft hij een eigen programma rond Country en Westernmuziek.


ONZE BELASTINGEN BLIJVEN ONVERANDERD

Vorige week woensdag stond de belangrijkste gemeenteraadszitting van het jaar op het programma. De zitting die uitzonderlijk om 19u begon duurde zes uren. Belangrijkste punten op de dagorde waren de begroting, de belastingen en de subsidies. De inhoud van de dovemansgesprekken besparen wij u. Belangrijk om weten is dat de belastingen niet verhogen maar ook niet verlagen en dat de verenigingen ook in 2006 op gemeentelijke subsidies kunnen rekenen. Voor de sportverenigingen is er wel een niet onbelangrijke wijzigingen. De subsidies worden in de toekomst niet langer door de sportraad maar door de gemeente uitbetaald.


DE PARKING WORDT AANGEPAKT


De parking naast de pastorij krijgt een ander uitzicht. Bij het opmaken van de begroting voor 2006 heeft de gemeente geld voorzien om de parking te renoveren.

Adegem is reeds jaren vragende partij voor de verbetering van de parking naast de pastorij. Het creëren van extra parkeerplaatsen naast de pastorij was destijds na het saneren van het oude kerkhof een goede zaak. De manier waarop de parking werd aangelegd en onderhouden was een ander paarmouwen. Al vlug bleek dat de parking die een flink stuk lager ligt dan de openbare weg bij regenval van enige betekenis of bij winterse toestanden moeilijk of niet te gebruiken is.

Gedurende jaren heeft de gemeente met lapmiddelen geprobeerd de parking bruikbaar te houden. Dank zij enkele financiële meevallers in 2005 moest het college van burgemeester en schepenen, bij het opmaken van de begroting in september, minder met de hakbijl werken. Daardoor kon de renovatie van de parking in Adegem-Dorp die schepen van infrastructuur Noël Wille in zijn verlanglijstje voor 2006 had opgenomen behouden blijven. Van zodra de begroting door de provincie is goedgekeurd kunnen de nodige stappen gezet worden om de parking te renoveren. Een ondergelopen parking zou na 2006 nog slechts zeer uitzonderlijk mogen voor komen.


POLITIE EN FUIFBEESTEN ONDER EEN DAK


Dat de politie in de nabije toekomst verhuist naar de Industrielaan stond vast. Dat er in het zelfde gebouw ook een evenementenzaal komt werd vorige week beslist

De jeugd is reeds jaren vragende partij voor een fuifzaal waarin grote fuiven kunnen georganiseerd worden. Sedert de sluiting van de Gilde heeft Maldegem geen enkele zaal meer waar een fuif, waar een massa volk op afkomt, kan georganiseerd worden. De verenigingen moesten ook hun toevlucht zoeken in hun eigen lokalen of in de Piramide. Dat leidde regelmatig tot klachten bij de mensen die in de omgeving van de jeugdlokalen wonen. In de kiespropaganda van zes jaar terug werd door de meeste partijen een fuifzaal in het vooruitzicht gesteld.

Dat zoiets inschrijven in een verkiezingsprogramma makkelijker gaat dan het uitvoeren ondervond het college van burgemeester en schepenen. Het heeft de afgelopen jaren een aantal ballonnetjes opgelaten over een mogelijke vestigingsplaats van de fuifzaal. Vooraleer de proefballonnetjes de lucht ingingen werden er reeds petities tegen de mogelijke vestigingen van de fuifzaal opgemaakt. Vorig jaar werd zelfs een reglement ontworpen waardoor de gemeenten de verenigingen die een tent huren om een fuif te organiseren financieel kan ondersteunen.

CD&V JONGEREN
Niet het college van burgemeester en schepenen of een fractie binnen de gemeenteraad maar de CD&V jongeren zijn met een degelijk voorstel naar buiten gekomen. Omdat het college van burgemeester en schepenen besloten heeft om (voorlopig)af te zien van de verhuis van de brandweer naar het gebouw in de Industrielaan stellen de CD&V jongeren voor om een van de grote loodsen, in het gebouw dat dit jaar door de gemeente bij de familie werd aangekocht, niet tot fuifzaal maar tot evenementenzaal om te bouwen.

In het voorstel van de CD&V jongeren dat tijdens de gemeenteraadszitting werd voorgeteld en verdedigt door Valerie Taeldeman zouden er in de zaal maximum 12 fuiven per jaar mogen gegeven worden. De kleinere fuiven zouden verder in de Piramide of op de terreinen van de jeugdbewegingen gegeven worden. Er zou aan mensen of verenigingen van buiten Maldegem en zijn deelgemeenten geen toestemming gegeven worden om in de evenementenzaal een fuif te organiseren. Door het aantal fuiven te beperken is de gemeente niet verplicht om het gebouw in orde te brengen met de Vlaremnormen. Naast de fuiven zouden er in de zaal nog andere grote evenementen kunnen georganiseerd worden.

VOOR EN TEGEN
De meningen over het voorstel waren verdeeld. CD&V staat achter het voorstel. In een recent verleden hebben zij nochtans de inplanting van een fuifzaal op het industrieterrein voor niet haalbaar afgeschoten. Ook het VB meent dat met dit voorstel er eindelijk een realistisch voorstel op tafel ligt om het probleem van de fuifzaal op te richten. De VLD is er tegen. Die fractie stelde in een nog niet zover verleden voor om de gebouwen van Qurtz Indoorwood op het industrieterrein aan te kopen om er een fuifzaal in onder te brengen. Nu heet het dat de gemeente te veel industriegrond van de bedrijven afpakt en er werden ook een aantal veiligheidsredenen opgesomd waardoor het volgens de VLD niet kan. Groen ziet maar een oplossing voor het probleem van de fuifzaal. Er moet nu nog enkele jaren geroeid worden met de riemen waarover de gemeente beschikt. Eens de nieuwe sporthal op het Maurice De Waelestadion is gerealiseerd moet voor de groene fractie de sporthal in de Bloemestraat tot fuifzaal worden omgebouwd. Een andere goede oplossing is er voor hen niet.


VOORSTELLING NIEUWE PRINS

De Raad van Elf is druk bezig met de voorbereiding van Carnaval 2006. Op 25 en 26 februari worden in Maldegem de maskers en feestneuzen opgezet. Wie als prinscarnaval Maldegem door zijn feesten zal loodsen weet alleen een werkgroep binnen de Raad van Elf. Op zaterdagavond 7 januari tijdens een gezellig samen zijn met een drankje, een hapje en sfeervolle muziek zal de nieuwe prins aan het publiek worden voorgesteld.


Het Adegem.net team wenst iedereen een zalig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar toe.


Home
Home
 
Made in France