De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 107 - Week 50 : van 11 tot 17 december 2005


DANIEL GOETHALS IS NIET MEER

Meer dan vijfendertig jaar -waarvan een groot deel in de kliniek in Sijsele- heeft Daniel tegen zijn ziekte gevochten. Op 4 december heeft hij zich gewonen gegeven. Hoewel hij reeds lang uit Adegem weg was werd de uitvaartplechtigheid op zaterdag 10 december in de kapel van het E.Z. te Sijsele door veel Adegemnaren bijgewoond. Daniel werd op 22 juni 1935 in Adegem geboren. Hij huwde met Lucrèce Notteboom en werd de vader van Marc, Dirk en Sylvie. Zijn zelfstandige zaak van chauffage en sanitair was nog in volle opgang toen de eerste tekenen van de ziekte zich aanmeldden.

Wie hem niet kende als electricien, die herinnert zich Daniel zeker als een van de beste toneelspelers die Adegem ooit heeft gehad. Ook aan die carrière maakte de ziekte veel te vroeg een einde. Na enkele jaren werd Daniel volledig werkonbekwaam. Zolang zijn gezondheid het toeliet, wandelde hij door Adegem. De ziekte zorgde echter voor een snelle aftakeling waardoor Daniel voor blijvende verzorging moest worden opgenomen. Gedurende al die jaren heeft zijn echtgenote en het personeel van het Ziekenhuis en het rust- en verzorgingstehuis met alle beschikbare middelen geprobeerd zijn ziekte draaglijk te maken. Hij is enkele dagen na zijn neef Achiel Goethals, die eveneens op zaterdag 10 december bergraven werd, overleden.


SINTERKLAAS BIJNA IN DE PROBLEMEN


De Sint en vooral zijn knechten zorgden vorige week zondag in den Hoogen Pad voor een spetterende show.

De Sinterklaasshow in den Hoogen Pad wordt stilaan een traditie. Er waren meer dan honderd kinderen ingeschreven. Niet alleen de kinderen maar ook de ouders en de grootouders genoten van de show die de sint en vooral zijn knechten ten beste gaven. Regelmatig werden de kinderen uitgenodigd om actief mee te werken aan de show. Terwijl de show in volle gang was werd er achter de schermen druk gewerkt om het probleem dat door onverantwoorde ouders gerezen was een oplossing te geven.

Via verschillende kanalen was aan de ouders medegedeeld dat zij, wilden hun kinderen tijdens de show een geschenk krijgen van de sint, op voorhand moesten ingeschreven zijn. Het programmatiecomité had aan de hand van de inschrijvingen de grote kindervriend verwittigd hoeveel kinderen er in de zaal zouden zitten. Hij had voor iedereen een geschenkje meegebracht en zelfs nog enkele meer. Nog voor de show begon wist het organisatiecomité al dat er geschenkenpakketten te kort waren. Meer dan 20 ouders met kinderen die niet ingeschreven waren daagden tot op voor de show en het geschenk.

Er kwam voor de knechten van de Sint en het organisatiecomité heel wat kunst en vliegwerk aan te pas om het problemen op te lossen zonder dat de kinderen er iets van merkten. Bij het programmatiecomité kunnen zij de ouders niet verzekeren dat dit een volgende keer zal lukken. Dan zullen zij verplicht zijn om een aantal kinderen ontgoocheld terug naar huis te sturen.


APERITIEFGESPREK MET REGINA DE VOS.

Vorig jaar studeerde Regina De Vos af als onderwijzeres. In plaats van onmiddellijk aan de slag te gaan in het onderwijs ging zij eerst enkele maanden andere culturen opsnuiven. Daarvoor reisde ze naar Senegal. Ze gaf daar gedurende enkele maanden les aan leerlingen van het tweede leerjaar en aan kinderen met een leerachterstand. Zij is terug in het land en in Adegem. Op zondag 18 december is zij de centrale gaste tijdens het aperitiefgesprek dat door de Gezinsbond wordt georganiseerd.

Het aperitiefgesprek gaat doorin het parochiaal centrum en begint om 10u30. Bij het binnenkomen wordt het publiek verwend met een Senegalees drankje. Tijdens de pauze zorgt de Gezinsbond voor een bondsaperitief. Wie aan het aperitiefgesprek wil deelnemen kan tot 15 december inschrijven bij Wilfried Sierens Molenstraat 19a Adegem. Tel: 050-71.55.77.


JONG EN OUD GENOOT VAN KASSEI KERMIS


Voor de kinderen stond er tijdens de pannenkoekennamiddag nog een verrassing op het programma. Onaangekondigd verscheen Sinterklaas in de feestzaal.

Met een dienst voor de overledenen van de wijk en een ontbijt werd Kasseikermis besloten. Van de minder gunstige weersomstandigheden hadden de kermisklanten van de Kassei geen last in de verwarmde feestzaal in den Oude Weg ging het van vrijdagavond tot en met maandag gezellig aan toe. Nadat ze vrijdagavond kennis hadden gemaakt met onze Site en muzikaal verwend werden door De Verenigde Vrienden Adegem werden de inwoners van de wijk op zaterdag verwend met een kermissouper.

Zondagnamiddag was het opnieuw druk in den Oude Weg. Voor jong en oud stonden er pannenkoeken op het menu. Even voor 17u ging de deur van de zaal open en verscheen Sinterklas en een van zijn knechten op de kermis. Dat betekende extra snoep voor de kinderen. Zondagavond ging het er iets rustiger aan toe. Dan werd er een kaartje gelegd. Voor wie maandag een snipperdag had stond na de mis voor de overledenen van de wijk de koffietafel gedekt. Er werd iets langer ontbeten dan ze thuis doen.


KERSTMAN OP BEZOEK BIJ BRANDSTOFFEN CEULENAERE

De Sint heeft amper het land verlaten of een andere brenger van geschenken klopt reeds aan de deur. Brandstoffen Ceulenaere langs de Staatsbaan was een van de eersten die dit jaar bezoek kreeg van de kerstman. Ook voor de klanten was het bezoek van de kerstman een goede zaak.

Zij kregen niet alleen een drankje en een geschenkje Zolang de kerstman aan de pomp stond werd er een speciale er korting gegeven. Daar maakten de automobilisten dankbaar gebruik van.


DE WAGENMAKERSTROOM HEEFT EEN NIEUWE ONTVANGER GRIFFIER


Tijdens een bijeenkomst van het bestuur van de Wagemakerstroom werd Tinneke Vermeulen uit Sleidinge officieel als nieuwe Ontvanger Griffier aangesteld.

Sinds 1970 worden de waterlopen in de landbouwgebieden onderhouden door plaatselijke besturen die werken onder het toezicht van de Provincie. Etienne Claeys voorzitter van het bestuur van de Wagemakerstroom stelde deze week de nieuwe ontvanger Griffier van het bestuur voor. Tinneke Vermeulen bleef over na een selectie uit 9 kandidaten. Niets is de opdracht voor haar te zwaar, zij oefende dat beroep reeds 3 jaar uit in Sleidinge. Haar job in onze streek beslaat 10u/week.

De Wagemakerstroom doorkruist de streek van Adegem (straal van Veldekens, Murkel tot over Ronsele en tot een stuk van Ursel). Voor het onderhoud van de stroom en de grachten die er in uitmonden heeft het bestuur een vijfjarig contract afgesloten met een aannemer. De inkomst van het bestuur komen uit drie richtingen. Voor het onderhoud van de waterwegen categorie 1 en drie kan het bestuur rekenen op de financiële steun van de Provincie en de gemeente waarin de Wagemakerstroom loopt.

Voor het onderhoud van de grachten wordt aan de eigenaars in het stroomgebied van de Wagemakerstroom € 10 per ha gerekend met een minimum van € 5 per woning. Het bestuur moet er niet alleen over waken dat de waterlopen goed onderhouden worden. Zij moeten er ook over waken dat dit onderhoud gebeurt zonder dat er schade wordt aangericht aan de gewassen die in de onmiddellijke omgeving staan van de stromen en grachten. Om problemen te voorkomen worden er in verband met het onderhoud duidelijke afspraken gemaakt met de aannemer en de eigenaars van de gronden langs de stromen.

Als mensen klachten hebben over het onderhoud van de waterloop komen die nogal dikwijls bij plaatselijke politiekers terecht. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat bij de bepaling van het bedrag dat aan het bestuur van een stroom moet betaald worden door de gemeenteraad opmerkingen gemaakt worden. Overleg tussen de verantwoordelijke schepen en het bestuur van de watering zorgt doorgaans voor een voor iedereen bevredigende oplossing.

 


Home
Home
 
Made in France