De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 106 - Week 49 : van 4 tot 10 december 2005


ACHIEL GOETHALS
MOEST ZICH GEWONNEN GEVEN


Achiel Goethals werd op 11 december 1936 geboren. Na een, zowel op professioneel als sociaal vlak, actief leven overleed hij op woensdag 30 november.
Naast zijn echtgenote Marie Louise Van de Kerckhove en zijn familie zal vooral cultureel Adegem hem missen.

69 jaar nadat hij het levenslicht zag zal Adegem afscheid nemen van Achiel Goethals. Hoewel hij al maanden wist dat hij een ongelijke en niet te winnen strijd streed tegen zijn ongeneeslijke ziekte heeft hij zich pas woensdagavond in het Elisabeth Ziekenhuis in Sijsele gewonnen gegeven.

Reeds als student ontpopte hij zich als een sociaal geëngageerd persoon. Dat hij in de loop der jaren lid was van verschillende socio culturele verenigingen was niet abnormaal. In geen enkele van die verenigingen was hij een meeloper. Hij was er als er ideeën moesten uitgewerkt worden maar ook als de handen uit de mouwen moesten gestoken worden stond Achiel zolang hij kon in de voorste gelederen. Zijn rechtlijnigheid zowel in zijn denken als in zijn spreken werd hem niet altijd door iedereen in dank afgenomen. Het was ondermeer daarvoor dat hij teleurgesteld de gemeentepolitiek verliet voor het einde van zijn mandaat als gemeenteraadslid.


Bij het Adegems Volkstheater kroop Achiel zowel in de huid van acteurs, regisseurs als toneelbouwer. Tijdens Adegem kermis stond hij voor het laatst op de scène.

Bij het grote publiek zal Achiel Goethals vooral bekend blijven als een van de stuwende krachten achter het Adegems Volkstheater. Het laatst was hij als acteur te zien in een Middeleeuws toneelspel tijdens Adegem kermis. Tijdens presentatie van de slotmanifestatie van Kom Op Tegen Kanker, initiatief dat hij een warm hart toedroeg, vertrouwde hij ons toe dat dit de laatste slotmanifestatie was die hij zou meemaken. Enkele dagen later hoorden we dat het plots slechter ging met Achiel en dat een opname in de kliniek niet lang meer kon uitblijven.

Ook toen hij wist dat zijn leven ten einde liep behield hij de zin voor humor die zijn leven heeft gekenmerkt. Omringd door met de goede zorgen van zijn echtgenote, familie en personeel van het E Z is hij ingeslapen. Op zaterdag 10 december om 10 u nemen zijn familie en vrienden In de Sint Adrianuskerk afscheid van Achiel.


MACHINERING MALDEGEM - ADEGEM IN DE STARTBLOKKEN


Een delegatie van Machinering Lokeren was op uitnodiging van Etienne Claeys en Geert Van Hecke te gast in Adegem bij de informatievergadering rond de oprichting van Machinering Maldegem – Adegem.

Meer dan veertig geïnteresseerde landbouwers uit Adegem en Maldegem zakten afgelopen donderdag naar de cafetaria van den Hoogen Pad af om er meer te vernemen over de mogelijke oprichting van een Coöperatieve Vereniging met Beperkte Aansprakelijkheid. In het eerste deel van de vergadering was de delegatie van Machinering Lokeren aan het woord. Zij schetsten het ontstaan en de groei van hun machinering die al ruim 7 jaar bestaat. Die Machinering startte met 16 leden die elk 70.000 kapitaal inbrachten. Momenteel heeft de Machinering reeds 20 machines die ze aan haar leden uitleent.

Uit de uiteenzetting van de Lokerse delegatie hebben de aanwezigen geleerd dat zij als lid van een Machinering in de eerste plaats meer dan nu aan werkplanning zullen moeten doen. Als zij zich inschrijven voor een bepaalde dag voor het gebruik van een machine dan zullen zij het werk van die dag zo moeten schikken dat zij de tijd hebben om met de machine of wagen te werken Met voorbeelden rekenden de mensen uit Lokeren hun publiek voor hoe groot het verschil in gebruiksprijs van een machine is wanneer een landbouwer die koopt voor zich alleen of wanneer die door de CVBA aangekocht wordt.

VEEL VRAGEN
Dat de landbouwers aandacht naar de uiteenzetting hadden geluisterd kon opgemaakt worden uit de vloedgolf van vragen die na de pauze zowel aan het adres van de leden van de delegatie uit Lokeren als aan de heren Claeys en Van Hecke werden gesteld. Die vragen hadden zowel betrekking op het organisatorisch als financieel aspect van een Machinering. Noch de delegatie uit Lokeren nog de initiatiefnemers uit Adegem en Maldegem ontkenden dat vooral de eerste vijf jaar de moeilijkste zullen zijn.

De Lokerse delegatie bevestigde dat bij hen sinds enkele jaren de voordelen van een machinering echt duidelijk worden. Zij lieten er geen misverstand over bestaan dat de oprichting niet het einde is van de samenwerking met loonwerkers. Een machinering moet wil ze kunnen overleven enkel die machines aankopen die een landbouwer zelf zou aankopen. Over de aankoop van nieuwe machines moet er dan ook overleg gepleegd worden met de leden van de Machinering.

De initiatiefnemers voor de informatievergadering waren na afloop ervan tevreden over de opkomst en de reacties van de aanwezige landbouwers. Zij zijn er van overtuigd dat er in Adegem en Maldegem voldoende belangstelling is om met een machinering te starten. De komende weken zal er met de mensen die belangstelling hebben overleg gepleegd worden. Etienne Claeys hoopt om de CVBA met een twintigtal leden te kunnen starten.


GEMEENTE PLAATST MANDEN VOOR VALLENDE BLADEREN.


Schepen wille is trots op het initiatief van de groendienst.
Het zal van de bevolking afhangen als er in de toekomst ook in nog meer straten gemeentelijke manden geplaatst worden..

Ieder jaar komt het robleem van de vallende bladeren terug. Veel mensen weten met de afgevallen bladeren geen blijf. De meeste mensen verzamelen ze en voeren ze naar het containerpark of geven ze mee met het wekelijks vuil. Het afvoeren naar het containerpark zal in de toekomst geld kosten. Om die extra financiële last te voorkomen pakte de groendienst uit met een experiment.

In de Canadezenlaan in Adegem en ook op enkele plaatsen in Maldegem werden de afgelopen weken ijzeren manden geplaatst. Het is de bedoeling dat de mensen daar hun afgevallen bladeren in dumpen. Die manden worden regelmatig door de gemeente leeggemaakt. Het zal van de mensen afhangen of de manden er blijven staan en of er in de toekomst ook nog op andere plaatsen van die manden geplaatst worden. Als" de manden enkel gebruikt worden waarvoor ze dienen staat niets de uitbreiding van het experiment in de weg. Mochten wij echter vaststellen dat allerlei rommel in die manden gedumpt wordt dat wordt het experiment gewoon afgeblazen klonk het op de groendienst. De eerste reacties bij de bevolking zijn alvast positief.

Het systeem kan ook omgekeerd werken. Mensen die zelf geen last hebben van vallende bladeren maar tijdens de wintermanden hun buitenplanten met bladeren willen beschermen tegen de koude kunnen uit de manden bladeren halen om hun voorraad op te doen.


TENNISBALLON NIET REDDELOOS VERLOREN


Vanonder het gescheurde zeil van de tennisballon haalde voorzitter Martin De Vlieger het grote uurwerk. Dat was op dat moment het enige dat de sneeuwval en stroompanne had overleefd.

Om ook tijdens de winter zijn leden de gelegenheid te geven te trainen en te spelen heeft tennisclub 't Lobbeke zich jaren geleden een tennisballon aangeschaft. Die wordt rechtgehouden door een aantal pijlers en veel druk. De ballon stond er reed 10 jaar. Vorige week in de nacht van vrijdag liep het mis. " Er was ondanks de sneeuw veel volk op onze kaartavond in de cafetaria van onze club" begon voorzitter Martin De Vlieger zijn verhaal.

Toen even voor middernacht de stroom een eerste maal uitviel zagen de kaarters hun kaarten niet meer. Wij dachten echter niet alleen aan de kaarters, onze blikken zochten ook de tennisballon die een einde verder stond opgesteld. Door het uitvallen van de stroom vallen ook de machines die de druk in de ballon op peil houden stil. Een grote en langdurige drukdaling kan zware gevolgen hebben voor de ballon" legde voorzitter De Vlieger uit. Toen na enkele minuten de lichten in de cafetaria opnieuw werkten was het bestuur opgelucht.

VAN KOEPEL TOT TRECHTER
Toen de stroom omstreeks 00u30 voor de tweedemaal die avond uitviel hadden voorzitter De Vlieger en zijn club minder geluk. De panne duurde bijna anderhalf uur. De koepel van de ballon veranderde door de drukdaling in een trechter waarin de sneeuw en gesmolten sneeuw zich ophoopte. Onder de stijgende druk van de sneeuw en het sneeuwwater begaven eerst het zeil en daarna de pijlers het. Pas zaterdagnamiddag werd duidelijk welke ravage de sneeuw gecombineerd met de stroompanne had aangericht.

OPLOSSINGEN
Vanwege de firma die de ballon heeft geleverd kreeg 't Lobbeke te horen dat de tennisballon kan hersteld worden. Dat maakt het financieel plaatje van de ramp al iets minder omvangrijk. "Er is niet alleen het herstellen van de ballon wij moeten ook oplossingen zoeken voor een aantal sportieve problemen" merkt voorzitter De Vlieger op. Onze trainingen voor onze jeugd en het voor het einde van het jaar geplande tornooi komen op de helling te staan als de club niet dringend in de omgeving een tijdelijk alternatief vindt voor de ineen gezakte en scheurde tennisballon.


KASSEIKERMIS ONTMOET ADEGEM.NET


Met de opening van Kasseikermis stelde Marnix Van de Kerckhove de website adegem.net aan de kermisklanten voor. Zijn voorstelling werd afgewisseld met het optreden van de Verenigde Vrienden Adegem

Kasseikermis zit weer in de lift. Voor het eerst kan het kermisbestuur voor zijn activiteiten in een gezellige en verwarmde zaal terecht. Dat de inwoners van de wijk de inspanningen van het bestuur appreciëren was tijdens de openingsavond al te zien.

Naarate de avond vorderde kwam er steeds meer volk naar den Oude Weg afgezakt. Voor Marnix Van de Kerckhove was de openingsavond een ideale gelegenheid om de mensen die het nog niet kenden kennis te laten maken met www.adegem.net.

Omdat Geert tot over zijn oren in het werk zit in Frankrijk en David vrijdagavond andere verplichtingen had stond Marnix er alleen voor. Toch niet helemaal alleen. Hij kon ook rekenen op Dylan, die hij onze Nederlandse pc dokter noemt. Zijn aanwezigheid bleek geen overbodige luxe. Hij zorgde er voor dat Marnix gespaard van alle grote technische problemen de site kon voorstellen en de aanwezigen ook kon laten genieten van de ruime collectie oude zichtkaarten van Adegem en andere weten en bezienswaardigheden van ons dorp.

Na de voorstelling van onze Site werd er in de verwarmde zaal bij een drankje nog lang nagekaart.


VK ADEGEM SPORTCLUB VAN HET JAAR.


Steve Landuyt mocht voor VK Adegem de trofee voor de sportclub 2005 in ontvangst nemen. Antoine Pauwels werd door de sportclubs tot sportman van het jaar uitgeroepen. Miek Vyncke verlengde haar titel van sportvrouw van het jaar en Daniel De Pauw is de laureaat van sportverdienste 2005.

Omdat de gemeente de geldkraan gedeeltelijk heeft dicht gedraaid moest de gemeentelijke sportraad zijn jaarlijks Sportgala waarop laureaten gehuldigd werden fors afslanken. Daardoor verviel het sportgala in het patroon van de klassieke sportlaureatenavond van jaren terug. Waar de burgemeester of de schepen van sport een toespraak houdt, de laureaten gehuldigd worden en de namen van de sportman, sportvrouw, sportclub en laureaat van sportverdienste bekend gemaakt worden. De avond wordt afgesloten met een receptie die door de gemeente wordt aangeboden.

GENOMINEERDEN EN LAUREATEN
Voor de titel van Laureaat van Sportverdienste waren 4 kandidaten genomineerd. Daniel De Pauw van FC kleit droeg de voorkeur weg van de jury. Zij verkozen hem boven Dorine Coene (AC Meetjesland) Raphael van de Velde (Alte Herren VK Adegem) en André Baelemans 'KSK Adegem). Voor de titel van sportploeg van het jaar hadden de clubs de keuze uit MINI AZ 77 (Bekerwinnaar -20 jarigen), KVK Adegem (kampioen Eerste elftal en Beloften), en Pacem Maldegem (Tafeltenniskampioen).

Het behalen van twee titels door de Adegemse club gaven de doorslag bij de jury. Slechts 2 genomineerden voor de verkiezing van sportvrouw van het jaar. Miek Vyncke (Wereldkampioen, Europees en Belgisch Kampioen) haalde het van Wendy Den Haeze die ieder jaar haar atletiekprestaties verbeterd.

Antoine Pauwels (Atletiek), Mario Lammens (veldrijden), Tony Van Oost Caniscross, Chris Heyneman (Thaibolsen) en Kristof Hoste ( Kampioen tafeltennis). Antoine Pauwels, de oudste van de genomineerden, werd voor het behalen van zijn twee nationale titels beloond met de titel van sportman van het jaar.


TV EEN TE GAST IN MALDEGEM - ADEGEM

Voor een deel van zijn opnamen van het programma S A M was EEN vrijdag te gast in Adegem en Maldegem. Het station in Maldegem en de spoorwegbedding richting Adegem zijn de laatste maanden erg in trek bij de tv zenders. Jason Van Landschoot was de machinist van dienst voor de TV ploeg.

Een van de hoogtepunten van de aflevering die op 12 december wordt uitgezonden speelt zich af op de bedding in Adegem. Nadat ze een van hun medereizigers gebonden van de trein hebben gesmeten zetten de mannen hun reis verder.


Home
Home
 
Made in France