De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 105 - Week 48 : van 27 november tot 3 december 2005


WIT GELE KRUIS TIEN JAAR IN DE LAZARUSBRON


De W G K Afdeling Maldegem - Adegem - Oostwinkel - Ursel onder de leiding van Hoofdverpleegster Marleen Crul is een van de sterkst uitbreidende afdelingen in Oost Vlaanderen

Vorige week vierde de Wit Gele Kruis afdeling Maldegem - Adegem - Oostwinkel - Ursel zijn tiende verjaardag. Dat werd gevierd met een informatiesessie gekoppeld aan een koffie tafel . In alle huizen van de afdeling viel een uitnodiging voor die informatiesessie in de brievenbus. Bij het WGK hadden ze hun populariteit bij de bevolking ruim onderschat.

De uitnodigingen waren nog maar een paar dagen verstuurd of er kwamen al zoveel aanvragen voor deelname binnen dat het team van het W G K met plezier genoodzaakt was een tweede informatiesessie in de Lazarusbron in te lassen. Tijdens de infosessie kregen de aanwezigen uitleg over de dienst en vooral over de zorg en veiligheid van zorgbehoevenden.

Het nieuws over de viering van het 10 jarig bestaan van de afdeling was nog maar pas wereldkundig gemaakt of in de Lazarusbron kregen ze al de reactie dat ze verkeerd waren. "Het Wit Gele Kruis is al sinds 1961 actief in Maldegem en Adegem" klonk van een kloosterzuster die in die tijd mee aan de wieg van het W G K had gestaan.

TERUG VAN WEGGEWEEST
Marleen Crul bevestigde dat het Wil Gele Kruis op 4 maar 1961 zijn activiteiten in Maldegem en Adegem startte. De afdeling werd toen geleid door kloosterzusters met een bureau in de gebouwen van het OCMW; Door de uitbreiding van het aantal aanvragen om verzorging was er meer personeel nodig en kwam er ook meer administratiebij kijken.

Dat en het verdwijnen van de kloosterzusters deed het Wit Gele Kruis Oost Vlaanderen er toe besluiten om zijn administratie voor het Meetjesland in Eeklo te centraliseren. De Meetjeslandse afdeling groeide en bleef groeien. Er waren zoveel aanvragen voor onze regio dat het provinciaal bestuur besloot om de afdeling Maldegem - Adegem - Oostwinkel - Ursel op te starten. Marleen Crul was in november 1995 al 10 jaar tewerkgesteld bij het W G K en werd aangezocht om de nieuwe afdeling op te starten.

Tien jaar later is volgens de cijfers die afdeling de een van de snelst groeiende afdeling, zowel wat het aantal zorgverstrekkingen als wat personeel betreft, uit het Meetjesland. Vorig jaar deden in de afdeling meer dan 800 mensen een beroep op het W G K Die oproepen zorgden voor meer dan 115.000 verzorgingen. Uit de cijfers die voor dit jaar reeds bekend zijn blijk dat het aantal aanvragen om verzorging in de afdeling nog stijgt in vergelijking met vorig jaar en dat die stijging hoger ligt dan het provinciaal gemiddelde. In het vrouwenbastion dat de personeelsformatie van het WGK destijds was zijn sedert enige tijd ook verplegers actief.

Het team van Marleen Crul kijkt met tevredenheid terug op de viering van het 10 jarig bestaan van de afdeling. Zij hebben net al de mensen van de namiddag in de Lazarusbron genoten. "Het was gezellig om elkaar ook eens te ontmoeten buiten het klassiek patroon van verzorger en zorgbehoevende" klonk het zowel bij het personeel als bij de bezoekers na de koffietafel.


NIEUWE LAUREATEN VAN DE ARBEID


Tijdens een officiële ontvangt in de inkomhal van den Hoogen Pad ontvingen Luc Brul Johnny De Muur, Philippe Heymans en Luc Van Waes hun erediploma van Laureaat van de Arbeid.

Ieder jaar worden tijdens een officiële plechtigheid in Brussel eretekens van Laureaat van de Arbeid uitgereikt. Die eretekens ( Zilver - Brons - Goud en Palm) worden uitgereikt aan mensen die een aantal jaren in dezelfde sector als loontrekkende of als zelfstandige actief zijn.

In Adegem worden zij die een dergelijk ereteken ontvangen uitgenodigd om toe te treden tot het clubje van Adegemse Laureaten van de Arbeid. Eerste voorzitter van de vereniging was Julien De Kesel. Hij draagt nu de titel van ere voorzitter en werd als voorzitter opgevolgd door Adiel Grootaert.

De vereniging die momenteel 29 leden telt organiseert in de loop van het jaar verschillende activiteiten. In hun jaarprogramma staat ook hun jaarlijkse feestavond ingeschreven. Dat is de ideale gelegenheid om nieuwe leden te verwelkomen en leden te huldigen die een trapje hoger ( van Brons naar zilver of van Zilver naar goud) gestegen zijn.


Het clubje Laureaten van de Arbeid telt 29 leden. Ouderdomsdeken van het gezelschap is erevoorzitter Julien De Kesel.

Voor ze de voeten onder feesttafel steken worden de laureaten ontvangen door het gemeentebestuur. Tijdens die ontvangst worden de breven van Laureaat van de arbeid uitgereikt. Het ereteken zelf hebben de laureaten dan al in Brussel ontvangen. Tijdens de ontvangst in den Hoogen Pad en terwijl er gewacht werd op de aankomst van de brevetten die bij het laureaatschap horen, onderstreepte burgemeester De Roo de betekenis van het ereteken.

Hij maakte van de gelegenheid gebruik om ook het gemeentebeleid in zake economische expansie en veiligheid te verdedigen. Om de tewerkstelling in de gemeente te doen groeien, moet volgens de burgemeester op korte termijn het bestaande industrieterrein worden uitgebreid. Er is momenteel maar 3 hectaren grond meer beschikbaar.

Daarnaast wordt op langere termijn gedacht aan een grensoverschrijdend industrieterrein. Er wordt dan niet alleen gedacht aan het overstijgen van de gemeentegrens maar ook van de landsgrens met Nederland. Rond dat project worden er nu reeds gesprekken gevoerd al wordt een realisatie van een dergelijk industrieterrein de eerste 10 jaar niet verwacht.


LANDBOUW COÖPERATIEVE MACHINERING IN DE MAAK

Donderdag 1 december om 20 uur wordt in den Hoogen Pad alle landbouwers verwacht die belangstelling hebben voor de oprichting voor een Coöperatieve. Nu moeten de landbouwers zelfs verschillende machines aankopen die omdat ze slechts weinig gebruikt worden (seizoensgebonden) en niet rendabel zijn.

De coöperatieve MACHINERING zal machines aankopen in plaats van de landbouwers en die tegen vergoeding uitlenen aan de leden van de coöperatieve. Het is niet de bedoeling om met de coöperatieve grote machines zoals die waarmee loonwerkers uitpakken aan te kopen. De idee van een dergelijke coöperatie speelt al een paar jaar in de hoofden van enkele leden van de bedrijfsgilde en Onderlinge bedrijfshulp. In onze regio zijn dergelijke coöperatieven nog onbekend.

De coöperatieve MACHINERING Lokeren is al enige tijd actief. Een dertiental landbouwers die hun belangstelling voor de MACHINERING de afgelopen maanden lieten blijken hebben nu besloten om alvorens tot de oprichting van de coöperatie over te gaan in den Hoogen Pad een informatieavond te organiseren. Op die avond zijn alle landbouwers ook zij die geen lid zijn van een of andere landbouworganisatie welkom. Je hoeft ook geen lid van een landbouworganisatie te zijn om tot de coöperatieve toe te treden.

Leden van MACHINERING Lokeren zullen op de bijeenkomst hun ervaring met de coöperatieve uit de doeken doen. Daarna kunnen ere zowel aan de mensen van Lokeren als aan de initiatiefnemers vragen gesteld worden. Het is dan aan de landbouwers om te beslissen of zij al of niet willen toe treden tot de nieuwe Coöperatieve.


SIMON CENTRAAL IN DE VOORLEESWEEK

Het verhaal van Simon -het jongentje dat kon ontsnappen- stond in alle scholen van onze gemeente centraal tijdens de voorleesweek Het boekje werd aan de leerlingen van het derde tot het zesde leerjaar ter beschikking gesteld door de 3 ministers van Onderwijs die België rijk is.

Het waar gebeurde verhaal van Simon Gromowski die als kind ontsnapte uit de trein die hem tijdens WO II naar een concentratiekamp voerde en pas na 3 jaar onderduiken zijn zieke vader terugvond moest volgens de ministers de leerkrachten helpen bij de lessen over de geschiedenis van ons land.

De scholen hebben het boek in het 3de tot het 6de leerjaar gebruikt tijdens de voorleesweek. Wij volgden enkele voorlees-sessies en waren onder de indruk van de vragen die het verhaal bij de kinderen opriep.


SURVIVALRUN IS AFZIEN VAN HET BEGIN TOT HET EINDE

Meer dan honderd deelnemers schreven zich vorige week zondag is voor de Survivalrun met start en aankomst in de Moerewege. Het er stond een frisse wind maar de zon scheen. Voor de echte survivalrunners was dat een ideaal weer. Honderden toeschouwers wandelden van zondag morgen tot in de late namiddag langs de parcours, vol bewondering voor de sportieve prestaties die deelnemers leverden.

De run was nog zwaarder dan vorige jaren. Vooral de oversteek van de vaart via een touwbrug was voor het publiek spectaculair. Van zodra er enkele mensen samen over de brug gingen was de kans groot dat die begon te schommelen. De deelnemers moesten al hun krachten bundelen m niet in het water te tuimelen.

Wie tijd wou winnen kon bij sommige proeven kiezen voor een korte maar moeilijker oplossing. De wandeling op het net boven het water zorgde er voor dat meerdere deelnemers toch een nar pak aan die opdracht overhielden. Opmerkelijk is wel dat veel jongeren de stap naar de survivalrun zetten. De deelnemers beschikken over een enorme fysiek en recupereren enorm snel. Een paar minuten nadat zij aan de aankomst de laatste zware proef hadden afgelegd konden zij vlot over hun ervaring van de dag vertellen.


WIJN PROEVEN MET FRANZ EN OMER

Tweemaal per jaar zakt Franz Böllinger naar onze gemeente af om er zijn nieuwste wijnen voor te stellen. Der Franz ontvangt jaarlijks gemeentegenoten in zijn wijngaarden. Ooit heft hij zelfs een wijn aar Maldegem genoemd. Vrijdagavond liet hij ons proeven van de zes jongste creaties Ongelooflijk maar zaterdagochtend had niemand die de ganse avond bij de wijn gebleven was een houten kop.


DECORATIEEEST

In Maldegem werden vrijdagavond door het ACV bronzen, zilveren en gouden eretekens uitgereikt. Een twaalftal leden waaronder Maurice Veirman die al meer dan 55 jaar lid zijn en enkele jaren terug reeds een gouden ereteken ontvingen werden ook in de bloemen, lees wijn, gezet.


KINDERKANKERFONDS ZOEKT MEDEWERKERS

Voor de 13de maal maakt de Maldegemse afdeling van de VZW Kinderkankerfonds Gent kerststukken. Een Kerststuk kost € 7, een deurstuk € 11 en een tafelstuk € 14. De actie startte 14 jaar geleden door de leerlingen van de Broederschool. Daar was een jongen tijdelijk in behandeling geweest voor kanker.

Omdat hij dank zij de medische zorgen in Gent terug zijn plaats in de klas kon innemen werd voor de VZW van toen dokter nu professor Benoit een verkoop van zelfgemaakte kerststukken georganiseerd. Toen het jaar daar op de actie dreigde te verdwijnen hebben Magda Vandermeersch en Francine Van Landschoot de handen in elkaar geslagen en de actie overgenomen. Zij deden een oproep naar vrijwilligers om de kerststukken te helpen maken.

Leerlingen van verschillende scholen en vrienden en kennissen zorgden voor de verkoop van de kerststukken. Vroeger werden de bloemstukken gemaakt in een zaal van Restaurant ter Schorre langs de Expresweg. Sedert enkele jaren stellen de Zuster Maricolen een turnzaal gedurende een veertiental dagen ter beschikking van de actiegroep.

Dit jaar worden de kerststukken gemaakt tussen woensdag 7 december om 12 u tot en met vrijdag 16 december. Er wordt gewerkt van 8u30 tot 21u op zaterdag van 9u tot 17 u. Alle hulp is welkom. Ook mensen die slechts een paar uren kunnen komen worden met open armen ontvangen. Voor informatie en of bestelling van kerststukken kan contact opgenomen worden met Magda Vandermeersch (050-71.15.45) of Francine Van Landschoot (050.71.22.76)


DE VIERKLAVER ORGANISEERT KERST EN GESCHENKENBEURS

Dit jaar organiseert de VZW De Vierklaver met vestigingen in Adegem, Maldegem en Landegem zijn jaarlijkse kerst- en Geschenkenbeurs in zijn Activiteitencentrum in de Bogaardestraat (site Sobemai) je kunt er terecht op vrijdag 2 december van 14u tot 17 u en op zondag 4 december tussen 14u en 18u.

 


Home
Home
 
Made in France