De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 104 - Week 47 : van 20 tot 26 november 2005


SENIOREN IN FEESTSTEMMING


Meer dan 350 senioren uit Adegem, Maldegem en Middelburg vulden vrijdagnamiddag den Hoogen Pad. Op het programma stonden ontspanning en een lekker stuk taart.

Aanvankelijk waren het de Verbroederde Grensgemeenten: Aardenburg, Damme, Maldegem, en Sint Laureins, die in Maldegem tijdens de Sinksenfeesten een senioren namiddag organiseerden in de feesttent. Zoals de meeste activiteiten van de Verbroederde Grensgemeenten is ook die senioren namiddag, net als de Sinksenfeesten, een stille dood gestorven. De Maldegemse seniorenraad heeft voor Maldegem en zijn deelgemeenten de senioren namiddag in ere hersteld. Aanvankelijk werd die in de lente georganiseerd in de Gilde. Na het sluiten van die zaal is de senioren namiddag naar den Hoogen Pad verhuisd.


Met zijn optreden van tweemaal vijftig minuten bezorgde Marc Dex de senioren een gezellige namiddag.

Het had in het verleden heel wat voeten in de aarde om het bij de senioren die niet bij KBG of een andere seniorenorganisatie zijn aangesloten duidelijk te maken dat ook zij welkom zijn op de senioren namiddag. De laatste jaren neemt ook een ruime delegatie uit de rusthuizen van Adegem en Maldegem aan de senioren namiddag deel. Met zijn 350 aanwezigen zat den Hoogen Pad nog niet aan zijn maximum Voor het bestuur is de groeiende belangstelling voor de senioren namiddag een opsteker. Zij hopen het in de eerstkomende jaren nog eens mee te maken dat de zaal eivol zit.


KOMEN NA BIN-Z NU OOK BIN'S?


Op alle invalswegen van Maldegem en de deelgemeenten zijn sinds kort nieuwe borden geplaatst. De BIN-Z borden moeten mensen die met minder goede bedoelingen naar onze gemeente afzakken er voor waarschuwen dat hier een BIN-Z actief is

Toen vorig jaar op initiatief van UNIZO en de Maldegemse politie stappen ondernomen werden om in Maldegem en zijn deelgemeenten een Buurt Informatie Netwerk voor Zelfstandigen (BIN-Z) op te richten, viel dat bij een aantal zelfstandigen en bedrijven onmiddellijk in goede aarde. Op de informatie startvergadering in den Hoogen Pad waren een tachtigtal geïnteresseerden aanwezig. Vijfendertig van hen werden onmiddellijk lid. Ondertussen is het aantal leden tot 90 gestegen. BIN-Z wil het veiligheidsgevoel bij de zelfstandigen en de zaakvoerders verhogen.

Via de BIN foon worden alle leden die per jaar € 15 lidgeld betalen, telefonisch verwittigd als er zich iets verdacht in de gemeente of zelfs in de regio voordoet Dat zet hen tot opperste waakzaamheid aan. In 2004 werden de leden zes maal via de BIN foon verwittigd dat over verdachte feiten die zich in de gemeente of regio voordeden. Dit jaar rinkelde de BIN foon reeds tienmaal. De leden van BIN-Z bevestigen dat door de werking van BIN-Z hun veiligheidsgevoel het afgelopen jaar gestegen is. Dat de Maldegemse BIN-Z het goed doet bewijst ook de goede quotatie die hij nationaal krijgt. Hij wordt tot de beste van Vlaanderen uitgeroepen.

BORDEN
Er wordt in de schoot van BIN-Z regelmatig overleg gepleegd en nagegaan welke initiatieven nog kunnen genomen worden om het veiligheidsgevoel in Maldegem te verhogen. Het plaatsen van BIN-Z borden is voorlopig het laatste initiatief . Die borden die op alle invalswegen staan geven aan dat er in onze gemeente een BIN-Z actief is. Dat moet personen met minder goede bedoelingen afschrikken om naar onze gemeente af te zakken. De goede samenwerking tussen politie en de andere partners en BIN-Z hebben de afgelopen maanden ook resultaten opgeleverd. De Maldegemse politie is er samen met collega's uit de regio de afgelopen weken in geslaagd om een aantal boeven in te rekenen.

NU NOG BIN'S
Ook het college van burgemeester en schepenen staat volledig achter de werking van BIN-Z. Er zullen in de toekomst ook initiatieven genomen worden om naast BIN-Z in een aantal wijken en verkavelingen Buurt Informatie Netwerken (BIN) op te richten. De Vogelwijk op Malecote is een van de verkavelingen waar de politie met de bewoners overleg wil plegen over de oprichting van een BIN. Die zijn een uitstekend wapen tegen inbraken. Van zodra de politie melding krijgt van een inbraak in de wijk waar een BIN actief is worden de verantwoordelijken van de BIN gewaarschuwd. Die zorgen er dan op hun beurt voor dat alle inwoners van de verkaveling gewaarschuwd worden.

De gemeente doet meer dan alleen morele steun aan de BIN initiatieven geven. "Hoe groter het veiligheidsgevoel in onze gemeente is, hoe commercieel aantrekkelijker onze centra worden" is de overtuiging van het College. Daarom stond het ook onmiddellijk 100% achter de plaatsing van de BIN-Z borden en staat het ook achter de oprichting van BIN'S


MOEREWEGE KERMIS IS EN BLIJFT EEN VOLKSFEEST

Ook voor zijn vijftiende kermis week het kermisbestuur niet van zijn principe af. Hun kermis is en blijft een in de eerste plaats een feest voor de mensen uit de wijk. Na de smul en danspartij van zaterdagavond stond er zondag namiddag gaaibollen op het programma. De vrouwen mochten eerst de bollen laten rollen.


SCHEPEN DE SCHEPPER ANIMEERT VERJAARDAGSFEEST


Het waterpedaleren werd een van de hoogtepunten op de 30ste verjaardag van het Sint Annazwembad.

Bij het begin van de Vlaamse Zwemweek vierde Maldegem de 30ste verjaardag van zijn gemeentelijk zwembad in de Gidsenlaan. Het zwembad heeft -bij zijn oprichting en later bij de verbouwingen- de gemeenschap veel geld gekost, maar het waren voor de bevolking verantwoorde investeringen. Toen 30 jaar terug het zwembad gebruiksklaar was opteerde Maldegem om er een recreatief zwembad van te maken.

Dertig jaar later is het dat nog altijd: Maldegem deed bewust niet mee aan het ombouwen van zijn zwembad tot een minipretpark. Sinds zijn laatste renovatiewerken hebben de competitiezwemmers wel een voet in het zwembad gekregen. Het Mega zwemteam kan nu in Maldegem zijn conditie aanscherpen. Ook het aantal zwemmers is de afgelopen jaren spectaculair gestegen. Het zwembad heeft een bijzonder goede naam op het vlak van hygiëne.

SHOW
De 30ste verjaardag van het zwembad werd op een sportieve manier gevierd: de Zomergemse zwemclub gaf een demonstratie waterballet en leden van het Mega zwemteam demonstreerden hun uitstekende conditie. Het was echter schepen Boudewijn De Schepper die samen met zijn collega Geert De Roo de leukste show bracht. Alvorens te klinken op het jarige zwembad stond er zaterdagavond als afsluiter nog een wedstrijd waterpedaleren op het programma.

Onder de tien ingeschreven ploegen was er een ploeg van het college van burgemeester en schepenen. Die bestond uit de Adegemse en de Donkse schepen. Zij moesten het in de eerste schiftingsreeks opnemen tegen twee gemeenteraadsleden. De opdracht bestond er in om in de kortste tijd twee lengte van het zwembad af te leggen en aan het keerpunt een zwembril op te pikken.

Schepen De Schepper die reeds om 19u in het zwembad was liet voor de start van de reeks op zich wachten. Plots maakte hij zijn opwachting in een clownpak. Samen met zijn collega pedaleerde hij in alle richtingen, behalve de goede. Hoogtepunt van zijn show was zijn val uit de waterfiets. Winnen heeft het team niet gedaan. Het grootste applaus was echter wel voor hen.


WEDSTRIJDBAL VOOR DE ALTE HERREN


Omdat zij zich zo hard hebben ingezet voor hun benefiethappening ten voordele van KOTK, schonk 't Kloefke de Alte Herren een wedstrijdbal.


JULIA EN BETRAM VAREN IN EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE


Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden Bertam Turpijn en zijn echtgenote Julia Van Ootegem met hun familie in het gemeentehuis van Maldegem ontvangen.

Nadat ze in 1988 hun boerderij in Eeklo aan hun zoon overlieten hebben de nu 77 jarige Bertam Turpijn en zijn drie jaar jongere echtgenote Julia Van Ootegem zich in de Moerewege gevestigd. Uit de levenswandel die schepen van Burgerlijke Stand Jacques de Taeye van het gouden paar schetste blijkt dat Bertram en Julia niet wegkwijnen in Adegem. Julia is lid van enkele verengingen en rijdt nog altijd graag met de fiets. Bertram heeft van werken zijn hobby gemaakt. Zijn verhuis van Eeklo naar de Moerewege heeft zijn leven niet zo ingrijpend veranderd. Het leven en werken met en tussen de dieren doet hij nog altijd met evenveel liefde en ijver als vroeger.


Raadslid Cecile Ryckaert, die in dezelfde straat woont als de jubilarissen, overhandigde het gouden paar het erediploma dat in Maldegem bij een gouden jubileum hoort.

Zowel Julia als Betram zijn door hun hobby veel onder de mensen. Dat en de regelmatige bezoekjes van de familie houden hen gezond en jong van hart. Zij hopen nog jaren zo van het leven te kunnen genieten. Met de schepen van Burgerlijke Stand maakten zij alvast een afspraak voor een volgend jubileum.


EERST NIGEL WILLIAMS, DAN DE SINT

Op vrijdag 25 november is Nigel Williams te gast in den Hoogen Pad. Om 20u30 laat hij de Terrorist los op het publiek. Met zijn show steekt hij de draak met de angstcultuur die in steeds meer landen groeit.

Op 4 december is het dan de beurt aan Sinterklaas om den Hoogen Pad vol te laten lopen. Hij komt niet alleen voor de kinderen. Ook de ouders en grootouders kunnen genieten van de show die rond de grote kindervriend wordt geweven. Voor informatie en kaarten kan contact opgenomen worden met de Gezinsbond Adegem en het secretariaat van den Hoogen Pad.

 


Home
Home
 
Made in France