De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 103 - Week 46 : van 13 tot 19 november 2005


ALTE HERREN GUL VOOR KOM OP TEGEN KANKER


De Alte Herren VK Adegem overhandigden het comité "Kom Op Tegen Kanker" een cheque van 6.260 Euro. Dat is de recordopbrengst van hun benefiethappening op 31 oktober.

Dat het Maldegems comité "Kom Op Tegen Kanker" met zijn € 51.791,16 een nieuw record boekte is mede te danken aan de Alte Herren VK Adegem die ook dit jaar voor deze actie een benefiethappening organiseerden waarop naast vele sportvedetten ook veel sympathisanten afkwamen. Zelfs de lichte regenval in de vooravond van 31 oktober bleek geen spelbreker te zijn.

De happening begon om 16 u en eindigde in de vroege uren van 1 november. Op de slotmanifestatie van KOTK op 15 oktober had het bestuur van de Alte Herren het comité een bedrag toegezegd van € 3.000. Dank zij dit bedrag werd het oude record gebroken. "Mochten wij tegenslag hebben en op 31 oktober dat bedrag niet halen dan leggen wij het bedrag dat wij te kort komen bij uit onze kas" vertelden ons bestuursleden van de Alte Herren voor de start van de benefiethappening.

Nadat alle inkomsten en uitgaven waren geteld overtrof het eindresultaat de verwachting van de zelfs de grootste optimisten. De cheque ter waarde van € 6.260 werd tijdens een korte bijeenkomst aan de voorzitter van het comité overhandigd. Omdat het eindbedrag voor deze actie al aan het nationaal bestuur van KOTK werd overgemaakt zal de € 3.000 bij de actie van dit jaar gevoegd worden en wordt het resterende bedrag op de rekening van de actie van 2007 gezet.


JACKIE PAUWELS EVEN TERUG IN ADEGEM


Tijdens zijn trip door Europa met een groep Canadezen bracht Jackie Pauwels een blitsbezoek aan Adegem waar hij en zijn reisgenoten door zijn vriend Marnix Van de Kerckhove werden opgewacht.

Hoewel hij 35 jaar uit Adegem weg is spreekt Jackie nog Adegems alsof hij hier nooit is weggeweest. Met zijn reisbureau organiseert hij regelmatig reizen voor Canadezen naar Europa. Niet altijd is België in een uitgestippelde reis opgenomen. Dit keer had Jackie een goede reden om België en ook zijn bezoek aan Adegem in zijn trip door Europa op te nemen.

Een paar jaar terug nam Mrs Kimball Coyler contact op met de Belgische ambassade in Canada met het verzoek na te gaan of er in België een dorpje Adegem bestaat waar een Canadees Kerkhof is. Aan de andere kant van de lijn moesten ze niet lang nadenken."Ik weet wel zeker dat er in België een Adegem bestaat en dat er een Canadees Kerkhof is" bevestigde de secretaresse van de ambassade, die toevallig de echtgenote van Jackie Pauwels bleek te zijn.

Toen Mrs Coyler de wens uitdrukte om ooit eens een bezoek te brengen aan dat Canadees kerkhof maar niet goed wist hoe ze dat voor elkaar zou krijgen kon ze op het advies van de ambassade rekenen. Die brachten haar in contact met reisbureau van Jackie. Hij organiseert om de twee jaar een trip naar Europa met bezoeken aan militaire kerkhoven.

STIL
Woensdag 9 november arriveerde Jackie met zijn gezelschap in Adegem voor een kort bezoek aan het Canadees kerkhof. Mrs Kimball Coyler, die ons haar verhaal vertelde, bracht een bezoek aan het graf van haar broer die op 6 oktober sneuvelde bij het ophalen van een gewonde die in de slag om het Leopoldkanaal gewond was geraakt.


Tijdens een korte plechtigheid -waarbij een Piper een eresaluut bracht- legde Mrs Coyler een krans neer aan het graf van haar broer.

Uit het verhaal van Mrs Coyler leerden we verder dat haar broer amper zes maanden bij de marine was en zes weken voor hij sneuvelde uit Canada vertrok. Het waren voor haar mooie maar vooral ontroerende momenten.

Na de korte plechtigheid op het Canadees Kerkhof die ook werd bijgewond door de schepenen De Taeye, Wille en De Schepper, werden Mrs. Coyler en de rest van het gezelschap in het gemeentehuis ontvangen.


ADEGEM HERDACHT ZIJN OORLOGSSLACHTOFFERS


Aan de Gedenksteen op het kerkhof legden vertegenwoordigers van de gemeente en de vaderlandslievende verenigingen bloemen neer ter ere van de slachtoffers uit de beide wereldoorlogen

Op 11 november 1918 werd de vrede getekend, na een vier jaar durende wereldoorlog. Die kostte aan 30 miljoen mensen het leven. Ons land en vooral de Westhoek was het toneel van zware gevechten. Ieder jaar op 11 november worden de mensen die sneuvelden herdacht.

Dit jaar werd de plechtigheid voor het eerst zonder Cyriel Ryckaert, de voorzitter van Eendracht Maakt Macht, georganiseerd. Zijn gezondheid laat hem de verplaatsing nar de kerk en het kerkhof niet meer toe.


Ook een delegatie van de Papaver nam aan de plechtigheid deel. Zij legden een roos neer aan de grafstenen van de slachtoffers uit beide wereldoorlogen.

Aan de gedenksteen werd zijn taak overgenomen door Kolonel De Vos. De conflicten die op verschillende plaatsen in de wereld met de wapens worden uitgevochten tonen volgens de kolonel duidelijk de noodzaak aan van de jaarlijkse herdenkingsplechtigheden. Die moeten de jongeren er blijven aan herinneren dat er in het verleden ook in onze streek voor de vrede die wij nu kennen duizenden mensen gesneuveld zijn. Na de plechtigheid dankte Julien Veirman de aanwezigen voor hun deelname aan de plechtigheid en drukte de hoop uit hen ook in de toekomst op de plechtigheden te mogen begroeten.


KRIJGT ADEGEM EEN OF MEERDERE SPAARBEKKENS?

De overstromingen van afgelopen zomer hebben er voor gezorgd dat de gemeentelijke overheid sneller dan voorzien werk maakt van de waterbeheersing in de gemeente. Het is een taak die niet alleen op de schouders van de gemeenten rust. Ook de provinciebesturen, de polderbesturen, het Gewest en de Federale Regering moeten hun deel van de inspanningen leveren. Het Maldegems gemeentebestuur stelt momenteel twee lijsten op.

Op de ene lijst komen de streken en plaatsen voor waar onmiddellijk door de gemeente werken die wateroverlast moeten voorkomen kunnen worden uitgevoerd. Op de andere lijst komen de plaatsen voor waar ingrijpende werken nodig zijn. Daarvoor zal een studiebureau onder de arm genomen worden. Er zal vooral voor het oplossen van de problemen van die tweede lijst ook overleg met de andere besturen moeten gepleegd worden.

Uit de eerste discussies die over de waterbeheersing in de gemeenteraad plaats vonden bleek duidelijk dat iedereen de beste bedoelingen heeft maar daarom de neuzen niet noodzakelijk in dezelfde richting wijzen. Het mag zeker de niet bedoeling zijn van de verschillende fracties om rond die -voor de bevolking belangrijke- dossiers politiek-strategische spelletjes te spelen.

De manier waarop de waterbeheersing in het centrum werd besproken liet in dat opzicht niet veel goeds vermoeden. Of Adegem nu een of meerdere kleine spaarbekkens nodig heeft moet het onderzoek uitwijzen. Technische problemen laten de politici best aan de mensen over die er voor opgeleid zijn.


HET HEEMKUNDIG JAARBOEK XI IS BIJNA KLAAR

Ook voor zijn elfde jaarboek vond de Heemkundige Kring het Ambacht Maldegem voldoende leden bereid om een bijdrage te leveren over het verleden van een deel van onze grote gemeente. In de 11e editie van het jaarboek staat de lokale politiek in Maldegem de afgelopen 60 jaar centraal.

Wie wil intekenen op het jaarboek kan dit bij Jozef Dobbelaere - Weide, Marc Maeyens - Oude Weg 48, Hugo Notteboom - Prins Boudewijnlaan 9B of Robert Van Vooren - Staatsbaan 29. Het kan ook door € 18 over te schrijven op de rekening 979-959533939-62 van de Heemkundige Kring, met vermelding Jaarboek XI...


GEZINSBOND PROEFT CHAMPAGNE EN SNEUKELT WANDELEND

Wil je meer weten over hoe champagne gemaakt wordt en hoe hij bewaard en geproefd wordt, dan moet je deelnemen aan de Champagneavond van de Gezinsbond Adegem. Die gaat door op donderdag 17 november in het parochiaal centrum. De eerste fles wordt om 20 u ontkurkt.

Op zaterdag 19 november organiseert de Gezinsbond een wandel-sneukeltocht in het donker. Er wordt gestart tussen 19 u en 19u45 aan het parochiaal centrum. Een zaklamp en aangepaste kledij voor een wandeling in het donker zijn aan te raden. Voor informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met Wilfried Sierens, Molenstraat 19 a Adegem. Tel: 050-71.55.77.


GAAIBOLDERS SLUITEN MALDEGEMS CRITERIUM AF IN ADEGEM

Met een gezellig onderonsje in de kantine van KVK Adegem viel het doek over het Maldegemse Gaaibolcriterium. Nadat de innerlijke mens versterkt was werden de laureaten gehuldigd. De titel per ploeg bij de mannen ging naar de Kruiskensvrienden. In die Adegemse ploeg speelden naast de twee Adegemnaren Patrick en Maikel De Vogelaere ook Marcel Branders, Geert De Meyer en Michel Van Parys.

 


Home
Home
 
Made in France