De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 102 - Week 45 : van 6 tot 12 november 2005


BEVLAG UW HUIS ALS HULDE
AAN DE OORLOGSSLACHTOFFERS

Op vrijdag 11 november herdenken de Adegemse vaderlandslievende verenigingen het einde van WO I en alle soldaten die sneuvelden in de beide wereldoorlogen. De plechtigheid begint om 9 u in de Sint Adrianuskerk met een Eucharistieviering. Daarna volgt een plechtigheid op het kerkhof en een bloemenhulde aan de graven van de oorlogsslachtoffers uit beide wereldoorlogen.

Na de receptie in den Hoogen Pad worden er nog bloemen neergelegd aan de verschillende oorlogsmonumenten en gedenkstenen in Adegem. Alle verenigingen worden uitgenodigd om met hun vlag deel te nemen aan de herdenkingsplechtigheid. Aan de bevolking wordt gevraagd om als, blijk van eerbied voor de mensen die in WO I of in WO II hun leven gaven omdat wij nu in vrede zouden kunnen leven, hun huis te bevlaggen.


BENEFIETWEDSTRIJD OVERTROF ALLE VERWACHTINGEN


Hoewel hij al jaren niet meer op een voetbalveld komt is Raoul Lambert, ooit het boegbeeld van Club Brugge, net als huidig trainer en vroeger sterspeler van Club Jan Ceulemans. nog altijd razend populair bij de voetballiefhebbers.

Meer dan duizend voetballiefhebbers en of sympathisanten van Kom Op Tegen kanker waren op maandag 31 oktober aanwezig op de benefietwedstrijd die door de Alte Herren van KVK Adegem werd georganiseerd. Hoewel ze de shoes niet aanbonden waren Raoul Lambert, Jan Ceulemans, Sven Vermant en Philippe Clement de publiekstrekkers op de benefietwedstrijd.

Tussen de lijnen stond wel een uitgebreide delegatie van spelers van Cercle Brugge en oud Internationalen. Hun aanwezigheid compenseerde ruimschoots de afwezigheid van Jean Marie Pfaff. Die had twee jaar terug nochtans beloofd dat als hij drie maanden op voorhand verwittigd werd hij zeker dit jaar op de afspraak zou zijn. Toen de Alte Herren aan de voorbereiding van hun benefietwedstrijd begonnen was hij dan ook de eerste met wie zij contact opnamen. Op de verschillende mailtjes (zeven) is er vanwege de familie Pfaff geen enkele reactie gekomen.


Net als voor twee jaar kwam de jeugd van KVK Adegem in een voorwedstrijd uit tegen de 12-jarigen van Cercle Brugge. Bij Cercle staat Adegemnaar Seppe Lanckriet tussen de palen.

VOETBAL EEN FEEST
De Alte Herren die van hun benefietwedstrijd een sportief feest maken betrekken ook de jeugd in hun actie. Om 16 uur begon een wedstrijd tussen de jeugd van Cercle Brugge en de 12-jarigen van Adegem. Hoewel de uitslag niet belangrijk was en er meer dan in een officiële wedstrijd mocht gewisseld worden werd er door de jonge voetballertjes toch met volle overgave gespeeld. Zij werden daarbij door het steeds aangroeiend publiek aangemoedigd.

Omstreeks 17 u kwamen de eerste gastspelers in Adegem aan. Zij die als Raoul Lambert uit sympathie naar Adegem kwamen doken meteen de VIP tent in. De andere werden naar de kleedkamers begeleid. Voor twee jaar was de mist de grote spelbreker. Toch kwam er nog ongeveer 800 mensen naar de wedstrijd. Dit jaar begon het omstreeks 17u30 net op het moment dat de mensen moesten vertrekken naar het terrein van KVK Adegem te regenen. Maar aan dat beetje regen hebben de mensen zich niet laten kennen...


Ook dit jaar zijn de Alte Herren VKV Adegem er in geslaagd om voor hun tweejaarlijkse benefietwedstrijd ten voordele van KOTK een pleiade van sportvedetten naar Adegem te krijgen.

Toen omstreeks 18 uur de spelers samen met de sympathieke Miss Meetjesland het veld opkwamen waren de hemelsluizen dichtgedraaid en volgden een duizendtal mensen de wedstrijd. Een deel van hen heeft niet zoveel van de wedstrijd kunnen zien omdat zij meer genoten van het verblijf in de kantine of de VIP tent. Zowel op als rond het terrein ging het er gezellig aan toe. Bij het affluiten stond er 2-3 op het scorebord maar dat vond niemand echt belangrijk.


Omdat zij op woensdag een belangrijke wedstrijd in het kader van de Champions League moesten spelen mochten Sven Vermant en Philippe Clement niet de ganse avond blijven. In de periode dat ze in Adegem waren hebben zij meer handtekeningen uitgedeeld dan sommige schrijvers op de boekenbeurs in Antwerpen...

Na de wedstrijd werd er nog uren verder verbroederd in de tenten en in de kantine. Voor de juiste opbrengst van de benefietwedstrijd is het nog even afwachten. Van leden van de Alte Herren hoorden we toch al dat de het resultaat de stoutste verwachtingen heeft overtroffen. Donderdagavond overhandigt een delegatie van de Alte Herren zijn cheque met de opbrengst van de Benefietwedstrijd aan het Comité van KOTK.


JEUGDSPORTRAAD ZOEKT VERSTERKING


De Jeugd-sportraad is meer dan een jaar oud maar hij is in Maldegem en zijn deelgemeenten nog echt niet gekend. Als de belangstelling niet stijgt is die raad geen lang leven meer beschoren.

Het gaat niet goed met de Maldegemse Jeugd-sportraad. Het aantal sportploegen dat een of meer jongeren naar de sportraad heeft afgevaardigd ligt bedroevend laag. Tijdens de herfstvakantie heeft het bestuur de jeugdraad een poging gedaan om jongeren in contact te brengen met het kleine broertje van de sportraad. Die poging is niet gelukt slechts één nieuw lid ging op de uitnodiging van het bestuur in.

Als het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad er mee instemt, zal er in het nieuw subsidiereglement dat vermoedelijk in de loop van deze maand door de gemeenteraad wordt behandeld, een clausule worden opgenomen waardoor sportploegen die een vertegenwoordiging hebben in de jeugd-sportraad een extraatje aan subsidie krijgen.


NVMBB MEETJESLAND WIJDT VLAG IN ADEGEM


Tijdens een eucharistieviering inde Sint Adrianuskerk werd de nieuwe vlag van de Nationale Vereniging van Milicien en Beroepsmilitairen van België door pastoor Adrien Dhooghe gewijd.

Na groot Antwerpen, Brugge, Groot Kortrijk, De Vier Fronten en Gent heeft nu ook het Meetjesland zijn afdeling van NVMMB. De vereniging is samengesteld uit gewezen soldaten en soldaten in actieve dienst die samen met andere vaderlandslievende verenigingen de naam en de faam van de strijdkrachten hoog willen houden. Zij doen dit in de eerste plaats om als vereniging deel te nemen aan plechtigheden ter nagedachtenis van gesneuvelde militairen. Daarnaast kunnen de afdelingen zelf bepalen welke activiteiten zij voor haar leden organiseren.

De Meetjeslandse afdeling is de jongste van de zes afdelingen. Vorige week zondag waren vertegenwoordigers van de andere afdelingen naar Adegem afgezakt om er deel te nemen aan de wijding van de vlag. Na de wijding in de Adegemse kerk werden het bestuur en de leden van de afdeling samen met hun gasten door het gemeentebestuur in het gemeentehuis ontvangen.


Na de plechtigheid in Adegem trokken de vlaggen van alle NVMMB afdelingen in een colonne van oude legervoertuigen naar het Maldegemse gemeentehuis.


MALDEGEMSE POLITIE WEERLEGT KRITIEK


Op een persconferentie heeft burgemeester Johan de Roo en een delegatie van de lokale politie onder de leiding van hoofdcommissaris Franky Mervielde uitleg gegeven over het politieoptreden in het centrum de afgelopen maanden.

Omdat de laatste weken uit verschillende hoeken het optreden van de Maldegemse politie in vraag werd gesteld hebben Burgemeester De Roo en de politie aan de hand van cijfers de geuite kritiek weerlegd. De volgens hen onjuiste informatie zorgt niet alleen voor een slecht imago van de plaatselijke politie maar verhoogt onnodig het onveiligheidsgevoel. De druppel die bij de politie de emmer deed overlopen was een verslag over een ruzie op zondagavond. Het ging om een relatieprobleem. De afgelopen drie jaar heeft de politie in dat gezin dat vroeger buiten het centrum woonde al meer dan 50 PV's moeten opstellen.

Dat het de afgelopen maanden bijzonder onrustig is wordt door de activiteitsverslagen tegengesproken. Sinds begin juli heeft de politie slechts 12 maal moeten optreden in het centrum van de gemeente. Dat vooral vreemdelingen oorzaak zijn van de problemen wordt eveneens door die verslagen tegengesproken. Bij de 12 interventies van de afgelopen maanden waren slechts 4 niet-Belgen betrokken. Bij de politie begrijpt men niet dat een cafébaas die zich bedreigd voelde geen klacht wil neerleggen tegen de persoon die hem bedreigde. In Maldegem zijn er slechts een 50 tal vreemdelingen. Daarvan zijn er 19 minder dan 16 jaar.

Die jongeren en de vrouwen kunnen in de speurtocht naar de dader worden uitgesloten. Het kan volgens de politie dan ook niet moeilijk zijn om uit de overige vreemdelingen de dader te halen. Tot op heden heeft de cafébaas in kwestie geen klacht ingediend. Dat er ook veel jongeren tussen de 12 en 15 jaar in de omgeving van de problemen te vinden zijn wordt ook tegengesproken. Uit controles van de identiteit bleek dat slechts een paar van de jongeren nog geen 15 jaar waren. Het zit de politie vooral hoog dat haar verweten wordt dat zij de problemen niet aankan.

Volgens de hoofdcommissaris mag Maldegem zijn cijfers naast die van vergelijkbare gemeenten leggen. In tegenstelling met wat er de afgelopen weken werd beweerd zijn er wel controles uitgevoerd in de nachtwinkel en het Cybercafé. Die controles gebeurden zowel in uniform als in burger. Er kon tot op heden geen enkele inbreuk vastgesteld worden. De politie ontkent niet dat er veel volk over de vloer komt maar daarvoor doen die mensen toch hun deuren open.


KNOKKE HERDENKT ZIJN BEVRIJDERS IN ADEGEM

Zaterdagvoormiddag was schepen Boudewijn De Schepper gastheer op het Canadees Militair Kerkhof voor delegaties van Knokke en Canada. Ieder jaar begin november herdenkt Knokke zijn Canadese bevrijders. De soldaten die in die strijd sneuvelden liggen in Adegem begraven. Na een eredienst in de kerk van Knokke komen de gasten naar Adegem voor een bloemenhulde aan de gesneuvelde bevrijders.


ADEGEMS VOLKSTHEATER LOKT DE MASSA

Het publiek loopt storm voor de voorstellingen van "Just Married" die door het Adegemse Volkstheater nog op 10, 11 en 12 november telkens om 20 uur in den Hoogen Pad worden gebracht .Het stuk werd geschreven en wordt geregisseerd door Etienne Notteboom. Al meer dan 1500 kaarten gingen de deur uit en volgens Ria De Wilde, verantwoordelijke voor de kaartenverkoop, staat haar telefoon nog steeds roodgloeiend. Wie nog een kaartje wil bestellen belt best snel naar het nummer 050-71.28.43

 


Home
Home
 
Made in France