De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 101 - Week 44 : van 30 oktober tot 5 november 2005


NIEUW SPOOR IN DOSSIER
NAAMLOOS KINDERLIJKJE

Zeven maanden nadat in de Radestraat in een vuilniswagen van de gemeente het levenloze lichaampje van een pasgeboren baby werd gevonden heeft het parket opnieuw een spoor waarin de rechercheurs zich kunnen vastbijten.

"Het onderzoek zit muurvast" was het enige antwoord dat in het verleden op een vraag naar de stand van het onderzoek gegeven werd. Dat betekent niet dat de speurders het dossier de afgelopen maanden ongemoeid gelaten hebben. Alle sporen aanwijzingen en tips hoe klein of vaag ook werden tot in details onderzocht maar hielpen het onderzoek geen stap verder. Tot de videobeelden en het rouwregister nog eens aan een onderzoek werden onderworpen.

In het register staat een tekst in een andere dan onze taal. Over de aard van de taal en de inhoud van de tekst wordt in het belang van het onderzoek geen verdere uitleg gegeven. Op de videobeelden gemaakt zijn hebben de speurders een koppel vermoedelijk van Oost-Europese herkomst gezien. De identiteit van die mensen is nog niet vastgesteld.

De mensen die het onderzoek leiden hebben ook geen enkele zekerheid dat die mensen die op de video te zien zijn iets met het onderzoek naar de moord op de baby te maken hebben. Om daarover uitsluitsel te krijgen wil het parket die mensen enkele vragen stellen. Het dossier van het naamloze babylijkje is vorige week op EEN in Koppen uitgebreid aan de orde geweest. Bij het parket hopen ze dat er op die uitzending bruikbare tips binnen komen.

De baby die volgens het onderzoek kerngezond geboren is zou amper 15 minuten geleefd hebben. Hij wordt door de Maldegemse en Adegemse bevolking niet vergeten. Regelmatig komen mensen naar het graf van de baby en altijd staan er op de grafzerk, die door iemand die onbekend wenst te blijven, een paar weken na het vinden van het lijkje, werd geschonken, bloemen en knuffeldiertjes.


KINDEREN VIEREN HALLOWEEN

Zaterdagnamiddag verzamelden op initiatief van de Gezinsbond de kinderen in het Parochiaal Centrum. Daar werd heksensoep klaargemaakt en werden de laatste voorbereidingen voor de jacht op snoep getroffen. Omdat de heksen in groep de baan optrokken werd, voor ze aan hun strooptocht begonnen, hen nog eens uitgelegd wat ze tijdens hun tocht wel en niet mochten doen.

Eens het startsignaal gegeven kon de jacht op snoep in het centrum van Adegem beginnen. Terwijl zij snoep verzamelden zorgden leden van de Gezinsbond ervoor dat in het Parochiaal Centrum de soep klaar was op het moment dat de snoepjacht was afgelopen en de heksen naar hun uitvalbasis terugkeerden. Voor de soep werd geproefd werd zoals het hoort, eerst de buit onder elkaar verdeeld.


JOEL SMETS STEUNT AANLEG PERMANENTE OEFENTERREINEN


Joel Smets woonde een vergadering van de motorcel bij. Hij is er van overtuigd dat wij zonder oefenterreinen over enkele jaren ook in de motorsport geen belangrijke rol meer zullen spelen.

Donderdagavond was Motorcrosser Joel Smets een paar uren te gast in onze gemeente. De vijfvoudige wereldkampioen is ondanks zijn kwetsuren nog altijd gedreven in zijn sport. Net als Stefan Everts laat ook hij zijn stem horen in de discussie over de inplanting van permanente oefenterreinen voor ondermeer gemotoriseerde sporten.

Hij heeft al enkele terreinen -waaronder Waasmunster en Oosterzele- bezocht die in aanmerking komen voor de aanleg van een oefenterrein. Samen met enkele leden van Vlaamse motorcrossbonden was hij te gast bij de Motorcel. "Had ik, toen ik begon, geen trainingsmogelijkheden gehad dan was ik nooit vijfmaal wereldkampioen geworden. De motorcross is nog de enige port waarin wij als Vlamingen en Belgen op wereldniveau nog echt meepraten. Als wij de jeugd de kansen ontnemen om te trainen dan zal het met de motorsport net la met het voetbal en nog enkele andere sporten waarin we ooit schitterden snel bergaf gaan" stelde de sympathieke sportman.

Dat er duidelijke afspraken moeten komen over het gebruik van die terreinen daar is hij net als andere mensen die bij de motorcross betrokken zijn van overtuigd. Daarom willen zij in de toekomst ook een charme offensief beginnen nar de bevolking, de lokale en hogere overheden. Zij nodigen de tegenstanders van permanente oefenterreinen uit om eens een bezoek te brengen aan het oefenterrein in het Nederlandse Westdorpe. Zij zullen daar kunnen vaststellen dat hun klachten over geluids en andere milieuhinder ongegrond zijn.

De Plaatselijke Motorcel herhaalde haarstandpunt. Zij zullen er blijven vors rijden dat onze motorcrossers in de eigen regio kunnen trainen. Dat betekent niet dat jet permanent oefenterrein perse in Adegem of Maldegem moet komen. Als er andere, betere geschiktere terreinen in de regio zijn dan zal de motorcel er niet over klagen dat het terrein niet in onze gemeente wordt aangelegd. De leden van de motorcel wijzen er wel op dat het lijstje met de terreinen die mogelijk in aanmerking komen werd opgesteld door een onafhankelijk studiebureau. Dat studiebureau onderzocht of de terreinen geschikt zijn en als het ook wettelijk mogelijk is om op die plaatsen een oefenterrein in te planten.


HET SOCIAAL HUIS IS ER VOOR U


Vanaf 1 november kan u met al uw vragen en problemen over en rond welzijn terecht in het Sociaal Huis in het administratief centrum van het OCMW in de Lazarusbron.

Als gevolg van een decreet van de Vlaamse regering zijn de steden en gemeenten nu verplicht om samen met hun OCMW een beleidsplan op korte, middellange en lange termijn op te stellen. Het initiatief voor de opmaak van die plannen moet uitgaan van de plaatselijke besturen en de hogere overheid die deze plannen moet goedkeuren zal er op toezien dat de plannen ook worden uitgevoerd. Vorige week zondag bij de start van de open deur dag in het OCMW, stelde voorzitter Marleen van den Bussche het Sociaal Huis officieel voor.

Het Sociaal Huis is geen gebouw maar een aantal mensen die u moeten helpen als u vragen of problemen hebt. Het voorlopige adres van het Sociaal Huis is het administratief centrum van het OCMW in de Lazarusbron. Als over enkele jaren het Sint Jozef rusthuis gerenoveerd zal zijn krijgt het Sociaal Huis daar zijn definitieve onderkomen. De beleidsplannen worden door het gemeentebestuur en het OCMW opgesteld. In Maldegem is men van oordeel dat de uitvoering van die plannen het beste kan toevertrouwd worden aan het OCMW.

De gemeente moet er wel voor zorgen dat het OCMW over voldoende middelen beschikt om het uitgestippelde beleid uit te voeren. In het verleden de kantoren van verschillende instellingen die mee uw sociaal leven hielpen bepalen op verschillende adressen gevestigd nu zijn ze allemaal onder eenzelfde dak samen gebracht.

Wie het administratief centrum van het OCMW binnengaat wordt onmiddellijk aangesproken door iemand aan de balie. Op basis van de informatie die u geeft zal de bediende kunnen uitmaken of u bij iemand van de diensten van het OCMW of bij het Sociaal Huis moet zijn. Het Sociaal Huis is op het gelijkvloers gevestigd zodat het voor iedereen makkelijk toegankelijk is. Een maatschappelijk werkster van het OCMW en een personeelslid van de gemeente zullen luistern naar uw vragen en problemen en samen met u naar een oplossing zoeken of u helpen bij het leggen van contacten met de juiste diensten voor uw vragen en problemen.

Van maandag tot vrijdag zijn de burelen open van 9 tot 11 u30. In de namiddag kan je er enkel op afspraak terecht. Elke eerste en derde maandag van de maand is het Sociaal Huis ook open van 18u tot 20 u. Iedere eerste zaterdag van de maand kan je er tussen 10u en 12u terecht. Het ligt n de bedoeling van het OCMW dat de mensen van het Sociaal Huis in de namiddag bij mensen op bezoek gaan die zelf niet meer tot aan de Lazarusbron kunnen komen. In een later stadium hoopt Maldegem ook met een mobiel Sociaal Huis te kunnen starten.

Het Sociaal Huis is ook de eerste openbare Dienst in Maldegem die gratis telefonisch te bereiken is. Via het nummer 080-96524 komt u bij hen terecht. Met de computer is het Sociaal Huis te bereiken op [email protected]

ANDERE DIENSTEN
Naast de eigen gemeentelijke sociale diensten, het OCMW en het Sociaal Huis hebben vanaf 1 november ook De Woonwijzer, De Lokale Werkwinkel, De Dienst Opvanggezinnen, De Commissie Juridische Bijstand, De Psychotherapie de Rijksdienst voor pensioenen en Rijksinstituut voor verzekering der Zelfstandigen, Het Notarieel en juridisch Dienstbetoon en de Volkshaard hun adres en zitdagen in de Lazarusbron.


VERBROEDERDE GRENSGEMEENTEN HULDIGEN HUN KAMPIOENEN

Vrijdagavond waren de krulbolders en Gaaibolders uitgenodigd op de huldiging van de kampioenen van het Gaaibol- en krulbolkampioenschap van de Verbroederde Grensgemeenten. Ook dit jaar zijn de Adegemse deelnemers er zowel bij de krulbolders als gaaibolders niet in geslaagd om in die kampioenschappen rol van enige betekenis te spelen.


CRM WORDT NEOS

De Club van Rustende Middengroep (CRM) heeft voor een andere naam gekozen. De R van "rustende" in CRM kwam niet zo goed meer over. Er werd gekozen voor NEOS. Dat staat voor Netwerk Ondernemende Senioren...

 


Home
Home
 
Made in France