De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 100 - Week 43 : van 23 tot 29 oktober 2005


FILIP DE KEYSER STELDE NIEUW BOEK VOOR


Tijdens een korte plechtigheid in het Maldegemse gemeentehuis stelden professor Filip De Keyser en dokter Xavier Janssens hun boek "Reuma en dan" voor. Het boek is een leidraad voor reumapatiënten en hun omgeving.

Reuma is geen ziekte maar een verzamelnaam van verschillende aandoeningen die betrekking hebben op elementen van het bewegingsstelsel. Vooral gewichten, spieren maar ook pezen en/of bot kunnen aangetast worden door reumatische aandoeningen. Met die omschrijving opende Filip De Keyser, die verbonden is aan het UZ Gent en het Elisabeth Ziekenhuis van Sijsele, de voorstelling van het boek REUMA EN DAN, dat hij samen schreef met dokter Xavier Janssens, verbonden aan het AZ Sint Lucas in Gent.

Uit de statistieken blijkt dat 40% van de bevolking geregeld met reumatische pijnen te maken krijgt. Voor een aantal van hen leidt dit tot belangrijke gezondheidsproblemen. Voor anderen hebben de reumatische aandoeningen ernstige functionele beperkingen en invaliditeit tot gevolg.

De twee medici hebben hun boek niet alleen geschreven voor hun collega's maar ook voor reumapatiënten en hun onmiddellijke omgeving. Het boek geeft niet alleen de omschrijving van een aantal aandoeningen die onder de noemer reuma vallen. Het gaat ook dieper in over op de behandeling er van de kansen op geheel of gedeeltelijk herstel.

Daarnaast hebben de schrijvers ook aandacht voor sociale gevolgen voor mensen met reumatische aandoeningen. Hun boek wil ook een wegwijzer zijn naar de verschillende diensten en instanties waarop de reumapatiënten en hun omgeving beroep kunnen doen.

Het boek met cartoons van Ian kost €17,95. Het werd gesponsord door Rotary en uitgegeven door uitgeverij Lannoo. De beide medici verdienen aan REUMA EN DAN geen cent. Van bij het begin werd afgesproken dat de volledige opbrengst van het boek naar het fonds voor wetenschappelijk Reuma onderzoek gaat.


EINDELIJK GEDAAN

Op de Kruipuit laten ze een zucht van opluchting. Vorige week werden de laatste werken aan het wegdek en aan het nieuwe fietspad uitgevoerd. Vanaf nu is er opnieuw normaal verkeer langs de Kruipuit, ook op het gedeelte tussen de Veldekensstraat en Oostwinkel mogelijk.

Het heeft een jaar geduurd om ongeveer 1 km fietspad aan te leggen. Niemand van de inwoners begrijpt waarom de werkzaamheden zolang moesten duren. Noch van de gemeente, noch van de ontwerper of de aannemer kregen zij op die vraag een duidelijk en aanvaardbaar antwoord


GROEN! KLEURT EEN BEETJE ROOD


Tijdens een persconferentie in de fietsenstalling aan het station kondigden Groen! en SP A aan dat zij zich volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen met een kartellijst bij de kiezer aanbieden.

Het is niet gebruikelijk dat de pers voor een persconferentie naar een fietsenstalling wordt uitgenodigd. Bij Groen! gebeurt het wel meer dat zij hun activiteiten op een niet klassieke plaats organiseren. Bij onze aankomst moesten wij bij het zien van de tros ballonnen niet lang zoeken naar het nieuws dat er tijdens de persconferentie te rapen zou vallen. Tussen de vele groene ballons zweefde er een rood exemplaar.

Alvorens op de betekenis van die tros ballons in te gaan verduidelijkte Erwin Goethals kort de plaats van de persconferentie. Zowel zijn fractie in de gemeenteraad als SP.A vinden de bouw van de fietsenstalling aan het station een goede zaak maar vinden dat de meerderheid niet ver genoeg gaat in dat en andere dossiers die verbetering voor de zwakke weggebruikers inhouden. Beide politieke formaties willen de komende jaren geld voorzien om in de verschillende leefkernen fietsenstallingen te bouwen

SAMEN STERKER
Erwin Goethals en Vicky Willems blikten namens Groen! en SP.A terug op de verkiezingen van vijf jaar geleden. Toen gingen, omdat SP.A er niet in slaagde een zetel te bemachtigen, zevenhonderd stemmen verloren. Door zich met een kartellijst bij de kiezers aan te dienen willen de twee politieke formatie een dergelijk scenario in oktober 2006 voorkomen.

In Maldegem is Groen! met zijn twee vertegenwoordigers in de gemeenteraad en een in het OCMW ongetwijfeld de sterkste politieke familie van de twee. Het is volgens Erwin Goethals dan ook normaal dat de lijst in hoofdzaak GROEN zal gekleurd zijn. Vicky Willems stelde dat de Maldegemse SP.A formatie met haar als nieuwe voorzitter een nieuwe start heeft genomen. Omdat zij zich nog een beetje groen achter de oren voelen zullen zij op de kartellijst door EEN kandidaat vertegenwoordigd worden.

Over de lijsttrekker of de samenstelling van de lijst, wou geen van de beide woordvoerders iets kwijt. Zij bevestigden wel dat zij een aantal gelijklopende accenten in hun beleidsvisie hebben maar toch met een eigen programma zullen naar buiten komen. Bij het afscheid beloofden beiden dat zij bij een volgende persconferentie meer informatie zullen vrijgeven over de namen van de kandidaten en de plaatsen op de lijst.


ALTE HERREN BRENGEN OUDE EN NIEUWE
SPORTVEDETTEN NAAR ADEGEM


De werkgroep binnen de Alte Herren KVK Adegem is er in geslaagd om voor zijn benefietwedstrijd voor KOTK een aantal oud-internationalen en andere sportpersoonlijkheden naar Adegem te lokken.

Net als twee jaar terug organiseren de Alter Heren ook dit jaar een benefietwedstrijd ten voordele van KOM OP TEGEN KANKER. Zij hopen dat de weergoden hen op maandag 31 oktober gunstiger gezind zullen zijn dan voor twee jaar. Toen was de zichtbaarheid op sommige plaatsen in Vlaanderen minder dan 50 meter. Toch zakten nog honderden sportliefhebbers en sympathisanten -en ook de meeste sporters die hadden toegezegd- naar Adegem af. De wedstrijd en de festiviteiten die er rond werden gebouwd waren goed voor € 5000.

De Alte Herren zijn er van overtuigd dat ze ook dit jaar dat bedrag en zelfs meer kunnen binnenhalen voor het goede doel. Zij hadden reeds de verzekerde deelname van Jan Ceulemans, (wie van de huidige spelers mag meekomen staat, gezien de Champions League nog niet vast), Johan Museeuw en Cedric Van Branteghem. Daarbij komen een uitgebreide delegatie van spelers van Cercle Brugge en een aantal oud internationals waaronder Danny Veyt, Rudy Smits, Lorenzo Staelens, Eric Viscaal, Kenneth Brylle, en Patrick Vervoort. Ook Nico Mattan en James Van Landschoot zullen niet op de afspraak ontbreken.

Lotte Lambert geeft de aftrap en Miss Meetjesland wordt een van de vele supporters. Voor € 3 kunt u de wedstrijd op maandagavond bijwonen. Er is om 16 uur ook nog een wedstrijd tussen een jeugdelftal van KVK Adegem en Cercle Brugge, de ploeg waar Seppe Lanckriet -zoon van Chantal en Lieven- het doel verdedigt. Wie na de wedstrijd samen met de vedetten wil tafelen, kan zich daarvoor tegen de prijs van € 25 bij de Alte Herren inschrijven.


MARCEL EN RACHEL EEN GELUKKIG DAMANTEN PAAR

Ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum kregen Marcel Basslé, die op 22 juni 1917 in Adegem geboren werd, en Rachel Roets, die op 2 september 1920 in Maldegem het levenslicht zag, in het Elisabeth rusthuis in Adegem het bezoek van hun familie, de mensen die hen verzorgen, een delegatie van het college van burgemeester en schepenen en leden van het OCMW.

Rachel is sinds een paar jaar wegens gezondheidsredenen in het rusthuis in Adegem opgenomen. Marcel woont nog in de Melingstraat, maar komt iedere dag met zijn auto van Maldegem naar zijn vrouwtje in Adegem. Zij hopen nog jaren samen gelukkig te zijn.


GAAIBOLDERS OPNIEUW AAN DE SLAG BIJ 'T BLONDJE

Nadat ze er 14 dagen terug hun criterium van Maldegem op ludieke manier hadden afgesloten waren de Maldegemse en Adegemse Gaaibolders vorig weekend opnieuw aan de slag bij 't Blondje in de Oude Staatsbaan. Nu stonden de titels van kampioen van Maldegem op het programma. Bij de mannen per ploeg waren Patrick De Vogelaere, Mario De Deyne en Geert De Meyer de uitgesproken favorieten. Zij eindigden uiteindelijk derde.

De overwinning ging naar Werner Longueville, Raf Van de Velde en Leopold Veirman. Bij de vrouwen was de titel per ploeg voor Leona Lippens, Katrien De Sutter en Natacha De Meyer. De individuele titels gingen naar Filip Verburght, Annabel Van Deynse, Shanna François en Jasmin Ryckeboer.


FAKKEL VAN DE ZEE

In het kader van de viering van 11 november vertrok er aan de kust een fakkel die op 11 november aan het monument van de Onbekende Soldaat moet gepresenteerd worden. In het verleden werd in alle deelgemeenten van Maldegem waar de fakkel passeerde een korte plechtigheid georganiseerd.

Vanaf dit jaar is er nog slechts een plechtigheid in Groot Maldegem voorzien. Ieder jaar komt een deelgemeente aan de beurt. Dit jaar droeg West Vlaanderen de fakkel in Middelburg aan de Vaderlandslievende verenigingen van Maldegem en zijn deelgemeenten over.


EEN PRIK OF JE LEVEN

In de zaal de Valk van huis Wallyn loopt momenteel een tentoonstelling over vaccineren bij kinderen en volwassenen. De tentoonstelling, die nog tot 10 november loopt, is iedere werkdag open tussen 9u30 en 12 u en op woensdag ook tussen 14 en 16 uur.


GOUD VOOR ODIEL CLAEYS EN MARIETTE VAN LANDSCHOOT

Vijftig jaar geleden gaven Odiel Claeys, die op 20 maart 1932 in Adegem werd geboren en Mariette Van Landschoot die op 5 mei 1934 in Maldegem op de wereld kwam elkaar hun jawoord. Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden ze samen met hun familie in het gemeentehuis door schepen van Burgerlijke Stand Jacques De Taeye en een delegatie van de gemeenteraad ontvangen.


ZINLOOS GEWELD

Nog voor hun eerste eigen show op EEN te zien is zijn de Neveneffecten reeds te zien in den Hoogen Pad. Op vrijdag 28 oktober om 20 uur 30 brengen zij er "Zinloos Geweld". Het viertal heeft gekozen voor de vlotte humor en draagt die vlot over op zijn publiek. Voor kaarten tegen verminderde prijs kan je terecht bij de Gezinsbond, op het nummer 050-71.43.57

 


Home
Home
 
Made in France