De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 99 - Week 42 : van 16 tot 22 oktober 2005


VIJFTIGJARIGEN ROND DE FEESTTAFEL

Freddy Van Hulle, Charles D'Havé, Caroline Grootaert, Greta Boels en Christa Grijp zorgden voor de reünie van de Adegemnaren die in 1955 geboren zijn. Zaterdagavond zaten zij samen rond de feesttafel in de zaal D'Havé. Enkelen van die vijftigers zijn in de loop der jaren uitgeweken naar Nederland.

Het duurde slechts een paar minuten voor iedereen opnieuw iedereen kende. Het werd -zo lieten wij ons achteraf vertellen- een lange en gezellige avond waarbij veel werd gedanst en vooral bijgepraat. De initiatiefnemers kregen meermaals de vraag om niet te lang te wachten met een volgende reünie.


MINISTER PEETERS COUNTERT MESTVERWERKINGSBEDRIJF

Bijna anderhalf jaar nadat zij hun bouwvergunning voor een mestverwerkingsbedrijf in Onderdijke bij de gemeente Maldegem indienden staan de BVBA Conergy en de familie Coopman terug bij af: minister Peeters van leefmilieu heeft vijf dagen voor het verstrijken van de vervaldatum de milieuvergunning -die in beroep door de Provincie werd afgeleverd- vernietigd. Daarmee komt (voorlopig?) een einde aan een dossier dat de gemoederen in Onderdijke en omgeving hoog deed oplopen.

VERWARRING
Het begon allemaal met de aanvraag voor een bouwvergunning. Zoals de wet voorziet werd voor die bouwvergunning een openbaar onderzoek geopend. Dat zorgde in Onderdijke voor enige verwarring. De eerste mensen die de aanplakbrief lazen dachten dat het om een uitbreiding van het bestaande landbouwbedrijf ging. Niemand kon daar bezwaar tegen hebben. Pas toen enkele bewoners de inhoud van de plakbrief beter analyseerden beseften ze dat dit de start over bouw van een mestverwerkingsbedrijf in hun straat ging. Meteen regende het bezwaren tegen de bouwvergunning.

De tegenstanders van het mestverwerkingsbedrijf konden rekenen op de steun van de gemeente. Ook het College van burgemeester en schepenen en de raadsleden waren niet gelukkig met de mogelijke inplanting van het bedrijf in Onderdijke. De bouwvergunning werd door de gemeente geweigerd. De BVBA ging tegen die weigering in beroep bij de bestendige Deputatie van Oost Vlaanderen. Die houdt tot op heden haar beslissing in beraad.

MILIEUVERGUNNING
Omdat er voor een mestverwerkingsbedrijf een milieuvergunning Klasse I nodig is werd door de BVBA de milieuvergunning rechtstreeks bij de provincie aangevraagd. Alvorens de bestendige Deputatie een beslissing nam werden zoals de wet voorzit bij verschillende diensten en besturen advies gevraagd. Belangrijk daarbij is het advies van de Provinciale milieucommissie.

Dat advies was negatief. Er werd in den Hoogen Pad een hoorzitting georganiseerd waarbij de gemoederen bij beide partijen hoog oplaaiden. Ondanks de negatieve adviezen van de Provinciale Milieucommissie en de gemeente Maldegem keurde de Bestendigde Deputatie, tot verbijstering van het actiecomité tegen het mestverwerkingsbedrijf, de milieuvergunning goed.

OP DE VALREEP
Het was even slikken voor het actiecomité dat toch snel zijn strijdlust terugvond. Na een onderhoud met burgemeester de Roo besloot de actiegroep om in beroep te gaan bij Vlaams minister van Milieu Peeters. Ook de gemeente tekende beroep aan tegen de beslissing van de Bestendige Deputatie. Tot 16 oktober had de minister tijd om in het dossier een beslissing te nemen. Hij vroeg een aantal advies en net voor de vervaldag besliste hij dan om de beslissing van de Bestendige Deputatie te vernietigen. Een beslissing die bij de tegenstanders van het mestverwerkingsbedrijf op applaus werd onthaald.

BEROEP
Dat actiecomité had eerder al laten eten dat het in geval de minister de beslissing van de bestendige Deputatie zou bevestigen zij in beroep zou gaan bij de Raad van State. Ook voor dat beroep zou het comité op het Maldegems gemeentebestuur kunnen rekenen. Dat beroep zou slechts opschortend werken als het ook door het gemeentebestuur werd aangetekend. Niet alleen de tegenstanders hadden de mogelijkheid om in beroep te gaan. Ook de BVBA en de familie Coopman kunnen nog beroep aantekenen bij de Raad van State. Een uitspraak in dat beroep kan jaren op zich laten wachten.

Hoewel iedereen er van overtuigd is dat het aanmaken van groene energie een noodzaak is en mestverwerking een van de mogelijkheden is om dat soort energie op te wekken wil niemand een dergelijk bedrijf in zijn onmiddellijke omgeving.


KBG VERWENDE ZIJN TACHTIGPLUSSERS


Meer dan 80 Adegemnaren die de kaap van de 80 jaar hebben bereikt of overschreden waren aanwezig op de namiddag die speciaal voor heb door KBG werd georganiseerd

Omdat zij gezien hun leeftijd niet meer aan alle activiteiten van hun verenigingen kunnen deelnemen, organiseert KBG Adegem jaarlijks een namiddag special voor zijn 80 plussers. Zij worden als het nodig thuis afgehaald en teruggebracht. Een uitgebreid programma hebben die mensen niet nodig. Zij vinden het vooral tof dat zij eens een namiddag met leeftijd genoten kunnen kletsen. Het KBG bestuur zorgt voor een gebakje en een drankje. Het toneelgezelschap zorgde met twee korte optredens voor extra ontspanning.


Onder de Adegemse tachtigplussers zitten verwoede kaarters. Voor heb het KBG een plaatsje apart in het parochiaal centrum voorhouden. Zo konden zij ongestoord hun kaartje leggen en stoorden ze de anderen niet die zaten te gieren van het lachen bij de sketches van het KBG toneelgezelschap.


MARCEL EN ESTHER VORMEN EEN GELUKKIG DIAMANTEN PAAR


In 't Kruisken 11c Vierden Marcel Van Canneyt en zijn echtgenote Esther Vyncke hun diamanten huwelijksjubileum. Zij kregen er het bezoek van een delegatie van het college van burgemeester en schepenen en der raadsleden Cecile Ryckaert en Maria Chavez D'Aguillar die het paar kennen uit verenigingsleven.

Wie afgelopen maandag in Kruiske passeerde kon zien dat er in het nummer 11c iets te vieren was. Op grote spandoeken stonden gelukwensen voor het diamanten paar. Marcel Van Canneyt die in 1916 in 't Broekelken op de wereld kwam en Esther Vyncke, die in 1918 in de Moerrewege geboren werd huwden op 10 oktober 1945. Hoewel ze niet zo ver van elkaar woonden en beiden in Adegem school hadden gelopen leerden zij elkaar pas twee jaar eerder tijdens de winterkermis kennen.

Beiden waren afkomstig uit een landbouwersgezin. Het jonge koppel nam de boerderij van de ouders van Esther in de Moerewege over. In 1980 verlieten zij het erf om van de welverdiende rust in 't Kruiske te genieten. Zij hopen dat nog vele jaren samen met hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen te kunnen doen.


HILARISCH SLOT IN ADEGEM VAN MALDEGEMS GAAIBOLCRITERIUM


Werner Longueville en Mario De Deyne verschenen vorige week zondagavond in vrouwentenue in de zaal van 't Blondje op de laatste gaaibolling van het criterium van Maldegem.

Begin dit jaar werden bij de gaaibolvereniging Komen en Gaan Donk bij loting de ploegen voor het gaaibolcriterium van Maldegem samengesteld. Iedere ploeg bestaat uit vijf leden. Bij de mannen bleven er twee namen in de trommel. Bij de vrouwen bleven er drie namen in de trommel over. Die vijf vormden samen de enige gemengde ploeg van Komen en Gaan Donk.

Werner en Mario hadden voor de lol gezegd dat zij de laatste bolling in vrouwenkleren zouden afwerken. . Er waren onmiddellijk mensen die er van overtuigd waren dat ze dat zelfs voor een bakske bier niet aandurfden. Dat moet je juist tegen Werner en Mario zeggen. Die gingen bij de eerste bolling de weddingschap aan.

Vorige week zondag viel in Adegem bij 't Blondje het doek over het gaaibolcriterium 2005. Rond 18u30 terwijl een twintigtal gaaibolders zaten te wachten verschenen de beide bolders in hun lange jurk in de zaal. Ze moesten ook nog een laatste bolling in die outfit afwerken. Die voor hen ongewone kleding belette hen niet om hoog te scoren. Mario haalde zondag zijn zevende titel op rij binnen.


SLOTMANIFESTATIE STARTTE MET ONTBIJT


Voor een lekker en gezond ontbijt kon je zaterdagvoormiddag aanschuiven in den Hoogen Pad. De slotmanifestatie van Kom Op Tegen Kanker begon traditioneel met een ontbijt.

Hoewel er nog enkele acties lopende zijn ronde Maldegem op zaterdag 15 oktober in den Hoogen Pad zijn tweejaarlijkse KOTK actie af. Het werd opnieuw een combina van informatie en ontspanning. Het programma werd opgang getrokken met een lekker en gezond ontbijt. Een foutief krantenbericht zorgde er jammer genoeg voor dat het aantal mensen dat op het ontbijt afkwam beduidend lager lag dan twee jaar terug. Die geringere belangstelling werd door ruime belangstelling voor het namiddagprogramma meer dan goed gemaakt.


Voor het onderdeel ontspanning werd beroep gedaan uit talent uit de regio. Het ontspanningsprogramma werd geopend door Jamie De Boel en vriendin.

In het informatief luik was er informatie rond kanker en kanker bestrijding zowel bij mannen als vrouwen. Voor iedere spreker liep den Hoogen Wie 's namiddag even de drukte in den Hoogen Pad wou ontspringen die kon dank zij het prachtig weer genieten van een drankje op het terras. Een van de hoogtepunten van de actie was de terugkeer van Jonas Vanderrmeersch. Die vertrok zes maanden geleden ten voordele van KOTK per fiets richting Noordkaap. Op het resultaat van de actie en de fietstocht komen wij volgende week terug.


POLITIEKE OPLEIDING

Voor de tweede avond van zijn vierdelige lessenreeks op politiek is CD&V op donderdag 20 oktober te gast in de cafétaria van den Hoogen Pad. Om 20 u ontvangen zij er Jan Leroy van de Verenigingen van Steden en gemeenten. Hij zal de aanwezigen uitleg geven over hoe de gemeente aan het geld komt om zijn gemeente te besturen. In het tweede luik van het programma zal schepen Remi De Jaeger het hebben over het Maldegems financieel beleid. De toegang voor deze les in politiek is gratis.


SLUIKSTORTEN EN VANDALISME BLIJVEN ONZE GEMEENTE TEISTEREN


Vorige week begonnen een vijftal jongeren in het St. Annapark een dak boven een van de zitbanken af te breken. Ze hadden de planken nodig om een brug te maken naar het eiland in de vijver. Voor de politie ter plaatse was waren de vogels gaan vliegen.

Tijdens de voorstelling van de nieuwe voorraad fluohesjes kondigde Hoofd inspecteur Jan Willems de Lessen in verkeer aan. Jongeren die zich ook na waarschuwingen niet voegen in het verkeer zouden naar deze lessen worden verwezen in plaats van opnieuw PV' s van waarschuwing uit te schrijven. Maldegem zou met dat initiatief geen voorloper zijn. In zijn al andere steden en gemeenten waar dergelijke lessen georganiseerd worden.

Voor burgemeester Johan De Roo zijn er niet alleen lessen in verkeer nodig. De jongeren moeten dringend ook respect voor het milieu en de eigendommen van anderen worden bijgebracht. Die gedachte liet hij optekenen nadat hij er opgewezen werd dat er opnieuw op verschillende plaatsen in Maldegem en zijn deelgemeenten vandalisme en sluikstorten was vastgesteld. Vooral het centrum van Maldegem en daarbij vooral het Sint Annapark en de fontein zijn het doelwit van vandalen en sluikstorters.

Bijna dagelijks wordt er aan de voeten van de ridder afval in de fontein gevonden. Ook op de trappen van het gemeentehuis wordt allerlei troep achtergelaten vooral van jongeren die het zich ontzien om hun afval in een van de in het centrum opgestelde vuilnisbakken te kieperen. Ook in het sint Annapark is het soms niet om aan te zien. In de omgeving van de zitbanken zijn er vuilnisbakken. Toch ligt die omgeving hoewel ze dagelijks wordt opgekuist er regelmatig als een stort bij.

Zowel jongeren als volwassenen die voor die vervuiling verantwoordelijk zijn hebben volgens burgemeester De Roo geen respect voor het werk van het gemeentepersoneel. Hij overlegt met de politie om in samenspraak met de directies van de verschillende onderwijsinstellingen de jongeren op hun ontoelaatbaar gedrag te wijzen. Hij doet ook een oproep naar de volwassenen om het goede voorbeeld te geven. Je kan moeilijk van kinderen verwachten dat zij respect hebben voor de normen en waarden als zij zien dar de volwassenen geen respect meer hebben voor die normen en waarden.

 


Home
Home
 
Made in France