De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 98 - Week 41 : van 9 tot 15 oktober 2005


KOTK KWAM VEEL SOEP TE KORT


Robert Bauwens was de laatste die zaterdagmiddag in de Moerewege bij Cecile Ryckaert soep kon afhalen. De voorraad van het Comité KOTK was uitgeput. Alle mensen die zaterdagvoormiddag meewerkten aan de huis aan huis verkoop van soep, konden voor de middag naar de basis terugkeren.

Na het debacle met de pizza's enkele jaren geleden stopte het gemeentelijk Comité KOTK met de huis aan huis verkoop van voedingswaren. Dit jaar hebben ze de traditie weer opgepikt. Er werden dit jaar geen pizza's maar soep te koop aangeboden. Voor de prijs van € 2,5 kocht je een liter soep en steunde je de actie KOTK.

Voor de verkoop van de soep kon het comité niet alleen rekenen op de leden van de eigen werkgroep maar ook van een aantal socio-culturele verenigingen. In Donk werd de deur aan deur verkoop in de loop van vorige week georganiseerd. De verkoop liep daar als een trein. Er werden 330 liter soep aan de man gebracht. Dat succes liet het beste vermoeden voor de actie van afgelopen zaterdag.

Dank zij de intense reclamecampagne rond de soepverkoop wisten de inwoners van alle leefkernen van Maldegem van de deur aan deur verkoop. De vrijwilligers werden overal hartelijk ontvangen en bijna niemand kon zich huizen herinneren waar de mensen thuis waren dat er niet werd gekocht. Het was nog geen 11 uur toen het in het centraal verkoopdepot telefoontjes regende vanuit de afhaalcentra om te melden dat ze door hun voorraad zaten en of het niet mogelijk was om nog extra dozen soep te brengen.

Het duurde niet lang of ook de voorraad in het depot was op. Alle medewerkers konden terug naar hun uitbasis terugkeren. Op het secretariaat vernamen we van Rita Verleye dat er zaterdagmorgen een voorraad van 2500 liter soep was. Opdat er toen de voorraad was uitgeput nog straten in Maldegem en Adegem waren die de kans niet gekregen hebben om soep te kopen wordt onderzocht of het mogelijk is om in de loop van deze week de verkoop van soep verder te zetten..


TE IJVERIGE INWONERS MOETEN OPRIT (gedeeltelijk) UITBREKEN


De nieuwe opritten in de Albert De Kesellaan liggen er nog maar pas of ze moeten al gedeeltelijk verwijderd worden. Zij worden vervangen door een voetpad dat in opdracht van de verkavelaar wordt aangelegd.

De afgelopen maanden is er flink gebouwd in de nieuwe verkaveling die van de gemeente de straatnaam "Albert De Kesel" meekreeg. De verkaveling is bijna volledig dichtgebouwd. Een aantal van de nieuwe Adegemse inwoners waren zo ijverig met de bouw van hun nieuwe woning dat zij hun oprit tot aan het begin van het wegdek legden.

Dat was niet conform de verkavelingvoorwaarden die door de gemeente aan de verkavelaar werden opgelegd. Volgens die vergunning moet de verkavelaar instaan voor de aanleg van het wegdek en de nutsvoorzieningen. In dat pakket zit ook de aanleg van het voetpad. De verkavelaar heeft van die voorwaarden nooit een probleem gemaakt.

Toen vastgesteld werd dat sommige opritten tot aan de rand van het wegdek waren aangelegd is de gemeente tussenbeide gekomen. Zij moet erop toezien dat de verkavelingvoorwaarden worden nagevolgd. In het verleden heeft de gemeente ervaring opgedaan in problemen met een verkaveling waarbij niet alle verkavelingvoorwaarden werden gevolgd.

De opritten moeten gedeeltelijk worden verwijderd en er komt een voetpad voor in de plaats. De verkavelaar heeft ondertussen al opdracht gegeven aan de aannemer om dat voetpad aan te leggen. Twee huizen in de verkaveling ontsnappen aan de regel: hun woning geeft met de voordeur uit op de Kallestraat. Door de aflijning van de Kallestraat is het daar niet mogelijk om een esthetisch verantwoord voetpad aan te leggen. De voetgangers kunnen er wel veilig naast het wegdek en de fietspad-suggestiestrook wandelen.


AUTO'S REDEN ZICH VAST OP DE KRUIPUIT

Sinds een paar dagen is in het gedeelte van de Kruipuit tussen Veldekens en Oostwinkel, tot grote opluchting van de bewoners, het eenrichtingsverkeer opgeheven Het waren niet alleen de inwoners van dat gedeelte van de Kruipuit die last en nadeel ondervonden van de werken. Enkele automobilisten -waaronder de chauffeur van een zware truck- reden zich vast in de zachte berm tussen het wegdek en het nieuw aangelegde fietspad. De zware truck kon niet op eigen krachten op het goede spoor komen. Er was hulp nodig van een takelwagen.


WERELD-DIERENDAG IN DE PAPAVER


De kinderen die hun lievelingshuisdier hadden meegebracht naar school mochten het diertje niet alleen door de andere kinderen laten bewonderen, zij gaven ook uitleg over de eigenschappen en de voeding van het dier.

Ook in de school de Papaver is dit jaar de Wereld Dierendag -zij het om praktische redenen met enige vertraging- niet onopgemerkt voorbijgegaan. Ook dit jaar werd een van de speelplaatsen van de school door juffrouw Lieve en haar kinderen voor een namiddag tot een mini-zoo omgebouwd. Alle kinderen van haar klas mochten donderdagnamiddag hun huisdier mee naar school brengen.

Vorig jaar was een kalfje de blikvanger in de eendags mini-zoo. Dit jaar waren het drie slakken die, te zien tussen het groen in hun kooi, de meeste aandacht kregen. Eerste vertelde de juffrouw over de dieren en hun verzorging. Daarna werd gezongen. De bezitters van een huisdier kregen daarna de gelegenheid om het verhaal van hun huisdier te doen.


Zoals het in een echte zo past moest ook in de Papaver aangeschoven worden voor een toegangsticket .Enkel zij die over een dergelijk ticket beschikten mocht vrij tussen de huisdieren wandelen.

Ondanks de drukte van de kinderen om hen heen bleven de meeste dieren er bijzonder kalm bij. Het waren niet alleen de kinderen van het eerst leerjaar die de mini-zoo bezochten. In de loop van de namiddag schoven ook de kleuters en de andere leerlingen aan om een ticket voor de eendags-zoo op te halen. Het gerinkel van de bel later in de namiddag kondigde niet alleen het einde van de schooldag maar ook het einde van de eendags mini-zoo aan.


VERENIGDE VRIENDEN BRENGEN SWINGEND HERFSTCONCERT


Onder de leiding van dirigent Patrick Geerts brachten de Verenigde Vrienden Adegem
op 1 oktober een prachtig lenteconcert.

De fanfares hebben er lang moeten voor zwoegen, maar ze zijn eindelijk hun imago van verzameling van zuipschuiten kwijt. Van de meeste fanfares hebben de leden er jarenlange scholing op zitten. Dat betekent niet dat er na repetities of optredens niets achter de kiezen mag gegoten worden. Fanfares staan in de eerste plaats voor goede gevarieerde muziek. De tijd dat zij zich beperkten tot de klassieke fanfaremuziek ligt al jaren achter de rug.

Wie vorige week zaterdagavond naar den Hoogen Pad afzakte heeft dat met eigen ogen en oren kunnen vaststellen tijdens het herfstconcert van de VVA. Dirigent Geerts en de muzikanten waagden zich met succes aan verschillende muziekgenres. Het bisnummer van Deep Purple in rockstijl was daarbij het toetje op de taart.


Het publiek genoot van het optreden van VVA. Een warm applaus was er ook voor het solowerk van Nele Van de Kerckhove.


SPORTRAAD ZEGT JA TEGEN BOUW NIEUWE SPORTHAL

Niet in oktober maar in november zal het college van Burgemeester en schepenen de gemeenteraad om goedkeuring vragen voor de bouw van een nieuwe sporthal. Op het gunstig advies van de sportraad kan het college alvast rekenen. "Wij zijn al jaren vragende partij voor een nieuwe sporthal. Er zijn regelmatig problemen in verband met de toewijzing van de sporthal in de Bloemestraat aan clubs. De nieuwe sporthal mag geen vervanging zijn van de sporthal in de Bloemestraat, maar een uitbreiding van de accommodatie voor de binnensporten" klinkt het in het advies van de sportraad.

Op dezelfde vergadering heeft de sportraad ook het ontwerp voor een nieuw subsidiereglement voor de sportclubs bekeken. Alvorens een advies te formuleren willen zij toch nog enkele verduidelijkingen vanwege het college van burgemeester en schepenen en/of de sportdienst. Op de vergadering van het bestuur van de sportraad waar het voorstel van subsidiereglement bekeken werd was immers noch de schepen van Sport nog het hoofd van de Sportdienst aanwezig. Het bestuur van de sportraad bleef daardoor met een aantal onbeantwoorde vragen.


DE PAPAVER COMBINEERT VEILIG FIETSEN EN MILIEUBEWUST ZIJN

Uitgerust met fluohesje en helm trokken de leerlingen van het derde leerjaar van de Papaver er donderdagnamiddag met de fiets op uit. Op het programma stond een bezoek aan afvalcontainers in de gemeente. Met die les bereikten de leerkrachten een dubbel doel.

Zij legden de kinderen uit dat de gemeente die containers plaatst opdat de mensen hun afval in de container zouden gooien in plaats van langs de openbare weg. Op die manier houden zij de straten proper. Door de verplaatsing naar de containers per fiets te maken leerden ze de leerlingen hoe ze zich individueel en in groep in het verkeer moeten gedragen.

 


Home
Home
 
Made in France