De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 97 - Week 40 : van 2 tot 8 oktober 2005


DE HESJES ZIJN ER...
DE CONTROLES KOMEN ER AAN!


In het Maldegems gemeentehuis stelde Fons Van de Voorde, voorzitter van
Rotaryclub Maldegem, de nieuwe hesjes voor de schoolgaande jeugd voor.

Vier jaar terug stelde Rotaryclub voor het eerst de actie fluohesjes voor. Tegen een kleine vergoeding stelde de serviceclub scholieren uit het lager onderwijs een fluohesje ter beschikking. Door het dragen van z'n hesje wordt een fietser beter gezien in het verkeer. Vorige week werd met het voorstellen van de nieuwe hesjes de vierde jaargang van de actie ingeluid.

"Het was -zeker het eerste jaar- niet vanzelfsprekend dat scholieren met een fluohesje van en naar school reden. De leerlingen die dit wel durfden werden als een rariteit aangekeken" stelde Dr. Dirk Van Herzele tijdens zijn inleiding Een goede samenwerking tussen initiatiefnemers, scholen, oudercomités, politie en gemeente hebben er echter voor gezorgd dat de fluohesjes een vertrouwd beeld geworden zijn in het verkeer in Maldegem en de deelgemeenten .

Eerst waren de scholieren met een hesje gele stipjes in het verkeer, nu zijn het al vlekjes geworden. Rotaryclub Maldegem hoopt dat over enkele jaren die kleine gele vlekjes een grote vlek worden en dat ook scholieren boven de 12 jaar het hesje blijven dragen.

Vorig jaar werd voor een hesje € 2 aangerekend. Voor een nieuw hesje moet er dit jaar slechts € 1 neergeteld worden. Ondanks de sponsoring van Salon 2000 van de familie Van Hyfte, wordt er een symbolische bijdrage gerekend voor een hesje. Voor iets dat ze gratis krijgen hebben kinderen en volwassenen meestal minder respect dan voor iets waarvoor ze een bijdrage moeten betalen, is de filosofie achter deze prijsbepaling.

In de Papaver in Adegem promoot men niet alleen het dragen van de hesjes, men onderstreept ook het belang van het dragen van een helm door de fietsende scholieren. Om het goede voorbeeld te geven heeft de school in samenwerking met het oudercomité vorig schooljaar een voorrad helmen aangekocht die worden gebruikt als kinderen in groep per fiets de weg opgaan.

CONTROLES
Door het dragen van een hesje wordt een fietser beter gezien in het verkeer, maar dat is voor de politie niet voldoende. Wie met zijn fiets in het verkeer komt moet er voor zorgen dat die fiets ook in orde is. Tijdens de wintermaanden 's morgens en 's avond met een hesje maar zonder licht of reflectoren rijden blijft niet alleen gevaarlijk, het is volgens hoofdcommissaris Mervielde en hoofdinspecteur Jan Willems ook nog in strijd met de wegcode.

Zij wijzen naar de voorbeeldfunctie die de ouders hebben. Zij moeten er niet alleen over waken dat hun kinderen hun hesje aan hebben als ze per fiets vertrekken, maar moeten er ook voor zorgen dat hun fiets in orde is als die in het verkeer komt. De komende weken en maanden zullen er door de lokale politie dan ook regelmatig controles worden uitgevoerd. Er zijn de jaarlijkse fietsencontroles in de scholen maar ook langs de openbare weg zullen fietsers, niet alleen scholieren, gecontroleerd worden.

De controles langs de openbare weg zijn geen heksenjacht. maar een middel dat er moet voor zorgen dat fietsers zien en gezien worden in het verkeer. Voor de fietsers onder de 12 jaar zal er in de eerste plaats preventief worden opgetreden. Voor de oudere fietsers liggen de kaarten anders. Die moeten meer verantwoordelijkheidszin hebben als zij in het verkeer komen.

LESSEN
Tijdens de voorstellingen van de nieuwe hesjes werd ook het idee van lessen in verkeer ter sprake gebracht; De Maldegemse politie is van plan om in de toekomst dergelijke lessen te organiseren voor jonge fietsers die het niet zo nauw nemen met het naleven van de wegcode.


ALLES OVER KINDEROPVANG IN EEN BROCHURE


Tijdens een bijeenkomst van het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) werd de nieuwe brochure Maldegem - een hart voor kinderen voorgesteld.

Wie tot vorige week in onze gemeente als ouder of aanstaande ouder op zoek was naar dagopvang of voor- en naschoolse opvang voor zijn kind, moest daarvoor verschillende informatiebronnen aanboren. Alle opvanggezinnen en diensten werkten op hun eigen eilandje.

Door de oprichting van de werkgroep LOK werd er wel overleg gepleegd tussen de verschillende opvanggezinnen en diensten. Binnen het LOK werd steeds duidelijker de nood van informatie naar de ouders aangevoeld. Een brochure met duidelijke informatie over alles wat bij kinderopvang komt kijken was voor LOK de beste oplossing. Aan alle diensten en instellingen -openbare en private- die zich met kinderopvang bezighouden werd een vragenlijst gestuurd waarin zij informatie over hun diensten konden vermelden.

Niemand was verplicht die vragenlijst in te vullen. Zij die het niet deden zijn volgens schepen van Sociale Zaken Anneke Gobeyn mensen die in de nabije toekomst afhaken als opvanggezin. Alle nuttige informatie is in een brochure samengebracht. Die wordt bij het welkomstpakket aan nieuwe inwoners gevoegd. Ook ouders die aangifte doen van een kindje of die bij een geboorte het gemeentelijk geschenk ontvangen krijgen een brochure. De brochure zal ook in openbare gebouwen, bij dokters en apothekers liggen.


LETTERGEKNETTER VOOR POËZIELIEFHEBBERS

Ook dit jaar pakt de Gezinsbond ter gelegenheid van Adegem kermis uit. Op zondag 9 oktober zijn Francine Notteboom, Iris Van de Casteele en Benard de Bruyckere tussen 15 en 17 uur te gast bij een gezin op de poëzieroute. Na een kort gesprek lezen zij voor uit eigen werk.

Iedere dichter heeft drie sessies (15 uur, 15 uur 45 en 16 uur 30). Tussen iedere sessie is er voldoende tijd om van het ene naar het andere gastgezin te wandelen. Wie wil deelnemen aan het lettergeknetter kan vanaf 14 uur terecht in de Papaver voor het afhalen van een wandelroute. Voor de kleine bijdrage die gevraagd wordt krijgen de deelnemers niet alleen lettergeknetter, zij worden ook met een drankje en een hapje verwend.

Voor de kinderen is er in de Papaver zelf veel te beleven. De kinderen van het eerste en tweede leerjaar hebben de keuze uit een wandeling door de boeken en Posterbeurs, een voorleesmoment of een knutselsessie rond een lievelingsgedicht. De leerlingen van het tweede en derde leerjaar speuren naar ontbrekende woorden in poëzieteksten, of beelden gedichten uit. Een zelfde zoekopdracht is er ook voor de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Daarna schrijven zij onder begeleiding zelf poëzie.

Voor een overzicht van het volledige kermisprogramma verwijzen wij graag naar de rubriek praktische info op onze site.


FIETSPAD OP DE KRUIPUIT NOG NIET OPEN


Ondanks de belofte dat er op de Kruipuit tegen eind september tussen Oostwinkel en Veldekens opnieuw normaal verkeer in beide richtingen zou zijn werden wij net als de andere weggebruikers dit weekend nog de omleiding ingestuurd. Op de Kruipuit kan men er al lang niet meer om lachen.

Toen de gemeente vorig jaar besliste om in plaats van enkel de slechte delen het complete fietspad langs de Kruipuit tussen Oostwinkel en Veldekens te vervangen, leek dit voor iedereen een goede beslissing. De werken werden vorig jaar bij het begin van de herfst aangevat.

Een jaar later is er nog steeds wegomlegging. De problemen begonnen al eind vorig jaar toen de werken aan het eerste gedeelte van het nieuw fietspad werden stilgelegd. Om voor de mensen die in dat gedeelte van de Kruipuit wonen onduidelijke redenen werd er gedurende maanden niet verder gewerkt aan het fietspad. Na een informatievergadering waarin de gemoederen bij de inwoners hoog opliepen kregen zij de verzekering dat er binnen de kortste keren aan hun fietspad zou verder gewerkt worden.

Voor de vakantie kon er langs het eerste deel van het fietspad, komende uit de richting Oostwinkel, gereden worden. De aanleg van het tweede fietspad richting Oostwinkel leek vlotter te verlopen. Tot het einde van de werken in zicht kwamen. De inwoners werden gesust met de belofte dat voor het einde van september alle werken achter de rug zouden zijn. Dat het opnieuw bij een belofte is gebleven zint de inwoners niet.

Vooral de zelfstandigen die langs dat gedeelte van de Kruipuit gevestigd zijn hebben veel nadeel van de werken ondervonden. "Gedurende meerdere maanden was er slechts eenrichtingsverkeer mogelijk. Dat is niet bevorderlijk voor de zaken" klonk het bij Groenten en Fruit Francine. De bewoners hopen dat de borden de eerstkomende dagen verwijderd worden en het leven in hun straat zijn normale gang kan gaan.


GUIDO VAN HEULENDONK ONTMOET ZIJN LEZERS

In het kader van de "Literaire Herfst in het Meetjesland" stond er zaterdagvoormiddag een literair aperitief op het programma. Schrijver Guido Van Heulendonk (pseudoniem van Guido Beelaert) ontmoette zijn lezers in den Hoogen Pad.

Twintig jaar geleden lag "Hoogtevrees" als eerste boek van de Adegemse auteur in de etalage van de boekenwinkels. Het boek werd later in de reeks "Made in Vlaanderen" verfilmd. De lezers die het literair aperitief bijwoonden leerden dat dit boek niet de eerste pennenvrucht van Guido was. De novelle die als eerste uit de computer van Guido van Heulendonk rolde was voor zijn uitgever te weinig om met een nieuwe auteur op de markt te komen.

In de afgelopen twintig jaar heeft Guido van Heulendonk een tiental boeken en een toneelstuk geschreven. Dat is niet veel in vergelijking met andere schrijvers, kreeg de auteur tijdens het literair aperitief voorgelegd. "Ik ben niet alleen schrijver, ik heb ook nog een andere job" reageerde de schrijver, die stelde dat hij in de eerste plaats voor zichzelf schreef en hij graag met taal bezig is. Hij onderstreepte dat schrijven geen hobby is maar hard werken. Het is pas als het boek af is dat hij als schrijver ervan kan genieten.


BOUW NIEUW FUNERARIUM GESTART

Nadat er eind vorig jaar en begin dit jaar veel te doen was over de vergunningen voor de bouw van een funerarium op den Hoeke, is de heer Borgonjon begonnen met de bouw van zijn mortuarium. Het ziet er naar uit dat dit niet lang het enige ceremoniebedrijf in Maldegem zal zijn dat over een eigen mortuarium beschikt. Van de heer Colmann vernamen wij dat ook zijn bedrijf bezig is met plannen voor een mortuarium in de Gentse steenweg.


LANDELIJKE KINDEROPVANG VIERDE 15 JARIG BESTAAN

In 1990 ging in onze regio de dienst Landelijke Kinderopvang van start. Die dienst vormt en begeleidt gezinnen die aan kinderopvang doen. Vijftien jaar later telt de dienst in onze regio 77 gastgezinnen die de afgelopen jaren instonden voor bijna 600 kinderen.

De opvanggezinnen vierden samen het 15 jarig bestaan van de dienst in den Hoogen Pad. De vraag naar gezinnen die kinderen willen opvangen gaat nog steeds in stijgende lijn. Mensen die belangstelling hebben kunnen contact opnemen met het secretariaat van Landelijke Kinderopvang, Lostraat 20 te 9880 Aalter.

 


Home
Home
 
Made in France