De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 96 - Week 39 : van 25 september tot 1 oktober 2005


DE EERSTE PAALTJES ZIJN GESNEUVELD


Precies twee maanden heeft het geduurd voor de eerste paaltjes aan het kruispunt van de N9 en de Barbarastraat sneuvelden. Niet deze automobilist is daar verantwoordelijk voor: die nam zijn bocht zoals het hoort...

Omdat te veel automobilisten die van het Industrieterrein afkwamen en op de N9 de richting Adegem insloegen de bocht afsneden en daardoor het zicht belemmerden van de automobilisten die de N9 over moesten of richting Maldegem wilden, heeft de dienst Infrastructuur van de Vlaamse Gemeenschap op de hoek van de N9 en de Barbarastraat paaltjes geplaatst.

Het zijn plaatjes die een beetje meegeven maar toch niet zo makkelijk tegen de vlakte gaan. Door het plaatsen van die paaltjes zijn tijdens de piekuren de files in de Barbarastraat langer geworden. Dit tot ongenoegen van de hetebroeken die richting Adegem moeten.

Er zijn chauffeurs die het geduld niet kunnen opbrengen om in de file te blijven staan tot zij op reglementaire wijze het kruispunt op kunnen rijden. Zij proberen dan toch net als vroeger de wagen in de file rechts voorbij te rijden en de bocht af te snijden zoals vroeger. Twee maanden nadat de plaatsjes zijn geplaatst zijn de eerste paaltjes gesneuveld. Er zijn nu een paar gaten in de paaltjes-formatie gevallen waardoor meer automobilisten zich laten verleiden tot het afsnijden van de bocht richting Adegem.


HEEFT ADEGEM EEN LANCEERBASIS VOOR RAKETTEN?

Marnix Van de Kerckhove -die zich bij ons vooral verdiept in de geschiedenis van Adegem- was deze week de boer op met zijn fototoestel. Een van zijn ontdekkingen tijdens die fotostrooptocht was de lancering van een kleine raket. Die lancering gebeurde op Adegems grondgebied. Heeft u er enig idee van waar Marnix dit plaatje schoot? Als u niet bij de lancering betrokken was mag u het ons laten weten.... Wij gaan binnen kort op bezoek bij de man achter de raket en de lancering!


ER WORDT TE SNEL GEREDEN IN DE ZONE 30

Sedert 1 september moest bij wet in de omgeving van scholen de Zone 30 ingevoerd worden. Maldegem behoort niet tot het kransje van gemeenten die niet aan deze wetgeving voldoen. Het is echter niet voldoende om de verkeersborden te plaatsen. De weggebruikers moeten zich ook nog aan de aanduidingen op die verkeersborden houden.

Wij waren er van overtuigd dat het in de omgeving van de gemeenteschool op de Kruipuit -gezien de verkeersdrempel- onmogelijk was om sneller dan 30 km per uur te rijden. Hendrik De Schepper, oud- klasgenoot en leraar op die school, nodigde ons uit om ons er ter plaatse van te gewissen dat er op de Kruipuit ter hoogte van de school wel degelijk hogere snelheden ontwikkeld worden.

Wij hadden geen toestel om snelheden te meten bij ons, maar aan de snelheid waarmee wij sommige automobilisten de verkeersdrempel zagen nemen waren wij er van overtuigd dat zij ruim boven de maximum toegelaten snelheid zaten.


DE EERSTE EN LAATSTE MAAL IVAN HEYLEN

Vrijdag 7 oktober opent den Hoogen Pad zijn seizoen 2005-2006. Voor het tienjarig bestaan van de eigen programmatie heeft de Programmatieraad enkele blikvangers in het programma opgenomen. De eerste komt er al op de openingsavond: op 7 oktober is Ivan Heylen te gast in het Cultureel Centrum in Adegem. Vanaf 20u30 brengt hij zijn show "25 jaar Succes". Daarin blikt hij terug op de lange carrière van een jonge artiest die de wereld van de show verkoos boven het leven in de fabriek.

Het is de eerste en ook de laatste maal dat Ivan Heylen in den Hoogen Pad te zien is. Uit principe is hij in het verleden nooit in zijn eigen regio opgetreden en hij heeft in Adegem laten weten dat hij volgend jaar een sabbatjaar neemt of definitief een punt achter zijn carrière als artiest zet. Kaarten voor het optreden in den Hoogen Pad kosten € 11 of € 9 in voorverkoop.

Voor informatie over het nieuwe seizoen en/of kaarten kan men terecht bij het secretariaat van den Hoogen Pad.


LOTTE EN DE CAJE KOMEN NAAR ADEGEM

Voetballiefhebbers en sympathisanten van de actie "Kom Op Tegen Kanker" kunnen maandag 31 oktober aankruisen in hun Agenda. Op de vooravond van Allerheiligen organiseren de Alte Herren van VK Adegem net als twee jaar terug ten voordele van de actie KOTK een benefietwedstrijd tegen Oude Gloriën. Vorig jaar waren Jan Verheyen en Peter Van der Heyden een paar van de blikvangers op de affiche. Bij de Alte Herren zijn ze er nu al zeker van dat er ook dit jaar enkele gekende voetballers uit het verleden voor de benefietwedstrijd zullen komen opdagen.

Vorige week kregen ze te toezegging van onder meer Raoul Lambert en Jan Ceulemans dat zij er op 31 oktober bij zullen zijn. De Caje zal nog wel de shoes aanbinden, maar Lotte zal zich beperken tot het geven van de aftrap en supporteren.

Na de wedstrijd kan er in de feesttent samen met de voetbalcoryfeeën getafeld worden. Inschrijven voor het buffet na de wedstrijd kan bij het bestuur en bij de leden van de Alte Herren.


BELANGRIJKE WEKEN VOOR KOTK

Nog tot 15 oktober loopt de actie KOM OP TEGEN KANKER. Het Maldegems comité wil dit jaar minstens zoveel ophalen als twee jaar terug . Daarvoor werden zowel door het comité als door verengingen en particulieren de afgelopen maanden al diverse acties georganiseerd. Een van die acties is de wijnverkoop. Voor een fles rode of witte wijn betaal je € 5,5 .Er kan besteld worden bij Els De Bruyckere op het nummer 050-71.22.29.

Op 2 oktober is er om 10 uur een eucharistieviering in de Sint Barbarakerk in Maldegem. Tijdens die misviering staat de steen waarin de namen gebeiteld staan van de mensen die in het verleden aan kanker gestorven voor het altaar.

SOEP
Het Comité en de jeugdbewegingen hebben in het verleden op de slotdag deur aan deur Pizza's verkocht. Die actie werd afgeblazen toen tijdens de laatste actie bleek dat er door omstandigheden iets mis was gegaan met bepaalde verkochte pizza's . De laatste twee acties heeft het comité zich gehouden van de deur aan deur verkoop van etenswaren. Dit jaar neemt het opnieuw de draad op.

Zaterdag 8 oktober is het in Maldegem en de deelgemeenten SOEPDAG. Leden van het Comité en vrijwilligers zullen van deur tot deur gaan om soep te verkopen voor het goede doel. Er worden op die dag ook enkele verkooppunten ingericht waar mensen soep kunnen afhalen. Voor Adegem is dit Bij Cecile Ryckaert, Moerewege 17, Olga Tierentyn, Canadezenlaan 31 en Paul Ginneberge, Kruipuit 28.

De slotmanifestatie op zaterdag 15 oktober gaat door in den Hoogen Pad Het wordt opnieuw een combinatie van ontspanning en informatie. Natuurlijk wordt ook het versterken en verfrissen van de innerlijke mens tijdens die slotmanifestatie niet vergeten.


AAN DE KLAAGMUUR BIJ DE MINSTER PRESIDENT

Een delegatie van het college van burgemeester en schepenen en van landbouwers uit Maldegem en Adegem werden afgelopen vrijdag ontvangen door Minister President Yves Leterme. Zij vroegen hem om zijn invloed aan te wenden bij minister Anciaux zodat er op Celie geen permanent oefenterrein voor gemotoriseerde sporten komt.

Burgemeester De Roo, die de tolk van de delegatie was, erkent dat er nood is aan dit soort oefenterreinen. Ze mogen er dus wel komen, maar niet op Maldegemse bodem.

De voorstanders van de inplanting van een oefenterrein in Maldegem merken op dat de burgemeester nog maar eens met gespleten tong spreekt. Zij verwijzen daarvoor naar het mondeling standpunt van het college tijdens het bezoek van een delegatie van de Provincie Oost Vlaanderen aan Maldegem. Toen was het college wél gewonnen voor de inplanting van een permanent oefenterrein.

Zij zagen aan de ene kant van de weg naar Celiebrug het permanent oefenterrein en aan de andere kant het nieuwe industrieterrein liggen. In gedachten zagen zij voor het oefenterrein en het industrieterrein een grote parking. "Het is pas toen hun plannen om daar een industrieterrein aan te leggen geen groen licht kregen dat het college zijn visie over het permanent oefenterrein gewijzigd heeft" klinkt het bij de voorstanders.


AFSCHEID VAN EEN VRIEND EN BEKENDE DOKTER


Omer Baute

Een discussie over een Ferrari deed bij de oudste zoon van Omer Baute de stoppen doorslaan De dokter bekocht de weigering om de auto te kopen met zijn leven.

Een uur voor het begin van de eredienst in de Sint Barbarakerk zochten de eerste mensen een plaatsje in de kerk. In minder dan geen tijd waren de parkeerplaatsen in het centrum volzet. De honderden mensen die in de kerk geen plaats vonden luisterden buiten mee naar de plechtigheid. Op verzoek van de familie van de dokter werd het een eenvoudige plechtigheid, die door meer dan 1600 mensen bijgewoond werd.

Niemand die Omer Baute gekend heeft begrijpt hoe het zover is kunnen komen. "Niemand, en zeker niet een man als onze dokter -die voor iedereen tijd had en bereid was om te luisteren naar mensen met problemen- verdient een dergelijke dood" klonk het bij een van de vele mensen die met tranen in de ogen de plechtigheid volgden.


Samen met de familie namen honderden vrienden en kennissen tijdens een eenvoudige plechtigheid afscheid van een man die altijd voor iedereen tijd had.

In zijn lijkrede beschreef burgemeester Johan De Roo dokter Baute als een man die begaan was met het lot van zijn medemens. Iemand die zichzelf wegcijferde voor zijn familie zijn vrienden en patiënten. Iemand die zonder ooit in de schijnwerpers te hebben gestaan toch een belangrijke invloed heeft gehad bij het uitbouwen van de gemeente.

PROCES OF INTERNERING?
Terwijl de naaste familie en vrienden op het kerkhof afscheid namen van Omer werd er bij de mensen in het centrum al gespeculeerd over de toekomst van de zoon die momenteel opgesloten is. Het is nog niet uitgemaakt of hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard en in een instelling wordt opgenomen of dat hij wegens oudermoord voor het Hof van Assisen zal moeten verschijnen.


VIJFTIG JAAR KVK ADEGEM

Terwijl het bestuur, spelers en supporters van KVK Adegem zich opmaken voor de viering van het vijftigjarig bestaan van hun ploeg worden hier en daar ook de dozen met oude foto's van onder het stof gehaald. De bovenstaande foto werd gemaakt toen Adegem nog achter de kerk speelde. Wij en de eigenaar van de foto zijn op zoek naar de namen van de mensen die op de foto staan en naar het jaar waarin de foto genomen werd. Kunt u ons helpen?

 


Home
Home
 
Made in France